Збірна України може бойкотувати чемпіонат Європи: все через допуск росіян на турнір

Аватар Ілля Деулін Ілля Деулін
450
0 голосів
Збірна України може бойкотувати чемпіонат Європи: все через допуск росіян на турнір
Дар'я Білодід. Фото: IJF
Міжнародна федерація дзюдо допустила росіян до участі на чемпіонат Європи 2023 року. Українська збірна розглядає можливість бойкоту турніру, але все залежить від рішення федерації.

Збірна України з дзюдо може бойкотувати прийдешній чемпіонат Європи, який з 3 по 5 листопада у французькому Монпельє. Причина полягає в допуску Міжнародою федерацією дзюдо до участі на турнірі 17-ти представників країни-терориста.

Вони виступатимуть під нейтральним прапором, але і це може слугувати відмовою для участі у змаганнях. За словами головного тренера збірної України Віталія Дуброви, рішення про бойкот буде прийнято трохи згодом:

«20 жовтня зберемося з керівництвом федерації, будемо приймати рішення стосовно поїздки чи – ні. Але у нас вже придбані квитки, заброньований готель, триває підготовка до чемпіонату Європи. Сподівалися, що росіян все ж таки не допустять».

Дуброва зазначив, що Міжнародна федерація не дуже переймається перевіркою росіян на предмет підтримки війни в Україні:

«Треба дивитися з того боку, що світова федерація досить проросійська. А європейська федерація – це сателіт світової, вони повністю дублюють їхні рішення. Напевно була якась перевірка, але у нашому виді спорту ці перевірки досить формальні. На 99% усіх спортсменів, яких росіяни заявляють, їх допускають до змагань»

Втім, керманич синьо-жовтих у коментарі Суспільне Спорт порадив не робити поспішних висновків:

«Я гадаю, що не варто забігати вперед. Після остаточного рішення будемо розробляти наступний план дій. З неділі у нас запланований заключний збір у Конча-Заспі перед чемпіонатом Європи. Далі команда їде в Австрію, потім у Японію. Але будемо дивитися по прийняттю остаточного рішення стосовно участі». 

  • Після рекомендацій МОК дзюдо став першим видом спорту, до якого повернули росіян та білорусів.
  • Це сталося у квітні 2023 року.