Що таке сокка? Розповідає воротар збірної України – віце-чемпіона світу, який вирушає на Кубок Європи, – Ігор Байдак

Аватар Віталій Дерев'янко Віталій Дерев'янко
1055
9 голосів
Що таке сокка? Розповідає воротар збірної України – віце-чемпіона світу, який вирушає на Кубок Європи, – Ігор Байдак
Ігор Байдак. Колаж: Sport-express.ua
Про вид спорту сокка сайту Sport-express.ua розповів воротар нашої збірної. В розповіді Ігоря Байдака – особливості сокка, шанси національної команди України на міжнародних турнірах і провідні гравці – соккеристи.

Від 8 по 12 травня 2024 року в Кишиневі (Молдова) пройде черговий Кубок Європи з сокки — різновиду міні-футболу, в який грають 6 на 6 два тайми по 20 хвилин кожен.

Наші хлопці — одні з фаворитів, є діючими віце-чемпіонами світу. У фіналі минулого року наша збірна програла по булітах Казахстану, проте шанс взяти реванш у цьому році досить вірогідний.

Напередодні турніру ми поспілкувались з голкіпером збірної України з сокка Байдаком, який у різний час захищав кольори футзальних вищолігових колективів — Лукас (Кременчук), Ураган (Івано-Франківськ), Арпі (Запоріжжя), БЧ (Гомель, білорусь).

В інтерв’ю сайту Sport-express.ua Ігор Байдак розповів про наступне:

  • формат проведення матчів з сокки,
  • вітчизняних гегемонів цього виду спорту,
  • задачі збірної України на Кубок Європи,
  • розбір суперників по групі.

«Раніше на міжнародних турнірах із сокка грали екс-збірники національної команди з великого футболу, серед яких – Микола Іщенко»

— Ігоре, передовсім, розкажи, будь ласка, про сокка – які правила цього виду спорту, що новенького в розвитку цього виду спорту?

— Незважаючи на те, що наша збірна – одна зі світових лідерів у цьому виді спорту, за всіма правилами Світової федерації сокки у вітчизняних змаганнях у нас почали грати тільки з цього сезону. Зміни такі: замість пенальті — буліти, як у хокеї, також присутнє обмеження дотиків воротареві при своїй атаці, вилучення на два хвилини за жовту картку тощо.

👉Про розвиток сокка, правила та розвиток підвиду футзалу й футболу свого часу детально розповідав сайт FanDay.

— Була інформація, що в минулих сезонах в київських турнірах, які є праймовими в цьому виді спорту, приймало участь більше команд, ніж зараз, це відповідає дійсності?

— Сильні сезони були в 2019-2021 роках, змагалося по 8-10 команд у чемпіонаті. Щоправда, правила були трохи іншими і назва турніру була Супербол. У ті роки були сильні колективи – Київміськбуд, Sky, Альтернатива, Griffin, Дніпро. 

Але нинішній сезон вийшов також дуже сильним, не зважаючи на меншу команд, що брали участь (їх було шість). У кожному колективі були футболісти/футзалісти високого рівня. 

Цього сезону чемпіонами стали ФК Жуляни, за які я виступаю. Дякую нашому керівництву, що у такий складний період виділяють кошти на футбол.

— Чи є у збірній України з сокка легіонери?

— Так. За збірну виступають футболісти/футзалісти, які грають у чемпіонатах Чехії та Польщі. Ці хлопці брали участь минулого року в ЧС та стали віце-чемпіонами, так само, будуть і нові особи. Наша збірна постійно розвивається.

— Чи грали в сокка хлопці з великого футболу?

— Раніше грали на міжнародних турнірах екс-збірники навіть із національної команди, серед яких виділяють захисника Миколу Іщенка, в минулому гравця Карпати, Шахтаря та інших професіональних клубів (нинішній асистент головного тренера Юрія Максимова в СК Дніпро-1, – прим. Sport-express.ua).

Микола Іщенко. Фото: Google

— В сокка досить потужно грали і професіонали з футзалу...

— Дійсно, універсали Мельник і Литвинов досить потужно виступали і за збірну з сокка, проте на Кубку Європи їх не буде, вони зайняті в іграх плей-офф з футзалу у складі Хіта і Aurora відповідно.

— За винятком перелічених вище гравців, чи в найсильнішому складі збірна зараз?

— У багатьох чемпіонатах діє така система – клуб, який стає чемпіоном із сокка, стає базовою командою для своєї збірної плюс може добирати з інших клубів пару футболістів. На жаль, із ФК Жуляни не зможуть поїхати хлопці, які виступають на область за Полісся (Ставки). Проте запевняю вас, що всі, хто буде на ЧЄ в Молдові, там опинилися не просто так.

«Завдання – вийти з групи з першого місця, а в кожній грі плей-офф битися, начебто це фінал»

— Розкажи про формат проведення змагань?

— У турнірі візьмуть участь 22 команди, розділені на 5 груп, а в плей-офф виходять по 3 збірні з групи. Цікаво, що з Європи буде 21 команда і додатково прийме участь команда Оману, де восени пройде Кубок світу 2024.

— Які прогнози та очікування на турнір?

— Завдання у нас – вийти із групи з першого місця, а в кожній грі плей-офф битися, начебто це фінал. Дуже багато людей дивитимуться і переживатимуть за нас, намагатимемося подарувати лише позитивні емоції!

Соккеристи збірної України. Фото: Google

— Хто є вашими суперниками по групі?

— Франція, Литва, Сербія, Албанія. Албанія має хорошу команду плюс у них божевільна підтримка. Думаю, що важко буде із Францією, хоча незрозуміло, в якому складі вони будуть. Крім того, гра відбудеться о 23:00, що досить пізно та незвично.

— Розкажи, хто буде фаворитом Кубка Європи, крім нас? 

— Казахстан — діючий чемпіон світу та Європи, Молдова — господарі турніру мають гарні шанси. Знаю також, що збірна Кіпру із сокка це та сама збірна країни з футзалу. У збірній Казахстану є колишні професіонали з футзалу. Впевнений, у кожної збірної є профі з футзалу/футболу, але у нас все одно максимальні завдання!

Календар ігор збірної України на Кубку Європи з сокка:

8 травня 

  • 13:00 Україна – Литва
  • 21:00 Україна – Сербія 

9 травня 

  • 18:00 Албанія – Україна 

10 травня 

  • 23:00 Франція – Україна 

11 травня 

  • 11:00 1/8
  • 20:00 1/4 

12 травня 

  • 11:45 1/2
  • 20:00 фінал