Один із лідерів збірної України відмовився від участі у чемпіонаті Європі: розкрито вагому причину рішення

Аватар Дмитро Вєнков Дмитро Вєнков
21860
11 голосів
Один із лідерів збірної України відмовився від участі у чемпіонаті Європі: розкрито вагому причину рішення
Ігор Коваленко. Фото: Фейсбук
Український гросмейстер Руслан Пономарьов розповів, як нині живе його колега Ігор Коваленко, а також оцінив перспективи збірної України з шахів.

Український шахіст Руслан Пономарьов в ексклюзивному інтерв’ю сайту Sport-express.ua розповів, як сьогодні поживає його колега гросмейстер Ігор Коваленко, який зі зброєю в руках захищає країну.

«Коваленко пішов добровольцем до війська. Коли я захожу на онлайн-турнір на сайті Chess.com, бачу там його. Ігор грає з окопу, з мобільного телефону. Підключається до Інтернету зі «старлінку».

Пономарьов пояснив, чому Коваленко нині не бере участі у міжнародних турнірах.

«Коваленко був готовий поїхати на командний чемпіонат Європи. Але армійське командування давало йому відпустку лише на дні цього змагання. Ігор не встигав відпочити хоча б день перед чемпіонатом Європи. Тому вирішив не брати участь, щоб не підводити колег».

Також Пономарьов оцінив нинішній потенціал збірної України.

«Зараз проблемно для нашої збірної навіть зібратися в найкращому складі. Про це красномовно свідчить приклад Ігоря Коваленка. Складно зібрати шахістів відповідного рівня, які можуть виступити на командних змаганнях за країну».

Неабияку роль відіграє також й фінансовий фактор у даному питанні.

«Також бувають складнощі із фінансуванням. В бюджеті України існує дефіцит, а фінансова допомога від іноземних партнерів часто запізнюється. Тому подекуди виникають думки, що ці гроші на шахи краще не використовувати. Натомість спрямувати на інші потреби, зокрема, військові», – сказав Пономарьов.

  • Коваленко у 2005 році став майстром спорту з шахів.
  • У 2011 році 23-річний шахіст отримав гросмейстерське звання від FIDE і вже через рік став чемпіоном України.
  • В 2013 році Коваленко змінив спортивне громадянство і переїхав до Латвії. Декілька разів він був чемпіоном даної країни і представляв її на шахових олімпіадах.
  • За рік до повномасштабного вторгнення Росії він повернувся в Україну, а навесні 2022 мобілізувався до ЗСУ.
  • В квітні 2022 року він отримав повістку, пройшов військовий вишкіл і став сапером.