«У нас триває судова тяганина, бо пан Зубко подав до суду сам на себе»: Сергій Мазур про юридичне обґрунтування Конгресу ФХУ

Аватар Даниіл Вереітін Даниіл Вереітін
243
2 голоси
«У нас триває судова тяганина, бо пан Зубко подав до суду сам на себе»: Сергій Мазур про юридичне обґрунтування Конгресу ФХУ
Сергій Мазур, фото: ФХУ
Експрезидент ХК Кременчук розповів сайту Sport-express.ua останні новини, пов’язані із боротьбою за посаду президента ФХУ

26 вересня стартує розіграш Кубка України з хокею. У неділю у Кременчуці відбувся Конгрес ФХУ, який, утім, не визнаний юридичним керівником Георгієм Зубком. На ньому президентом було обрано Сергія Мазура.

Сайт Sport-express.ua на початку цього тижня вже почув позицію Георгія Зубка щодо Конгресу 22 вересня. Тепер маємо позицію і Сергія Мазура.

«Немає жодної кримінальної справи. Є відкрите провадження»

– Пане Сергію, чи будуть внесені зміни до реєстрів Мін’юста за підсумками недільного Конгресу? І чи зареєструєте зміни до статуту?

– Звісно, будуть. У нас триває судова тяганина. Пан Зубко сам на себе подав до суду. Нині він нам незаконно блокує реєстрацію у Мін’юсті. Ми звернулися з протестом щодо заборони реєстраційних до апеляційного суду, який задовольнив наше звернення. Для нас важливо, щоб усе відбувалося у рамках чинного законодавства. 

– Що плануєте робити із кримінальною справою, яку поліція порушила за фактом заяви Зубка про підроблений протокол засідання Ради Федерації 19 липня?

– По-перше, немає жодної кримінальної справи. Є відкрите провадження, згідно якого мають бути зроблені певні висновки. За нашим законодавством ніхто не може втручатися у роботу громадської організації. У нас немає жодного рейдерства. Ми ж не відбирали ні в кого якісь акції, привласнюючи відсотки. У нас громадська організація. Є Рада ФХУ, яка періодично збирається й вирішує питання завдяки більшості. 

Чому відбулися певні проблеми у засіданні від 19 липня? Трохи раніше пан Зубко пропонував затвердити статут. Згідно нього президент мав змогу затверджувати необмежену кількість віцепрезидентів, які отримували право голосу. Це як приклад. Планувалася повна узурпація влади. Так не має бути у громадській організації. Ми провели відкритий конгрес, куди запрошували низку гостей, а також представників медіа. Всі питання було проголосовано, у тому числі й ратифіковано рішення Ради від 19 липня. 

Я читав, що пан Зубко буде проводити якийсь конгрес у грудні. Навіть не знаю хто візьме у ньому участь. Ми запрошували пана Зубка взяти участь у конгресі. Його не було відсторонено до конгресу. Всі були готові вислухати його думку. Втім, можливо, у нього були важливіші справи 22-го вересня. 

Георгій Зубко, фото: ФХУ

«ХК Кременчук для мене завжди буде рідним, але спорт і справедливість є вищими за все»

– Як клуби поставилися до вашої кандидатури з урахуванням того, що ви були президентом Кременчука? Чи є гарантія того, що, наприклад, арбітри не симпатизуватимуть цій команді у прийдешньому чемпіонаті?

– Одне з моїх завдань – зробити Комітет арбітражу, який буде самостійним і прозорим. Зараз ми хочемо робити все чесно й мати змогу дивитися просто в очі, бо коли ти чесний, то не треба їх схиляти вниз. Щодо ХК Кременчук, то цей клуб для мене завжди буде рідним, але спорт і справедливість є вищими за все. 

Для тих людей, які кажуть, що я не маю права займати цю посаду – поясню на простому прикладі. Є певний рух по життю: від дитсадка по інших сходинках аж до влаштування на роботу, і там вже говоримо про різні посади. Я ж не можу просто захотіти й без досвіду стати президентом ФХУ. Я маю великий управлінський досвід, свого часу працював менеджером збірної, вклав багато грошей у розвиток хокею у Кременчуці, побудував сучасну арену, яку реконструювали декілька разів, щоб вона могла приймати змагання різного рівня. 

Зараз я відчуваю, що готовий працювати на посаді президента ФХУ. Впродовж останніх п’яти років я постійно брав участь у міжнародних хокейних конгресах, їздивши туди за власні кошти, спілкувався з людьми. Я залишив посаду президента ХК Кременчук і не поєднуватиму цю діяльність. Цей клуб залишиться у моїй душі назавжди, але далі вболіватиму за весь український хокей! 

Для мене завжди є великою честю бачити наші збірні на міжнародних змаганнях, коли наші хокеїсти і хокеїстки грають не за гроші, а відстоюють честь прапора. Мені дуже хочеться, щоб у майбутньому ми створили такі умови, щоб українські гравці росли тут, а не за кордоном. Будемо робити наш хокей сильнішим й будувати арени, шукаючи інвесторів під ці проекти.