Скандал у Федерації хокею України: Георгій Зубко жорстко висловився про Конгрес ФХУ у Кременчуці та розказав про покарання

Аватар Даниіл Вереітін Даниіл Вереітін
185
1 голос
Скандал у Федерації хокею України: Георгій Зубко жорстко висловився про Конгрес ФХУ у Кременчуці та розказав про покарання
Георгій Зубко. Фото: ФХУ
22 вересня у Кременчузі частина хокейної спільноти оголосила Сергія Мазура президентом ФХУ – що планує робити Георгій Зубко.

Президент Федерації хокею України Георгій Зубко в ексклюзивному коментарі сайту Sport-Express.ua відреагував на події, які трапилися у Кременчуці 22 вересня. Частина хокейної спільноти на зібранні оголосила Сергія Мазура президентом ФХУ. Утім, Георгій Зубко, який очолює Федерацію з 2020 року, має намір юридично довести свою правоту.

«Протокол про оголошення так званого «конгресу» не був офіційно зареєстрований»

– Будь ласка, розкажіть сайту Sport-Express.ua вашу позицію стосовно зборів у Кременчуці.

– Конгрес є незаконним, і це чітко підтверджено юридичними документами. Протокол від 19 липня, на якому частина Ради Федерації самовільно оголосила про так званий «конгрес», не був офіційно зареєстрований. 

Я не просто захищаю свою позицію – я стою за права нашої організації та всіх тих, хто чесно працює у Федерації. Президентом ФХУ може бути будь-хто, але виключно обраний/а законним шляхом на легітимному конгресі. Ми будемо за це боротись і далі.

– У цій події брали участь представники кількох клубів. Як дії ви вчините стосовно них? Це будуть дисциплінарні покарання?

– Їх участь, на жаль, використали для того, щоб надати моральну підтримку незаконним діям, які відбулися в Кременчуці. Проте, важливо розуміти, що клуби не є учасниками виборчого процесу, і це, на мою думку, є недоліком. Я вже неодноразово заявляв про свій намір змінити цей статус, щоб юридичні особи також мали право впливати на важливі рішення в організації. 

Щодо можливих покарань, їх винесення — не в моїй компетенції. Цим питанням займається Дисциплінарний комітет ФХУ, який діє згідно з чинним регламентом.

«Я не давав жодного уповноваження, тож їхні дії не мали законної сили»

– Згідно статті 11, пункту 4 Статуту ФХУ, позачерговий Конгрес може бути скликаний Радою Федерації. Ви казали, що протокол засідання Ради визнано підробним і тривають слідчі дії. А на основі чого він визначений, як підробний? Хіба не всі ж ті самі люди були вчора у Кременчуці на конгресі?

– На зібранні 19 липня були присутні деякі чинні члени Ради ФХУ, однак це не забезпечило необхідного кворуму для проведення легітимного засідання. Через відсутність кворуму засідання не відбулося у правовому сенсі. Натомість, ці люди самовільно зібралися в іншому місці та провели незаконне засідання, на якому, порушуючи Статут, оголосили моє відсторонення без жодної законної підстави. За Статутом, такі засідання може проводити лише президент або особа, уповноважена ним. Я не давав жодного уповноваження, тож їхні дії не мали законної сили.

Коли вони намагалися зареєструвати протокол цього зібрання в Мін’юсті, їм було відмовлено через явні порушення Статуту, зокрема щодо відсутності кворуму і неправомірного головування. Це рішення згодом було підтверджено й під час апеляції. Отже, дві ключові умови — кворум і головуючий на засіданні — були грубо порушені, що робить їхні дії нелегітимними.

* * *

Звісно, сайт Sport-Express.ua відкритий для коментарів від усіх сторін конфлікту.