«Зубко намагався займатися рейдерством ФХУ»: Олександра Слатвицька – про гучний скандал в українському хокеї

Аватар Даниіл Вереітін Даниіл Вереітін
1443
11 голосів
«Зубко намагався займатися рейдерством ФХУ»: Олександра Слатвицька – про гучний скандал в українському хокеї
Зубко і Слатвицька. Колаж: Sport-express.ua
Топ-менеджерка Федерації хокею України Олександра Слатвицька в інтерв’ю сайту Sport-express.ua розповіла про пристрасті, які вирують в українському хокеї останніми місяцями.

29 липня на офіційних сторінках Федерації хокею України з’явилося повідомлення, у якому йшлося про звільнення віцепрезидентки Олександри Слатвицької з посади. Причиною звільнення назвали «невідповідність займаній посаді». За кілька днів офіційні соцмережі ФХУ видали нову серію гостросюжетної стрічки, заявивши про спробу рейдерського захоплення керівництва хокейним органом. Кінцевим бенефіціаром цих дій призначили колишнього очільника Федерації Анатолія Брезвіна.

Сайт Sport-express.ua звернувся до Олександри Слатвицької із проханням розповісти, що відбувається у ФХУ насправді, що означає заява про її звільнення та про перспективи українського хокею. Як з’ясувалося, попри анонсоване відсторонення функціонерки від роботи, вона все ще залучена у процеси.

Nota bene! Ми також отримали коментар від другої сторони цього конфлікту, тож він буде висвітленим всебічно. 

«Зубко забрав у працівників доступ до соцмереж ФХУ»

– Олександро, пресслужба ФХУ понад місяць тому повідомила про ваше звільнення з поста віцепрезидентки федерації. Але, наскільки мені відомо, ви залишаєтеся в усіх процесах. То вас звільнено чи ні? 

– Жодні соціальні мережі або будь-які інші медіа не мають повноважень звільняти мене. Те, про що йдеться в повідомленні, яке ви згадуєте, не підтверджується жодними документами. Навпаки, 19 липня Рада Федерації хокею уповноважила мене як чинного віцепрезидента виконувати обов'язки президента Федерації хокею. Відповідно, з 19 липня і до цього часу я є виконуючою обов'язки президента, тому і залучена в усі процеси. 

Згадане Вами повідомлення пояснюється свідомим «ухилянством» Георгія Зубка від прийняття рішення Ради Федерації про дострокове припинення його повноважень як президента. Тому він забрав у працівників доступ до всіх соціальних мереж, і сайт, і в незаконний спосіб переоформив на себе, щоб не допустити публікації достовірної інформації. У зв’язку з цим, Рада Федерації 5 серпня прийняла рішення про те, що офіційними ресурсами Федерації є інші сторінки. Зокрема, це вебсайт ihfua.com, ну і відповідні сторінки в Інстаграмі, Фейсбуці та інших соціальних мережах.

– У тому пресрелізі йшлося про «невідповідність посаді». У чому ви перестали відповідати вимогам?

– Моя робота у Федерації хокею не обмежується роками роботи з цією командою. Я взагалі вже присвятила понад 12 років свого життя тому, щоб на громадських засадах займатися хокеєм з шайбою: впроваджувати разом з ініціативними колегами хокей з шайбою серед жінок, підтримувати та розвивати дитячо-юнацький хокей, впроваджувати органи спортивного правосуддя та захищати права та інтереси усіх суб’єктів спорту. 

На жаль, багато часу було також витрачено, щоб роз'яснювати, тлумачити Георгію Зубку, як взагалі відбуваються всі процеси у цій галузі, і де і як йому необхідно включатися, комунікувати та діяти, якщо він дійсно хоче допомогти та розвивати цей вид спорту, а тим паче його очолювати. 

– І які обов’язки ви взяли на себе?

– Оскільки через повномасштабну війну Георгій втратив ті ресурси, на які він розраховував для керування організацією, мені довелося, крім функцій юриста, менеджера, виконавчого директора, стати ще й кризовим функціонером, який взяв на себе міжнародну евакуацію дітей та почав залучати зовнішні кошти для підтримки українського хокею. І, в принципі, мені це вдалося завдяки міжнародним проєктам. Зокрема, за моєї ініціативи вперше в історії збірна команда України з хокею шайбою брала участь в офіційному турнірі в Північній Америці. 

Це була Універсіада в Лейк Плесід, і з метою підготовки до неї вперше був проведений офіційний благодійний тур між студентською збірною України та університетськими командами Західної Канади. Цього року – навчально-тренувальний збір у Калгарі для U18, спортивні знахідки гравців та загальний неймовірний досвід для юнацької збірної перед Чемпіонатом світу в Данії, де команда досягла історичного результату. Все це дало можливість залучити значну кількість коштів загалом, враховуючи, що це повністю було зроблено за спонсорські кошти. 

Ну і так само я працювала над залученням коштів у Міжнародної Федерації хокею, та федерацій з хокею інших країн, інших міжнародних хокейних організацій. Георгій насправді навіть був проти того, щоб збірні команди України продовжували функціонувати і щоб в сезоні 2022/23 років вони брали участь у чемпіонатах світу. І мені довелося виконати дуже багато роботи, щоб збірні все ж таки там виступали, а ще й Федерація отримала задля цього відповідну фінансову та адміністративну допомогу. 

– Ваша цитата з липневого інтерв’ю: «Він повністю замкнув на собі управління Федерацією, що не просто викликало питання, але й негативно відображалось на результатах роботи Федерації в окремих сферах. Президент систематично не реагував на дзвінки та звернення керівників клубів, дитячо-юнацьких шкіл, відокремлених підрозділів». Чи є конкретні приклади описаних процесів?

– Приклади є. Зокрема, коли діти з Дніпропетровщини хотіли брати участь у канадському турнірі, і необхідна була допомога, сприяння в отриманні віз. Більшість коштів оплатили спонсори, також власні кошти доклали батьки, щоб діти поїхали на турнір. Щоб отримати підтвердження Федерації, вони телефонували до Георгія, до спортивного директора, тому що вони саме в цей час займалися питаннями дитячо-юнацьких шкіл. Але поки не дотелефонувалися до мене (хоча я б не мала цим займатися), їхня участь у цьому турнірі була під питанням.

Питання регламентів, розкладів матчів, суддівства. Питання спроби відсторонення голови відокремленого підрозділу Федерації у Харківській області без його заяви на це. 

– А що за історія із Дружківкою та спробою порятунку льодової арени?

– Були питання в нас по регіонах з переміщенням об’єктів льодової інфраструктури. Зокрема, передбачалось перевезення льодового обладнання з Дружківки до Закарпаття на тимчасове зберігання. Планувалося, що обладнання приїде, певний час буде зберігатися, а потім, відповідно, його можливо буде використати для тимчасової льодової арени. 

Однак президент Федерації робить дивну публічну заяву, що ми будуємо в Ужгороді завдяки цьому обладнанню нову льодову арену, поки обладнання в дорозі. У зв'язку з чим постало питання дійсності договору про зберігання цього обладнання, і Донецька адміністрація витребувала це обладнання назад. Як ви розумієте, зняти та вивезти вже під час бойових дій у місті Дружківка той самий чілер, систему освітлення, заливочну машину – це все федерації вартувало коштів. Де зараз це обладнання – складне питання.

Один з наслідків того, що Георгій Зубко повністю замкнув на собі управління і водночас не вирішував питань, це затримка дитячого екіпірування, яке півтора року тому я просила у Міжнародної федерації хокею. Воно лежить на складі в Польщі і ніяк не доїде до Федерації. І так само з обладнанням для парахокею. Є питання щодо акцентів висвітлення діяльності: жодних новин, як у дітей проводяться турніри, які вони займають місця, так само жодної уваги жіночому хокею, який варто було б підтримати. Не все навкруги – тільки чемпіонат України серед дорослих чоловіків. Ще й під час війни. 

Олександра Слатвицька. Фото: Instagram

«На 22 вересня призначений звітно-виборний конгрес ФХУ»

– Також ви говорили, що пана Зубка підозрюють у нецільових витратах коштів. У чому це проявлялося? Це правда, що кошти, які міжнародні партнери передали для дитячих хокейних шкіл, були задіяні у проведенні чемпіонату України серед дорослих команд?

– Це питання було одне з ключових на засіданні Ради Федерації 19 липня 2024 року, так само як і фінансове забезпечення потреб прийдешнього хокейного сезону. Як виявилося, відповідей на ці питання члени Ради Федерації так і не отримали, вони стали незручними для Георгія. 

Як мені відомо, наразі замість звіту перед вищим колегіальним органом Федерації, пан Зубко намагається провести «кишеньковий» аудит, щоб сказати, що у нього все «в порядку».  

– У який момент ви зрозуміли, що гучного скандалу не уникнути?

– Це стало зрозуміло під час планового засідання Ради Федерації, яке було скликано на 19 липня Георгієм Зубком на прохання членів Ради. Аж до того часу, як він оголосив сфальсифіковане рішення дисциплінарного комітету щодо відсторонення сімох членів Ради, які при цьому були присутні в залі засідань, де проводилася Рада, – ніхто навіть гадки не мав, що буде відбуватися. 

Потім одразу вийшла його публікація про якесь «рейдерство» в Федерації. Як на мене, то рейдерством намагався зайнятися саме він, використовуючи органи спортивного правосуддя, як інструменти узурпації влади.

– Чи відповідає дійсності інформація, що Федерація хокею України орендувала офіс в компанії, наближеної до Георгія Зубка?

– Це дійсно так, і тут я не вбачаю нічого протизаконного. 

– Ви казали, що у вересні буде проведено звітно-виборний Конгрес. Хто буде балотуватися? Як уникнути ситуації 2021 року, коли відбулися вибори без виборів?

– Так, на 22 вересня призначено звітно-виборний Генеральний конгрес Федерації хокею, де мають обрати нового президента та новий склад Ради Федерації на наступні чотири роки. Кандидати на посаду президента і членів Ради мають бути представлені хоча б одним чи декількома відокремленими підрозділами Федерації. У нас офіційно зареєстровано 25 відокремлених підрозділів. Ми вже отримали протоколи від 21 підрозділу, які станом на 18 серпня провели в себе загальні збори учасників, закріплених за їхнім відокремленим підрозділом, визначили по два своїх делегати на Конгрес, і визначили своїх кандидатів на виборні посади президента і на члена Ради Федерації. 

Востаннє вибори були в грудні 2020 року. Хоча Георгій Зубко дійсно був єдиним кандидатом на посаду президента, на мою думку, це некоректно вважати, що вибори пройшли без виборів. Просто на той час не виявилося інших охочих, які б представили відповідну програму та були рекомендовані відповідним відокремленим підрозділом відповідно статутних та регламентних документів Федерації. 

Георгій Зубко. Фото: ФХУ

«Федерація має бути сервісним центром для всього українського хокею»

– У вересні мав стартувати чемпіонат України. Чи він відбудеться? Скільки команд набирається для участі?

– На жаль, війна триває, і наш вид спорту, як і багато інших, напряму дуже залежить від безпеки та інфраструктури, і зокрема, від постачання електроенергії. І тут є питання, чи буде лід. Але ми дуже сподіваємося, що чемпіонат відбудеться. Команди Києва, Кременчука, Херсону та Одеси вже сформовані та почали свою підготовку. Сподіваємося бачити як мінімум шість команд в прийдешньому сезоні.

– А що по всій цій історії кажуть в Міністерстві молоді і спорту?

– Міністерство молоді і спорту не має права втручатися в діяльність громадських об’єднань. В неформальному спілкуванні ми чуємо, що їм неприємна ця ситуація і там хотіли б, щоб ми вже якнайшвидше, тобто 22 вересня, провели Генеральний Конгрес і продовжили спокійно займатися своїми прямими функціями як організація.

– Що ви хотіли б змінити в роботі Федерації?

– Мені б хотілося більше відкритості та прозорості. Щоб новообраний президент, ким би він не був, як і члени Ради, точно усвідомлювали, що очолювання таких позицій, посад у громадській організації – це не влада, а в першу чергу відповідальність, коли треба присвячувати свій час і увагу питанням, які стосуються розвитку даного виду спорту. 

Також мені дуже хотілося б, щоб нове керівництво Федерації хокею підтримало впровадженням вже затверджену 19 липня програму розвитку парахокею в Україні. Над цим працює вже п'ять регіонів України, а я активно співпрацюю з північноамериканськими партнерами, які мають надати нам відповідне екіпірування. Також було б чудово, якби комісія атлетів, яка поки існує лише на папері, почала повноцінно функціонувати, захищаючи інтереси та права гравців.

Федерація має бути сервісним центром для всього українського хокею. Вона не має відмежовуватися, окремо займатися тільки національними збірними командами, відносинами з Міністерством молоді та спорту, окремо говорити лише про Чемпіонат України серед професійних команд. Ми повинні бути зацікавлені в розбудові льодової інфраструктури та допомагати нашим діткам долучатися до хокею і пробувати себе в хокеї у різному віці. 

Тому що хокей – це не лише НХЛ чи Чемпіонати світу. Хокей – це, передусім, командна швидка гра, яка об'єднує та розвиває неймовірну кількість фізичних та ментальних якостей в людини. І дуже б хотілося донести розуміння, що до цієї гри в будь-якому віці та стані людина може долучитися і спробувати себе в ній задля того, щоб підтримувати та відчути нові сенси життя.