«Кварацхелія – діамант, а Мудрик – поки лише алмаз»: Демченко зробив прогноз на матч Україна – Грузія і дав пораду Реброву

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
344
2 голоси
«Кварацхелія – діамант, а Мудрик – поки лише алмаз»: Демченко зробив прогноз на матч Україна – Грузія і дав пораду Реброву
Колаж: Спорт-Експрес
Колишній головний тренер грузинських Діли та Динамо з Батумі Андрій Демченко в ексклюзивному інтерв’ю сайту Sport-express.ua поділився очікуваннями від поєдинку третього туру Ліги націй між національними збірними України та Грузії.

В п’ятницю, 11 жовтня, національна збірна України проведе поєдинок третього туру Ліги націй. Команда Сергія Реброва зіграє проти команди Грузії. 

Чи зуміють синьо-жовтих реабілітуватися мільйонами фанів за поразки від Албанії та Чехії?  Хто кращий Кварацхелія чи Мудрик? І чи варто вимагати відставки Сергія Реброва у випадку чергового фіаско? Про це журналіст сайту Sport-express.ua Віктор Глухенький поговорив з Андрієм Демченком, який останні чотири сезони працював з грузинськими клубами і відмінно знає тамтешню збірну.

Ліга націй. Сезон 2024/25 рр. Третій тур

Україна – Грузія

Місто Познань (Польща). Міський стадіон

11 жовтня. Початок гри о 21:45 за київським часом.

«Квара –  грузинський Шева. Він вже теж став легендою італійської Серії А»

– Андрію Анатолійовичу, колишній півзахисник національної збірної України Кирило Ковальчук в інтерв’ю моєму колезі Олександру Петрову досить різко відреагував на останні результати синьо-жовтої дружини і навіть дорікнув керманичам нашого футболу, що, мовляв, допанувалися до того, що у матчі проти Грузії фаворити не ми. Кому Ви віддаєте перевагу у дуелі команд Реброва та Саньоля?

– Я українець, тому мені важко бути об’єктивним, відповідаючи на це питання, бо вболіватиму ж я за наших :) Але… Я футбольна людина і не один рік працюю в Грузії, тому для мене команда Саньоля виглядає привабливішою. Все ж фаворити у цій грі саме грузини. 

У них зараз підйом. Вони дуже якісно зіграли на Євро-2024, де пробились до 1/8 фінал, чого від них мало хто очікував, класно стартували у Лізі націй з двох перемог (1:0 перемогли Албанію та 4:1 розтрощили Чехію, – прим. В.Г.). Грузія зараз в накаті, скажімо так. Важко буде їх зупинити. Як на мене, то від гри до гри ця команда стає лише сильнішою, бо гравці зігруються та розігруються ще краще. У колективі хороший мікроклімат. Хлопці довіряють тренеру.

– Чи не нагадує Вам збірна Грузії команду України зразка кінця 90-х років? У нас тоді був однозначний ватажок Андрій Шевченко, який тягнув за собою всю команду, і пару дуже якісних гравців калібру Реброва та Шовковського на останньому рубежі. У грузинів зараз теж є чітко виражений лідер – Хвіча Кварацхелія, а поруч – Мікаутадзе, Мамардашвілі та компанія.

– Так, Квара – це грузинський Шева. Він вже теж став легендою італійської Серії А. У Грузії збалансований склад. Такий собі сплав молодості й досвіду. Там персонально є кого виділяти. Мамардашвілі, наприклад, дуже класний воротар, а надійний голкіпер – половина команди, як відомо. 

Проте інші гравці також досить добротні, та й тактична схема не дуже поширена. Як і манера гри. 

Хвіча Кварацхелія. Фото: Google

«Саньоль не кидається зі сторони в сторону. Він обрав свою тактику і стратегію та впевнено гне свою лінію»

– Деталізуйте їхні загрози. 

– Я б розпочав ось із чого. Майже увесь час, який Віллі Саньйоль тренує Грузію, вони грають за схемою 5-3-2. Кварацхелія, який є номінальним вінгером, граючи в Наполі, у матчах за національну збірну виступає у ролі нападника на пару з Мікаутадзе. Грізний напад.

При цьому Грузія вилітає в нападі на контратаки максимум у чотири гравці. Вичікують - вичікують і потім вибухають. До контролю м’яча вони вдаються лише тоді, коли дозволяє суперник. Номінально команда Саньоля грає в п’ять захисників, але по факту в обороні відпрацьовують шість-сім, двоє опорників сідають низько, коли потрібно.

Також у грузинів дуже міцний півзахист, де зібрані представники європейських клубів. Без таких гучних прізвищ, як у Хвічі чи Жоржа, але в середній лінії теж є свій лідер – Гіоргі Чакветадзе з англійського Уотфорду. Класний атакувальний хав. Ось це тріо і робить погоду.

– І все ж. Хто головна зірка Грузії. Локомотив, який тягне Сакартвело до нових висот?

– У Грузії класний тренер. Віллі Саньоль з 2021 року незмінно тренує команду й от зараз, на третій рік роботи, в нього, здається і вийшло втілити всі свої напрацювання та задуми в життя. Починаючи з матчів відбірного циклу на Євро-2024, другої половини, грузини демонструють стабільність. Бувають і винятки, як 1:7 від Іспанії, але.  

Саньоль не кидається зі сторони в сторону. Він обрав свою тактику і стратегію, визначився з гравцями, які є кістяком його команда та впевнено гне свою лінію. Віллі також прищепив цій збірній дисципліну. Він, хоч і не німець, а легенда збірної Франції на рівні з Зінедіном Зіданом, та майже всю професійну кар’єру провів у Німеччині, граючи за Баварію, тому для нього дисципліна не порожнє слово. 

– Чи стало для Вас сенсацією потрапляння Грузії до 1/8 Євро-2024?

– Перед Євро-2024 я давав інтерв’ю грузинським ЗМІ. Мене питали про Україну та про місцеву національні збірні, просили оцінити шанси, дати прогнози. Так от, я був впевнений, що наша збірна вийде до 1/8 ЧЄ, а Грузія ні, але вийшло все навпаки. Тож, так, для мене вихід у плей-оф команди Саньоля став не те що несподіванкою, а суперсенсацією. 

«Кварацхелія – діамант, а Мудрик – поки лише алмаз. Михайло себе все ще шукає, а Хвіча вже знайшов»

– У цієї збірної Грузії вперше за тривалий час є не одна зірка, як свого часу був Каладзе чи Кінкладзе, а декілька. Власне, як і у команди України. Хто, на Вашу думку, сильніший нападник – Мікаутадзе чи Довбик?

– Вони ж різнопланові. Мікаутадзе – в’юнкий та швидкісний, а Довбик – силовий. Артем завжди націлений на гол, він самотужки може вирішити долю матчу. Жорж більш залежний від партнерів по команді. Також грузин чимало відпрацьовує у захисті, а наш нападник не завжди.

– Хто надійніший воротар – Мамардашвілі чи Трубін?

–  Мамардашвілі дуже класно провів Євро-2024. Як на мене, він заслужив на звання номера один на Євро-2024. А Трубін і особливо Лунін не феєрили… На сьогодні Анатолій, як на мене, беззаперечно перший номер збірної України. Він прогресує, має постійне місце в основі Бенфіки. 

А хто кращий –  Гео чи Анатолій, то великої різниці в класі між ними я не бачу. Обидва – топові стражі воріт.

– Номінально Кварацхелія лівий вінгер, як і наш Михайло Мудрик.

– Розумію до чого ви. На сьогодні Хвіча на пару голів сильніший від Михайла. Він вже сформований гравець, Кварацхелія – діамант, а Мудрик поки лише алмаз. Його ще треба облагородити, зробити огранку. Михайло себе все ще шукає, а Хвіча вже знайшов. Однак за рівнем таланту Мудрик не поступається Кварацхелії.

«Ребров ще не призвичаївся до специфіки роботи зі збірною. Не варто кричати й вимагати відставки, дайте йому час»

– Ви дали досить чітку характеристику Грузії та її наставнику. А як щодо України: чому синьо-жовті провалилися на Євро-2024 та чи справедливо деякі гарячі голови вимагають крові Реброва, тобто його звільнення?

– У цій збірній України на яку ланку не подивись – всюди є гравці з топових ліг Європи. Забарний, Миколенко, Зінченко, Мудрик, Циганков, Довбик. Всі грають у найкращих чемпіонатах Старого світу за пристойні клуби, але… Я думаю, що головна проблема провалу на Євро лежить у ментальній площині. Можливо, щось негаразд з мікрокліматом. І якщо це дійсно так, то треба працювати насамперед над цим.

Щодо Реброва, то він розумний і талановитий фахівець. Я зізнаюся, що чимало взяв від його тренерських методів для себе. Сергій чудово попрацював і з Динамо, і з Ференцварошем, і з Аль-Айном. Зі збірною поки не виходить. Чому? Певно тому, що він ще так і не призвичаївся до специфіки роботи саме зі збірною. Всі тренери чудово знають: працювати у клубі щоденно і мати справу зі збірною, де максимум ти місяць перебуваєш у постійному контакті зі своїми гравцями – величезна різниця.

Не варто зараз кричати й вимагати відставки Реброва, дайте йому час. 

– Прогноз від Андрія Демченка.

– Попри те, що фаворитами я вважаю грузинів, вболіватиму, звісно ж за Україну, і думаю, що гра завершиться результативною нічиєю 1:1 або 2:2.

Прогноз сайту «Український футбол»: 1:0 на користь нашої головної команди країни.