Дніпро-1 поставив всю УПЛ на розтяжку: спортивний юрист пояснив, хто займе місце дніпрян в разі їхнього зняття

Аватар Дмитро Вєнков Дмитро Вєнков
1361
2 голоси
Дніпро-1 поставив всю УПЛ на розтяжку: спортивний юрист пояснив, хто займе місце дніпрян в разі їхнього зняття
Юрій Максимов та гравці Дніпра-1. Фото: СК Дніпро-1
Спортивний адвокат Ілля Скоропашкін популярно розповів, що буде з місцем Дніпра-1 в УПЛ, якщо команда зникне до старту чемпіонату та під час сезону.

Футбольний юрист Ілля Скоропашкін в інтерв’ю сайту «Український футбол» пояснив, що буде з місцем Дніпра-1 в Прем’єр-лізі, якщо команда зникне до початку розіграшу першості та по ходу сезону.

Скоропашкін розповів, як розгортатимуться події у випадку першого варіанту.

«Зняття одного клубу з УПЛ до формування складу учасників відкриє місце для іншого. Чинний регламент УПЛ не передбачає прямого виходу з ситуації. Водночас у там зазначено, що склад учасників затверджується Загальними зборами клубів. Також ці Загальні збори затверджують регламент нового сезону».

При цьому може виникнути ще один нюанс.

«Тут може виникнути питання: чи спочатку затверджується склад учасників на розсуд Загальних зборів УПЛ, чи затверджується регламент, який визначає правила для здобувача вакансії».

Можливих сценаріїв є одразу декілька.

«Можливі різні варіанти: від спортивного принципу (за турнірною таблицею минулих змагань) до живого протистояння між претендентами. Також не виключено розширення кола претендентів до клубів першої ліги, які мають атестат УПЛ».

Скоропашкін також дав зрозуміти, що буде, якщо Дніпро-1 зайде в новий сезон і зніметься після першого туру чи за дві неявки на матчі.

«Згідно з діючими регламентними нормами, якщо вони залишаться незмінними у регламенті 2024/2025, нічого особливого не станеться. Враховуючи, що склад учасників вже буде затверджено, просто будуть анульовані результати матчів за участю Дніпра-1».

Він підкреслив, що клуби можуть завчасно продумати таку ситуацію.

«Розробники нового регламенту можуть запропонувати варіанти ротації протягом сезону. На мою думку, при формуванні складу учасників УПЛ має враховуватись принцип цілісності змагань».

При цьому тут вже у дискусію потрібно буде залучати й УАФ.

«Тобто, якщо клуб ще до початку змагань показує явні ознаки неспроможності завершити сезон, це має бути враховано при вирішенні питання про його допуск до змагань. Це завдання більше для УАФ, а не тільки УПЛ», – сказав Скоропашкін.

  • 25 липня і 1 серпня Дніпро-1 має зіграти матчі другого раунду відбору Ліги конференцій проти Академії Пушкаша.
  • В УПЛ команда стартує 3 серпня грою з ЛНЗ.