🔥 Леоненко VS Мілевський: Сабо, експерт, уболівальники і навіть штучний інтелект обрали кращого форварда

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
1300
6 голосів
🔥 Леоненко VS Мілевський: Сабо, експерт, уболівальники і навіть штучний інтелект обрали кращого форварда
Леоненко і Мілевський. Колаж: Sport-express.ua
Сайт Sport-express.ua вирішив закрити питання, хто ж все таки кращий нападник – Віктор Леоненко чи Артем Мілевський. Щоб результат був справедливим, ми звернулись до різних джерел.

Віктор Леоненко нещодавно дав інтерв’ю нашому сайту, де порівняв себе із Мілевським: «Я – Феррарі, а Мілевський – Деу Ланос. Я – марсіанин, а він – працівник метро»

👉А ось відповідь Мілі на зухвалу заяву👈

Та невже Леоненко дійсно на голову вищий за Артема, як він думає? Давайте розбиратися.

У цьому сайту Sport-express.ua допоміг Йожеф САБО, який тренував обох гравців у Динамо, а також наш експерт Олег ФЕДОРЧУК (екстренер Таврії, Оболоні та низки інших клубів). Окрім цього, ми запустили голосування для уболівальників та дізнались думку штучного інтелекту щодо вибору кращого форварда між Леоненком і Мілевським.

«Алієв і Мілевський самі себе знищили. Леоненко вважав себе великим, а інших – посередностями»

Йожеф Сабо тренував Леоненка з 1993 по 1996 рік, а з Мілевським перетнувся у 2005, коли ще зовсім юний Артем виступав у дублі Динамо.

– Хто був сильнішим форвардом: Леоненко чи Мілевський?

САБО: Звичайно, Леоненко. Він вищий за класом. У нього було все: швидкість, удар, координація, навіть головою відмінно грав при його-то невеликому зрості – стрибучий такий. Мілевський – гравець зовсім іншого плану, швидкості у нього взагалі не було, він на місці возився з м'ячем, прикривав корпусом. 

Йожеф Сабо. Фото: Google

– Характери в обох теж непрості. Як боролися з Мілевським?

САБО: Мілевського і Алієва я двічі брав на збори з першою командою Динамо і обидва рази відправляв назад через п'янки. Пам’ятаю, вони мали їхати від нас у молодіжну збірну, яку очолював Михайличенко. 

Рано вранці я кажу адміністратору: «Поклич Алієва і Мілевського, за ними вже таксі приїхало». Вони мали в аеропорт їхати. Адміністратор повернувся ошелешеним: «Йожефе Йожефовичу, вони встати не можуть». 

Ну як вони примудрилися, га?! Я ж увечері перевіряв, усе нормально було! Мабуть, уночі пристойно випили. Я їх поставив під душ, щоб привести до тями і відправив у молодіжку. А що з ними зробив Михайличенко, я вже не пам'ятаю. 

Алієв і Мілевський самі себе знищили. Зараз Алієв служить у ЗСУ – молодець, спасибі йому. Він і Мілевському допоміг, у клініку його поклав, але вони чомусь посварилися. Слава Богу, що Артем зараз одужав, бажаю йому тільки здоров'я. Він хоче ще грати у футбол, бігає за якусь команду, але його час вже минув. 

– А з Леоненком як ви ладнали?

САБО: Леоненко любив пиво вживати. Одного разу на зборах у Німеччині я знайшов у нього десять порожніх банок з-під пива. Але на тренуваннях він працював добре, хоча постійно бурчав собі під ніс, був вічно чимось незадоволеним. 

Леоненко вважав себе великим, а інших – посередностями. Це звичайне зазнайство. До Києва він приїхав із московського Динамо, де його тренував Валерій Газзаєв. Газзаєв мені тоді сказав: «Йожефе, ти з ним ще намучишся». Як виявилось, мав рацію.

Леоненко був класним футболістом, і якби не пиво і його бурчалівка, то він міг заграти за будь-яку команду світу, включаючи Реал і Барселону.

«Леоненко – це наш Джордж Бест, а Мілевський – наш Гаскойн»

Далі ми попросили нашого експерта Олега Федорчука поставити скіллам Леоненка і Мілевського оцінки по десятибальній системі, і ось що із цього вийшло.

Леоненко   Мілевський
9 Права нога 8
4 Ліва нога 5
7 Гра головою 7
7 Бачення поля 8
9 Дриблінг 9
7 Фантазія 8
8 Індивідуальність 7
8 Почуття голу 6
5 Профессіоналізм 3
4 Витривалість 4
6.8 Середня оцінка 6.5

Мінімальну перемогу здобув Леоненко, який набрав 6.8 балів проти 6.5 у Мілевського. Федорчук пояснив свою думку.

«Леоненко був футболістом, який робив різницю і міг вирішити результат матчу. Мілевський у цьому плані йому поступається. Артем – яскравий, але ніколи не був лідером на полі. Леоненко два (з натяжкою три) сезони був найкращим футболістом в Україні. Мілевський таким ніколи не був.

Ще різниця між ними полягає в тому, що кар'єра Леоненка була вкорочена керівництвом Динамо (його не відпускали, завищували ціну і т.д.), а Мілевський сам собі її вкоротив своїми порушеннями режиму. 

Якби Леоненка відпустили з Динамо, то він спокійно міг би заграти в Європі, в тому ж Кайзерслаутерні, який ним цікавився. А Мілевським я навіть не пам'ятаю, щоб хтось серйозно цікавився. У Леоненка залишилася недосказаність у кар'єрі, все-таки, він мало ігор зіграв. 

Але обидва вони, і Леоненко, і Мілевський, залишили великий слід в українському футболі. Також вони стали хорошим прикладом для молодих гравців – щоб не повторювати їхні помилки. Леоненко – це наш Джордж Бест, а Мілевський – наш Гаскойн», – сказав Федорчук.

Олег Федорчук. Фото: Google

«Обидва гравці були видатними форвардами в історії українського футболу»

Ми вирішили не обмежувати себе у рамках і, окрім живих людей, опитали ще й штучний інтелект, а саме всі найпопулярніші чат-боти. Поставили ми їм однакове питання.

– Хто був сильнішим форвардом: Мілевський чи Леоненко? Вибери один варіант і коротко поясни.

ChatGPT: Віктор Леоненко був надзвичайно технічним гравцем з високим футбольним інтелектом, який вмів ефективно використовувати свій талант для забивання голів та створення гольових моментів. Його вплив на команду був помітним завдяки його лідерським якостям та здатності забивати у найважчих моментах гри.

Copilot: Я вважаю, що Артем Мілевський був сильнішим форвардом. Ось коротке обґрунтування:

  • Стабільність та тривалість кар’єри: Мілевський забив 87 голів за Динамо і тричі ставав чемпіоном України. Його внесок у клубну історію був значним, і він завершив кар’єру, зігравши за 10 клубів і забивши 134 голи.
  • Вплив на гру: Його здатність забивати важливі голи робила його ключовим гравцем для команди.
  • Універсальність: Мілевський мав широкий арсенал навичок, включаючи гру головою та удари з обох ніг. Його універсальність робила його небезпечним на полі.

Хоча Віктор Леоненко також був видатним гравцем, Мілевський відзначався більшою стабільністю та внеском у клубну і національну історію.

Gemini: Вибір кращого форварда залежить від пріоритетів:

  • Якщо цінувати швидкість, гольове чуття та досвід, то Леоненко може бути кращим вибором.
  • Якщо ж важливіша сила, техніка та лідерські якості, то Мілевський може бути фаворитом.

Обидва гравці були видатними форвардами в історії українського футболу, і кожен з них вніс свій вагомий вклад у розвиток гри.

Мілевський і Леоненко. Колаж: Sport-express.ua

Вибір уболівальників і підсумок

У битві чат-ботів у нас нічия, тому переходимо до останнього пункту, а саме голосування уболівальників, яке ми запустили в нашому телеграм-каналі. Битва між Леоненком і Мілевським була запеклою, але перемогу одержав більш молодий візаві.

  • За Мілевського свій голос віддали 259уболівальників – 56%.
  • Леоненко набрав 206 голосів – 43%.

Що маємо у підсумку? Сабо, Федорчук та один чат-бот найкращим назвали Віктора Леоненка. А от уболівальники і ще один штучний інтелект віддали перевагу Мілевському. Тож з рахунком 3:2 перемогу у нашій битві відсвяткував – Віііііктор Лееоооооненкоо! (прочитати потрібно голосом Майкла Баффера 🙂).

Ну а ми у свою чергу скажемо, що кожен із нападників був топом своєї епохи в чемпіонаті України. Вболівальники різного віку будуть пам’ятати голи Леоненка та Мілевського, особливо, у ворота ворожого московського Спартака. Ці два нападники дійсно були окрасою Динамо, але кожен у свій час. 

👉Інтерв’ю Мілевського читати