«У Десни заброньоване місце в УПЛ. Втратимо його – відроджувати клуб не будемо»: Левін – про Мудрика і Рябоконя

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
2847
8 голосів
«У Десни заброньоване місце в УПЛ. Втратимо його – відроджувати клуб не будемо»: Левін – про Мудрика і Рябоконя
Колаж: Спорт-Експрес
Президент Десни Володимир Левін ексклюзивно для Sport-express.ua прокоментував інформацію про відродження чернігівського клубу і повернення до роботі Олександра Рябоконя.

Сьогодні у пресі з’явилась інформація, що Десна може відродитись, можливо, під трохи зміненою назвою, щоб уникнути старих боргів. Вадим Мельник, якого називають потенційним спортивним директором нового-старого чернігівського клубу, навіть назвав «УФ» потенційні терміни появи конкретних новин щодо цього. 

Сайт Sport-express.ua зателефонував президенту Десни Володимиру Левіну, щоб дізнатись, чи це правда. А ще ми поговорили про наступне:

  • На якому етапі переговори зі спонсорами.
  • Де зараз Олександр Рябоконь та чи готовий він повернутись.
  • Як ситуація з Дімою до сих пір ставить палки в колеса Десні.
  • Чи отримав клуб гроші за трансфер Мудрика в Челсі.
  • Чи допоможе Боруссія (Дортмунд) реконструювати стадіон ім. Гагаріна.
  • Де Десна планує грати, якщо відродиться.

«Ми ведемо переговори зі спонсорами. Будуть гроші – буде клуб»

– Володимире Іллічу, це правда, що Десна може відродитися і ви ведете переговори зі спонсорами?

– Так, ми ведемо переговори зі спонсорами. Будуть гроші – буде клуб. Про конкретику говорити ще зарано. Найголовніше, що має зараз Десна – це заброньоване місце в УПЛ. Якщо ми його втратимо, то сенсу відроджувати клуб не буде, ми просто не знайдемо спонсорів. 

– Можете відкрити завісу таємниці, з якими спонсорами ви ведете переговори?

– Це чернігівські бізнесмени, більше нічого не можу сказати.

– Якщо клуб відродиться, то Олександр Рябоконь і Вадим Мельник повернуться на свої посади головного тренера і спортивного директора відповідно?

– Так, я з ними спілкуюся, і вони готові приступити до роботи. 

Минулого тижня ми бачилися з Рябоконем. Олександр Дмитрович у повному здоров'ї і рветься працювати. 

Він зараз у Києві, підвищує тренерську кваліфікацію, постійно вчиться, щоб не розгубити навички.

Олександр Рябоконь. Фото: Десна

– Я так розумію, ви трохи видозміните назву, наприклад додасте приставку СК, щоб на клуб не перейшли борги Десни?

– Нічого подібного. Якщо з'явиться якась СК Десна, то ми до неї точно не матимемо жодного стосунку. Ми розмовляємо зі спонсорами саме про відродження Десни і погашення боргів. Але є проблеми.

– Які?

– У нас зараз немає команди, немає стадіону і є борги перед групою наших ексфутболістів, але головна проблема – це [румунський легіонер Константін] Діма, адже УЄФА став на його бік, і нам потрібно йому заплатити 400 тисяч євро. Поки ми не можемо врегулювати цю ситуацію і закрити трансферний бан. Якщо не вийде якось вирішити питання, то клуб неможливо буде підняти. Поки спонсори не хочуть дивитися далі, ніж борг перед Дімою.

– Так чому тоді не створите СК Десна, наприклад?

– Тому що УЄФА перепише борги старої Десни на цей клуб.

– Але є ж приклад СК Дніпро-1.

– Це дуже рідкісні історії, там є якась внутрішня домовленість. У нас так не вийде.

– У Десни ще є якісь гравці на контрактах?

– Усі контракти були розірвані в односторонньому порядку ФІФА. Це завдало клубу збитків.

– За нашою інформацією, кілька місяців тому були люди, які хотіли купити Десну (йдеться про власника ФК Кудрівка-Нива та засновника ФК Кудрівка Романа Солодаренка, ось його підтвердження в інтерв’ю «УФ»). Це правда?

– Так, розмова була, але не зрослося. Відновлювати клуб дорого, дешевше створити новий і почати з нуля. Сьогодні простіше взяти нову команду, побудувати новий стадіон і пройти шлях із Другої ліги в УПЛ.

«Навіть якщо УАФ дозволить нам стартувати в УПЛ, я вважаю, що Десна повинна починати хоча б із Першої ліги»

– Була інформація, що Боруссія (Дортмунд) готова допомогти в реконструкції стадіону Десни. Німецький клуб із вами зв'язувався?

– Про це написав колишній міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Я, так само, як і ви, прочитав про це в пресі. Боруссія з нами з цього приводу взагалі не контактувала. Якщо вони розмовляли з Ткаченком, значить, він не зміг налагодити комунікацію між Десною і Боруссією (Дортмунд).

– Десна отримала відсоток за трансфер Мудрика в Челсі?

– Там дуже складна процедура. Контракт Мудрика з Челсі складно підписаний, юристи працюють у цьому напрямку, процес триває. Більше сказати нічого. 

Михайло Мудрик, Фото: Google

– Питання з Дімою якось вирішується?

– Ми не хочемо судитися, тому що потрібно буде витратити 30-60 тисяч доларів, а результат може бути знову не на нашу користь. А його юристи не виходять із нами на переговори вже котрий рік. Їм вигідна ця ситуація. Вони з 34 тисяч зробили 400 + тис. Це камінь спотикання сьогодні.

Нам би було простіше, якби було вирішено питання з Дімою, але УЄФА застосував до нас найжорсткіші санкції з усіх можливих, навіть не розглянувши наші аргументи з приводу того, що сталося. Чому так? Я не знаю.

– Якщо питання вдасться розв'язати, у якому дивізіоні Десна планує стартувати?

– Навіть якщо УАФ дозволить нам стартувати в УПЛ, я вважаю, що Десна повинна починати хоча б із Першої ліги. Набрати футболістів на Прем'єр-лігу за пів сезону – це дуже дорого. Для цього потрібен потужний інвестор.

– Де Десна планує грати, якщо все вийде?

– Будемо в когось орендувати стадіон, проситися в гості. У нас у Чернігові є ділянка, де можна побудувати поле, але це на перспективу. Там є свої проблеми з перенесенням каналізації, але вони вирішувані. 

Що стосується зруйнованого стадіону ім. Гагаріна, то він належить Мінспорту, але сьогодні головне – це захист країни, тому не треба витрачати такі великі кошти, якщо в регіоні немає базової команди.