Чи має Коноплянка завершувати кар'єру? Маркевич і Федецький дали пораду, і вона вас здивує

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
5034
8 голосів
Чи має Коноплянка завершувати кар'єру? Маркевич і Федецький дали пораду, і вона вас здивує
Маркевич, Коноплянка і Федецький, колаж: Sport-express.ua
Давні знайомці Коно по Дніпрі та збірній Мирон Маркевич та Артем Федецький ексклюзивно для сайту Sport-express.ua висловили свої думки з приводу майбутнього Євгена Коноплянки, який може завершити кар’єру гравця та розпочати агентську діяльність.

Коноплянка із 3 січня перебуває без клубу. Останньою його командою був румунський Клуж, де Євген зіграв всього чотири матчі та недоотримав зароблене

Учора в пресі з’явилась інформація, що 34-річний вінгер відмовив неназваним азійським клубам через їх низький статус та маленьку зарплату, яку йому запропонували. 

За інформацією в ЗМІ, Коноплянка планує завершити кар’єру футболіста та разом із Романом Зозулею відкрити агентську компанію. 

Сайт Sport-express.ua поспілкувався про перспективи ветерана із людьми, які добре знають Коноплянку і працювали з ним у Дніпрі та збірній України. Це:

  • Мирон МАРКЕВИЧ (колишній головний тренер Дніпра та збірної України, зараз очолює Карпати);
  • Артем ФЕДЕЦЬКИЙ (ексзахисник Дніпра і збірної України).

«У Карпат трохи інша філософія, ми хочемо, щоб прогресувала молодь. Була б можливість, то я б забрав Коноплянку»

Першим ми зателефонували Мирону Маркевичу, під керівництвом якого Коноплянка зіграв у Дніпрі 42 матчі, забив вісім м’ячів та віддав таку ж кількість гольових передач. 

– Мироне Богдановичу, як ви ставитеся до того, що Коноплянка може завершити кар’єру гравця? Може, йому ще треба пограти?

– Це має бути його рішення. Звичайно, шкода, що такий футболіст вже закінчує. Але це футбольне життя. До цього треба спокійно відноситися.  

– Коноплянка ще може потягнути рівень УПЛ? 

– Я ж не знаю його внутрішній стан, чи потягне він. У Коноплянки був великий простій, тому важко оцінити його перспективи. Можу сказати одне: в моєму Дніпрі він грав дуже добре і я його покликав у збірну, де Євген також виділявся. За це я йому можу тільки подякувати.

Мирон Маркевич, фото: ФК Карпати Львів

– Може, йому в Азію краще перейти?

– Що я буду за нього говорити? У Коноплянки є своя голова на плечах, він не дурний хлопець.

– В Карпати не хочете його запросити?

– У Карпат трохи інша філософія, ми хочемо, щоб прогресувала молодь. Була б можливість, то я б його забрав.

– Вам буде цікаво ще поспостерігати за Коноплянкою в іншій команді?

– Якщо він готовий, то звичайно. Коноплянка – це серйозний футболіст. Я не знаю, чому в нього не пішло в інших клубах.

***

«Чи потягне Коноплянка зараз рівень УПЛ? 100%»

Артем Федецький з теплотою згадав свого колишнього партнера, з яким він провів яскраву кар’єру у Дніпрі.

– Артеме, що робити Коноплянці: ще пограти або закінчувати кар’єру?

Федецький: Я не можу відповісти за Женю. Він повинен сам прийняти рішення, зважаючи на стан свого тіла й організму: чи він буде грати у футбол чи, можливо, займеться якоюсь іншою справою. Також ключовим аспектом є мотивація. Багато чого залежить від клубу і які в нього завдання. 

Якщо в нього є бажання ще пограти, то краще треба спробувати, ніж махнути рукою, а потім шкодувати. 

– Коноплянка зараз потягне рівень УПЛ?

Федецький: 100%. Я з ним грав майже чотири роки у Дніпрі, пересікався у збірній України і функціонально він завжди виглядав шикарно. Його здоров’я в ті часи було на топовому рівні. Що зараз? Мені важко сказати, бо ми давно з Євгеном не спілкувались. 

Артем Федецький, фото: ФК Шахтар Донецьк

– В клубі якого рівня він може заграти: Динамо, Минай і т.д.?

Федецький: У будь-якому. От Полісся зараз підписує багато досвідчених гравців, які вже сказали своє слово у футболі. У житомирському клубі є сплав молоді та досвіду. 

Мені важко сказати, чому Євген не заграв свого часу у Шахтарі. У спорті трапляються важкі періоди травм, після яких важко повернутися на свій рівень. Це дуже сильно б’є психологічно і футболісту потім важко себе знайти. Можливо, треба наймати психолога і займатись над собою.

– Коноплянка може реанімувати свою кар’єру у Поліссі?

Федецький: Якщо він отримає запрошення, то чому б ні. На Євгені ще рано ставити хрест. 

«Якщо зараз Мудрика за 70+30 продають, то Коноплянка у той час коштував не менше»

– Коноплянка після Дніпра ніде не зміг себе яскраво проявити. Справа у психології?

Федецький: Думаю, це ключовий момент. Можливо, у нього стався психологічний надлом. Не вийшло у Краковії, потім він поїхав у Клуж, де йому обіцяли ігрову практику, а у підсумку він її не отримав. Якщо Женя хоче ще пограти, то йому треба повністю очистити свою голову і мозок. 

– Але до цього у нього не виходило у Севільї та Шальке.

Федецький: Важливий момент – це мова. Коли Женя переходив у Севілью, то володів англійською мовою, але там потрібно було вчити іспанську, щоб розуміти тренерів. На це пішов час. Поки він проходив адаптацію, грали інші. У Шальке Коноплянка знову стикнувся з іншою культурою, іншим футболом і іншою мовою. Це не так просто. 

– Коноплянка завжди у своїх невдачах винуватив тренерів. Чи не було у нього конфліктів у Дніпрі?

Федецький: Ніколи, ні з одним тренером в Дніпрі у нього не було навіть мінімального конфлікту. З Рамосом у нього були шикарні відносини, Містер йому довіряв. Недарма Рамос казав, що Коноплянка коштує 50 мільйонів. Напевно, так воно і було. Якщо зараз Мудрика за 70+30 продають, то Коноплянка у той час коштував не менше. 

Євген Коноплянка, фото: Fabrizio Giovannozzi/Associated Press

З Маркевичем у нього також були гарні відносини. Мирон Богданович коли тільки-но прийшов у Дніпро, то зробив Женю капітаном. У збірній також конфліктів ні з ким не було. 

– Яким був Коноплянка у Дніпрі?

Федецький: Я бачив небагато таких футболістів, як він. У Шахтарі це Дуглас Коста і Вілліан, які могли накрутити, не напрядаючись, двох-трьох футболістів. А Коноплянка міг і п’ятьох обвести! Бігати від прапорця до прапорця і ніхто не міг у нього м’яч відібрати. Я просто кайфував на полі від гри Коноплянки. Я вважаю, потенціал у нього був вищим, ніж у Кости і Вілліана, але, можливо, я так говорю, бо він українець. Євген за індивідуальними якостями був одним із найкращих у Європі. 

Також мені доводилось грати у збірній з великим майстром – Ярмоленком. Я зробив за нього безліч забігань, а отримав всього лише декілька передач. Він за рахунок мене не один гол забив (сміється, – прим. А.П.). Я забігаю, беру важку артилерію на себе, а Ярмола зміститься в серединку і своєю «клюшечкою» забиває чи асисти віддає. 

Хоч ми і не були з Андрієм одноклубниками, але у збірній розуміли один одного з півслова. Я коли забігав, то вже знав, що м’яча не отримаю. Коли він віддавав мені передачу, то я дивувався і думав: недарма я зробив 75 забігань, щоб на 76-му нарешті отримати пас. 

«Гравці Дніпра на зборах в Туреччині або Іспанії проживали по одному, але Зюзя та Конопа завжди жили в одній кімнаті»

– У пресі циркулює інформація, що Коноплянка разом із Зозулею планують створити агентську компанію, хоча Роман в інтерв’ю нашого сайту це рішуче спростовував. Щось чули про це?

Федецький: Зюзя мені нічого не говорив, хоча ми з ним доволі часто переписуємся. Ми, здебільшого, обговорюємо волонтерські моменти і потреби військовим. 

Роман Зозуля і Євген Коноплянка, фото: Getty Images

Я теж читав про агентство в пресі. Але не все так просто, потрібна команда людей, яким можна довіряти. Зараз більшість агентів не відстоюють права футболістів, а думають про свої матеріальні інтереси. Агент повинен допомагати гравцю не тільки з підписанням контракту, але й у побуті. 

Якщо Рома з Коноплянкою щось задумали, то бажаю їм удачі.

– Ви добре знаєте Коноплянку і Зозулю. У них є схильність до менеджерської діяльності?

Федецький: Хімія між ними точно є. У них був шикарний дует. Гравці Дніпра на зборах в Туреччині або Іспанії, в основному, проживали по одному, але Зюзя та Конопа завжди жили в одній кімнаті. Тому вони знають один одного від кінцівок пальців до кінцівок волосся. 

– Можливо, у майбутньому Коноплянка і Зозуля витіснять Шаблія з українського ринку?

Федецький: Думаю, там без шансів, років 10-15 так точно (сміється, – прим. А.П.). Хіба що якось співпрацювати.