Найкривавіший матч в історії футболу України: ексворотар збірної згадав, як вбили власника Шахтаря Брагіна

Аватар Дмитро Вєнков Дмитро Вєнков
1079
0 голосів
Найкривавіший матч в історії футболу України: ексворотар збірної згадав, як вбили власника Шахтаря Брагіна
Ахать Брагін. Фото: З відкритих джерел
Колишній голкіпер сімферопольської Таврії й національної збірної України Максим Левицький поділився спогадами про матч із донецьким Шахтарем, під час якого на стадіоні відбувся вибух вибухової речовини.

Ексворотар Таврії Максим Левицький в інтерв'ю сайту «Український футбол» розповів про історію з вибухом на стадіоні «Шахтар» у Донецьку 15 жовтня 1995 року, який забрав життя тодішнього президента «гірників» Ахатя Брагіна.

Колишній футболіст пригадав, що за цією грою стояли бандитські розбірки.

«Той матч можна було назвати битвою кланів. Таврію фінансували «Башмаки» і банда Грека (прізвисько Брагіна в кримінальних колах, – прим. «УФ») утримувала Шахтар. Я не пам'ятаю, які були між ними відносини, але з нами на гру полетіли троє людей Грека».

За словами Левицького, глядачі у паніці почали бігти на поле для гри.

«Трибуни від поля були далеко. Пройшло кілька хвилин з початку гри, як пролунав вибух. Повалив дим, люди почали вибігати в бік поля. Було не так багато глядачів. Всі вони полізли через паркан, тому що почав обвалюватися бетон».

Футболісти, за спогадами Левицького, одразу зрозуміли, що необхідно йти у підтрибунні приміщення.

«Я не пам'ятаю, хто був арбітром (Анатолій Жосан із Херсона, – прим. «СЕ»). Це був його перший матчі у вишці. Пролунав свисток. Саша Гайдаш вибиває м'яч. Гра зупинилася і, не змовляючись, всі пішли в підтрибунку».

Серед постраждалих опинився й оператор Таврії, на ім'я Володимир.

«З нами на матчі був клубний оператор Володя, який зайшов осипаний побілкою та посіченими ногами рештками бетону. Ніхто не знає, що робити далі. Приводять до тями оператора».

Цікаво, що попри цей форс-мажор гравцям навіть пропонували одразу повернутися на поле.

«Заходять в роздягальню міліціонери й кажуть: «Хлопці, нічого такого не трапилось. Вибух був за межами стадіону, ніхто не загинув. Йдіть далі грайте». Володя підривається і каже: «Ви з глузду з'їхали? Як ніхто не загинув? Там кров на всіх стінах! Ноги вибухівкою ледь не зламало. Ми не будемо грати».

Левицький розповів, що після загибелі Брагіна все його угрупування було знищено в Криму.

«Після цього вибуху всю банду Грека перестріляли у Сімферополі. У нас було перехрестя Козлова та Севастопольської, недалеко від центрального ринку. Греківська кавалькада повернула на центральний ринок на світлофорі. Підійшла людина та впритул їх розстріляла», – сказав Левицький.

  • Нагадаємо, що матч Шахтар – Таврія було дограно 31 жовтня того ж року. Гра завершилася із рахунком 0:0;
  • Через рік з моменту загибелі Брагіна новим власником і президентом «гірників» став Рінат Ахметов.
  • Левицький у складі Таврії (1993-1999) провів 158 поєдинків, пропустив 186 голів, та 52 матчі відстояв «на нуль».
  • Також у його активі у період з 2000 по 2002 р. вісім матчів у складі збірної (десять пропущених голів, чотири поєдинки «на нуль»).