«Новий Лунін»: хто такий 17-річний українець Волошин, якого підписав Реал

Аватар Антон Терехов Антон Терехов
517
0 голосів
«Новий Лунін»: хто такий 17-річний українець Волошин, якого підписав Реал
Ілля Волошин та Андрій Пісний. Колаж: УФ
У мадридському Реалі тепер одразу два українські воротарі. Ілля Волошин через два тижні після свого 17-річчя підписав контракт із королівським клубом. Сайт sport-express.ua представляє новачка Реалу та відповідає на питання: якщо він буде прогресувати в такому ж темпі, то коли почне грати у складі «вершкових»?

«Син Луніна та Куртуа», – так встигли вже охрестити 17-річного новачка Реалу Іллю Волошина. На такі порівняння є свої причини: обидва хлопці – воротарі, обидва мали в своїй спортивній долі Дніпро, обидва – українці, врешті-решт. Але наскільки доречно їх порівнювати та чи варто переоцінювати сам факт потрапляння гравця в молодіжку Реалу? 

У спеціальній статті сайту sport-express.ua ми розібрали попередні кейси Реалу та України, знайшли для Волошина його попередників, а також розпитали тренерів, які працювали з Іллею, про його перспективи.

Чи настільки Волошин схожий на Луніна?

У 2018 році Реал за дев'ять мільйонів євро придбав у Зорі Андрія Луніна, і тоді це здавалося справжнім дивом. Воротар – специфічна позиція, голкіперу без громадянства ЄС складно потрапити до топ-клубу. Лунін вважався величезним талантом, і Реал випередив у боротьбі за Андрія Ліверпуль, Наполі, Рому та Реал Сосьєдад.

Зараз, на п'ятий сезон, Лунін нарешті почав вигравати конкуренцію за місце у складі мадридців – хай і після травми Куртуа. Поступово ми звикаємо, що дедалі більше наших футболістів освоюються у провідних європейських лігах.

І тут відбулася нова сенсація – мадридський Реал придбав ще одного українського воротаря, про якого, втім, ще нещодавно ніхто нічого не чув. Ілля Волошин виступав на турнірах U-15 за дніпровський спорт-інтернат і вражав суперників у ДЮФЛУ, насамперед, своїм зростом. Вже в 15 років Ілля був вищим за 190 см, а зараз вимахав до 202 (для порівняння, в Луніна зараз 191 см). Через війну Волошин практично втратив 2022 рік, а в 2023, нарешті, опинився в Іспанії. Клуб третього дивізіону Райо Махадаонда взяв до себе 16-річного двометрового хлопця.

Андрій Лунін. Фото: Реал.

«Спокійний як удав, швидко додавав і часто рятував команду»

Ми постаралися дізнатися про нього якнайбільше і зв'язалися з його першими тренерами. У ДЮСШ Новомосковська Ілля займався до 2019 року, а вже з тієї осені опинився в ДЮСК Інтер Дніпро. 

«Ілля починав у 11 років у Новомосковську (25 км від Дніпра) у, на жаль, вже покійного тренера Олександра Івановича Сєгєєва, – розповідає старший тренер ДЮСК Інтер Микола Самойленко. – Я Волошина запрошував переїхати до Дніпра. Ми постійно переглядали обласні змагання, тож про нього рано дізналися». 

Ось яким майбутнього воротаря Реалу запам’ятав тренер Микола Павлович:

«Високий, спокійний як удав, вивести з себе майже неможливо. Ногами чудово грав уже тоді. А руками грати ми навчили. На виходах – спочатку не дуже. Запускав і за комір голи, але додавав дуже швидко, з кожним днем. Виручав команду часто. З ним в основному працював тренер воротарів Микола Миколайович Збарах».

У сезоні 2020/21 за Інтер у ДЮФЛ України Волошин провів вісім матчів, пропустивши шість м’ячів. Але надовго в цій школі він не затримався. 

«Він у нас грав, в Інтері, рік до академічного віку, і в 2020 році – вже на чемпіонат України (ДЮФЛ). А потім його переманив інтернат ДВУФК Дніпро», – підсумував Самойленко.

Ще докладніше про Волошина розповів тренер воротарів ДЮСК Інтер Микола Збарах, який ставив техніку юному таланту.

«Головний тренер Микола Павлович Самойленко його помітив, йому Іллю порекомендували, і ми спробували, – згадує Збарах. – Прийшов Ілля до нас дуже слабкий, у Новомосковську тренера воротарів не було. Скажімо так, і ходити нормально не вмів. Вчили ходити, бігати. «Оленя» таке велике, майже без координації. Шульга, а права нога – для ходьби. Лінивий був. Весь час підганяти доводилося. Флегмат, з двору  прийшов, техніки взагалі не було. На тренування треба було з другого поверху спуститися, він і то міг запізнитися».

При цьому Волошин несподівано стрімко розвивався й швидко подолав більшість мінусів.

«Волошин почав прогресувати, і коли стало видно його потенціал, Іллю в нас швидко перехопили. Інтернат ДВУФК потім засвітив його на чемпіонаті України, його могли бачити і Шахтар та Динамо, гадаю, що починали їм цікавитися. Стежили так точно. Тим більше, що його і до збірної вже викликали, начебто непогано там грав. Не здивований, що ним Реал зацікавився у такому віці, бо він вже з такими даними. Наразі не спілкуємося: діти – вони такі, коли їдуть за кордон, зв'язок не підтримують», – коментує Микола Збарах.

Ілля Волошин. Фото: instagram

«Лунін провів Іллі екскурсію базою, і Волошин вирішив підписувати контракт з Реалом»

Загалом прикладів, коли український воротар на високому рівні грав в іспанському чемпіонаті, поки що не так уже й багато. Всі знають, як до цього сезону мало ігрового часу в Реалі отримував Андрій Лунін.

В системі Реала вже п'ятий рік також знаходиться воротар з українським корінням – Юрій Попович. Про нього редактору сайту Український футбол Артуру Валерку розповів п’ять років тому його перший тренер Даніель Бермехо. Попович народився в 2004 році в Іспанії, але його батько – українець. Бермехо тренував Юру з шести років, його першим клубом був Депортіво Чамартін Вергара. У 2019 році Попович попав в юнацьку команду мадридського Реала.

За наступні п'ять сезонів Попович побував у юнацький команді Леганеса, в Райо Маядахо, U-19 Хетафе та Реалі С, звідки влітку минулого року Юрій був відданий в клуб сьомого дивізіону Москардо. Голкіперу вже дев'ятнадцять, але у нього поки не було виступів ні за одну значну команду. 

Дуже рано в іспанському футболі опинився й Ярослав Мейхер, який народився 2000 року в Тернопільській області. Вже у 15 років він потрапив до юнацької команди Еспаньйола. У підсумку Ярослав провів лише один матч за Еспаньйол Б, а у командах Ла-Ліги так і не заграв. На рахунку Мейхера є також і 25 ігор за Логроньєс Б. А зараз він виступає за клуб третього дивізіону Корнелла, тут він майже завжди в основному складі.

Волошин переїхав до Іспанії завдяки сприянню ДВУФК Дніпро та ФК Кривбас. Влітку минулого року Ілля вийшов за Райо на заміну у грі проти Реал Б.

«Одразу після гри на нього вже обабіч поля чекали скаути Атлетико (Мадрид) та Реалу (Мадрид)», розповів в інтерв'ю сайту «Український футбол» тренер Волошина в ДВУФК Дніпро Андрій Пісний. 

«Іллю повезли до Атлетико, показати клубну базу. А за кілька днів його повезли вже в Реал. У Реалі Волошина зустрів Андрій Лунін і провів йому екскурсію базою. І після цього Ілля вирішив підписати контракт із Реалом». 

Ілля вже має сторінку на сайті Transfermarkt, де зазначено, що його контракт з Реалом укладено на два з половиною роки, з 29 січня 2024 по 30 червня 2026. Волошин також вже має сухий матч за національну команду U-16, в якому українці розгромили 4:0 однолітків з Латвії.

Справами українця в Іспанії займається невеличка агенція RGFootball, яка веде 37 гравців, переважно іспанського походження. Лише вісім із них представляють вищий дивізіон. А контракт із Реалом є лише у Іллі Волошина. RGFootball, до речі, нещодавно оформив трансфер канадця Манджрекара Джеймса, котрий першу половину сезону 2022/2023 провів у Чорноморці. Сподіваємося, що агенти порядно попрацюють із нашим вундеркіндом, він в Іспанії один, його мама працює медсестрою у клініці Новомосковська. 

Райо Махадаонда – це останній клуб Романа Зозулі, за який він виступав ще торік. Сам Зозуля відмовився коментувати трансфер Іллі та свою участь у ньому.

«З Реалом та агентством про все домовилися, зокрема щодо фінансів, – розповів Андрій Пісний. – Про суму говорити не маю права. Єдине, запитав Іллю: «Як там з фінансами?», Ілля відповів: «Андрію Миколайовичу, повірте, мене не скривдили». І Райо отримає відступні, Реал купив Волошина». 

«Сподіваюся, він буде у Реалі: там висока кваліфікація тренерів, Іллю ще треба вчити»

Іспанські ЗМІ також стверджували, що на нашого голкіпера претендували не лише мадридці. Підписати Іллю хотіла й португальська Бенфіка, де зараз основний воротар також українець – Анатолій Трубін. А також португальський Спортінг та італійський Ювентус. А гратиме українець за Juvenil C, команду U-17.

В Іллі вже непогано реноме в Іспанії, у Райо він зіграв у 11 матчів, вісім із яких провів на нуль. І лише одного разу від Хетафе Волошин пропустив двічі за гру.

«Добре, що Іллю таки заберуть до Реалу, – розмірковує Андрій Пісний. – Іллю потрібно вчити, у Реалі кваліфікація тренерів точно вища. Вони ж його захочуть перевірити, покрутити, ближче познайомитись». 

Ось так розпочинається історія ще одного українського воротаря мадридського Реалу. Звісно, потрапляння до структури клубу ще нічого не гарантує, за останні десятиліття із системи вершкових у першій команді по-справжньому заграв лише Ікер Касільяс. Лунін, якого брали другим воротарем, незважаючи на безліч відмінних матчів за Реал, все ще не може бути впевнений, що наступного сезону не сяде знову щільно на лавку після того, як одужає Куртуа.

«Хотілося б, щоб у Іллі вийшло в Реалі. Але конкуренція дуже сильна. Час покаже і від нього багато чого залежить», – вважає Микола Самойленко.

Важливо, щоб Ілля скористався своїм шансом та правильно побудував кар'єру у професійному футболі. Форма вершкових і королівський герб Реала не повинні кружляти юному українцеві голову, цілком можливо, що мадридці дадуть йому путівку в якийсь інший клуб, можливо й менш престижний.

Головне, щоб Волошин розумів, у футболі у всіх бувають злети та падіння. І якщо місце у воротах Реала не дістанеться відразу, і клуб ще кілька сезонів пропонуватиме варіанти з орендами, Іллі важливо не втрачати мотивацію і продовжувати працювати над собою. Втім, як кажуть його тренери, Волошин не лише добре складається, приймаючи нижній м'яч, а й швидко піднімається, щоб відбити наступний.

Ця метафора – відголосок головного завдання юного українця в суперклубі. Багато йому треба буде пройти, щоб повторити шлях Касільяса та Луніна, але дорогу осилить тільки той, хто йде.