Скрипник дав несподіваний прогноз на матч Хоффенхайм – Динамо в ЛЄ: «Шовковському з гравцями треба попрацювати ось над чим»

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
191
3 голоси
Скрипник дав несподіваний прогноз на матч Хоффенхайм – Динамо в ЛЄ: «Шовковському з гравцями треба попрацювати ось над чим»
Віктора Скрипник і гравці Динамо. Колаж: Sport-express.ua
Колишній захисник збірної України та бременського Вердера Віктор Скрипник в ексклюзивному інтерв’ю сайту Sport-express.ua поділився очікуваннями від поєдинку другого туру основного етапу Ліги Європи між Хоффенхаймом та київського Динамо.

В четвер, 3 жовтня, віцечемпіон України київське Динамо проведе свій другий поєдинок у новому сезоні Ліги Європи. Команда Олександра Шовковського зіграє на виїзді проти німецького Хоффенхайму. 

Чи зуміють динамівці реабілітуватися перед власними фанами за розгром у першому турі ЛЄ від римського Лаціо? Про це журналіст сайту Sport-express.ua Віктор Глухенький поговорив з ексоборонцем Вердера, чемпіоном Бундесліги та дворазовим володарем Кубка Німеччини у складі клубу з Бремена Віктором Скрипником.

Ліга Європи. Сезон 2024/25 рр. Основний етап

Хоффенхайм – Динамо

Місто Зінсхайм (Італія). Стадіон «PreZero Arena»

Початок гри о 19:45 за київським часом.

«Подивився б на реакцію гравців європейських команд, якби у їх клубів була така логістика, як в українських»

– Вікторе Анатолійовичу, хто Ваш фаворит у поєдинку Хоффенхайм – Динамо? Букмекери вважають, що це німецький клуб, але після того, що я бачив у їх матчі проти не чужого Вам Вердеру... 

– Я теж дивися. Дуже невиразна була гра у виконанні Хоффенхайму, м’яко кажучи. Команда до 12 хвилини вела у рахунку з різницею у три голи, я плювався і думав вимикати вже телевізор. Аж тут червона картка для їх захисника вже на 18-й і в підсумку вони програли 3:4. 

Для них це серйозна поразка за яку вони спробують реабілітуватися перед своїми вболівальниками. Тож перемога Вердера над Хоффенхаймом не на руку Динамо, бо команда роздратована і зла. Вони взагалі дуже погано розпочали новий сезон у Бундеслізі: лише одна перемога і п’яти поєдинках.

Однак, відповідаючи на питання, то мій фаворит у цій грі все ж Хоффенхайм.

Віктор Скрипник. Фото: Google

– У чому команда Пеллегріно Матараццо сильніша за колектив Олександра Шовковського?

– Хоффенхайм виступає у Бундеслізі – одному з найсильніших чемпіонатів Європи. Тут немає прохідних матчів. Кожна команда, навіть аутсайдер, може підставити підніжку, кожна перемога дається непросто, особливо для таких команд, як Хоффенхайм, бо це ж не німецький гранд калібру Баварії чи Боруссії з Дортмунду. У цієї команди немає зіркових гравців, але склад збалансований. І, як не крути, а поєдинок пройде на їх території – у Зінсхаймі. І це теж додатковий плюс для них, бо невідомо, як комфортно дісталося Динамо до Німеччини. 

Хтось скаже, що це все відмовки, типу алібі для киян на випадок поразки. Я не погоджуюсь, бо пам’ятаю, як ми з Ворсклою у сезоні 2022/23 ледь не день на кордоні в автобусі сиділи. О дев’ятій ранку приїхали і лише о 21:00 проїхали… Сил це гравцям точно не додає. Я б подивився на реакцію гравців європейських команд, якби у їх клубів була така логістика, як в українських.

«Зараз майстерність гравців Динамо така, що їм потрібно кілька моментів, щоб забити гол»

– За рахунок чого Динамо може сподіватися на прийнятний результат у матчі проти Хоффенхайму? Одна справа – розтрощити Лівий Берег (3:0) й зовсім інша, коли біло-сині пропустили у стартовому турі ЛЄ вже у першому таймі три голи від Лаціо.

– Знаєте, якщо аналізувати гру Динамо проти Лаціо, то я не помітив, щоб кияни от прямо програли римлянам за всіма статтями. Ні. Як на мене, все вирішилося через дещо кращу виконавчу майстерність гравців італійського клубу, які реалізували майже всі свої моменти. Все. 

В моїй тренерській практиці теж таке траплялося. Наприклад із Зорею проти Роми (0:3, 0:4) чи Браги (1:2, 0:2), коли суперники витискали максимум зі своїх моментів. Особливо запам'ятав гру проти Рапіду, ми програли 0:3 (плей-оф Ліги Європи, сезон 2021/22 рр.). Після матчу переглянув його і… Ми і бігали, і стрибали більше, а у них напівмомент – голик, а в нас – нуль. 

– Так у чому ж причина невдач киян?

– Динамо у матчі з Лаціо мало забивати, але зараз майстерність гравців київського клубу така, що їм потрібно кілька моментів, щоб забити гол. Власне гра, малюнок, у Динамо є. Команда якісно підсилилася у міжсезоння вперше за багато сезоні, дійсно якісно, а не аби кого купила, що потім йдуть по орендах грати. Піхальонок, Рубчинський, Брагару – всі готові грати одразу, без розгойдування. 

Зараз Шовковському потрібно працювати зі своїми гравцями над одним компонентом – над реалізацією і все. Я бачив у матчі з Лаціо у гравців Динамо бажання, всі старалися, вони не вдавали з себе акторів, тобто не робили вигляд, що намагаються грати, а дійсно грали з душею, але… 

Знаєте, дуже легко критикувати, коли сидиш на трибуні чи перед телевізором, але не варто накидувати зайвий раз лайно на вентилятор

Динамо у матчі з Хоффенхаймом потрібно змусити суперника помилятися, грати ще більш агресивно. 

– Чи міняти Шовковському тактику своєї команди загалом? Наприклад, випустити двох форвардів… 

– Я не певен, що потрібно так робити. У Динамо, повторюсь, налагоджена гра. Почнуть міняти щось попереду – можуть бути проблеми позаду. Звісно, я не головний тренер Динамо, але така моя думка.

«Всі хороші гравці з тарганами в голові. До Герреро потрібно знайти правильний підхід»

– Щодо підсилення Динамо. На Вашу думку, зуміє заграти у складі команди Шовковського Едуардо Герреро, зважаючи на його гарячковий характер? Розповідали, панамець свого часу з колишнім тренером Зорі Валерієм Кривенцовим ледь не побився. Та й з Юрієм Ковалем і партнерами по луганському клубу, ніби, щось не все гаразд у нього було. 

– Лише час покаже. А характер… У всіх нас є свої причуди:) Всі хороші гравці, я вам так скажу, кожен із тарганами в голові. До Герреро потрібно знайти правильний підхід і, думаю, він дійсно буде хорошим підсиленням атакувального потенціалу Динамо. Досвіду в Едуардо вистачає. І на рівні УПЛ, і в єврокубках він пограв, і в чемпіонаті Ізраїлю. Для чемпіонату України він топовий нападник. 

Едуардо Герреро. Фото: Динамо

– Найслабша ланка Динамо на сьогодні – це захист?

– Після 0:3 від Лаціо критикувати, звісно ж, дуже легко. Всі ми дуже розумні після гри. Динамо не пропускає у цьому сезоні по три голи у кожному матчі. Тому я скажу так: впевнений, що матч з римлянами добре проаналізували й тренерський штаб вказав гравцям на їх помилки, а гравці, своєю чергою, зрозуміли їх. 

Такі ігри теж потрібні для молодих гравців, наприклад центрального оборонця Динамо (Михавка). Якщо ти не бовдур, а в Динамо, я певен, таких немає, не тримають, то кожна гра в єврокубках лише загартовує попри результат. Гравці стають ментально сильнішими. Для того ж Михавка є хороший орієнтир. Я про Іллю Забарного, який надовго у Динамо не затримався, а, пройшовши горнило єврокубків, поїхав грати до АПЛ.

«У Шовковського хороша аура. Динамо у цьому сезоні головний претендент на золоті медалі УПЛ»

– Трошки відійдемо в бік від теми прийдешнього матчу з Хоффенхаймом. Ви вірите в тренерський хист Олександра Шовковського? Зуміє чи ні СаШо, як називають наставника киян фани, повернути золото до Києва? 

– Коли Шовковський лише очолив Динамо після Луческу, в команді одразу ж відбулася реакція, скажімо так. Мірча був на чолі біло-синіх майже три повних сезони. Можливо, його тактика, бачення футболу, якось приїлося динамівцям. Був певний «напряг» всередині колективу. Часто зміна тренера дає якісний поштовх. Лише у мене з Металістом 1925 чомусь так не вийшло…

Олександр, без перебільшення, легенда Динамо. Він все у клубі знає. У Шовковського хороша аура, він не з тих, хто говорить аби говорити, а з тих, хто показує все на ділі, на футбольному полі.

Як на мене, то Динамо у цьому сезоні головний претендент на золоті медалі УПЛ. 

Олександр Шовковський. Фото: Динамо

– І наостанок. Прогноз від Віктора Скрипника на матч Хоффенхайм – Динамо? 

– Вболіватиму я, звісно ж, за Динамо. Дуже важливо, щоб біло-сині здобували очки для України у рейтингу УЄФА. Яким буде рахунок? Не дуже люблю прогнозувати, але скажу, що кияни переможуть з рахунком 2:0. Вони повинні вийти спокійними на поле, забути про поразку від Лаціо і все буде добре. Динамівцям цілком по силах перемогти Хоффенхайм. 

Прогноз сайту Sport-express.ua: 2:1 на користь команди Олександра Шовковського.