«Усе схоже на американські гірки»: відомий тренер сказав, чому Україна провалила Євро, а Грузія вийшла з групи

Аватар Дмитро Вєнков Дмитро Вєнков
109
2 голоси
«Усе схоже на американські гірки»: відомий тренер сказав, чому Україна провалила Євро, а Грузія вийшла з групи
Циганков, Судаков, Довбик та Зінченко. Фото: Дана Балашова/УАФ
Український головний тренер Динамо (Батумі) Андрій Демченко розібрав причини тріумфу збірної Грузії та провалу збірної України на Євро-2024.

Головний тренер Динамо (Батумі) Андрій Демченко в інтерв’ю сайту «Український футбол» порівняв виступ збірної Грузії та збірної України на груповому етапі Євро-2024, за підсумками якого команди отримали протилежні результати.

На думку експерта, Україна не зіграла у свій футбол на форумі, а Грузія додавала з кожним матчем.

«Ми побачили, що Україна не зіграла у свою силу, а Грузія в першому матчі з Туреччиною (1:3) зіграла добре, хоча й поступилася, в другому поєдинку її трохи притиснули чехи й була нічия (1:1), третю зустріч проти Португалії (2:0) вони виграли на мотивації та потужності».

Демченко підкреслив, завдяки чому грузини вирвали необхідний результат.

«Колектив від матчу до матчу додавав. Спрацювали контратакувальний стиль, самовіддача та характер. В останній грі усі побачили, що команда стала сильнішою та згуртованішою».

Тренер вважає, що синьо-жовтим не вистачило стабільності.

«Наші пацани перший матч з Румунією (0:3) провалили, потім непогано вийшли зі Словаччиною (2:1), далі нічия з Бельгією (0:0). В них не було стабільності й усе було схоже на американські гірки».

Демченко не взявся оцінювати якість та глибину складу України та Грузії наголосивши, що на такому рівні багато чого грає психологія.

«Тут видніше тренеру. Я зі сторони бачу тільки картинку, як грає команда. Дуже важливим є мікроклімат в команді, стан хлопців, який склад бачить наставник».

Саме в аспекті психології він побачив в українців певні проблеми.

«Мені здалося, повторюся, що грузини були згуртованішими за українців. В них більше горіли очі. Не знаю, чому. Українці нормально грали, але цей вогонь був не завжди».

Головного тренера Сергія Реброва у недоналаштуванні гравців Демченко звинувачувати все ж не став.

«Не хочу звинувачувати тренерський штаб. Я сам – тренер і знаю, яка не це складна справа. Я просто констатую, що вогню в очах та самовіддачі в українців було трохи менше, аніж у грузинів».

Однією з причин невдачі України на Євро Демченко назвав те, що їй велику частину часу доводилося грати першим номером, а це досить непросте завдання.

«Річ у тім що в атакувальний футбол грати завжди важче. Синьо-жовті на чолі із Ребровим намагалися грати у короткий та середній пас та закривати суперника на його половині. Проте за спиною в них з’являвся простір, у який вбігали».

Спеціаліст дав зрозуміти, чому грузинам легше давався результат.

«Грузія діяла від оборони та вичікувала помилки. Команда прагнула не пропустити, а потім 60-70 метрів подолати у швидкій  атаці та забити гол. Це також складно, але простіше, аніж робити те, що збірна України», – сказав Демченко.

  • Зазначимо, що збірна Грузії, вперше потрапивши на Євро, зуміла з третього місця вийти до 1/8 фіналу. Там команда 30 червня зіграє проти Іспанії;
  • Досвідченіша Україна, для якої це була вже четверта континентальна першість, стала останньою у своєму квартеті та покинула форум.