«Якщо є такі помилки, будь-яка стратегія приречена»: експерти розібрали виступи Шахтаря та Зорі в Європі

Аватар Олександр Карпенко Олександр Карпенко
800
0 голосів
«Якщо є такі помилки, будь-яка стратегія приречена»: експерти розібрали виступи Шахтаря та Зорі в Європі
Колаж: Спорт-Експрес
Юрій Вірт на Олег Федорчук – ексклюзивно для Sport-Express розібрали виступи українських команд у Європі.

У минулому турі єврокубків Шахтар та Зоря потішили всю Україну перемогами у ЛЧ та ЛК. Чемпіон України здійснив камбек в грі з Антверпеном (3:2), а Зоря вперше під керівництвом Валерія Кривенцова обіграла Брейдаблік (1:0). Зараз Даріо Срна з Маріно Пушичем проведе перший міжнародний матч на чолі Шахтаря, а Зоря пропустить тур через перенос матчу з Маккабі.

Сайт Sport-Express поспілкувався з екс-наставником Вереса Юрієм Віртом та футбольним експертом Олегом Федорчуком про:

  • Успіх Шахтаря і Зорі
  • Шанси на євровесну
  • Кадрові проблеми в обох командах

«Сікану потрібно додавати в аргесії»

– Чому Шахтар так провалювався в захисті в матчі з Антверпеном?

Юрій Вірт: У Шахтаря дійсно є проблеми в захисті. Дуже багато пропускають. Були травми у Бондаря, Матвієнка, Чигринського. Кожен матч виходить нова пара в центрі захисту і в тренувальному процесі неможливо щось більш-менш награти на постійній основі конкретно в захисті.

Юрій Вірт. Фото: Google

Олег Федорчук: Шахтар звернувся до Ракицького та Чигринського, щоб закрити проблемну позицію в захисті, але це стало вирішенням проблем. Ми бачимо, що в цій ланці стабільності зовсім немає.

Молоді грузини нерівно грають, але талант очевидний. Шахтарю потрібно взимку виходити на трансферний ринок, щоб вирішити цю проблему. Проте це вже буде робитися під нового головного тренера, і логічно, що зараз треба протриматися наявними силами.

– Саме тому не до кінця готовий Матвієнко виходить на матч Ліги чемпіонів в Антверпені?

Юрій Вірт: Якби він не був готовий, то його б не ставили на таку відповідальну гру. В пропущених голах потрібно не Матвієнка звинувачувати, а Ракицького.

Олег Федорчук: Дуже рідко побачиш, щоб одночасно в центрі захисту грали два лівоногих футболіста. Не було інших варіантів. Це свідчить про дуже серйозні проблеми в Шахтарі. Це був ризик, але він себе виправдав.

– Невже Чигринський з його досвідом не може тягнути рівень ЛЧ?

Юрій Вірт: Дмитро – досвідчений футболіст, який не один рік грає на один сезон. Він багато пропускає через травми і десь може бути не в оптимальній формі. На сьогоднішній день йому важко створювати конкуренцію тому ж Матвієнку та Ракицькому. В чемпіонаті України класу Чигринського цілком вистачає для ротації.

Олег Федорчук: Чигринського брали для ротації, не більше. Ставити одночасно двох ветеранів – це ризик з усіх точок зору, тож разом ми їх побачимо хіба що в найбільш пересічних матчах на внутрішній арені або ж у випадках, коли кадрова ситуація не лишає іншого виходу.

– Що заважає Сікану забивати на регулярній основі, а не спалахувати відрізками? Чи, може, ЛНЗ слідом за Антверпеном закріпить його позиції?

Юрій Вірт: Багато очікують від нього. Нападник цінний тим, що забиває голи. Зараз він забив два Антверпену. Знайшов ті точки в районі воротарського, де дуже добре зіграв.

Хотілося, щоб так було не в Лізі чемпіонів, але і у чемпіонаті України, де з таким натягом обігрують суперників. Цей матч може допомогти йому набути тої впевненості, коли буде виходити і реалізовувати ті моменті, яких у Шахтаря досить багато.

Він ще молодий футболіст, який лише другий сезон проводить під основою. Додавати в агресії і підвищувати відсоток реалізації моментів, які в нього є. Не цуратися боротьби. Десь корпусом поштовхатися. Бігати і відбирати є кому в Шахтарі, а Сікану важливо бути корисним в штрафному суперника. 

Олег Федорчук: Це йде від психології. На такому рівні футболіст повинен бути більш агресивним. У Данила цього немає. Від цього страждає клуб. Я сподіваюся, що після матчу з Антверпеном ми побачимо зовсім іншого Сікана.

Він багато бігає, нав'язує боротьбу. Ці якості дуже цінуються, але над психологією ще треба попрацювати. Мені здається, що Пушичу варто повторити з ним трюк, який пройшов з Русиним – тобто, дати йому можливість зіграти з флангу, з простору, з більшою свободою дій.

«Після другого тайму ми побачили справжній Шахтар»

– Шахтар запросив кількох молодих легіонерів, які здебільшого отримують час з лави запасних. Наскільки їх адаптація може затягнутися?

Юрій Вірт: Шахтар не може зараз запрошувати висококласних бразильців. Свого часу приїздили Фернандінью, Коста, Тейшейра. Це різного класу футболісти.

Ми наразі не можемо робити якісь глобальні висновки. Тренерський штаб помалу їх підпускає – ви ж бачили, Срна вже випускав Невертона в основі проти ЛНЗ, але попереду ще багато роботи, адже не так просто заграти в Україні, коли ти не був основним у себе вдома. Їх не просто брали для кількості. Хотілося, щоб цей процес був швидшим та ті хлопці могли створити справжню конкуренцію.

Олег Федорчук: Шахтар не втрачає надії в пошуках іноземця, якого вони зможуть вивести на топовий рівень. Не варто забувати, що для іноземців не ті умови, що були колись. Окрім часу на адаптацію, потрібно звикнути до наших українських реалій. Та й конкуренція в боротьбі за талантів велика – ті, хто в мирні часи віддав би перевагу Шахтареві та УПЛ, зараз подивляться в бік Португалії, Бельгії, Нідерландів або навіть Польщі.

Олег Федорчук. Фото: Google

– Як Шахтар наважився відправити ван Леувена у відставку лише за кілька місяців після призначення?

Юрій Вірт: В Шахтарі такі рішення приймає одна людина. Як вирішить президент, так воно і буде. Питання були до ван Леувена, але після другого тайму в Бельгії ми побачили справжній Шахтар до якого звикли всі. Невже для цього потрібно було отримати два голи? Я не вірю, що футболісти за 2-3 місяці могли розучитися грати в той футбол.

Олег Федорчук: На ван Леувена чинився дуже серйозний тиск. Мене здивувало, шо від керівництва мало було слів підтримки на адресу тренера. Цей тренер, як на мене, дуже підходив для сьогоднішнього Шахтаря. Патрік дуже гнучкий тренер в плані тактики. Він відчуває молодь. Він дуже пристойно тримає удар. Цей спокій передається команді.

Але мене також зацікавили слова самих гравців, в першу чергу, Судакова. Якщо говориться, що за 15 хвилин при новому тренері команда дізнається більше, ніж за 3 місяці при попередньому, це сигнал несприйняття, принаймні, частки колективу.

– Футболісти не плавили тренера?

Юрій Вірт: Це повна нісенітниця! Таке говорять дилетанти, яких не потрібно сприймати всерйоз.

Олег Федорчук: Якщо плавлять, то це досвідчені футболісти. Якщо пригадувати, у Йовічевича були непорозуміння зі старшими гравцями. Молоді футболісти живуть сьогоднішньою грою. В такому клубі такі речі намагаються упередити в зародку.

– У ван Леувена не вийшов упізнаваний Шахтар, який він хоче побудувати?

Юрій Вірт: Вони повинні це були показувати раніше. Чому такого не було в УПЛ, а проти чемпіона Бельгії вийшли і загнали їх на власну половину поля? Після паузи на збірні у Шахтаря буде складний календар в чемпіонаті, де все остаточно має прояснитися. 

Олег Федорчук: З Антверпеном ми побачили паростки гри, яку він хотів побудувати. Проте якщо є такі помилки в обороні, будь-яка стратегія приречена на фіаско. Це перше, над чим доведеться працювати Пушичу.

«Хотілося, щоб Шахтар виходив проти Барселони з вірою»

– Попереду в Шахтаря спарка з двох матчів проти Барселони. Які перспективи відкриваються перед командою?

Юрій Вірт: Напрошується аналогія, коли минулого року був Реал. Можна програти. Нічого страшного в тому немає. Головне – як програти. Треба вірити у власні сили, грати сміливо. Ніхто їм слова не скаже. Хотілося, щоб Шахтар виходив на гру з вірою, що вони не приречені. Камбек з Антверпеном психологічно може позитивно вплинути на команду в контексті потрапляння у євровесну.

Олег Федорчук: Без терпіння та везіння нам не обійтися. Багато чого залежатиме від того, в якому стані гравці повернуться зі збірних. Барселона має великий вибір футболістів, щоб нівелювати навіть заявлені кадрові проблеми. Ви самі бачите, долю матчу із Атлетіком вирішує школяр – ось яка безмежна та глибока Ла-Масія, що навіть дебютант може робити різницю в чемпіонаті. Барса стала більш раціональною. З цією Барсою шанси будуть, але їх небагато.

Дарійно Срна, Маріно Пушич і Сергій Палкін. Фото: Google

– Хто з ротації Шахтаря заслужив свій шанс у старті?

Юрій Вірт: Є Бондаренко, Кащук, Келсі, Швед, який відновився. Ми вже навіть забули про нього. В кожній лінії є мінімум по два футболісти. В плані обойми Шахтарю точно не варто жалітися. Головне, щоб всі травмовані повернулися в стрій. Для чемпіонату України і Ліги чемпіонів цього повинно вистачити.

Олег Федорчук: У Кащука є проблеми з грою на оборону, але добре розвинений бомбардирський інстинкт. Грузини добре грають на атаку. Келсі ще дуже молодий – ось зараз у нього спалах проти ЛНЗ, але чи зможе він повторити цей виступ у Лізі чемпіонів? В єврокубках дуже висока ціна помилки.

‒ Призначення саме Маріно Пушича ви зрозуміли?

Олег Федорчук: Думаю, Шахтар добре аналізував роботу Фейєноорда перед весняними матчами. Напевно, зібрали достатньо інформації стосовно ролі самого Пушича, за що він відповідав і якою була міра його впливу. Врешті-решт, він боснієць хорватського походження та має гарні контакти з провідними хорватськими футбольними діячами. Тобто, Срна знає про нього більше, ніж ми.

Тому що, зі сторони, чоловік у віці, не юний тренер, який півтора роки працював самостійно, ‒ це великий ризик. 

«Перспективи Зорі виглядають обнадійливо»

– Давайте поговоримо про Зорю. Що вдалося змінити Кривенцову за той час, поки він працює з командою?

Юрій Вірт: В перших матчах сезону Зоря провалювалася часто в останні півгодини. Збори влітку були провалені. Лалатович говорив, що неможливо було підготувати команду. Ніби і непогано грали, але потім команду сили залишали і Зорю дотискали.

Кривенцов під час паузи на збірні попрацював над фізикою. Щось стало більше походити на Зорю при ван Леувену. Вони виходять на той рівень, на якому вони були півроку тому. Футболісти вже зрозуміли принципи його гри, тому залишається чекати, коли через перемоги вийдуть на хороший рівень.

Олег Федорчук: Я бачу, що хоче Кривенцов від гравців Зорі. Не все поки виходить, але з часом ми побачимо серйозний прогрес. Він намагається перебудувати команду після Лалатовича.

– Як оціните перформанс Зорі проти Брейдабліка?

Юрій Вірт: В Зорі дуже якісний підбір виконавців. Потрібно правильно розставити футболістів і результат прийде. Не все з початку виходить, на що Валерій Сергійович вказував після гри з Брейдабліком, але є позитивні зрушення.

Дуже сподобався Горбач. Є Алефіренко і Нагнойний. Якщо вони будуть так грати в Європі, то хороші пропозиції не змусять себе довго чекати.

Є перша перемога. Присутні проблеми в захисті і з реалізацією моментів. За своїм потенціалом Зоря повинна бути не внизу таблиці, а у топ-5.

Олег Федорчук: Зоря більш дисциплінованою стала, але дуже багато помилок в простих ситуаціях, реалізація моментів. Сама гра була дуже рівна. Ісландці переважали наших в контролі м'яча. Ця перемога може послужити імпульсом для подальших успіхів.

Дуже непогано зіграв лівий фланг Вантух-Горбач. Прогресує Турбаєвський з кожною грою. Впевнено виглядав Джордан.

– Багато після матчу полетіло критики на адресу Герреро...

Юрій Вірт: Якби він забивав всі моменти, що в нього є, то грав би у команді вище рівнем за Зорю.

Олег Федорчук: Дуже розчарував Герреро, але я вважаю його лідером команди. Мишньов багато помилок припускався в простих ситуаціях. Якщо зважати на дуже невдалий старт сезону пауза на збірні для Зорі буде зовсім доречною.

– Як би ви оцінили єврокубкові перспективи Зорі після двох турів?

Юрій Вірт: Дуже хороші перспективи. Виглядає все дуже обнадійливо. Я не сумніваюся, що вони за перше-друге місце поборються. У Герреро буде особлива мотивація на Маккабі довести, що його там недооцінили.

Олег Федорчук: Після цієї гри все дуже перспективно виглядає, але важко буде на два фронти вести боротьбу.

– Хто з нинішніх гравців Зорі може бути лідером?

Юрій Вірт: Дуже добре себе показує Антюх по перших матчах.

Олег Федорчук: Антюх дуже велику роботу на полі виконує. Вантух, Герреро той-таки. Новий тренерський штаб може розкрити нових виконавців, які можуть спрогресувати.

– Юрій Миколайович, до вас питання по воротарях. Турбаєвський зараз сильніший за Сапутіна, який минулого сезону провів всі матчі?

Юрій Вірт: Однозначно! Хлопець отримав шанс, росте, прогресує. Микита використав на даний період свій шанс, коли Сапутін невдало зіграв у перших матчах. Йому лише 21 і він показує класну гру в кожному матчі.

Чим цінний воротар? Два-три рази виручив. Нічого не вигадуєш. Дуже важко буде Сапутіну вибити його з основи. Він живе в воротах. Головне, щоб він так само продовжував тримати свій рівень.