«За залізною завісою»: в Англії оцінили внесок Лобановського у світовий футбол, порівнявши його із Луческу

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
1518
2 голоси
«За залізною завісою»: в Англії оцінили внесок Лобановського у світовий футбол, порівнявши його із Луческу
Сколарі, Гвардіола, Фергюсон, Лобановський. Фотоколаж: Givemesport
Англійські журналісти склали рейтинг з восьми тренерів з найбільшою кількістю трофеїв, включивши до нього і культового наставника київського Динамо Валерія Лобановського.

Найкращий тренер України часів незалежності та Радянського Союзу Валерій Лобановський потрапив до переліку тренерів з найбільшою кількістю трофеїв у своїй кар’єрі. 

У табелі про ранги від Givemesport, на відміну від ще одного рейтингу де фігурує Лобановський, бралися до уваги наставники не лише з Європи і в рейтингу також знайшлося місце ще одному екстрену київського Динамо Мірчі Луческу.

«Валерій Лобановський провів більшу частину своєї роботи за залізною завісою Варшавського договору. Радянський футбол досить цікавий, але про нього не так багато знають у західному світі. 

Він був по-своєму інноваційним: Динамо Лобановського співпрацювало з Київським державним інститутом фізичного виховання, щоб запровадити систему розрахунку для управління навантаженням своєї команди. Крім того, він також розробив стиль гри, дещо схожий на тотальний футбол Рінуса Міхелса, але з більшим акцентом на пресинг», – йдеться в матеріалі Givemesport.

Пригадали наші колеги з Великої Британії і про початок кар’єри Мірчі Луческу.

«Справжній менеджер-початківець, Луческу вигравав трофеї в Румунії, Туреччині, Україні та Італії. Ще один виходець із-за залізної завіси.

Найуспішнішим періодом його кар'єри у футбольному клубі стало керівництво донецьким Шахтарем, де він перетворив його на одну з найвеличніших українських команд усіх часів. Вони стали домінуючою командою в Україні», – написано про Луческу у матеріалі Givemesport.

Топ-8 тренерів за кількістю виграних трофеїв:

  1. Алекс Фергюсон – 49 (1974-2013 роки тренерської кар’єри)
  2. Пеп Гвардіола – 39 (2007 – по теперішній час)
  3. Мірча Луческу – 38 (1979-2023)
  4. Валерій Лобановський – 30 (1969-2001)
  5. Карло Анчелотті – 30 (1995 – по теперішній час)
  6. Жозе Моурінью – 26 (2000 – по теперішній час)
  7. Луїс Феліпе Сколарі – 26 (1982 - дотепер)
  8. Джок Штайн – 26 (1960-1985)