Ісландія – Україна в клубному футболі: в УПЛ грав чоловік переможниці Ліги чемпіонів, взамін ми відправили «альфонса»

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
239
3 голоси
Ісландія – Україна в клубному футболі: в УПЛ грав чоловік переможниці Ліги чемпіонів, взамін ми відправили «альфонса»
Колаж: Sport-express.ua
Гальчук не повернувся в Україну через війну і знайшов себе в Ісландії, ісландська зірка Євро-2016 з російською дружиною не заграв у Львові – згадуємо усіх в матеріалі сайту Sport-express.ua.
  • Автор: Кирило Круторогов

Збірна України не раз грала проти Ісландії, проте не тільки цим обмежуються наші футбольні контакти. Ще ісландський чемпіонат неодноразово запрошував українських легіонерів. Щоправда, наші не дуже котируються на острові. А от ісландські хлопці в УПЛ хоч приїздили до нас не у великій кількості, але мали всі шанси заграти на топовому рівні. Що з цього вийшло – інше питання.  

Коментатор Кирило Круторогов у статті на сайті Sport-express.ua пригадав хто з цієї острівної вулканічної країни грав в УПЛ та який слід в Ісландії залишили наші футболісти. Також пропонуємо вам прочитати наш ексклюзивний анонс матчу від топових експертів.

Зараз в Ісландії: ексфутболіст Шахтаря та молодіжної збірної, а також голкіпер розформованого через війну ФК Маріуполь

Голкіпер Євген Гальчук – вихованець Шахтаря, який асоціюється виключно з клубом з узбережжя азовського моря. За Маріуполь він провів 148 матчів та пропустив 200 голів, 94 з них – у Прем’єр-лізі. Викликався і до молодіжної збірної України Сергія Ковальця. Сезон 2021-2022 років почав в оренді в Інгульці, а в січні рокового 2022-го знову приєднався фактично до рідного Маріуполя, на зборах з яким його і застала війна. До України Гальчук не повернувся – дев’ять місяців перебував без команди, аж поки в квітні 2023-го не приєднався до Афтурелдінга з Другої ісландської ліги. У вересні в них був шанс підвищитися в класі, але програли плей-оф. 

Костянтин Ярошенко. Фото: Google

Також у Другій лізі цієї країни виступає 37-річний Костянтин Ярошенко. Колишній півзахисник Шахтаря та молодіжної збірної свого часу чимало пограв у Фінляндії, а тепер підкорює футбол іншої країни з півночі Європи. На цьому ж рівні виступає і ексзахисник Металіста, Карпат, Десни та Полтави Олексій Ковтун. Колись сам Петраков викликав його в юнацьку збірну України! Він пішов за звичним для українців маршрутом у Кефлавік. Решта наших хлопців у Ісландії – маловідомі й виступають за такі ж команди.   

Причина технічної поразки Олександрії грав 2,5 місяці на острові, у цій команді пробував сили гравець, якого звинувачують в шантажі жінок

Іван Калюжний, якого забули включити в заявку команди Руслана Ротаня на сезон, але випустили на поле проти Шахтаря, через що команда отримала технічну поразку, після початку повномасштабної війни в Україні поїхав з Олександрії в оренду до ісландського Кефлавіка, але зіграв там лише 6 матчів. В усіх виходив у старті і грав без замін, встиг отримати чотири жовті картки і одне вилучення за повторне попередження. Після чого пограв у Індії і вже тоді повернувся в Україну. 

Саме в Кефлавіку знайшовся влітку 2023-го Роберт Гегедош після нетривалого виступу на Мальті. Щоправда, в Ісландії у нього взагалі не склалося – зіграв лише в двох матчах. Про свої виступи в екзотичній країні закарпатець розповів у вогняному інтерв’ю сайту «Український футбол».

Роберт Гегедош. Фото: ФК Верес

Саме під час його не переконливого виступу на нашому сайті з’явилася серія інтерв’ю, в першому з яких колишній президент ФК Перемога Феміс Сагіров розповів, що Гегедош спав з дівчатами за гроші. В другому Роберт у відповідь назвав функціонера «проститутом». Але ми не зупинилися і поспілкувалися з однією з жінок, яких шантажував Роберт. Цікаво буде згадати: 

Двоє острів’ян в УПЛ: великі очікування, чимало піару, але нічого грандіозного

Арні Вільхамссон приєднався до Чорноморця в лютому 2019 року по оренді з польської Термаліки, вже маючи за спиною один матч у складі збірної Ісландії. За півроку в Одесі тезка Шварценеггера забив 7 голів у 14 матчах і дійсно справив непогане враження. Ще про нього чимало говорили в контексті на той час його дівчини, а тепер дружини – Сари Б’єрк Гуннарсдоттір. Вона – легендарна футболістка жіночої збірної Ісландії (145 матчів за кар’єру), яка виступала за німецький Вольфсбург та французький Ліон – топові клуби в жіночому футболі. З Олімпіком двічі вигравала Лігу чемпіонів. 

Арні Вільхамссон. Фото: Колос

Після вдалого виступу за Чорноморець Термаліка хотіла продати Арні, однак не змогла, як і не змогла пролонгувати угоду, тож після кількох місяців перемовин він у підсумку перейшов у Колос на правах вільного агента. Говорив, що планує вивчити українську мову, адже дуже шанує українців і хоче вільно спілкуватися з ними. За 8 місяців у короновірусному сезоні УПЛ відіграв 15 матчів, забив 5 м’ячів і зробив 1 асист за команду з Ковалівки. Повертався до ісландського Брейдабліка, грав за французький нижчоліговий Родез. А в поточному сезоні встиг пограти в кваліфікації Ліги чемпіонів за литовський Жальгіріс, а взимку приєднався до Новарри з італійської Серії С. 

Другий ісландець – Рагнар Сігурдссон – з гучним піаром переходив до львівського Руху як один з ісландських героїв Євро-2016 у складі їхньої збірної з 97 поєдинками в кар’єрі і досвідом виступу в Лізі чемпіонів. Не дуже звертали увагу і на його виступ в російських Краснодарі, Рубіні та Ростові, а також дружину-росіянку. Рагнар одразу сказав, що лідером роздягальні у Львові він не стане через мовний бар’єр, але загалом щось у нього пішло не так – 1 матч в УПЛ, і до побачення. Кар’єру завершив на батьківщині, почав працювати тренером.