Прогноз на матч Боснія – Україна від Кобіна: «Важливо буде не стільки комбінувати, як інший ігровий нюанс…»

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
406
4 голоси
Прогноз на матч Боснія – Україна від Кобіна: «Важливо буде не стільки комбінувати, як інший ігровий нюанс…»
Колаж: Спорт-Експрес
Колишній захисник національної збірної України Василь Кобін в ексклюзивному інтерв’ю сайту Sport-express.ua поділився очікуваннями від прийдешньої гри плей-оф до Євро-2024 між Боснією та Герцеговиною та головною командою нашої держави.

Знову плей-оф… Національна збірна України з третьої спроби боротиметься за путівку на континентальну першість у поєдинках на виліт. 

У 2016-му синьо-жовта дружина повернула боржок Словенії за болючу поразку у 2000-му році й розвінчала прокляття стадії плей-оф. Цьогоріч команді Сергія Реброва, аби забронювати собі квитки до Німеччини, потрібно знову здолати непростого суперника із західно-слов’янських земель – Боснію та Герцеговину.

Колишній захисник національної збірної України Василь Кобін у розмові з кореспондентом сайту Sport-express.ua Віктором Глухеньким майже ствердно спрогнозував, що команду Саво Мілошевича синьо-жовті мають проходити, але однозначно заявив – легкої прогулянки на «Біліному Полі» точно не буде.

Збірна України з футболу. Фото: УАФ

Боснія та Герцеговина – Україна

1/2 фіналу плей-оф до чемпіонату Європи 2024 року

Четвер, 21 березня 2024 року. 21:45

Місто Зениця (Боснія та Герцеговина). Стадіон «Біліно Поле»

«Бентежить, що не в найкращій формі, напевно, прибув до табору збірної України Циганков»

– Василю, які у Вас взагалі передчуття перед одним з найвідповідальніших матчів року для України?

– Знаєте, перед цим от поєдинком плей-оф для України, хоча зазвичай матчі на виліт для нашої головної команди країни складаються не найкращим чином, передчуття в мене хороші. 

По-перше, у нас фактично в розпалі внутрішній чемпіонат – українська Прем’єр-ліга (навесні пройшли чотири повноцінних тури, – прим. «СЕ»). По-друге, всі наші легіонери мають достатньо ігрової практики у своїх командах в Європі, а не просто сидять на лавці чи виходять на пару хвилин в кінцівці.

Бентежить, що не в найкращій формі, певно, прибув до табору збірної України Циганков, бо у Віті ж там пошкодження було і він останню гру своєї Жирони взагалі пропускав, а так, то всі наші хлопці на видноті і мають бути у хорошій формі.

– Вперше за багато років у збірній України серйозно постало «воротарське питання». Тобто, нині в розпорядженні у Сергій Реброва є одразу три класні голкіпери: Андрій Лунін, Анатолій Трубін, Георгій Бущан. Як вважаєте, кому головний тренер все ж довірить місце у складі на матч у Зениці?

– Питання дійсно непросте... Трубін добре показав себе в матчах за збірну у відборі. Тому, певно, було б логічно Толі довірити захищати ворота і проти боснійців. 

Однак Андрій зараз набрав просто розкішну форму, демонструє дуже впевнену гру і в Ла Лізі за Реал, і в Лізі Чемпіонів. Лунін виглядає трохи краще за Трубіна, якщо бути об’єктивним. 

Вибирати Ребров буде між Луніним та Трубіним, Бущан запасний. За всієї поваги до Георгія. Повторюсь, Трубін провів більшість матчів у відборі на останньому рубежі України і до нього не має серйозних питань. Та й партнери по команді звикли, що позаду діє саме він, тож, найімовірніше він і вийде зі старту на поєдинок проти Боснії та Герцеговини.

– Наскільки вагомою є втрата для збірної Степаненка, про яку торочать всі блогери? Чи не є це перебільшенням.

– Однозначно – це втрата. Степаненка з його досвідом і навичками руйнувати буде не вистачати, бо збірна Боснії та Герцеговини не стільки технічна, скільки силова команда. Впевнений, що ми побачимо дуже багато боротьби. От тут би Тарас нам і згодився.

Так, дякувати Богу, у строю Сергій Сидорчук, викликали Володимира Бражка, який теж дуже виріс за останній час і має потенціал у майбутньому гідно замінити Степаненка, але й Тарас нам би не завадив. Тому те, що говорять багато про відсутність Тараса, перебільшенням не є. Певно, саме відсутність Степаненка і є найвагомішою втратою для України.

Тарас Степаненко. Фото: УАФ

– Що скажете про нашу атакувальну міць? У списку четверо нападники – Роман Яремчук, Данило Сікан, Владислав Ванат та Артем Довбик. Всі у цьому сезоні не суперрезультативні, на жаль. Яремчук навіть не є основним нападником у Валенсії, а Довбик, щось останнім часом геть розучився забивати – вісім турів «засухи». 

– Як на мене, то для матчу проти Боснії та Герцеговини оптимальний варіант – із Довбиком на вістрі атаки, бо Артем зможе дати раду габаритним захисникам балканців, адже і сам не маленький. Зможе поштовхатися з ними, замкнути флангові простріли чи навіси. Він це вміє. 

А на рахунок того, що Довбик перестав забивати в Ла Лізі, то тут питання не лише до нього, а й Жирони в цілому, бо команда Мічела Санчеса після дуже потужного старту забуксувала. Не йде у них гра останнім часом. Втратили от цей переможний настрій. І це було десь прогнозовано, бо Жирона – не Реал. Немає у них і такої глибини складу, і таких зірок, як у мадридському клубу, та й філософії переможців поки теж. Тому не варто Довбика надто вже критикувати за його безгольову серію. Навпаки, на мою думку, в нього складається дуже сильний дебютний сезон в Іспанії.

«Україні варто не так комбінувати проти Боснії та Герцеговини, як не програти боротьбу»

– Чи варто розпочинати гру проти Боснії та Герцеговини з двома форвардами? 

– Тобто, чи варто спробувати пограти з ними в атакувальний футбол? Не знаю… Тут Вам може хіба Ребров відповісти, йому вирішувати, яка буде тактика і склад. 

Не думаю, що буде гра з двома гравцями попереду від початку. Найпевніше, розпочне зі старту Довбик, а десь під кінець його змінить Роман Яремчук.

– Всі збірні з Балкан, колишньої Югославії, скажімо так, «противні суперники». Тобто, полюблять, як на мене, грати не просто у силовій манері, грубо, а часто-густо відверто брудно.

– Є в них таке. Знаєте, я б це назвав балканським стилем футболу. Їх так виховують з дитячо-юнацьких шкіл, прививають силову манеру. Тож, так, треба бути готовими і до грубої гри. 

України варто не так комбінувати проти Боснії та Герцеговини, плести мережива в центрі, як не програти боротьбу у цій ділянці поля, тоді має бути все гаразд.

Едін Джеко. Фото: Google 

«Від Джеко та П’яніча багато в чому буде залежати гра боснійців. Якщо в них не піде, маємо без питань обігрувати суперників»

– Когось можете виділити зі складу наших суперників?

– Едін Джеко, Міралем П’яніч. Ці двоє є лідерами Боснії та Герцеговини. Обидвоє гравці – з іменами, котрі добре відомі в Європі всім, хто цікавиться футболом. Але обидва вже не молоді (Джеко – 38 років, П’янічу 33, – прим. В. Г.), і вже давно не грають за топові команди. Джеко у турецькому Фенербахче, а П’яніч навіть і не знаю, де він нині (Аль-Шарджа, ОАЕ, – прим. В. Г.). 

Однак саме від Джеко та П’яніча багато в чому і буде залежати гра боснійців. Якщо в них не піде гра, то маємо без питань обігрувати суперників.

– Боснію та Герцеговину тренує Саво Мілошевич. Як почитати його передматчеві коментарі – типовий адепт політики свого президента, друга Путіна Александара Вучіча. Про війну в Україні і словом не обмовився, коли спитали – поніс про «їхні проблеми»…

– Вже після гри, можливо, і варто б йому пояснити хлопцям, що й до чого, а до матчу не потрібно думати ні про що інше, крім футболу.

– Прогноз від Василя Кобіна на поєдинок Боснія та Герцеговина – Україна.

– На мою думку, переможуть наші хлопці, а рахунок… Поставлю на 2:1.

Прогноз від Sport-express.ua: 1:0 на користь України.