Spartans (Харків): аматори в Кубку України, президент в ЗСУ, грали без тренера, поки не запросили 4-разового чемпіона

Аватар Віталій Дерев'янко Віталій Дерев'янко
2489
44 голосів
Spartans (Харків): аматори в Кубку України, президент в ЗСУ, грали без тренера, поки не запросили 4-разового чемпіона
Максим Кучерук. Фото з особистого архіву героя матеріала
На сайті sport-express.ua – глобус футзалу України. Наша перша оповідь – про команду Spartans (Харків). Поки президент цього клубу Максим Кучерук у Силах оборони України боронить нашу землю, а Spartans дебютували в Кубку України, де запам'яталися якісною грою. Як живе ця самобутня команда?
  • Автор: Віталій Дерев'янко

У Харкові великого футболу не бачили з 2021 року – Металіст 1925 та Металіст приймають суперників у чужих містах. А от футзал зберігає міські традиції. Більше того, примножує! Тут є дуже неординарна команда Spartans, яка з аматорського рівня дійшла до другого етапу Кубка України при тому, що президент клубу воює, деякий час у нього не було головного тренера, а 

В ексклюзивному інтерв'ю сайту sport-express.ua президент Spartans Максим Кучерук розповів про: 

  • першого тренера команди, який є діючим одним з кращих голеадорів української Екстра ліги,
  • хто нині клуб тренує – 4 разовий чемпіон України, екс-гравець футзальної збірної України, 
  • хто з колишніх гравців команди став професіоналом,
  • те, яким видався дебют у Кубку України деяких хлопців з Сил оборони України
  • окупацію Херсону та повернення в місто з силами оборони України.

«Після розгромної поразки в дебютному матчі залишилися без тренера, проте зрозуміли, що довго так не може бути»

– Розповідаючи про ваш колектив, почнемо з назви. Чому саме Spartans?

– Назва колективу говорить сама за себе – хлопці ніколи не здаються, грають першим номером, намагаються домінувати. Навіть програючи в 3-4 м’ячі, ми часто перевертаємо хід гри на позитивний. Ім’я Spartans уособлює те, яким повинен колектив – єдиним кулаком, який б’ється за перемогу, один за одного.

Ми вийшли на перший наш турнір у 2018 році, але дебютний матч програли Легіону, причому з великим рахунком. Усіх після гри я зібрав і сказав: «Або ми граємо, або ні!». Я максималіст по натурі, тому хочу вигравати скрізь.

Після того нас перевели до нижчої ліги і справи пішли краще. Загалом у нас у команді всі друзі, товаришуємо, колектив великий. Я й не подумав би на початку створення, що в майбутньому у нас буде декілька складів клубу.

– Декілька – це скільки?

– Думаю, склади чотири буде:) 

– Навіть зараз? А ще один міф про Spartans – що ви попервах грали без тренера. Правда чи фейк? 

– Після того, як ми програли у першому матчі, то зрозуміли, що треба тренуватись, причому під наглядом профі. Першим нашим тренером став Юрій Сагайдачний, екс-гравець екстралігового краматорського клубу De Trading. Наразі він грає за дебютанта української Екстраліги, київську Aurora, яка бореться за чемпіонство з Хітом і Ураганом. Він узяв кураторство над командою, дуже допоміг і в результаті ми взяли Третю лігу. У Другій було важче, проте ми боролись. А далі – війна.

«Наш автор історичного першого голу в Кубку України грає за Spartans із батьком і братом»

– До цієї трагедії ми повернемось згодом, розкажіть, які наразі цілі у вашої команди друзів?

– Цілі – перемагати, адже фанатів у нас багато, хочеться, щоб усім подобалося і у всіх все виходило. Прагнемо завойовувати медалі, хоч у нас і аматорсько-дружня команда.

Дуже цікавим був епізод, коли в минулому році один із наших гравців освідчився коханій на полі перед грою, це було дуже зворушливо. Додам, що за нас грають сім’ями. Автор першого голу в історії Spartans в Кубку України В’ячеслав Палкуц грає разом з батьком і молодшим братом за нашу команду.

– Всі знають, що з аматорів пробитись у профі дуже важко, чи є у вас такі епізоди?

– Так, важко, але не неможливо. Наш колишній кіпер Андрій Остріков грає в Екстра-лізі України за МСК Харків і навіть забиває там, чим він був знаний ще у чемпіонаті Харківської області. Ще є Олексій Афонін, гравець клубу Першої ліги, МСК Харків-2.

Spartans. Фото: Instagram Spartans

– Певно, знаючи, що так буде, треба було встановлювати клаусулу на цих гравців? Як Шахтар на Судакова:)

– Тут дали в штангу:) Але ми не проти відпускати провідних гравців у профі. Головне, щоб у хлопців все склалося на професійному рівні.

– Чув, що за вас до минулого року грав і екс-кіпер донецького Шахтаря та нині діючий тренер київської Аврори і юнацької збірної України, Олексій Сагайдаченко?

– Дійсно, Олексій дуже допоміг колективу, його досвід використовуємо і зараз та бажаємо йому усіляких гараздів у подальшому.

Довідка сайту sport-express.ua: 

У поточному чемпіонаті Харківської області з футзалу Spartans займають проміжне 4 місце. 

«Захоплююся футболом, історичною реконструкцією та фехтуванням, бугуртом…»

– Макс, ви служите на південному напрямку, а очолюєте, як президент, футзальний клуб із Харкова. А звідки Ви родом, як у потрапили в спорт і наскільки він у вас широкий?

– Сам я із Харкова, проте за два роки до повномасштабного вторгнення працював у Херсоні. Мої хобі – футбол, історична реконструкція, історичне фехтування, бугурт.

– Бугурт?! 

– Саме так, зараз бугуртами називають масові бої, що проводяться на фестивалях повноконтактних боїв в середньовічних обладунках. Найбільш популярними «бугуртами» є турніри Битва Націй (раніше проводився в Хотинському замку) та Стара фортеця (Круглий двір, Тростянець). 

Також я займався походами у Чорнобильську Зону відчуження, проте зараз час не для хобі, на жаль.

– При такій широті інтересів і зайнятості в Силах оборони знаходите час на футзал? 

– Слідкую за своєю командою: допомагаю морально, фінансово психологічно. Зараз знаходжуся далеко, а дистанційно керувати складно. Проте намагаюся, щоб команда розвивалася. 

– Розкажіть, як і чому вирішили спробувати сили в Кубку України? Не кожен аматорський клуб на таке відважується…

– В минулому році вирішили вперше взяти участь і надалі будемо це робити. Це був спонтанний імпульс. Новий досвід, дуже цікаво, адреналін змагання!

Spartans після перемоги у 2 раунді Кубка. Фото: Instagram Spartans

– Загалом Кубок України сподобався?

– Ясна річ! Дуже! До речі, в деяких матчах за нас грали і хлопці з передової, які були на ротації у цей час. І дуже нам допомогли подужати Суху Балку-2, яка базується в Жовтих Водах, столиці уранової галузі України. Зіграли ми 2:1 та 4:0 і пройшли далі. 

Повторюся, що на той час у команді Spartans грали люди, які зараз служать на благо Сил оборони України в різних місцях, але це не заважало грати їм, коли знаходиться час, хоч і рідко. Спортивна терапія зараз дуже потрібна. 

Надіюся, в наступних розіграшах, після перемоги України, вони повернуться у футзал.

– Але вже в наступному раунді ваша команда поступилася землякам – другій команді МСК Харків…

– Так, є й певні мінуси – наша команда в перших матчах сильно морально виклалася, так що перегоріла на турнірі Харківської області. Поки йдемо четвертими, хоча граємо дуже гідно, як на мене. 

– Вигравши 2:1 в першому матчі, ви поступилися в повторному – 2:4. Чому?

– Це було гаряче дербі. Професійний клуб МСК Харків, його першоліговий склад МСК Харків-2. Першу гру ми виграли з мінімальною перевагою, хоча були набагато кращими за суперника. Якщо чесно, дуже багато моментів не забили. 

А другий матч з містянами нам не вдалося зіграти з найбільш бойовим складом, тому що ми аматорська команда, в пріоритеті – робота, сім'я. Так що троє ключових гравців не були присутні на матчі. Якби вони були, то рахунок був би іншим.

«Харків’яни кажуть, що часто йде гра, а десь прильот. І що робити? Грати далі, дотримуючись вимог безпеки, звісно»

– Чув, що у вас є й кадрові новини. Причому, в тренерському штабі.

– Відповідає дійсності, у нас восени 2023 року перед Кубком України з'явився новий тренер. А саме – граючий тренер Віталій Кисельов, який із Локомотивом (Харків) і Продексімом (Херсон) ставав чотириразовим чемпіоном України, дворазовим володарем Кубка країни та триразовим володарем Суперкубку України. 

Віталій Кисельов розпочинав свою кар'єру у великому футболі та потрапив у дубль харківського Металіста, виступав навіть за основну команду. Також своїм досвідом і голами нам часто допомагає Олександр Пивоваров, екс-гравець Металіста 1925. 

– Як, знаходячись на Півдні, слідкуєте за Spartans?

– Завдяки нашому оператору, який їздить на всі ігри, записує, я все дивлюся. Переживаю, хвилююся, хочу, щоб хлопці поборолися за медалі цього сезону. 

Маким Кучерук. Фото: Instagram Spartans

– Які плани в Spartans надалі?

– Гарна новина для харків'ян, адже в березні початок класного турніру "Металіст-ліга", і це пріоритетне питання: куди заявлятись на Парк або Метал? В такий складний час, відволікатися від того, що відбувається буває дуже потрібно. Це свого роду футзальна спортивна терапія, бажано за призові місця. 

Мета для колективу – бути єдиними, без лайки. Плани будуть все більші, нас можна назвати народною командою. Нас багато хто дивився у Кубку України. Стільки людей у такий непростий час виїжджали на матчі до Полтави (ми грали там домашні поєдинки) та в Жовті Води, і ця підтримка зіграла свою роль! Де були вболівальники – команда перемагала, я дуже радий, що нас підтримують це дуже важливо для всіх.

– Спорт у Харкові – це як у наші часи?

– Місцеві кажуть, що часто йде гра, а десь прильот. Що роблять гравці? Не здаються, грають далі! Звісно, з дотриманням необхідних вимог щодо безпеки. Нас не подолати, скажу я вам.

«Коли ЗСУ вигнали окупантів із Херсона, місцеві гуляли тиждень на центральній площі»

– Чи були готові до повномасштабного вторгнення з боку загарбників рашистів? Які настрої були у місті Херсон? 

– У глибини душі був готовий. Про те, що йде біда, говорили силове напруження обстановки, ворожа техніка стояла на кордоні. 

– Як ми й говорили, ви перед самим 24.02.2022 два роки працювали на півдні. Які настрої були у місті Херсон? 

– Я 56 днів пробув в окупації, далі окупанти почали розшукувати мене за активну проукраїнську позицію. Довелося їхати з міста обхідними, темними шляхами. Повернувся у Херсон уже з силами Оборони. 

Щодо повернення ЗСУ – багато хто вже не дуже вірив, москалі проводили багато ІПСО, поводилися як господарі. Але коли наші вигнали окупантів, місцеві гуляли тиждень на центральній площі, дякували ЗСУ. 

Якщо врахувати, що 3 тижні до входу Сил оборони України в місті не було ні світла, ні води, ні електрики, яка обстановка була, уявляєте? Почали з'являтися необхідні речі, все це було ковтком свіжого повітря свободи для місцевих жителів.

– Як ворог туди зайшов? 

– Вважаю через нехтуванням оборонними, контррозвідувальними моментами. Ворог заздалегідь вживав пильність, вербував місцевих. Далі звичайні блокпости не змогли стримати багато орків.

 Тепер місто під постійним вогневим обстрілом ворога, який на іншому березі. Проте люди живуть, вірять в ЗСУ. Під окупацію вони знову не хочуть. Перебуваючи в окупації, вони виходили на вулиці, пам’ятаєте, як на вулиці Ушакова? Українські прапори і наша атрибутика, але росгвардія шашками розігнала людей.

 Ми зробимо все для того, щоб Херсон та решта України завжди була вільною від рашистів окупантів.

Spartans на турнірі в Херсоні. Фото: Instagram Spartans

– Ви – один із учасників історичного спортивного турніру в Херсоні невдовзі після звільнення міста від рашистів. Як це було? 

– Так, був турнір у Херсоні. Свого часу я грав за команду херсонський Аеропорт, багато знайомих маю. Коли мене перевели на Херсонський напрямок, інколи я приходив на тренування. Потім подумав і запропонував: давайте організуємося, проведемо турнір, щоб показати силу духу у такий час. 

Було 5 команд, дякую, що приїхали Spartans, також прикордонники, ветерани херсонського футболу і команди молодих місцевих. Ми це не особливо афішували, виділили кубки медалі, призи. Все пройшло на класному рівні. Перше місце – харків'яни, які у групі програли ветеранам херсонського футболу – 2:4, але у фіналі виграли – 2:0.

– Що побажаєте українцям?

– На жаль, ворожі обстріли стали саундтреком нашого життя.

Побажаю українцям і надалі вірити в ЗСУ, ССО, прикордонників, поліцію – всіх хлопців, які боронять Україну щодня. Ми будемо битися, допоки не виженемо рашистську нечисть, яка прийшла на українську землю. 

Ще бажаю, щоб люди не забували про війну: донатьте на ЗСУ, допомагайте людям, кому потрібна допомога! Коли ворог прийшов – ми об'єдналися, стали одним цілим, проте зараз багато людей забувають про це, що неправильно.

Візитівка клубу: 

  • Назва: Spartans
  • Рідне місто: Харків
  • Рік заснування: 2018
  • Президент клубу: Максим Кучерук
  • Тренер: Віталій Кисельов
  • Досягнення: призери Вищої ліги чемпіонату Харківської області з футзалу – "бронза" (зима 2022 – 2023), "срібло" (осінь 2023)