На шляху Усика може виникнути росіянин! Експерт Ост'янов прогнозує: «Може полізти з нижчих дивізіонів у надважкий»

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
5579
13 голосів
На шляху Усика може виникнути росіянин! Експерт Ост'янов прогнозує: «Може полізти з нижчих дивізіонів у надважкий»
Усик і Ост`янов. Колаж: Sport-express.ua
Заслужений тренер України та майстер спорту СРСР Валентин Ост`янов ексклюзивно для сайту Sport-express.ua розібрав перемогу Олександра Усика над Тайсоном Ф’юрі у поєдинку за титул абсолютного чемпіона світу.

Український чемпіон Олександр Усик роздільним рішенням суддів переміг британця Тайсона Ф’юрі у ніч з 18 на 19 травня у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді у битві за корону суперважкої ваги.

Сайт Sport-express.ua поспілкувався з досвідченим вітчизняним тренером  Валентином Ост`яновим, який проаналізував та розібрав поєдинок за титул абсолютного чемпіона у надважкому дивізіоні.

«‎В Усика є школа та розуміння боксу, а Ф’юрі – людина з підворіття»

– Валентине Наумовичу, як вам бій Усика з Ф’юрі?

– Результат, як кажуть, на табло. Виграв – молодець, красавчик. Не думаю, що у нього була найкраща спортивна форма, але все, що Усик зробив, він зробив правильно. Ситуація така, що ти боксуєш настільки, наскільки дозволяє суперник. А Ф’юрі – незручний опонент, «‎корявий», «слизький‎». Усик зібрався і переміг. 

Єдине, що п’ятий та шостий раунди віддав британцю, трішки відпустив його. В цілому, то звісно, що Саша – молодець.

– Очікували на перемогу Сашка?

– Так, я усім, хто запитував, казав, що Усик виграє, тому що він швидший, олімпійський чемпіон, а Ф’юрі – людина з підворіття у плані майстерності. Так, Тайсон – здоровий і вольовий, але там купа технічних недоліків, незважаючи, що він суперзірка. В Усика ж є школа, розуміння боксу та олімпійська медаль.

 Валентин Ост`янов. Фото: Google

– Але ж для профі-боксу «люди з підворіття» не є дивиною. Велика школа олімпійського, аматорського, боксу справді відчувається?

– Розумієте, коли ти не відчуваєш 100% дистанцію, то в бою маєш великий дискомфорт, бо не можеш впіймати супротивника, нічого не можеш зробити, помиляєшся. Усик у цьому плані працює ідеально.

Коли він ще боксував у аматорах, то я йому сказав, що він вислизає від ударів. Усик усе життя такий: важко по ньому влучити. Єдиний шанс у Тайсона був десь у перших раундах – вирубати Сашу й тоді, можливо, отримати перевагу. А так… 

Я сидів і думав, а яким чином Ф’юрі планує виграти в Усика? Він за перші чотири раунди взагалі нічого не показав. Пізніше Тайсон почав активніше діяти і я почав розуміти, на що він розраховує. Але у дев’ятому раунді був нокдаун, фактично нокаут, адже, якби ще був час, то Олександр би його добив. 

Слава Богу, що український бокс живий. Берінчик та Усик це довели.

– Олександр кілька разів сигналізував, що Тайсон б’є нижче поясу. Брудна тактика британця чи випадковість?

– Це не тактика, а його технічний недолік. Не думаю, що це було навмисно. Тайсон інакше просто не вміє, ненавчений. Він у плані техніки далеко не є ідеальним.

«По значимості це був бій, як Алі з Форманом та Фрейзером‎»

– Усик активно розпочав бій. Чи не було побоювань, що він фізично не витримає?

– Ні, не було, бо знав, що Саша гарно тримається. Єдине, що не сподобалося, що йому треба проводити повторні атаки. Він це вміє, але у бою це було несистемно, потрібно було більше це робити. Якби так, то він би взагалі Ф’юрі «‎розірвав». Але цього не сталося. 

Я думав, що Тайсон поведе бій в активній та наступальній манері, адже Усику треба було влаштовувати справжню та буквальну бійку. Можливо, у цій бійні Ф’юрі і зміг би щось витягнути у бою, але він того не робив. Британець здав Олександру позицію, включив «задню передачу‎» та дав можливість Усику працювати у вигідній дистанції, а той цим і скористався. 

Але все ж таки потрібно було проводити повторні атаки, чого Усик робив мало. Я б так підказав йому.

Тайсон Ф’юрі та Олександр Усик. Фото: Google

– Були моменти, коли вам було страшно за нашого бійця?

– П’ятий та шостий раунд мені не дуже сподобалися, але, щоб було страшно за Сашу, то ні. Я просто ще думав, що будуть проблемні останні раунди. На 12 раундів професіонали мають свою тактику. Є раунди, які вони виграють, а є такі, які віддають. Тактично, можливо, Усик і налаштувався віддати супернику серединку – п’ятий та шостий раунд. Але у межах допустимості, тільки ініціативу. Думаю, що такий у нього був тактичний план.

– Цей бій був важчим для Усика, ніж другий поєдинок з Джошуа? 

– Джошуа – навчений боксер. Думаю, що Усику було з ним важче, ніж з Ф’юрі, незважаючи на антропометрію Тайсона. Фізичні дані у суперника гарні й він такий «підступний‎». Ось коли заходив у кут та ставив руки на канати. Це у нього така пастка, він часто так робить. Але Усик не попався на це. Так, були складні моменти у Сашка. Звісно, це ж бокс. 

Пам’ятаю бої Кассіуса Клея (Мухаммед Алі, – прим. Є.Ч.) проти Формана та Фрейзера. Ось по значимості, ну і по грошах, звісно, бій Усика та Ф’юрі був такого типу. Значна подія у професійному боксі.

«Рефері не мав права не зупинити бій, коли побачив, що британець «поплив‎‎»

– У дев’ятому раунді Усик майже нокаутував британця, але втрутився рефері. Тайсон не впав та не опустився на коліно. Рефері помилився, коли не дав можливість продовжити бій?

– Там ситуація така, що, згідно з правилами, коли є чистий пропущений удар, то суддя має право зупинити бій та відкрити рахунок. Він це і зробив. Рефері не мав права цього не зробити, коли побачив, що британець «поплив‎». У боксі є чіткі правила, це ж не бої ММА, де добивають до останнього. Тут не було помилки рефері, з моєї точки зору.

– За рахунок чого, в першу чергу, Усик зумів перемогти?

– Усик – класний, мотивований і здібний боксер. У нього прекрасна кар’єра в аматорському боксі. Напевно, цього й достатньо. Він же не «з лісу прийшов‎». 

Олександр був у збірній команді України декілька років, ми постійно разом працювали на зборах. Моя жінка підрахувала колись, що я протягом року не вдома буваю 220-250 днів. Це ж усе на зборах, а не на відпустці. Школа українського боксу має свою історію, а Усик – її представник. Один із великих із «золотої команди».

Олександр Усик та Тасон Ф'юрі. Фото: Google 

– Усик, якого суперник називав «потворною маленькою сосискою‎», змусив Тайсона поважати його після бою?

– Усі розуміють, що ці образи – це все реклама. Це для того, щоб людям було цікаво. Говорити можна все, що завгодно. 

Як насправді Тайсон ставиться до Саші, говорить його бажання знову та знову боксувати з ним. Зараз уже Ф’юрі розкручує ситуацію, що буде реванш. Я не здивуюся, якщо буде не два, а три бої.

«‎Реванш? Думаю, що Усик виграє»

– Як може завершитися реванш, який запланований на жовтень?

– За потенціалом та класом і другий бій має бути за Усиком. Думаю, що він виграє.

– Чи може українець взяти гроші та відмовитися від реваншу, а Ф’юрі замість другого поєдинку з Усиком проведе бій з Джошуа?

– У них є контракт і їх протистояння вже розкручене. У Джошуа вже другорядні ролі. Так, вони хотіли розіграти схему, коли два британці б’ються за титул абсолюта, але вийшло, як вийшло.

«‎Усик вигравав у Бетербієва, але було важко»

– Усик переміг Ф’юрі та двічі здолав Джошуа. Хто може скласти конкуренцію нашому чемпіону?

– Думаю, що перед реваншем Усику потрібен якийсь прохідний бій, щоб тримати себе у формі, так скажемо. Бо боксеру потрібно відчувати ринг. Це вирішувати промоутеру. Тайсону також треба ще один «простіший» бій, але він може і пропустити, адже у нього перед цим був бій з Нганну. Мені так здається, але часу мало до жовтня, так.

Зараз у цьому дивізіоні практично нікого немає. Я згадую часи Клея: тоді там були такі монстри, що мама моя рідна! Зараз таких великих боксерів немає – в Усика мало рівної, гідної конкуренції. Немає достойних противників.

Артур Бетербієв та Олександр Гвоздик. Фото: Boxingscene

– Чемпіон світу та Олімпіади в аматорах, абсолют у важкій та надважкій вазі. Усика можна назвати найвеличнішим боксером України?

– Так, він усі титули, які можливо, виграв. Але щоб однозначно назвати найвеличнішим? Тут треба згадувати тоді і Кличків, адже вони протягом багатьох років тримали титули, а у супертяжах це важко. Зараз в Усика поляна чиста, я не бачу конкурентів. Можливо, хтось із нижчих дивізіонів полізе у надважкий. 

– Хто?

– Бетербієв може, наприклад. Усик у нього вигравав, але було важко, бої були складними. Проте це не можна прогнозувати. Але Усик беззаперечно Великий боксер. Ось так і напишіть – із великої букви.

Як завершувалися бої Усика та Бетербієва у минулому

  • У 2007 році під час матчевої зустрічі між Україною та Росією переміг Бетербієв - 12:10.
  • Українець та росіянин билися на чемпіонаті світу 2011 року в Баку, де перетнулися у чвертьфіналі турніру. Тоді Усик здобув перемогу за очками (17:13), а згодом виграв турнір.
  • Друга зустріч відбулася вже на Олімпіаді-2012 року в Лондоні. В 1/4 фіналу Бетербієв знову зійшовся з українцем. Як роком раніше, судді віддали перемогу Усику (17:13), який і виграв турнір.