Ломаченко — боєць тероборони, адепт російського православ'я та великий боксер: як до нього ставитися? Відповіли зірки спорту

Аватар Євген Чепур Євген Чепур
1703
7 голосів
Ломаченко — боєць тероборони, адепт російського православ'я та великий боксер: як до нього ставитися? Відповіли зірки спорту
Василь Ломаченко. Колаж: Sport-express.ua
Сайт Sport-express.ua провів опитування серед відомих вітчизняних боксерів і спортсменів щодо їх ставлення до колишнього чемпіона світу у трьох дивізіонах Василя Ломаченка, який замовчує війну в Україні.

Василь Ломаченко – один із найсильніших боксерів в історії нашої держави. Він виграв усі можливі нагороди в аматорському боксі, а потім став чемпіоном світу серед професіоналів у трьох вагових категоріях.

Але за спортивними здобутками бійця криється те, чого не розуміють його співвітчизники, а саме – мовчання про жорстоку та кровопролитну війну, яка йде в Україні.

Сайт Sport-express.ua напередодні поєдинку Ломаченка з Джорджем Камбососом за титул чемпіона світу IBF у легкій вазі (до 61,2 кг), який відбудеться 12 травня, задав три питання на цю тему відомим українським боксерам та спортсменам.

Нам відповідали:

  • Сергій БОГАЧУК (тимчасовий чемпіон світу у першому середньому дивізіоні за версією WBC)
  • Денис СИЛАНТЬЄВ (срібний призер Олімпіади з плавання, колишній нардеп)
  • Жан БЕЛЕНЮК (борець греко-римського стилю, олімпійський чемпіон і нардеп від партії «Слуга народу»).
  • Владислав СІРЕНКО (непереможний український боксер надважкої категорії з рекордом 19-0, 16 КО)
  • Дмитро СОСНОВСЬКИЙ (надуспішний тренер збірної України з боксу)

– Чи змінилося ваше ставлення до Ломаченка у зв’язку з його мовчанням щодо повномасштабної війни в Україні?

БОГАЧУК: Я його особисто, як людину не знав, тому в мене не було до нього якогось особливого ставлення. Так, він був чемпіоном, для України багато зробив, як відомий спортсмен. Зараз також я не знаю, що у нього в голові. Дуже погано, що він нічого не говорить про Україну, про те, що зараз війна і така ситуація. 

Сергій Богачук, фото: WBN

СИЛАНТЬЄВ: Не хочу лізти в політику. Я хочу, щоб спорт і політика були окремо. Дуже шкода, коли спорт примішують до політики та починають використовувати це. Нехай це буде на розсуд суспільства та особисто Ломаченка.

БЕЛЕНЮК: Ми з ним не були близькими друзями і ніколи відверто спілкувалися. Мені було б цікаво, яка у нього взагалі позиція, щоб розуміти. Моя позиція щодо нього не змінилася, бо я сприймаю його виключно, як спортсмена. А з приводу його людських якостей чи політичних поглядів, мені нічого не відомо. Але, звісно, у складний для країни момент як звичайні люди, так і особисті шанувальники Ломаченка можуть обурюватися подібною поведінкою через те, що сам момент змушує займати чітку позицію до ситуації. Тут можна зрозуміти критику зі сторони, але якщо Василю є якесь діло до того, як його сприймають в українському суспільстві, то йому потрібно просто вийти і розповісти, як він вважає і що у нього в голові. Особисто для мене там багато невідомого, я не знаю, чим він мотивується.

СІРЕНКО: Звичайно змінилося. Тому що коли людина мовчить, то ти не знаєш, як вона до цього ставиться, а він, як медійна людина, яка є лідером думок багатьох українців, мав би одним із перших висловити свою позицію стосовно війни на батьківщині. Але він цього, на жаль, не зробив. Тому може з’явитися у багатьох людей багато непотрібних думок, і в мене в тому числі. Негативно ставлюся до цього моменту.

Владислав Сіренко, фото: Google

СОСНОВСЬКИЙ: Ви задаєте мені компрометуючі питання. У мене є свої погляди. В мене не те, що змінилося, а від початку було своє ставлення до цього всього. Я говорю так, а Вася говорить так. Я не хочу відповідати на це питання.

– Що б ви сказали йому при зустрічі?

БОГАЧУК: Я б його більше слухав. Мені цікаво послухати, яка в нього позиція з цього питання. Розумієте, у нього має бути якесь виправдання цьому. Він має наводити якісь факти, чому він мовчить та нічого не говорить. Я від нього цього не чув. Тому я б більше слухав, а не казав.

СИЛАНТЬЄВ: Не хочу бути тим, хто порівнює спорт з політикою.

Денис Силантьєв. Фото: Google 

БЕЛЕНЮК: Нічого, адже сприймаю його як спортсмена. Для мене він не є авторитетом з якоюсь громадянською позицією. Я розумію, що на лідерах громадської думки більша відповідальність. 

СІРЕНКО: Нічого. Я би з ним не розмовляв, напевне. Ось і все.

СОСНОВСЬКИЙ: Ми не зустрічаємося і не знаю, чи зустрінемося. Це – перше. А друге – я вже багато дав інтерв’ю. Ми говоримо про бокс, а тут переходимо в іншу площину. Я говорю за себе, вже казав і повторюю, що Росія є загарбником. Це країна, яка вбиває наших людей. Я вважаю, що ми не повинні з ними змагатися, не повинні їх визнавати. А як вважає інша людина, правильно це чи ні? Для мене – неправильно. 

Але я ж не буду з Ломаченком вести якусь дискусію. Моє прізвище – Сосновський Дмитро Дмитрович, і в мене є свої погляди. Погляди Васі? Ну що я можу зробити. В нього є своє ставлення до цього всього. 

В мене є своя жорстка позиція, а це боксери, з якими я працював в команді, їв та пив за одним столом. І сьогодні мені критикувати їх громадянську позицію? Це неправильно і ви так і напишіть, що я не хотів давати відповідь на це питання. 

Дмитро Сосновський. Фото: Google

– Чи пробачать Ломаченка українці за це мовчання та чи будуть вболівати за боксера у бою з Камбососом?

БОГАЧУК: Як показує практика, вже багато хто з українців його хейтить. Куди б не виставили пости про нього, то зайдіть у коментарі та подивіться, що пишуть. Я думаю, що його ніхто не пробачить і будуть весь час хейтити. Можливо, він знайде якесь виправдання стосовно цього. Можливо, приведе якісь аргументи, але я не думаю, що його пробачать.

СИЛАНТЬЄВ: Не можу казати за всіх українців, яких мільйони. У кожного своє ставлення до нього. Хтось буде вболівати, хтось – ні. Для когось це буде дійство, яке можна подивитися під пляшку пива. От і все.

Сам я рідко коли дивлюся спортивні канали, окрім Олімпійських ігор.

БЕЛЕНЮК: Громадяни, напевно, не вибачать подібну поведінку в часи, коли твоя держава потребує від тебе допомоги. Хоча би медійної, моральної. Тому я розумію критику. Звісно, це право Василя – демонструвати позицію, як заманеться, але в той же час він має розуміти, що всі публічні особи мають нести відповідальність за результати своєї поведінки.

Жан Беленюк. Фото: Google

СІРЕНКО: Дуже важко відповісти конкретно за всіх українців, але, думаю, що дехто вибачить, а хтось – ні. Тут дуже абстрактне питання. Особисто щодо мене, то, так як він досі представляє Україну, хотілося б, щоб для нашої країни це мало позитивний вплив. Звичайно, я б підтримував Ломаченка. Проте я не дивлюся його поєдинки після того, як перестав розуміти його позицію стосовно війни в Україні.

СОСНОВСЬКИЙ: Я хочу, щоб українці з усіх видів спорту перемагали. Росіяни зараз хочуть нас стерти, як націю. Багато спортсменів на війні проливають кров, щоб Ломаченко, Усик та інші могли виступати.