Українець у фіналі НБА – вперше за 22 роки. Медведенко: «Михайлюк в одній грі може заробити новий контракт»

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
4051
13 голосів
Українець у фіналі НБА – вперше за 22 роки. Медведенко: «Михайлюк в одній грі може заробити новий контракт»
Станіслав Медведенко і Святослав Михайлюк, колаж: SE
Прогноз на фінал NBA від українського топ-баскетболіста! Дворазовий чемпіон НБА Станіслав Медведенко в інтерв’ю сайту Sport-express.ua поділився враженнями від феноменальної гри Бостона, спрогнозував шанси на чемпіонство Селтікс і дав пораду Святославу Михайлюку.

Днями першим фіналістом НБА сезону 2023/24 років став Бостон, який цьогоріч демонструє просто космічний баскетбол. Команда Джо Маззули з легкістю виграла регулярку на Сході (64 перемоги і лише 18 поразок) та не менш спокійно, мов на тренуванні, пройшла три кола плей-оф. Від шквалу влучних кидків Селтікс постраждали Маямі (4:1 в серії), Клівленд (4:1 в серії) та Індіана (4:0 в серії). 

Баскетбольний оглядач Sport-express.ua Віктор Глухенький перед фінальною битвою Бостона, який вже чекає на суперника по фіналу, вирішив поспілкуватися про гру Селтікс з дворазовим чемпіоном НБА у складі Лос-Анджелес Лейкерс Станіславом Медведенком про його враження від гри зелено-білих, кольори яких захищає наш співвітчизник Святослав Михайлюк.

«Зараз Бостон сильніший за всі команди на Сході. Їм немає рівних»

– Чи очікували Ви, що шлях Бостона до фіналу НБА буде настільки легким? Команда Джо Маззули лише раз програла у серії Клівленду та одного разу поступилася Маямі. Індіану Селтікс просто рознесли, не віддавши жодного поєдинку!

– Якщо говорити про суперників Бостона на шляху до фіналу, то всіх їх Селтікс пройшли абсолютно заслужено. Вони об’єктивно були сильнішими. Єдине, я розраховував, що Індіана нав’яже боротьбу, але, не вийшло нічого у Пейсерс. Мені чомусь здається, якби до фіналу Східної Конференції пробився Нью-Йорк, то Нікс дали б більш гідний бій Селтікс. 

Взагалі ж, варто визнати – зараз Бостон, це явно видно, сильніший за всі команди на Сході. Їм немає рівних.

– Що стосовно командної хімії Бостона? MVP фіналу на сході було визнано Джейлена Брауна. Заслужено?

– Так, звісно. У Селтік взагалі є дуже класна четвірка виконавців: Джейлен Браун, Джейсон Тейтум, Деррік Вайт, Джру Холлідей. Саме від них багато в чому залежить командний малюнок гри Бостона загалом. Якщо хтось із ударної четвірки лідерів Селтікс вилетить через травму, то у них будуть дуже великі проблеми.

Скоріше за все, Даллас дотисне Міннесоту у фіналі Заходу, сумніваюсь, що Тімбервулвз закамбечать (рахунок у серії 3:1 на користь Маверікс, – прим. В. Г.). Якщо дива у вигляді камбеку Міннесоти не станеться, ми матимемо розкішний фінал Бостон – Даллас. 

– Справедливо? Це буде дійсно матч найсильніших команд?

– Це буде битва не просто команд, а протистояння одних із найкращих баскетболістів НБА на сьогодні. З однієї сторони – Лука Дончіч та Кайрі Ірвінг з іншої Тейтум, Браун і компанія.

Зараз Далласу потрібно швидше вирішувати свої справи, тобто не розтягувати серію й у п’ятій грі дотиснути Міннесоту (п’ята гра запланована на 31 травня, – прим. В. Г.), бо якщо справа дійде до шостої, сьомої гри, шанси Маверікс на чемпіонство будуть мінімальними.

Їм просто елементарно не вистачить часу повноцінно відновитися до фіналу. Ірвінг і Дончіч з кожною грою лише збільшують свій кілометраж, що не сприяє покращенню їх фізичної форми. 

«Михайлюк може не лише стати чемпіоном НБА, а й заробити собі на новий контракт»

– Щодо компанії. Щось геть не має часу на паркеті наш Святослав Михайлюк. За чотири матчі проти Індіани лише хвилина і 29 секунд на паркеті… Чи є в нього шанс бодай на пару хвилин і набраних очок у фіналі?

– Михайлюку потрібно бути в тонусі. Він має бути повністю сконцентрованим. Це – моя єдина йому порада, бо у фіналі може трапитися все що завгодно. Ніхто не застрахований від травм, бувають вилучення (перебір фолів в кінці гри) і потрібно міняти основного гравця, бувають технічні фоли… 

Святослав Михайлюк у Бостоні, фото: AP Photos

Тож Сві потрібно дуже ретельно готуватися на фінал. Він може отримати шанс дуже несподівано для себе. Зараз такий момент, що він в одній грі, одним кидком може зробити собі кар’єру. І не лише стати чемпіоном НБА, а й заробити собі на новий контракт. Значно кращий. Не на умовний мільйон доларів, а на два-три. 

– З Михайлюком підтримуєте стосунки, спілкуєтесь?

– Ні. Ми не особливо спілкуємося. Звісно, ми знайомі, коли бачимося, то можемо перекинутися кількома фразами: «Привіт, як справи?». Не більше.

Звісно, якщо Свят виграє з Бостоном фінал, то напишу, привітаю.

«Є такі гравці, які свято вірять, що от не поголяться – і все піде шкереберть»

– У Вашій кар’єрі був не один плей-оф НБА і два фінали. Що в таких поєдинках виходить на перший план: захмарна мотивація і фізичні кондиції чи психологія? Як зараз модного говорити, «менталка».

– У фіналах психологічна впевненість дуже важлива. Це основа фактично. Напруга перед фінальними іграми шалена. Вона відчувається кожну хвилину. Навіть на тренуваннях. До команди величезна увага з боку преси, фанів. Бувало таке, що навіть на вулиці люди підходять цікавляться: «Що там, як?» І, знаєте, це теж своєрідний пресинг. 

А коли вже виходиш на паркет, то таке враження, що повітря вібрує. Фінал лишає кожному незабутні враження. Передати це словами дуже важко, потрібно відчути.

– У хокеїстів команд НХЛ є дуже давня традиція, а саме під час плей-оф не голитися. Чи є щось подібне в НБА? Бо якось не доводилось чути про забобони подібного характеру серед баскетболістів.

– У кожної команди окремо є якісь фішки. А так, щоб щось типу, як в НХЛ з бородами, то ні. Хоча є і такі гравці в НБА, які також не голяться навмисно під час плей-оф, а інші навпаки – під нуль роблять зачіску. Серед професійних спортсменів, баскетболістів зокрема, вони дуже важливі. Це, знаєте, така собі традиція.

Станіслав Медведенко у Лос-Анджелес Лейкерс, фото: Getty Images

Є такі гравці, які свято вірять, що от не поголяться – і все піде шкереберть. Почнуть погано грати, процент влучань погіршиться. Спортсмени взагалі дуже забобонні. І кожен вигадує собі щось. 

Як колись казав один мій знайомий тренер, а він має двадцятирічний досвід роботи в НБА: «Якщо ти віриш, що тобі це допомагає, то продовжуй це робити».

«Хочеться, щоб чемпіонів НБА серед українців стало більше. Це ще одна нагода нагадати світу про нашу країну»

– Наостанок. Які шанси у гравців Бостона на чемпіонські каблучки, якщо у фіналі вони перетнуться з Далласом?

– Мені хочеться, щоб чемпіонів НБА серед українців стало більше (Медведенко єдиний українець, який вигравав НБА, – прим. В. Г.). Це ще одна нагода нагадати світу про нашу країну, зайвий раз привернути до неї увагу. Довести, що баскетбол в Україні не просто є, а й дає світу таких гравців, що грають в НБА і виграють найкращу баскетбольну лігу світу.

А от за кого я вболіватиму… Чесно? Я не визначився. З однієї сторони, мені подобається Даллас в особі їх лідерів Кайрі Ірвінга і Луки Дончіча, а з іншої – є Михайлюк в Бостоні. Наш співвітчизник. І, звісно ж, я бажаю Святу стати чемпіоном.

Щодо фаворита, то чого тут вигадувати – звісно, Бостон. Вони швидше завершили фінальну серію з Індіаною. Зіграли менше ігор, а отже будуть свіжішими. 

P.S.

  • Святослав Михайлюк став другим в історії українцем (після Станіслава Медведенка), команда якого вийшла у фінал Національної баскетбольної асоціації.
  • У регулярному чемпіонаті 2023/24 українець в середньому проводив на майданчику 10.1 хвилини, набирав 4 очки, виконував 1.2 підбирання та 0.9 асистів.
  • У плей-оф 2023/24 Михайлюк загалом мав 17 хвилин та 49 секунд ігрового часу: три очки, три підбирання, одна передача.
  • Для Бостона цьогорічний фінал стане першим за 14 років. У сезоні 2009/2010 Селтікс поступилися у фінальній серії Лос-Анджелес Лейкерс.