Футбол

«Не хочете грати у футбол? Одягли військову форму і на фронт!»: експерти – про виступи Динамо і Шахтаря у Європі

Андрій Піскун
Переглядів 1072
3 голоси
Алієв, Кополовець, Федецький, Сабо. Колаж: Sport-express.ua
Олександр Алієв, Михайло Кополовець, Йожеф Сабо та Артем Федецький ексклюзивно для сайту Sport-express.ua поділились думками про невдалі виступи наших клубів у єврокубках.

Шахтар і Динамо не вселяють оптимізму українським вболівальникам. За два тури Ліги чемпіонів та Ліги Європи наші команди забили нуль голів на двох, заробивши лише очко (Шахтар зіграв унічию з Болоньєю).

В останніх матчах Шахтар розгромно програв Аталанті (0:3), а Динамо поступилося Хоффенхайму (0:2).

Редактор сайту Sport-express.ua Андрій Піскун опитав наших експертів стосовно причини провалу. У нас в гостях побували:

  • Олександр АЛІЄВ (експівзахисник Динамо і збірної України);
  • Михайло КОПОЛОВЕЦЬ (колишній хавбек Карпат і Минаю);
  • Йожеф САБО (екстренер Динамо і збірної України);
  • Артем ФЕДЕЦЬКИЙ (колишній захисник Шахтаря, Дніпра і збірної України).

«Наш сьогоднішній рівень – це Ліга конференцій. Звичайно, ми можемо брати участь і в ЛЧ, і в ЛЄ, але там нас будуть вовтузити»

– Шахтар і Динамо не забили жодного голу за два тури єврокубків, практично не завдаючи ударів у площину воріт суперників. Поки від гри наших грандів у Європі віє безнадією. У чому причина?

АЛІЄВ: Такий у нас сьогодні рівень футболу. Ось таке ставлення у наших команд до наших військових, які люблять і дивляться футбол. Просто байдужість! Я ніколи не ліз у чужі гаманці, але за що футболісти отримують такі великі гроші?  Хочу звернутися до молодих українських гравців Динамо і Шахтаря. Хлопці, треба грати у футбол, а не займатися хернею! Не хочете грати у футбол? Тоді одягли військову форму і пішли на фронт! 

КОПОЛОВЕЦЬ: Це реальний рівень нашого футболу сьогодні, тому результатами я не здивований. Я нічого не чекаю від наших клубів у єврокубках. З цим треба змиритися. У наших найкращих команд взагалі не було шансів із середняками Серії А та Бундесліги.

Наш сьогоднішній рівень – це Ліга конференцій. Звичайно, ми можемо брати участь і в ЛЧ, і в ЛЄ, але там нас будуть вовтузити. Ми не можемо чогось добиватися у цих турнірах. Висококласних легіонерів нема, чемпіонат України мертвий! Більшість гравців, які сьогодні грають в УПЛ, ніколи не б не грали у чемпіонаті 10 років тому.

Рівень нашого чемпіонату зараз дуже слабкий і це відгукується на єврокубках. Нас просто возять рилом об газон. Коли УПЛ була сильною, то той же Шахтар обігравав Челсі, і грав на рівних з Манчестер Сіті, Ювентусом. 

А тепер подивіться, що зробила за Шахтарем Аталанта сьогодні! Таке відчуття, що «гірники» під водою грали, настільки все повільно робили. Італійці були швидші і міцніші у всіх компонентах. Наші команди сьогодні апріорі не можуть на рівних змагатися із середняками топ-чемпіонатів. 

Шахтар проти Аталанти. Фото: ФК Шахтар

«Поки що сьогоднішні Динамо і Шахтар виглядають, як найслабші у своїй історії»

САБО: Найстрашніше не результат, а те – що гри немає. Ми навіть забити не можемо! У нас не було жодного стовідсоткового моменту, і це лякає. На жаль, наші клуби сьогодні на дуже низькому рівні. Найкращі гравці роз'їхалися з нашого чемпіонату і рівень УПЛ котиться вниз. У футболістів Динамо і Шахтаря немає класу: не можуть обробити м'яч, постійно віддають передачі назад.

Наші великі тренери, той же Лобановський, прекрасно розуміли, що ми відстаємо в технічному плані від Заходу, тому ми маємо їх перебігати фізично. Саме тому в Лобановського були божевільні навантаження. А сьогодні ми втратили наш головний козир – фізику. Тепер ми не перевершуємо в цьому європейські команди. 

Контролюємо м'яч на своїй половині – це що таке? Кому нахрін потрібні ці передачі?! Цим беззубим контролем уже ніхто в Європі не користується, навіть Ман Сіті! Динамо і Шахтарю дають контролювати м'яч суперники, коли осмислено сідають назад, щоб грати на контратаках. 

Поки що сьогоднішні Динамо і Шахтар виглядають, як найслабші у своїй історії. Я не пам'ятаю, щоб наші команди виступали в Європі так безнадійно. Це не критика, а біль мого серця і душі. 

Ось від матчу Порту – Манчестер Юнайтед я отримав справжнє задоволення. МЮ в додатковий час зрівняв рахунок із кутового – 3:3. Божевілля! Ось це я розумію – футбол для глядачів.

ФЕДЕЦЬКИЙ: Це великий провал, що ще сказати.  Ми дуже вболівали за Динамо і Шахтар, а тут – 0 голів за два тури. Звичайно, це прикро. Будемо сподіватися, що в наступному турі (Шахтар зіграє проти Арсеналу, а Динамо проти Роми, – прим. А.П.). ситуація виправиться і, як мінімум, вдасться забити, а максимум – здобудемо якісь очки. 

Чи я вірю у спіх проти Арсенала та Роми? Більшість думає, що проти серйозних клубів нам немає на що розраховувати, але це може стати переломним моментом. У цих матчах і нічийні результати будуть позитивними. Деколи проти грандів простіше здобути результат з ігрової точки зору, ніж проти середняків. Тому будемо вірити.

«Реальна ціна за Судакова зараз – це 15-20 млн, а не 50, як хоче Шахтар»

– Наскільки тепер впала ціна на лідерів Динамо і Шахтаря після невдалих матчах у єврокубках?

КОПОЛОВЕЦЬ: За 50-60 мільйонів вже нікого не продадуть! Ціни на наших гравців суттєво впали. Виступи в УПЛ не показник для європейських скаутів, а в єврокубках і на Євро ми провалилися. Реальна ціна за Судакова зараз – це 15-20 млн, а не 50, як хоче Шахтар. 

За 50 мільйонів є купа класних футболістів, які вже грають у Європі. Судаков хороший футболіст, але щоб коштувати 50 млн, він повинен показувати свій рівень за збірну і в єврокубках, а результати там не найкращі. 

Згадайте продаж Мудрика. Михайло показав свій рівень проти Аяксу та в Лізі чемпіонів. Саме на це Челсі й клюнув!

САБО: Наших футболістів уже й так перестали купувати. Он Челсі Мудрика купили і тепер самі не раді. Та й Довбик у Ромі не заграє, я впевнений. Читав якось, що Судакова мало не в Реал сватали. Ви що, божевільні?! У футболі зовсім не розумієтеся?! Ванат теж у Європу не поїде. Ну куди йому? Пацанятко ще. Та й не буде він рости. У нього немає того, що є в інших класних форвардів: руху і нахабства. Нападники високого рівня весь час атакують і захищаються, а Ванат тільки біля захисника рухається.

Найкращі букмекери
GGbet
Вітальний бонус
150000 грн