«Ястремська на Australian Open заробила 660000 доларів»: фахівці – про півфінал Даяни та перспективи Світоліної, Костюк

Аватар Антон Терехов Антон Терехов
3606
1 голос
«Ястремська на Australian Open заробила 660000 доларів»: фахівці – про півфінал Даяни та перспективи Світоліної, Костюк
Даяна Ястремська, фото: Google
В ексклюзивному інтерв'ю для сайту sport-express.ua Едуард Макаров, Вікторія Кутузова та Юрій Сапронов розібрали виступ Даяни Ястремської Australian Open та перспективи потрапляння до верхніх рядків світового рейтингу.

Виступ Даяни Ястремської на першому турнірі року Великого шолому – це гучна сенсація та яскрава історія. До останніх миттєвостей півфіналу проти китаянки Чжен Ціньвень наша тенісистка боролася, перемагаючи втому, спазми, біль – і завершила виступ з гордо піднятою головою.

Під час турніру для нас багато цікавого про Даяну та її виступи розповідали її перші тренери – 

  • Едуард Макаров, який тренував Ястремську ще з п'яти років, а сам грав у професійних клубах України, Польщі та Німеччини з 1993 по 1997 рр., але через травму у 25 років перейшов на тренерську діяльність
  • Вікторія Кутузова, яка підключилася до підготовки Даяни із її дванадцяти рочків, а сама грала на турнірах Великого шолома з 2005 по 2011 рр., у 2005 році займала 76 позицію у світовому рейтингу
  • спортивний функціонер Юрій Сапронов, який працював з українською тенісною збірною, має тенісну школу у Харкові та приклав руку до виховання багатьох тенісисток в Україні

В ексклюзивному інтерв'ю для сайту sport-express.ua вони розповіли:

  • Скільки може Даяна заробити в Австралії, і на що цього вистачить
  • На яке місце у рейтингу може претендувати Ястремська після Австралії і цього року
  • Як переносить Ястремська тягар війни
  • Чому цей турнір – проривний для українського жіночого тенісу

«Одеська школа тенісу – вона існує»

– Українка дісталася півфіналу АО. Даяна вас здивувала у цьому турнірі? З погляду техніки вона показала якийсь новий теніс?

Едуард Макаров: Як не дивно, ні: вона так весь час грала. Коли Даяна мала в 2020-2021 розгляд справу по допінгу, то випала на рік з ігрової практики. Важко заново відчути впевненість, що ти можеш грати на рівних із лідерами світового тенісу. Напевно, тому так нелегко далися матчі у кваліфікації, всі три перемоги – у трьох сетах.

З матчу в матч вона набувала впевненості. І з кожним раундом грала впевненіше та впевненіше. І ось результат. У сенсі техніки та стилю я не помітив нічого принципово нового, вона так і грає.

Юрій Сапронов: Абсолютно, ні. Одеська школа тенісу – вона існує. Часто сперечаються: Еліна Світоліна – вона одеситка чи харків'янка? Та ні, Еліна народилася в Одесі, відомою стала саме в Харкові. Одеса – це дуже гарне місто. Даяна потрапила до добрих рук, Макаров – це хороший тренер. Плюс родина Кутузових, Валерій та Вікторія, знають нюанси та деталі. Вона була у правильних руках у юніорському віці.

Подивіться, який форхенд, це удар праворуч. Валерій Кутузов чи Віка, не знаю, хто ставив Даяні удар. Але форхенд – класний! За 25 років менеджером у тенісі я бачу, який розворот стопи потрібен, де має бути лікоть. Бекхенд, удар ліворуч, дівчаткам чомусь дається легше.

Сапронов і Світоліна. Фото: Google

– Тобто в 1/4 Даяна зіграла краще, ніж у 1/8?

Едуард Макаров: Так не можна сказати. Дуже різні суперниці, різні матчі. З Азаренко були одні складнощі, з Носковою – інші. Але вона подолала і ті, й інші.

– Найскладніша суперниця у Даяни була в першому ж колі основної сітки – сьома ракетка Маркета Вондроушева?

Едуард Макаров: Звісно. Маркета вигравала Великий шолом. Це топ-показник. Вондроушеву Даяна пройшла легко – 6:1 та 6:2. Але це ні про що не говорить. Просто вона настільки контролювала ситуацію весь матч, що вийшов такий рахунок. І це дуже додало впевненості – обіграти одразу такого суперника. Впевненість – це саме те, чого їй не вистачало.

«Півфінал турніру Великого шолома – це рекорд України, тут була лише Світоліна, Ястремська – повторила»

– Такий виступ Даяни на Australian Open дасть їй ту саму впевненість?

Едуард Макаров: Звісно, впевненості додасть. Із кожною перемогою спортсменка вірить у себе. Півфінал турніру Великого шолома – це рекорд України. Тут бувала тільки Світоліна. Даяна повторила.

– Покриття хард на Australian Open зручне для Даяни?

Едуард Макаров: Це її улюблене покриття. Вона дуже швидка, потужно грає.

Юрій Сапронов: Хард – він теж буває різний. Основа – бетон, і потім якась кількість шарів акрилу. Максимально – 13 шарів. Організатори можуть міняти покриття. Марті Костюк дуже подобається хард в Австралії, тут вона виграла юніорський чемпіонат. Про Даяну точно не знаю, але якщо такий гарний результат, значить, це покриття їй підходить.

– Даяна на тлі суперниць – найнесподіваніший учасник півфіналу?

Едуард Макаров: Так. Ястремська зараз повернулася до першої тридцятки рейтингу, а в іншому півфіналі зіграли друга і четверта ракетка світу.

Едуард Макаров, фото: особистий архів Е.М.

– Як Даяна досі рухалася довгими турнірами?

Едуард Макаров: Таких великих результатів саме на таких турнірах поки що не було, Даяна просто не сягала другого тижня. Фізично вона завжди готова. А якщо вона і психологічно готова, їй все одно, у першому колі грати, у другому чи четвертому.

– Як вона відновлюється?

Едуард Макаров: Масаж, інші процедури, реабілітація, стречінг.

– А психологічно? Намагається вимкнутись від думок про теніс?

Едуард Макаров: Намагається, звичайно, відключитися, не думати про майбутній матч. Робити улюблені справи: ходити магазинами, як дівчатка люблять. Або дивитися фільми. Або у друзями спілкуватися. Ідея одна – відійти від турніру.

«Даяна грає потужно, і якщо все виходить, то закінчує швидко»

– Даяна має типовий план на гру? Як можна раніше закінчити партію чи приголомшити суперницю с початку?

Едуард Макаров: Вона, в принципі, грає дуже потужно. Гострий атакуючий теніс. І якщо все виходить, то партія закінчується швидко.

– Ястремська, за великим рахунком, йде від себе, а не від суперниці?

Едуард Макаров: Звичайно, у будь-якому випадку вона сама грає. І якщо спіймає свою гру, то може обіграти будь-кого. І Соболенко також.

– У 1/8 проти Азаренко Даяна програвала у кожному сеті, але в підсумку перемогла. За рахунок чого?

Едуард Макаров: За рахунок волі до перемоги, характеру, витримки. Її не збентежило те, що вона програвала, продовжувала грати гостро, не міняла гру. Не грала на утримання, діяла так само активно та потужно, це й призвело до успіху.

– Вікторія Азаренко – білоруска, яка грала під нейтральним прапором. Для Даяни має значення політичне питання?

Едуард Макаров: Звісно. Даяна допомагає ЗСУ, має фонд для цього. Вона волонтерить, її тато теж. Руку вона нашим ворогам не тисне.

– Фонд Ястремської – це просто її кошти, чи до них додаються чиїсь ще?

Едуард Макаров: По-різному. І своїх багато, і намагається залучати чужі. Купує, привозить, роздає.

– Ви ж напевно знаєте, що прилетів «шахед» із росії в одеський будинок бабусі Даяни?

Едуард Макаров: Так, це було. Ніхто не застрахований, це жахливо. У моєї куми теж у хату прилетіло. На Молдаванці. Це боляче. Бабуся не постраждала, на щастя.

– У Даяни все, що було пов'язане з паузою через дискваліфікацію, залишилося позаду, і вона знову повертає собі свої позиції? На якому рядку у рейтингу Даяна може бути після цього турніру?

Едуард Макаров: Так. У тридцятці вона буде, навіть спинившись у півфіналі.

Юрій Сапронов: Я не думаю, що це пов'язано із дискваліфікацією. Сама ця історія з допінгом – досить темна. Я не дуже до кінця вірю у все, що написано і розслідувано. Факт у тому, що Даяна талановита одеситка, талановита українка, яка вже була №21 чотири роки тому у свої 18 років. Нині вона вже №29.

Вікторія Кутузова: Я впевнена, що Даяна зараз має дуже класну команду, у них є план. Ястремська – готовий гравець із дуже великими перспективами. Їй треба спокійно йти до своєї мрії. Про деталі, в яких їй варто було б прогресувати, я скажу тільки їй особисто.

Ястремська, Макаров і Кутузова, колаж: sport-express.ua

«За вихід до півфіналу Даяна отримає 660 тисяч доларів»

– Для тенісиста важливо виграти саме перший великий турнір на рік?

Едуард Макаров: Звісно, це початок сезону. Це заряджає та підштовхує на результат. І це робить запас на весь рік. Такий гравець потім потраплятиме на всі Великі шоломи в основі. І на великі турніри – без кваліфікації. Потім турнірна дистанція буде не такою довгою.

Юрій Сапронов: Усі дівчата зі своїми тренерськими командами намагаються вийти на пік форми чотири рази на рік перед турнірами Великого шолома. Тільки за виліт з першого кола, основної сітки, призові – 120 000 австралійських доларів. Це приблизно 80 000 доларів США. Чотири турніри граєш – приблизно маєш 300 000 доларів, це мінімальні гроші, які потрібні гравцю першої сотні, щоб літати на турніри та утримувати свою команду. Добре для всіх, якщо на першому ж турнірі Великого шолома спортсменка рухається далеко – це й очки рейтингу та гроші.

Чемпіонка Австралії отримає близько двох мільйонів доларів США, фіналістка – 1 150 000, півфіналістка – 660 000.

– Наступний великий турнір – Ролан Гаррос. Які там можуть бути шанси?

Едуард Макаров: Ролан Гаррос – це ґрунт, тобто глина та пісок з додаванням цегляної крихти. Потім Вімблдон – це ігри на траві. І United States Open – це хард, як в Австралії. Ґрунт – трішки незручний для Даяни, тому що вона грає у швидкий та потужний теніс. А на ґрунті – розіграші довші. Трохи інша гра. Хоча Даяна все життя тренувалася на ґрунті. І я думаю, що її великі результати на ґрунті ще попереду. Вона і там може грати.

– Даяна любить короткі розіграші?

Едуард Макаров: Так, коли ти граєш від себе і потужно, то довгих розіграшів не виходить. Але суперник теж хоче виграти, тому розіграші інколи бувають дуже довгими і по 20, і по 30 ударів.

Вімблдон – одне з її улюблених покриттів. Вона вже була у фіналі, коли грала на юніорському рівні до 18 років. Програла в один м'яч Потаповій. Америка – її улюблене покриття. Все ще попереду.

Юрій Сапронов: Я багато разів бачив Даяну. На тренуваннях та у грі. Кілька разів вона готувалася у Харкові до Вімблдону, зокрема, тому що тут є корт із натуральною травою. Добре знаю і сім'ю Даяну, і тата, і маму. Сім'я зробила все, щоби донька грала. 

Проблема Даяни, як і в багатьох, але не в усіх, все рівно одна. Вона грає сама із собою. У неї гіперактивність, гіперенергія. Начебто треба заздрити – це і міць, і швидкість руху, і швидкість ухвалення рішень. В Австралії я майже всі її матчі дивився. Там де вона змушувала себе перед завершенням атаки зробити лише на один-два удари більше. Звичайно, її стиль агресивно атакуючий. І її не можна поставити на тактичний захист, в який грає Еліна Світоліна. 

Все, що потрібно Даяні – впе-вне-ність! Я завжди говорю: «Любіть себе більше, ніж ви любите, дівчата. Ви – унікальні, хто в сотні, а тим більше близько до двадцятки. Ви – діаманти України».

– Даяна під час своєї кар'єри ж не була травматичною?

Едуард Макаров: Ні. Інколи проблеми бувають у всіх. В Австралії у неї заклинило шию під час одного матчу, в півфіналі теж були певні проблеми – це заважало. Думала про це. Характер допомагає це подолати. Тут фізіологія та психологія взаємно впливають одна на одну.

Еліна Світоліна, на жаль, програла в Австралії через травму. Ішла зі сльозами з корту, просто було її шкода. Взагалі травми – це непередбачувано. Іноді доводиться грати із мікротравмами.

«Даяна вже була у двадцятці і цілком може туди повернутися»

– Якщо 2024 рік складеться добре, Даяна може увійти до двадцятки в рейтингу?

Едуард Макаров: Думаю, що так. Це їй під силу. Тим більше, вона вже була у двадцятці.

Юрій Сапронов: У двадцятку вона повернеться – залізобетонно, до бабці не ходи. Підписуюсь. Думаю, навіть до Ролана Гарроса, який стартує у травні. Зараз після Австралії буде американська серія – Майямі, Індіан-Веллс, великі турніри, гарні очки. Дай Боже, щоб не було травм. 

Сезон для Даяни вже успішний. У кваліфікації перед турніром вона стояла приблизно на 100-105 місці, зараз -29-та. А взагалі, за потенціалом, Ястремська та Костюк – це топ-10. Коли саме вони зайдуть у цю десятку – я не знаю. Марта та Даяна показали відмінний теніс, я вірю, що це відбудеться у 2024 році.

Вікторія Кутузова: Скажу так – якщо все буде добре, Даяна цього року може поставити особистий рекорд у рейтингу. І титули можуть бути. Найголовніше – спокійно, гармонійно вибудовувати тренувальний процес та турнірний план. І все буде добре. Сама собою вона готовий сформований гравець, який може змінювати історію. Ми можемо сміливо давати найкрутіші прогнози.

Даяна Ястремська і Вікторія Кутузова, фото: особистий архів В.К.

– 23 роки це нібито небагато, але Даяна вже давно у тенісі. Вже відчувається, що вона поводиться як досвідчена спортсменка?

Едуард Макаров: Так, молода, але досвідчена. Поводиться більш зріло, мудріше. Вона спокійніша. Може впоратися сама із собою. Менше нервує. Розуміє, де вона може ризикнути, а де не потрібно.

Юрій Сапронов: На цьому турнірі точно Даяна спокійніше. Це – впевненість. Вони все це вміють. Не лише Даяна. Усі, хто перші п'ятдесят у рейтингу, їх уже нічого навчити не можна. Потрібен поряд дядька – тренер. Він не виправлятиме форхенд справа, або бекхенд зліва, а знайде потрібні слова в даний момент часу. Тренер має бути другом і наставником. Навчити новій тенісній техніці нікого навіть з першої сотні неможливо. Якщо Даяна стала спокійнішою, то команда навколо неї знаходить правильні слова, особливо перед матчами.

– Цей чемпіонат Австралії став проривним для українського жіночого тенісу?

Едуард Макаров: Так, вперше в історії сім наших тенісисток були в основній сітці. Вперше одразу три українки зіграли у 1/8 турніру Великого шолома – Ястремська, Світоліна та Костюк. І вперше дві українки зіграли у 1/4 – Ястремська та Костюк. Велике досягнення.

Юрій Сапронов: Звісно, за результатом це очевидно. Три дівчата у вісімці, зі 128 спортсменок що стартували. Прекрасно. Звичайно, я як і все засмучений травмою Світоліної. Але я не менш радий, що Костюк і Ястремська, вони обидві на мій погляд по потенціалу – топ-10, вони вистрілили. Бог дасть, це додасть впевненості та спокію у їхній голові. І вони закінчать сезон на гідному місці – у десятці.

«У Світоліної – абсолютно незрозуміла травма, на розминці все було добре»

– Якби Світоліна не вибула через травму і таки зіграла з Ястремською, то хто б переміг?

Едуард Макаров: Світоліну я теж знаю з дитинства, вона одеситка. Я вболівав би за Даяну. Хоча Еліна – один із моїх улюблених гравців.

Юрій Сапронов: Звичайно, Еліна вкрай засмучена. Вона розраховувала саме на другий тиждень. Вона ж дуже досвідчена, хороший, правильний вік. Я вірю, що ще, дай боже, вона ще чотири-п'ять років гратиме на цьому рівні. Її команда дуже професійна. І її нідерландський тренер Рамон Слютер щось привніс, Світоліна стала і спокійнішою та агресивнішою. Народження дочки та сім'я, все це звичайно допомагає. 

Що сталося? Абсолютно незрозуміла травма. Адже на розминці все було гаразд. А одразу в першому геймі – защемило спину, скажімо так, є тонкощі, про які я не можу говорити. Після того, як Еліна знялася, їй неможливо було навіть ходити рівно. Хотілося б, щоб після всіх досліджень з'ясовувалося, що ця травма легка, і Еліна швидко відновилася.

– Окрім турнірів Великого шолома, де ще гратиме Даяна у 2024 році?

Едуард Макаров: Турнірів багато, закінчується один, вони переїжджають на інші. Тижнева пауза – і новий турнір. У пріоритеті – турніри тисячники. Потім – півмільйонники. Думаю, маленькі турніри вона вже не гратиме. Рейтинг дозволяє грати тільки найвагоміші турніри.

Даяна Ястремська, фото: Google

– Марта Костюк добре виглядала на цьому турнірі?

Едуард Макаров: Я постійно за нею спостерігаю. Добре її знаю, і її мати, ми одного віку і грали разом. Марта гравець з характером. Теж потужно грає. Тим краще для України, що у нас таких гравців побільшає.

1/4 для неї – великий успіх. Здається, це вперше. Тільки Світоліна могла бути засмучена цим турніром, бо залишила його через травму. Еліна була першою ракетою світу, народила дитину, і вже за рік повернулася до топ-30.

Юрій Сапронов: Звісно, це наша зірочка, гордість України. Це величезні космічні навантаження. Деякі починають скиглити – «програла у першому колі». Дурниці це все, треба реально побачити, що вони роблять на тренуваннях. Це реально – кров та піт. Звичайно, і для Марти – це проривний турнір, і для Даяни. Достеменно знаю, що їм потрібна впевненість. Решту вони вміють. Їм пофіг, хто на тій стороні сітки, Соболенко, чи Азаренко, пофіг. Вперед, я теж вмію, я все знаю, я виграю.

– Вікіпедія стверджує, що у Світоліної найвища позиція у рейтингу була третя. Едуард, ви впевнені, що вона була першою?

Едуард Макаров: Так, вона була першою ракетою. Якийсь невеликий період. Багато топових гравців говорили – «я хоч би на годину хотів би побути першою ракетою світу» :-)

– Еліна та Даяна – одеситки. Одеська школа тенісу, вона особлива?

Едуард Макаров: Не можу сказати. Теніс в Одесі завжди був на гарному рівні. Гарні тренери. І у кожному поколінні одеські діти давали результат, за всіма віками грали за збірну України – до 12, до 14, до 16, дорослі. Одеські діти завжди були на рівні.

«Ястремська та Костюк вже самі можуть мене спонсорувати»

– Юрію Анатолійовичу, у вас була думка перехопити Даяну, як ви перевезли Еліну з Одеси до Харкова?

Юрій Сапронов: Ці дівчата вже мене можуть спонсорувати. І Даяна та Марта. Грошей, звичайно ж, багато не буває :-) У них все добре, дай Бог їм грати і вигравати.

Я завжди невитриманий був, мене треба зупиняти. І з кортів мене виганяли на великих турнірах, так вболівав за дівчаток. На Ролан Гаррос виганяли, на Вімблдоні. Коли я прапором махав і дуже кричав. Мене вже не виправити. 

– Юрію Анатолійовичу, у тенісі, ви бізнесмен чи меценат?

Юрій Сапронов: Однозначно – не бізнесмен, а меценат. І найбільше я пишаюся, скажімо м'яко, своєю причетністю не до Еліни Світоліної, а до збірної України. Коли мені федерація доручила відповідати за жіночий теніс у 2005 році, ми були 35-ми у світовому рейтингу. Коли я за чотири роки йшов – ми були шостими. У командних видах спорту ще жодна збірна України не була шостою у світі – ні в гандболі, ні в баскетболі, ні в хокеї.

– Еліні 29 років. Нехай вона мені вибачить за це запитання. Вже є ознаки заходу кар'єри?

Едуард Макаров: Ні. Наша дівчинка Леся Цуренко в 34 роки подивіться, як грає! На хорошому рівні, у тридцятці рейтингу. Що ще потрібно? В Еліни ще все попереду. Фізично в неї все гаразд. Гратиме і захищатиме честь нашої країни. 

Даяна Ястремська, фото: Google

– Не всі спортсмени, як Світоліна, наважуються народити дитину посеред кар'єри…

Едуард Макаров: Звісно. Вона так вирішила. Якщо раніше це були одиниці, то зараз дедалі більше дівчат, які народжують і повертаються у спорт. Раніше це дивувало, а тепер стає нормою. Деякі спортсменки підтримують форму на шостому-сьомому місяці вагітності.

– Сестра Даяни, 17-річна Іванна, може стати помітною спортсменкою?

Едуард Макаров: Тренується, а там буде видно. Вона живе та тренується в Одесі щодня, вчора і сьогодні її бачив. Іванка не так швидко досягає результатів, але у кожного свій шлях, у неї – свій.

Можливо, вона розкриється пізніше. Я зовсім не здивуюся, якщо вона згодом досягатиме великих міжнародних результатів. Дівчинка з головою, сильна.

Юрій Сапронов: Уявляю її обличчя, але поки що жодного разу не бачив на корті. Поки не знаю про її успіхи.

– Боляче дивитися на фотографії з Харкова. Харківська тенісна база постраждала?

Юрій Сапронов: У Харкові є приблизно десять великих центрів із кортами. Безпосередньо розбитих баз немає. Десь дутики побило взимку, склеїли. Десь скло повибивало, вставили вже. Запитання в іншому. Дітей дуже багато тренувалося у Харкові, а зараз їх немає. І це вірно. Є статистика – Харків на першому місці за ці два роки за кількістю обстрілів з Росії, 18% всіх обстрілів країни – це Харків. У Харкові зруйновано понад чотири тисячі багатоповерхових будинків. Вдумайтесь. До кордону 30 кілометрів, і його не відсунеш. І жодне ППО не може допомогти. С-300 летить із Білгорода до 45 секунд. Бог дав сусіда, твою ж матір…

***