Хижняк битиметься за «золото» Олімпіади з Оралбаєм: Гвоздик, Лоївський і Сенченко зробили прогноз

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
2347
3 голоси
Хижняк битиметься за «золото» Олімпіади з Оралбаєм: Гвоздик, Лоївський і Сенченко зробили прогноз
Колаж: Спорт-Експрес
Відомі експерти: боксери Олександр Гвоздик, Вячеслав Сенченко та тренер Леонід Лоївський ексклюзивно для сайту Sport-express.ua поділилися очікуваннями від виступу Олександра Хижняка на Олімпіаді 2024.

Вже сьогодні, 7 серпня, Олександр Хижняк буде битися за «золото» Олімпіади в Парижі. У суперниках українця – представник Казахстану Нурбек Оралбай, якого Сашко вже перемагав у минулому році на міжнародному турнірі в Дебрецені. 

Сайт Sport-express.ua звернувся до відомих експертів за прогнозом на бій та розбором виступу Хижняка на Олімпіаді. Також у цьому матеріалі ви знайдете відповідь на хвилююче питання: чи варто Хижняку переходити в професіонали після Ігор в Парижі?

У нас в гостях побували:

  • Олександр ГВОЗДИК (ексчемпіон світу у напівважкій вазі за версією WBC, бронзовий призер Олімпіаді 2012);
  • Леонід ЛОЇВСЬКИЙ (колишній головний тренер збірної України з боксу та «Українських отаманів», зараз очолює клуб «‎Майк Тайсон» у Саудівській Аравії);
  • В’ячеслав СЕНЧЕНКО (ексчемпіон світу за версією WBA у напівсередній вазі, учасник Олімпіади 2000).

«Раніше я взагалі ніколи не бачив, щоб Сашко втомлювався, але на Олімпіаді в Парижі з цими суперниками втома дається в знаки»

– Хижняк у півфіналі переміг двократного олімпійського чемпіона Арлена Лопеса. Очікували на такий результат?

ГВОЗДИК: Мне перемога Саші не дивує, тому що він нав’язує свій бокс усім без виключення. Кубинець просто не витримав його натиску. Але з бразильцем Перейрою, на мою думку, Хижняку було важче.

Мені взагалі здається, що Саші важкувато дається нова вагова категорія (на ОІ 2024 Хижняк виступає у категорії до 80 кг, а на Іграх в Токіо він виступав – до 7 5кг, – прим. А.П.). Тут одне з двох – або він почувається комфортно у 80 кг, або дискомфортно, роблячи вагу 75. Хижняк – це силовий бокс і він нав’язує рубку кожному супернику. У цій ваговій категорії хлопці вже більші і сильніші, тому йому складніше. 

Раніше я взагалі ніколи не бачив, щоб Сашко втомлювався, але на Олімпіаді в Парижі з цими суперниками втома дається в знаки. Проте рівня його майстерності вистачає, щоб перемагати навіть таких титулованих бійців, як Лопес.

ЛОЇВСЬКИЙ: Я очікував перемоги, незважаючи на те, що у Сашка найтяжча сітка на Олімпіаді. Хижняк рік не боксував після тяжкої травми, а на Олімпіаді з першого ж бою з Акілою включився на повну. 

Міні-фіналом став чвертьфінальний бій Сашка проти бразильця Перейри. Хижняк його вже перемагав три роки тому в Болгарії, але тоді Перейра був зовсім молодим. Зараз він дуже сильно виріс у плані майстерності і в мене були деякі побоювання, але Сашко справився.

Арлен Лопес вже у віці, йому 31 рік. Як-то кажуть – боїв вже набрався. У Куби був новий чемпіон у цій вазі – це Йоэнліс Ернандес, який завоював «золото» чемпіонату світу у Белграді та Ташкенті. Він високий і злий боксер. Але на Олімпіаду він не поїхав і кубинці відправили старичка. 

Проте Лопес є двократним олімпійським чемпіоном і перебуває в хорошій формі, тому заслуги Хижняка точно применшувати не варто.

СЕНЧЕНКО: Скажу чесно, я очікував на перемогу Саші. Пам'ятаю, у фейсбуці перед боєм із бразильцем багато хто писав, що буде важко і Хижняк не пройде. Але я відразу залишив комент, що він пройде і Перейру, і Лопеса.

Я розумів, за рахунок чого він їх переможе. Я бачив, що вони не тримають темп, який пропонує Саша, і роблять великі паузи. Хижняк їм просто не дасть робити такі великі паузи – так і вийшло. Його манера бою для них дуже незручна. За стилем боксу мені більше сподобався навіть бразилець, ніж кубинець, але Саша був сильніший за обох.

– У першому раунді судді віддали перемогу кубинцю з рахунком 4:1. Справедливе рішення?

ЛОЇВСЬКИЙ: Як на мене, то Саша навіть перший раунд не програв. На один удар кубинця Хижняк влучав три-чотири. У такі моменти згадується Олімпіада в Токіо. Там Хижняк точно не програв жодного раунду, але судді все одно віддавали раунди суперникам. Фінал він вигравав в одну калитку, але впав. Суддя, ну відрахуй ти! Нє, зробили все по своєму. 

Сашко боксує і з суддями і з суперниками.

СЕНЧЕНКО: Це аматорський бокс і про справедливість тут не йдеться. Кубинець навіть у першому раунді не зміг тримати темп, хоча судді віддали перемогу йому, і я знав, що Саша ще збільшить швидкість, а Лопес уже не зможе.

«Якщо Хижняк виступить на ще одній Олімпіаді та чемпіонаті світу, то я заздалегідь дам прогноз – Сашко знову всіх переможе»

– Як загалом оціните виступи Хижняка на Олімпіаді, зважаючи на те, що в нього була травма і він не боксував майже рік?

ГВОЗДИК: Я особливих змін не побачив. Як то кажуть: навіщо ремонтувати те, що не зламано. Можна подивитися один раунд з будь-якого поєдинку Хижняка і ти побачив всі його бої, це в жодному разі не критика. Сашко виграє всі поєдинки, б’є всіх, то навіщо йому щось змінювати?

ЛОЇВСЬКИЙ: Для мене він герой! Як і його батько, який дав йому правильні навантаження, завдяки яким у Саші є бензин з першої і до останньої секунди поєдинків. І це після такої тяжкої травми.

СЕНЧЕНКО: Він узагалі молодець. Навіть непомітно, що скільки часу не боксував. Саша – великий трудяга і йде до своєї мети – за медаллю Олімпіади.

– Чого очікуєте від фінального бою проти казаха Нурбека Оралбая, хто фаворит та ваш прогноз на бій?

ГВОЗДИК: Хижняк – безумовний фаворит, як і кожного поєдинку на Олімпіаді. Буде важкий бій, бо це фінал, але знову переможе Сашко. І якщо він виступить на ще одній Олімпіаді та чемпіонаті світу, то я заздалегідь дам вам прогноз – Хижняк знову всіх переможе. 

ЛОЇВСЬКИЙ: Оралбай – це непростий суперник, чемпіон світу. Буде важкий бій і ніхто не буде здаватися. Але Саша є фаворитом і я впевнений, що він принесе Україні золоту медаль. Я дуже вдячний, що був в одній команді Хижняка і разом з його батьком виводив Сашка в ринг. 

Чи слабший Оралбай за Перейру і Лопеса? Так не можна говорити. Кожен боксер, який виступає на Олімпійських іграх, заслужив це. Так, сітка в Оралбая була слабша, але на Іграх кожен може піднести сюрприз. 

Нокаут навряд-чи ми побачимо, але я вболіваю за Сашу. Думаю, він впевнено переможе за очками. Тим паче на Олімпіаді присутній Олександр Усик – чемпіон світу, який сказав, що особисто дасть гроші нашим боксерам за перше, друге та третє місця. Це безсумнівно додає мотивації. 

СЕНЧЕНКО: Я думаю, Хижняк візьме золоту медаль. Я це сказав ще після його першого бою проти Акімова. Оралбаю буде дуже складно впоратися з його стилем і високим темпом. Я добре знаю казахську школу, там виступають технічні хлопці, але не темпові.

– Чи не зіграє злий жарт з Хижняком недооцінка суперника, як це було у фіналі минулої Олімпіади в Токіо, коли Олександр вів у рахунку, але програв нокаутом бразильцю Эберту Консейсану?

ГВОЗДИК: А де ви побачили недооцінку суперника? Сашко пресингував, молотив бразильця, викладався на повну. Але це бокс, таке трапляється. Чому він не засушив бій, коли впевнено вів по очках, а продовжував йти вперед? Хижняк ніколи не сушив бої, бо не вміє цього робити. Сашко – всі свої поєдинки проводить у високому темпі першим номером.  

СЕНЧЕНКО: Упевнений, що у Хижняка не було недооцінки суперника. Можливо, у фіналі в Токіо він десь поспішив. Зараз по бою з бразильцем я побачив, що Саша, начисто виграючи два перших раунди, вже не так поспішав. Він не летів уперед і розумно довів свій бій до логічного завершення. Думаю, Хижняк зробив висновки з тієї поразки.

«Стилем Хижняк схожий на Джошуа Клотті, але ганець не викидав стільки ударів»

– Як вважаєте, чи повинен Хижняк після цієї Олімпіади йти у професіонали і чи зможе він там досягти успіху?

ГВОЗДИК: Він може досягнути успіху в професіоналах, але це буде зробити набагато важче, ніж в аматорах. Є багато боксерів, не таких майстрів, як Майвезер, але які завдяки своїй витривалості і потужності ставали чемпіонами. Так, Хижняку доведеться щось міняти, але чому ні? Але я чув, що Сашко збирається їхати на третю Олімпіаду. Кожен обирає свій шлях, де йому зручніше

Мені здається, що бокс Хижняка більше підходить аматорам, але якщо зробити маленькі корективи, то і в профі він може досягти великих успіхів. 

Який професійний боксер нагадує мені своєю манерою Хижняка? Стилем він схожий на Джошуа Клотті, але ганець не викидав стільки ударів. Також Сашко за манерою трохи подібний на Руслана Проводнікова, але це представник країни-агресора, тому не буду їх навіть порівнювати.

ЛОЇВСЬКИЙ: Треба однозначно пробувати, щоб відповісти на це питання. Моя думка – Саша підходить для професійного боксу. Багато хто каже, що Хижняк стоїть в одній позиції і просто б’є, але це не так. Він постійно працює на середній і ближній дистанціях – найнебезпечнішій. Б’ється з кулака на кулак, пробиває – відходить у захист, пробиває – перехоплює. Сашко боксує у високому темпі. Думаю, у нього все вийде у профі. 

СЕНЧЕНКО: Важко сказати. Це особиста справа кожного. Найімовірніше, Саша все ж таки готуватиметься до третьої Олімпіади і поки що не переходитиме в професіонали. Думаю, він поставив перед собою таку мету.

Складно гадати, що було б, якби він перейшов. У профі зовсім інший бокс. Йому було б складно тримати 12 раундів такий високий темп. Також там різні рукавички, ударна міць, вагові категорії. Дуже багато нюансів!