Усі рекорди українців на Олімпіадах: Жаботинський, Сєдих, Бубка, Кравець, Чебан, Лузан, Романчук та інші

Аватар Артем Войцеховський Артем Войцеховський
506
6 голосів
Усі рекорди українців на Олімпіадах: Жаботинський, Сєдих, Бубка, Кравець, Чебан, Лузан, Романчук та інші
Жаботинський і Бубка. Колаж: СЕ
Сайт Sport-express.ua перебрав купу архівних документів, щоб зібрати разом усіх українців, які встановлювали олімпійські чи світові рекорди під час проведення літніх Олімпійських Ігор.

Перша сучасна літня Олімпіада пройшла у 1896 році в Афінах. Достеменно невідомо чи були вихідці з України у складі олімпійської збірної Російської імперії, яка брала участь в Іграх 1900, 1908 і 1912 років, але не здобула жодної медалі. Проте серед радянських олімпійців наших співвітчизників вистачало.

Поки більшовицька влада ставала на ноги, їй було не до спорту. На Олімпіаду радянські спортсмени вперше відправилися лише у 1952 році. Тут вже українців вистачало. Чого тільки вартий виступ гімнаста Віктора Чукаріна, який в Хельсінкі виборов чотири золотих і дві срібних медалі. 

Але цей матеріал на сайті Sport-express.ua не про нього, а про українців, які не просто взяли участь в Олімпіаді і зійшли на подіум, а перемогли на літніх Іграх з олімпійським чи навіть світовим рекордом. 

Мельбурн-1956

Ігор Рибак (важка атлетика)

Харківець став першим українцем, якому підкорився олімпійський рекорд. На Іграх в Австралії Рибак, що виступав у ваговій категорії до 67,5 кг, переміг з загальним результатом 380 кг. Крім того, на тій самій Олімпіаді наш штангіст побив ще два олімпійські рекорди – у ривку (120 кг) і поштовху з витиском (150 кг).

Коли олімпійський чемпіон закінчив Харківський медичний інститут і отримав кандидатську ступінь, він працював лікарем радянської збірної з важкої атлетики. Помер Ігор Михайлович у 2005 році у рідному Харкові у 70-річному віці.

Рим-1960

Людмила Шевцова (легка атлетика)

Ще у кваліфікаційних забігах на 800 метрів були встановлені три олімпійські рекорди. Відзначилися дві німкені та австралійка. Шевцова виграла свій відбір без великих звершень, зате у фіналі втерла носа усій трійці, фінішувавши з новим світовим рекордом – 2.04,50.

Віра Крепкіна (легка атлетика)

Для Крепкіної це була остання, третя, Олімпіада. На подіум вона зійшла лише одного разу, але відразу на верхню сходинку. При цьому Віра (в майбутньому – Калашнікова) виграла з олімпійським рекордом. У четвертій спробі вона стрибнула в довжину на 6,37. 

Віра Крепкіна. Фото: Google

Токіо-1964

Леонід Жаботинський (важка атлетика)

Легендарний український штангіст встановив олімпійський рекорд у найпрестижнішій на той момент ваговій категорії 90+ кг. Він закінчив змагання з результатом 572,5 кг, перевершивши попереднє досягнення на 35 (!) кілограмів.

Мехіко-1968

Леонід Жаботинський (важка атлетика)

Ще один олімпійський рекорд від легенди. У сумі Жаботинський підняв 572,5 кг. Для нього це олімпійське «золото» стало другим і останнім в кар'єрі. Також зазначимо, що загалом Леонід Іванович встановив 19 світових рекордів. Помер у 2016 році у Запоріжжі у 77-річному віці.

Мюнхен-1972

Анатолій Бондарчук (легка атлетика)

Спортсмен з Хмельниччини побив олімпійський рекорд у метанні молоту, у першій спробі закинувши снаряд на 75,50 м. Уже на наступний Олімпіаді його перевершить інший українець Юрій Сєдих.  

Анатолій Бондарчук. Фото: Google

Микола Авілов (легка атлетика)

Для спортсмена з Одеси це була друга Олімпіада, але він все одно зумів здивувати. І золотою медаллю, і перемогою з новим світовим рекордом у десятиборстві – 8 454 очки. На наступних Іграх його перевершив американець Кейтлін Дженнер (8 618).  

Яків Железняк (стрільба)

Одесит переміг у такій екзотичній дисципліні, як стрільба по кабану, що біжить, з дистанції 50 метрів. Зробив він це зі світовим рекордом – 569 балів. Зазначимо, що зараз стрільба по рухомій мішені набула більш естетичного вигляду, і тварин для неї не використовують.

Монреаль-1976

Юрій Сєдих (легка атлетика)

Наш уславлений метальник молоту на своїй дебютній Олімпіаді переміг з олімпійським рекордом. У другій фінальній спробі він закинув снаряд на 77,52, покращивши попереднє досягнення, що належало його співвітчизнику Анатолію Бондарчуку на цілих два метри.

На цьому Сєдих і не думав зупинятися. Про його подальші подвиги читайте трохи нижче. 

Юрій Сєдих. Фото: Google

Москва-1980

Надія Олізаренко (легка атлетика)

На Олімпіаді, яку проігнорували США, бігунка виборола дві медалі – «золото» на 800-метрівці і «бронзу» в бігу на 1 500 метрів. Два кола вона пробігла за 1.53,43, що стало новим світовим рекордом. 

І якщо статус світової рекордсменки три роки потому у Надії відібрала чешка Ярміла Кратохвілова (її досягнення – 1.53,28 – тримається вже 41 рік), то олімпійський рекорд Олізаренко непобитий досі.

Володимир Кисельов (легка атлетика)

Українець у фіналі змагань зі штовхання ядра в заключній спробі відправив снаряд на 21,35, що дозволило йому не тільки закріпити перевагу над опонентами, але й побити олімпійський рекорд, який на попередній Олімпіаді встановив інший радянський спортсмен Олександр Баришніков (21,32).

Досягнення Кисельова у 1988 році чотири рази протягом одного виступу перевершив німець Ульф Тіммерманн (22,02 – 22,16 – 22,29 – 22,47). 

Юрій Сєдих (легка атлетика)

Нині покійний дворазовий олімпійський чемпіон з метання молоту свою другу Олімпіаду виграв зі світовим рекордом – 81,80. При цьому власний олімпійський рекорд (77,52), встановлений за чотири роки до того в Монреалі, він покращив ще в кваліфікації (78,22). 

Олімпійське досягнення Сєдих трималося до 1988 року, коли його на очах рекордсмена покращив росіянин Сергій Літвінов (84,80). При цьому світовий рекорд Сєдих (86,74), встановлений на чемпіонаті Європи у 1986 (!) році, тримається досі.  

Надія Ткаченко (легка атлетика)

Українська спортсменка встановила світовий рекорд у п’ятиборстві, набравши – 5 083 очки. По суті, рекорд залишається актуальним, бо вже з наступної Олімпіади спортсменки почали змагатися у семиборстві. 

Надія Ткаченко. Фото: Google

Олександр Сидоренко (плавання)

Уродженець Маріуполя встановив олімпійський рекорд на дистанції 400 м комплексом – 4.22,89. Попереднє досягнення було встановлено на Олімпіаді-1976 і належало американцю Роду Стракану (4.23,68). Рекорд українця був побитий у Лос-Анджелесі-1984 канадцем Алексом Бауманном, який також встановив і новий світовий орієнтир (4.17,41).  

Сидоренко помер за чотири дні до початку повномасштабного російського вторгнення.

Сеул-1988

Сергій Бубка (легка атлетика)

Так сталося, що 35-разовий рекордсмен світу має в своїй колекції лише одне олімпійське «золото». У Кореї Бубка переміг з олімпійським рекордом (5,90), на дюжину сантиметрів покращивши досягнення поляка Владислава Козакевича, яке той встановив за вісім років до того в Москві.

Після цього Сергій спробував замахнутися на свій тогочасний світовий рекорд (6,06), але вже після першої невдалої спроби на 6,10 відмовився продовжувати змагання. 

Олімпійський рекорд Бубки в Атланті-96 побив француз Жан Гальфійон (5,92). Світове досягнення українця (6,15) у 2014-му перекрив інший представник Франції Рено Лавілені (6,16).

Стрибок Сергія Бубки. Фото: Google

Геннадій Авдєєнко (легка атлетика)

Одесит переміг у фіналі стрибків у висоту з новим олімпійським рекордом – висота 2,38 підкорилася йому з другої спроби. Досягнення протрималося вісім років, допоки його на один сантиметр не покращив американець Чарльз Остін на Іграх у Атланті в 1996 році. 

Збірна СРСР (легка атлетика)

Радянська четвірка з двома українками у складі перемогла в фіналі естафети 4х400 м з результатом 3.15,17. Світовий і автоматично олімпійський рекорд, до якого доклали руки й ноги Марія Пінігіна та Ольга Бризгіна, тримається ось уже 36 років.

До речі, чоловік Ольги – олімпійський чемпіон Сеула в естафеті 4х100 м Віктор Бризгін, а донька – бронзова призерка Лондона-2012 в естафеті 4х100 м Єлизавета Бризгіна. 

Ольга Бризгіна (легка атлетика)

Бризгіна проявила себе не тільки в естафеті, а й в індивідуальних змаганнях на 400-метрівці. У фіналі вона перемогла з результатом 48,65, скинувши 18 сотих з попереднього олімпійського рекорду американки Валері Бріско-Хукс. В Атланті у 1996-му француженка Марі-Жозе Перек пробігла дистанцію за 48,25.

Тетяна Самоленко (легка атлетика)

Українська бігунка встановила олімпійський рекорд у бігу на 3 000 метрів – 8.26,53. Попереднє досягнення трималося з попередньої Олімпіади (румунка Пуйке показала час 8.35,96), а ось показник Самоленко у 1996 році спочатку перебили дві кенійки, а згодом і китаянка Вон – 14.59,88. 

Тетяна Самоленко. Фото: Google

Дмитро Монаков (стрільба)

Змагання зі стендової стрільби на траншейному стенді на Олімпіаді проводилися вперше. Зрозуміло, що чемпіон ставав і власником олімпійського рекорду. Нині покійний киянин загалом вибив 222 бали, як і чех Мірослав Беднарік, але у перестрілці наш спортсмен був влучнішим – 8:7.  

Атланта-1996

Інеса Кравець (легка атлетика)

Легендарна спортсменка з Дніпра у фіналі змагань з потрійного стрибка стрибнула на рекордні для Олімпіад 15,33 м. ЇЇ досягнення трималося до 2008 року, коли у Пекіні камерунська легкоатлетка Франсуаз Мбанго улетіла на 15,39.

Світовий рекорд Кравець (15,50), встановлений у 1995-му на чемпіонаті світу в Ґетеборзі, протримався 26 років і був побитий на Олімпіаді-2020 колумбійкою Юлією Рохас (15,67). 

Інеса Кравець. Фото: Google

Сідней-2000

Збірна України (велотрек)

Олександр Феденко, Олександр Симоненко, Сергій Матвєєв і Сергій Чернявський встановило не тільки олімпійський, а й світовий рекорд у командній гонці переслідування – 4.00,830. 

Історичним став виступ українців у півфіналі. Цікаво, що на тому ж турнірі олімпійське досягнення встигли оновити британці і німці. Саме Німеччині наша збірна програла у фіналі (Бундестім перемогла з новим світовим рекордом), забравши додому срібні нагороди.  

Пекін-2008

Олександр Петрів (стрільба)

Львівський спортсмен відзначився в швидкісній стрільбі з пневматичного пістолету з 25-метрової дистанції. Американець Кейт Сандерсон, вибивши 583 бали, оновив олімпійське досягнення у кваліфікації, а Петрів перевершив усіх у фіналі – 780,2. 

Ріо-де-Жанейро-2016

Юрій Чебан (каное)

Дворазовий олімпійський чемпіон в обох кваліфікаційних запливах на 200 метрів у байдарці-одиночці фінішував третім. Зате в фіналі встановив рекорд літніх Ігор (39,279), який приніс йому друге олімпійське «золото» в кар'єрі.  

Юрій Чебан. Фото: НОК

Токіо-2020

Людмила Лузан (каное)

У кваліфікаційному запливі на 200 метрів у каное українка подолала дистанцію за 45,571, що стало найкращим результатом в історії Олімпійських Ігор. Щоправда, вже за декілька хвилин рекордний час Людмила покращила американка Невін Харрісон (44,938).

У півфіналі спортсменка з Івано-Франківська теж перемогла (47,339), а ось у фіналі прийшла до фінішу третьою (47,034). Прикро, що кваліфікаційного результату їй би вистачило для здобуття нагороди найвищої проби.

Михайло Романчук (плавання)

Схожа ситуація, як і з Лузан, сталася з нашим пловцем. Михайло виграв відбірковий заплив на 800 метрів вільним стилем з новим олімпійським рекордом (7.41,28), але у фіналі показав лише третій час (7.42,33).

Михайло Романчук. Фото: Google

Чинні олімпійські рекордсмени з України

  • 1980. Надія Олізаренко (легка атлетика, 800 м) – 1.53,43
  • 1980. Надія Ткаченко (легка атлетика, п’ятиборство) – 5083
  • 1988. Марія Пінігіна та Ольга Бризгіна (легка атлетика, естафета 4х400 м) – 3.15,17
  • 2016. Юрій Чебан (каное, байдарка-одиночка, 200 м) – 39,279
  • 2021. Михайло Романчук (плавання, 800 м, вільний стиль) – 7.41,28