Наймолодший гросмейстер планети зараз – українець! Ігор Самуненков: «Прагну стати чемпіоном світу з класичних шахів»

Аватар Михайло Шафір Михайло Шафір
6076
2 голоси
Наймолодший гросмейстер планети зараз – українець! Ігор Самуненков: «Прагну стати чемпіоном світу з класичних шахів»
Ігор Самуненков. Фото: Google
Черговий гість «Вітальні на Спорт-Експресі» ‒ наймолодший гросмейстер світу, гравець Київської обласної федерації шахів Ігор Самуненков. 14-річний киянин відверто розповів про свої плани і мрії в ексклюзивному інтерв’ю sport-express.ua.

У 2023 році Ігор Самуненков виконав норму міжнародного гросмейстера на трьох змаганнях: в 2022 році на чемпіонаті Європи-2022 у Словенії і у 2023 роках на Vezerkepzo Summer GM в Угорщині і Polish Extraliga у Польщі. Після цього киянину присвоїли найвищий шаховий титул. 

За цим показником він випередив американця індійського походження Абгіманью Мішру. Той старший за українського вундеркінда на чотири місяці. Водночас Мішру втримує абсолютний рекорд, який він встановив у 2021 році. Йому присвоїли звання гросмейстера у віці 12 років, 4 місяців та 25 днів.

Так що на сьогодні 14-річний киянин Самуненков – наймолодший чинний гросмейстер планети Земля на даний момент! Звісно, нам було про що з ним поговорити. В ексклюзивному інтерв’ю сайту sport-express.ua Ігор розповів про:

  • Те, хто зацікавив його «королівською» грою; 
  • Причину «помолодшання» шахів; 
  • Скільки часу витрачає щодня на тренування; 
  • Партії із зірками світових шахів;
  • Протистояння суперникам із країн-агресорок. 

Ігор Самуненков. Фото: Google

«Тренуюся щодня до шести годин»

– Ігорю, як сталося, що ти обрав шахи? 

– Я почав займатися шахами у шість років. Сталося це невипадково. Адже мій тато Едуард – непоганий шахіст. Він має перший спортивний розряд. Коли я почав тренуватися, поступово почав показувати непогані результати. Перший дорослий розряд виконав вже після 9 місяців занять шахами. Моїм першим тренером був киянин Сергій Павлов, нині – міжнародний майстер. 

– Розкажи, за що саме тобі присвоїли звання міжнародного гросмейстера?

– На конгресі ФІДЕ (Всесвітньої шахової федерації) мені надали відповідне свідоцтво про присвоєння звання гросмейстера. Для цього потрібно виконати гросмейстерські норми, а також треба досягти міжнародного рейтингу у класичних шахах (із кількагодинним контролем часу) не менше 2500 одиниць. 

Першу гросмейстерську норму я виконав на чемпіонаті Європи у Словенії. Другу оформив на змаганнях в Угорщині. І завершальний норматив підкорився мені також у 14 років, на польській Екстралізі. 

– На останньому із цих змагань, у Польщі, скільки вдалося зняти гросмейстерських «скальпів»?

– Там я здолав достатньо відомого гросмейстера з Польщі Бартоша Сочка. Далі подужав ще трьох «гросів», в тому числі й шахіста із Вінниці Сергія Федорчука. 

– Скільки годин на день ти тренуєшся? Наскільки виснажливими є такі заняття?

– Я займаюся як із тренерами, так і самотужки. Загалом тренуюся щодня від чотирьох до шести годин. Переважно все ж самостійно. 

– Під час самостійних занять чому приділяєш особливу увагу? Є якась особлива «фішка»?

– Всім займаюся потроху. Аналізую актуальні дебюти, розбираю цікаві партії, вирішую задачі на тактику. Причому використовую не лише комп’ютер, але й друковані книжки. Там також можна знайти багато корисного. 

– Як ти ще й встигаєш в школі навчатися?

– Я вчуся дистанційно, на екстернатній формі. Опановую шкільні теми самостійно, за підручниками. 

Ігор Самуненков з Гарі Каспаровим. Фото: Google

«В юнацьких змаганнях давно не виступаю»

– Висококласним тренерам треба платити чималі гроші за роботу. В цьому плані тебе підтримують спонсори і меценати?

– Так, вони у мене є. В першу чергу мені допомагає Київська обласна федерація шахів. Зазвичай у мене одночасно 3-5 тренерів. Деякі – «вживу», інші – онлайн. 

Серед іншого, займаюся в школі Гарі Каспарова. Там мене тренують всесвітньовідомі гросмейстери Олександр Хузман (Ізраїль) і Олександр Чернін (Угорщина ). 

– Кого із топових суперників ти вже обігрував?

– Маю досвід боротьби проти топових шахістів світового рівня, але очки ще в них не відбирав. Приміром, на чемпіонаті світу із рапіду і бліцу боровся із елітним гросмейстером Максимом Вашьє-Лагравом (Франція), який був чемпіоном світу із блискавичних шахів. На жаль, я тоді програв. 

– Яка у тебе мета після здобуття гросмейстерського титулу? Чого хочеш досягти надалі?

– Мрію, як більшість сильних молодих гравців, стати чемпіоном світу з класичних шахів. Але до реалізації цього задуму ще далеко. Тому моєю наступною ціллю може стати досягнення міжнародного рейтингу у класичних шахах 2600 одиниць. 

– Найближчі спортивні плани?

– Цими днями я виступаю у Чеській лізі, це командний турнір. У найближчих планах – якщо вийде, зіграю у чемпіонаті Європи із класичних шахів серед чоловіків. Він пройде влітку цього року в Ізраїлі. 

– В юнацьких чемпіонатах Європи і світу грати не збираєшся?

– Ні, в юнацьких змаганнях я давно не виступаю. Важливіше підвищувати рівень у турнірах проти сильних дорослих суперників. Востаннє виступав у 2019 році на чемпіонаті світу з рапіду. Тоді в заліку серед юнаків до десяти років я здобув срібло. 

– У скількох турнірах за рік загалом граєш?

 – Граю у турнірах практично кожен місяць. Одне серйозне змагання за цей період – це нормально для мене. Буває, проводжу й по два турніри на місяць. 

«Змінювати федерацію не збираюся. Мене все влаштовує»

– Погоджуєшся із тим, що шахи останнім часом «помолодшали»?

– Дійсно, останніми роками шахи значно «помолодшали». На серйозних дорослих змаганнях не бракує моїх однолітків. Це відбувається в зв’язку із появою у вільному доступі якісних комп’ютерних ресурсів і програм. Завдяки їм легко можна легко знаходити потрібну шахову інформацію і готуватися самостійно. Тому юні шахісти прогресують набагато швидше, ніж це було у попередні десятиріччя. 

– Що можна сказати про інших українських і світових шахових вундеркіндів? 

– З молодих українських шахістів можу виділити 21-річного міжнародного гросмейстера Кирила Шевченка, який вже представляє на змаганнях Румунію. Але, коли Кирило ставав «гросом», він виступав за Україну. А взагалі в багатьох країнах нині є багато талановитих юних шахістів.

– Сподіваюся, що ти не плануєш змінювати федерацію, як Кирило Шевченко, а надалі прославлятимеш Україну у світі? 

– Ні, не збираюся. Мене все влаштовує. Я маю розуміння і підтримку в рідній країні. 

– Як вважаєш, у якому віці шаховий розум гросмейстера стане найпотужнішим?

– Як відомо, шахісти виходять на свій піковий рівень у віці від 20 до 30 років. Тому у мене є ще час у запасі! (посміхається, – М.Ш.) 

– Часто «перетинався» із найвідомішими українськими шахістами – Василем Іванчуком і Русланом Пономарьовим? 

– Із Василем Іванчуком я двічі грав у класичні шахи. Одного разу програв, іншого – досяг нічиєї. Він – дуже сильний гросмейстер, свого часу був одним із найсильніших у світі. Василь Михайлович – гарний приклад для наслідування молоді.

Із ексчемпіоном світу ФІДЕ із класичних шахів Русланом Пономарьовим нині граю в одній команді у Чеській лізі. Він виступає на першій дошці, я – на третій або четвертій. 

– А проти сестер Музичук колись грав? 

– Українки Анна і Марія Музичук – одні із найсильніших у світі серед жінок. Вони реально ведуть боротьбу за «шахову корону». Мій рейтинг наразі приблизно такий же, як у них. Але на змаганнях ми не зустрічаємося, бо, напевно, сестри Музичук віддають перевагу жіночим турнірам. А я основну увагу у підготовці приділяю саме чоловічим шахам. 

Ігор Самуненков. Фото: Google

«Вчинок Дуди цілком підтримую»

– Прокоментуй поведінку колишнього українського гросмейстера Сергія Карякіна, який свого змінив часу змінив громадянство на російське, а нині активно підтримує війну проти колишньої країни. 

– Моральні принципи і висловлювання Карякіна викликають справедливе обурення адекватних людей. Взагалі шахістів, які підтримують вторгнення росії до України, не треба допускати до змагань. 

– Нещодавно відомий польський гросмейстер Ян-Кшиштоф Дуда не потиснув руку перед партією росіянину Денису Хісматулліну, який також підтримує війну. Як ти до цього ставишся? Вже доводилося грати про суперників із росії і білорусі?

– Вчинок Дуди цілком підтримую. Проти суперника із росії грати довелося. Але це був шахіст, який змінив федерацію на іншу – сильний гросмейстер Максим Чигаєв, який нині представляє Іспанію. Тому конфліктної ситуації не виникло. 

– Які хобі маєш?

– Люблю у вільну годину займатися різними ігровими видами спорту. Приміром, баскетболом, настільним тенісом і футболом. Просто виходжу із друзями на майданчик, але не відвідую спортивні тренування. 

– За які команди чи за яких спортсменів вболіваєш?

– Дивлюся футбол і хокей по телевізору. Але певної улюбленої команди не маю. Вболіваю за футбольну збірну України. Зокрема, дивився останні відбірні матчі на чемпіонат Європи. 

– Ти мешкаєш у Києві. Відвідував матчі столичного Динамо?

– Поки що ні. Лише спостерігав за ними в прямій трансляції. Адже під час війни доступ вболівальників на трибуни заборонений. 

Довідка sport-express.ua

  • Ігор Самуненков народився 15 червня 2009 року у Києві. 
  • Багаторазовий чемпіон і призер чемпіонатів України з шахів у категоріях до 8, 10, 12, 16 років. 
  • Віце-чемпіон світу із рапіду серед юнаків до 10 років. 
  • У 2021 році переміг у Суперфіналі юнацького Гран-прі з шахів. 
  • У юніорському рейтингу ФІДЕ посідає 27-му позицію.
  • У 2023-му році посів 39-те місце на чемпіонаті Європи з бліцу серед чоловіків . 
  • В 2020 році став кандидатом у майстри, в 2021 році – майстер ФІДЕ, в.2022 році – міжнародним майстром, в 2023 році – міжнародним гросмейстером.