«Найгірший міністр молоді та спорту в історії незалежної України»: Медведенко та Захарова – про відставку Гутцайта

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
2939
0 голосів
«Найгірший міністр молоді та спорту в історії незалежної України»: Медведенко та Захарова – про відставку Гутцайта
Медведенко, Гутцайт, Захарова. Колаж: СЕ
Відомий український баскетболіст, дворазовий чемпіон НБА Станіслав Медведенко та віце-президентка Української федерації гімнастики Стелла Захарова ексклюзивно для sport-express.ua поділились думками про Вадима Гутцайта.

Олімпійський чемпіон із фехтування Вадим Гутцайт подав у відставку з посади міністра молоді та спорту України, але залишився головою НОК.  В.о. міністра молоді та спорту призначили Матвія Бідного.

Sport-express.ua зв’язався зі Станіславом Медведенком і Стеллою Захаровою, щоб дізнатись їхню думку про відставку Гутцайта та період його роботи у міністерстві.

«Коли щось виходить, то Гутцайт хвалить себе, а коли трапляються провали – звинувачує інших»

– Відставка Гутцайта – це добре чи погано для вітчизняного спорту?

Медведенко: Це не добре, не погано, а просто ніяк. Я думаю, що міністр молоді та спорту нічого не вирішує. Міністерство молоді та спорту – це як торба без ручки. Думаю, всі рішення йдуть з Офісу Президента. Міністерство себе ніяк не проявило: не ввело ніяких інновацій, не провело реформи. 

Захарова: Моя думка, що за останній час не було зроблено того, чого б хотілося. На превеликий жаль, міністр не виконав свої обіцянки. Я тривалий час перебуваю у спорті і можу сказати, що Гутцайт – це найгірший міністр молоді та спорту, який був в історії незалежної України. 

Він мав, як спікер, об'єднати український спорт у цей важкий час, але він цього не зробив. У всіх федераціях, зокрема і в нашій, були тільки скандали і непорозуміння. Цьому сприяв і Гутцайт. 

Усі міністри намагалися знаходити якесь порозуміння між федераціями, але тільки не він. До Олімпійських ігор залишився рік, але я не можу сказати, що було щось зроблено для Української федерації гімнастики.

Станіслав Медведенко. Фото: Google

– Що в нього вийшло, а що ні?

Медведенко: Хотілось би, щоб він реформував спорт і перейшов на клубну систему, залучив до спорту більше дітей. Але цього зроблено не було. Як я вже казав, зараз міністр абсолютно ні на що не впливає, тільки на розподіл коштів

Я не можу нічого різкого сказати про Гутцайта, тому що не знаю всієї «підноготної». Вадим так рвався до посади міністра, казав, що буде щось робити, але моя позиція незмінна – міністерство це зайва структура. 

Функції, які сьогодні виконує міністерство, потрібно віддати федераціям. Міністерство взагалі не повинно керувати спортом, тільки інформаційною політикою. 

Реформа спорту вже давно назріла. 

У Мінмолодьспорту немає функцій, щоб зробити наш спорт кращим. Воно просто дублює функції федерацій і НОК. Але, на жаль, я не бачу від Офісу Президента, що вони бажають щось змінити.

Захарова: Я навіть не можу згадати, що в нього вийшло. Коли щось виходить, то Гутцайт хвалить себе, а коли трапляються провали – звинувачує інших. Міністр має вміти брати на себе відповідальність, бо особисто йому довірили орган управління. Треба вміти визнавати помилки.

«Гутцайт обіцяв не суміщати дві посади, але не дотримав слова. Отже, такій людині вірити не можна»

– Чому не вдається зупинити проникнення спортсменів із Росії у передолімпійські турніри, а деякі види спорту, як те ж дзюдо, поводяться цинічно й ігнорують всі справедливі зауваження щодо задіяних у Z-пропаганді спортсменів? Чи все в цьому плані зробив Гутцайт?

Медведенко: Думаю, наше міністерство зробило не все. Може, хтось інший на цій посаді був би більш активним на міжнародній арені, ніж Вадим.

Захарова: Сьогодні спортсмени України борються з недопуском росіян і білорусів до змагань і нас підтримує практично вся світова спільнота. Цим людям я хочу висловити велику подяку. Але я не можу сказати, що Гутцайт щось зробив для реалізації цієї ініціативи. 

Зараз я розповім, щоб я зробила в цьому випадку, якби була на місці міністра молоді та спорту. Я б узяла свою команду і проїхала з ними по всьому світу з необхідним гаслом для нашої країни. Я б пояснювала світовій спільноті, хто такі російські спортсмени, і що означає допустити їх до змагань, навіть із нейтральним прапором. Гутцайт представляє не тільки обличчя міністра, а обличчя всієї країни. Але він цього не зробив.

Стелла Захарова. Фото: Google

– Чому він так довго поєднував пости міністра та глави НОКу?

Медведенко: Напевно, Офіс Президента не відпускав, але це до нього питання. 

Захарова: Коли Гутцайт став президентом НОКу, він мав написати заяву і піти з посади міністра. За законодавством заборонено одночасно обіймати ці дві посади. Таким чином він лобіював у НОК свої інтереси через міністерство. 

Гутцайт обіцяв не суміщати дві посади, але не дотримав слова. Отже, такій людині вірити не можна. На міністра молоді та спорту мають рівнятися всі спортсмени, але він подав не дуже гарний приклад. Гутцайт показав, що йому можна порушувати Закон, а всім іншим – ні. 

Міністр має бути для всіх прикладом, показувати,  що він живе за законом і правилами. Але Гутцайт цього не зробив. Тому сьогодні я повністю підтримую і дякую нашому Президенту, Кабміну і Верховній Раді за те, що вони прийняли відставку Гутцайта.

«Поставте на посаду міністра молоді та спорту стілець, і нічого не зміниться»

– Як глава НОКу, Гутцайт зможе бути ефективним?

Медведенко: Гутцайт ‒ людина старої системи, тому думаю, що на реформи він не піде. Буде так, як і зараз. Я від нього нічого не чекаю. Своїми діями він показав, що буде зберігати стару систему. 

Захарова: Складно сказати. Я б дуже хотіла, щоб у нього вийшло реалізувати себе в НОКу, але з огляду на те, що він ніяк не проявив себе в міністерстві, то я дуже сумніваюся.

Вадим Гутцайт. Фото: Google

– Хто ваш оптимальний кандидат на посаду міністра спорту?

Медведенко: Думаю, поки буде виконуючий обов’язки. А взагалі немає ніякої різниці, хто буде міністром: Гутцайт або хтось інший, адже ця посада сьогодні нічого не вирішує і ні на що не впливає. Поставте на посаду міністра молоді та спорту стілець, і нічого не зміниться. Штучний інтелект також може бути міністром.

Захарова: Я сподіваюся, що на цю посаду прийде адекватна людина, яка буде біля себе об'єднувати, а не роз'єднувати. Було б ідеально, якби це був колишній спортсмен і хороший управлінець.