«Україні півфінал до снаги»: анонс та експертна оцінка шансів збірної на чемпіонаті світу з футзалу

Аватар Олександр Щербатих Олександр Щербатих
2925
14 голосів
«Україні півфінал до снаги»: анонс та експертна оцінка шансів збірної на чемпіонаті світу з футзалу
Збірна України з футзалу, фото: АФУ
Невдовзі збірна України з футзалу розпочне свій шлях на чемпіонаті світу. Сайт Sport-express.ua поспілкувався з вітчизняними тренерами, які оцінили шанси підопічних Олександра Косенка на Мундіалі.

У неділю, 15 вересня, українська команда стартує на чемпіонаті світу з футзалу. Суперником підопічних Олександра Косенка стане збірна Аргентини, яка посідає четверте місце у рейтингу ФІФА. Україна ж розташувалась на 12 місці в світовому табелі про ранги.

Сайт Sport-express.ua вирішив розібратись із тим, чи маємо ми шанси на вихід у півфінал як це було в далекому 1996-му, або ж в 1/4  фіналу. Такий результат синьо- жовті демонстрували у не такому глибокому минулому – в 2012 році. Обговорити турнірні розклади нам допомогло тріо вітчизняних спеціалістів:

  • Юрій Іванишин (головний тренер НФК Ураган);
  • Степан Струк (тренер ФК Енергія);
  • Тарас Шпичка (головний тренер ФК Sky Up Futsal).

Чемпіонат світу з футзалу, 1-й тур групового етапу

Аргентина – Україна

🌇Ташкент (Узбекистан). 🏟️ Стадіон «Humo Арена»

📆 15 вересня, неділя. ⏰18.00

📺Пряма відеотрансляція: Megogo, Суспільне 

«На тлі Португалії мали дуже гідний вигляд. Це додасть гравцям впевненості»

– Перед початком світової першості наша національна команда провела ряд товариських поєдинків, з яких найгучнішим був переможний матч проти Португалії (6:3). Як можна оцінити виступ підопічних Олександра Косенка в цей час?

Іванишин: звісно, що за можливості я слідкував за кожним матчем. Добре, що цьогоріч Асоціація футзалу України поставила початок Екстраліги після чемпіонату світу (у 2021 році старт національного чемпіонату перетинався з ЧС, – прим. О.Щ.). Це дало можливість тренерському штабу якісно підготуватись як у плані фізичних кондицій, так і техніко-тактичної готовності.

Усі говорять про перемогу над Португалією у товариському матчі. Це був якісний матч у сенсі самовіддачі, індивідуальних та командних дій. Тепер це дає нам надію на хороший виступ на ЧС. Також зазначу, що у грі з португальцями було видно – тренерський штаб Олександра Косенка експериментував, але ж на це й існують спаринги. 

Юрій Іванишин, фото: НФК Ураган

Струк: Оцінюю з позитивом. Видно, що тренери в цей період тасували наші четвірки, робили та награвали поєднання. Можливо, не все виходило, але збірна виглядала досить і досить непогано на тлі своїх опонентів. 

Не можна сказати, що, наприклад, Куба (7:0) є слабким опонентом. Але ж ми й на тлі Португалії мали дуже й дуже гідний вигляд. Я думаю, що це додасть нашим гравцям впевненості у власних силах та спроможності досягати результату.  

Шпичка: Я бачив лише поєдинок проти Португалії. І мені дуже сподобалось те, як наші футзалісти  грали проти чинних чемпіонів світу. 

В цьому спарингу дуже добре діяв голкіпер Олександр Сухов, який під кінець першого тайму відбив два десятиметрові удари. Вважаю, що його дії додали впевненості нашим основним гравцям.

Хлопці, які діяли у полі, не боялись обігрувати один в один та повністю віддавались грі. Вважаю, що ця спортивна нахабність і дала плоди у вигляді м’ячів, забитих Петром Шотурмою. Так, допомогли два рикошети, але це була нагорода за гру, яку показувала наша збірна.

– Чи були у діях наших футзалістів нові ідеї, які ми можемо згодом побачити під час ЧС?

Іванишин: гадаю, що в нашої збірної зараз присутнє ідеальне поєднання молодості та досвіду. А що ж до малюнку гри, то кардинальних змін ми не побачили. Гравці збірної старались будувати її через воротаря. Особливо, коли у воротах був Сухов.

Загалом, оцінювати модель гри важко, оскільки в кожній грі поєднання четвірок на полі відрізнялось. Оцінку ми зможемо дати уже після світової першості.

Струк: Ми пробували підключати воротаря у якості п’ятого польового гравця. Але зараз у футзалі важко здивувати чимось новим. Можливо, якимись окремими комбінаціями. Наші тренери не придумували щось нове, а награвали поєднання. Також із різними суперниками напрацьовували гру в пресингу та захисті.    

Степан Струк, фото: ФК Енергія

Шпичка: Швидше, ні. Зараз це команда, яка грає 4-5 років, може, й більше, практично одним складом. Уже є певні зв’язки та награвання і це наразі дає результат.

– Перед Євро-2024 з футболу часто говорили, що наші спаринг-партнери моделюють суперників у групі. А тут як?

Іванишин: З тренерського погляду хочу сказати, що насамперед добре, що збірна мала вдосталь часу для підготовки. 

Щодо суперників, кожен тренер аналізує гру майбутніх опонентів настільки наскільки це можливо. Але, певно, що тренерський штаб збірної України швидше відштовхувався від того як ми маємо грати. Однак, це лише моя суб’єктивна думка.

Струк: Зараз є багато різної інформації. Ми зіграли з командами з різних континентів. Але чи схожі вони на Аргентину, Анголу та Афганістан – не знаю. Можливо, Португалія – як Аргентина. Але не за стилем гри, а за статусом.

Шпичка: Я вважаю, що тренерський штаб підбирав суперників під ту модель, яку вони залучатимуть на ЧС. Ось Португалія – це чинний чемпіон Європи та світу і загалом – одна з найсильніших команд. Інші наші суперники теж були пристойними.

Не скажу про моделювання. Тут більше історія про нашу гру. Річ у тім, що команда, яка претендує на перемогу у турнірі, повинна сама вести матч та диктувати супернику свої умови.

«Найважчим буде матч проти Аргентини. Ця команда нещодавно була переможцем чемпіонату світу»

– На ЧС у нас в суперниках Аргентина, Ангола та Афганістан. Наскільки це важка група?

Іванишин: Скажу банальну, але правдиву річ. На таких форумах не буває простих суперників, а тому кожен матч буде складним. Дай, Боже, аби в збірній України усі підійшли на піку форми і без пошкоджень. Також, хтось може отримати десь якусь дискваліфікацію. Ці дрібниці дійсно будуть дуже важливими.

Струк: Це чемпіонат світу. Легких матчів на ньому не буде. Проте я сподіваюсь на вихід наших хлопців з групи і на те, що вони оформлять його з першого місця.

Стартовий матч збірна України грає проти Аргентини і тут треба впоратись із хвилюванням, адже для деяких наших хлопців цей турнір стане першим подібним. Я в них вірю. 

Шпичка: На ЧС немає слабких суперників, тож до кожного матчу необхідно ставитись із повною самовіддачею та концентрацією. Думаю, що хлопці це розуміють, адже багато хто з них уже грав поєдинки такого рівня. 

Тарас Шпичка, фото: ФК Sky Up Futsal

Найважчим, звісно, буде матч проти Аргентини. Ця команда нещодавно була переможцем чемпіонату світу (у 2016 році). Але й Ангола є дуже потужною і Афганістан, поєдинки якого я дивився на чемпіонаті Азії. 

Це не прохідні суперники. Матчі з ними будуть непростими і нашим хлопцям потрібно віддаватись на повну. Впевнений, що тренерський штаб знає про це.

– Ми грали проти Аргентини вісім років тому в 1/8 фіналу. Наскільки ця збірна змінилась з того часу?

Іванишин: Аргентинська команда постійно має гравців, які виступають у найкращих лігах. Це одна з найсильніших збірних. 

Струк: Це латиноамериканська команда. Вони теж не стоять на місці. Гадаю не лише Аргентина, а й усі інші, пішли шляхом розвитку. Футзал зараз йде вперед. Нашим спортсменам з цим суперником легко точно не буде, але сподіваюсь на те, що їм вдасться її обіграти.

Шпичка: Там вже була зміна поколінь. Але сама гра змінилась не дуже сильно. Вони й надалі сповідують агресивний та потужний футзал. Це одна з команд-претендентів на чемпіонство. 

«Вихід у півфінал нам цілком до снаги. Просто треба сконцентровано працювати»

– Які ваші очікування щодо результату цієї збірної України?

Іванишин: Вірю, що наша команда станом саме на зараз має один з найкращих складів у своїй історії, де є поєднання індивідуально сильних гравців та досвіду. Багато хто уже здобував трофеї. Так, поки вони стосувались внутрішньої арени. Але маю впевненість, що наша збірна готова і може перевиконати попередні досягнення. В це я щиро вірю.  

Струк: Знову ж таки – треба виграти групу. Не можна сказати, що за такого сценарію ми отримаємо слабких суперників у плей-оф, але можемо якомога довше не потрапити на головних фаворитів (світовий рейтинг очолюють Бразилія, Іспанія, Португалія та Аргентина).

На мою думку, вихід у півфінал нам цілком до снаги. Просто треба сконцентровано працювати. Хвилювання має пройти з першими хвилинами стартової гри. Далі – злагоджено та самовіддано працювати за свою країни. Все у наших гравців має вийти.  

Шпичка: Прогнози це річ невдячна, тож я дуже обережно до цього ставлюсь. Але бажаю нашій команді якомога вищого результату. Вважаю, що ми цього гідні.

Збірна України з футзалу, фото: АФУ

Чемпіонат України має пристойний рівень. Гравці національної команди – теж. Тому наша країна може здобувати найвищі місця на таких форумах.

– У чому буде полягати ключ до успіху під час турніру в Узбекистані?

Іванишин: На таких чемпіонатах долю результату вирішують дрібниці. Маю впевненість, що наш тренерський штаб є досвідченим, гравці – також. Вони врахують усі деталі, які стануть визначальними у плані результату як усього чемпіонату, так і кожної окремої гри.

Струк: Це усе в комплексі: командна гра, індивідуальні обіграші, стандартні положення, бійцівські якості, виграна та програна боротьба. 

Шпичка: Тут має збігтись багато дрібниць. Це й індивідуальна підготовка кожного окремого гравця, і стратегія гри на турнір, і тактичний вибір на кожен поєдинок. Я думаю, що усе це у нас є і усе буде добре.

– Ми маємо заявку української команди на турнір. Чи є цей склад оптимальним?

Іванишин: якщо тренерський штаб їх обрав – вони є найсильнішими.

Струк: Найсильніші поїхали на чемпіонат.

Шпичка: Наш тренерський штаб кваліфікований і їм краще видно. Річ у тім, що зараз була перерва після якої футзалісти зібрались та довгий час разом тренувались. Тренери бачили, хто у якій формі знаходиться. Тож, на думку наставників збірної, це оптимальний склад. А нам залишається лише вірити у те, що цей вибір є правильним.