«Забити чемпіонам Європи шість м'ячів – це подив»: тренер Станіслав Гончаренко – про перемогу України над Португалією

Аватар Олександр Щербатих Олександр Щербатих
1834
8 голосів
«Забити чемпіонам Європи шість м'ячів – це подив»: тренер Станіслав Гончаренко – про перемогу України над Португалією
Станіслав Гончаренко, колаж: Sport-express.ua
Після перемоги футзальної збірної України над чинними чемпіонами світу командою Португалії (6:3) ексклюзивно для сайту Sport-express.ua інтерв’ю дав головний тренер МСК Харків Станіслав Гончаренко.

Український футзал має давні традиції. Від початку Незалежності національна команда України аж п’ять разів пробивалась до фінальних стадій чемпіонатів світу. Там синьо-жовті задніх не пасли й у своєму дебюті добирались аж до четвертого місця.

Попередній виступ припав на 2016-й і там українська команда теж змогла вийти в плей-оф, де в 1/8 поступилась Аргентині (0:1). Наступного місяця наша команда вирушить до Узбекистану, де відбудеться Мундіаль-2024. Підопічні Олександра Косенка підходять до змагань після щойно здобутої звитяги над чемпіонами світу 2021 року Португалією. 

Про те, що це значить та які у нас шанси на головному турнірі планети сайт Sport-express.ua спілкувався з одним із найбільш титулованих і досвідчених футзальних тренерів України – наставником МСК Харків Станіславом Гончаренком, з яким ми обговорили:

  • Значення перемоги над Португалією; 
  • Графік підготовки збірної України до чемпіонату світу 
  • чому синьо-жовтим потрібні саме ці спаринг-партнери;
  • завдяки чому ця українська команда маже стрибнути вище голови.

«Я отримав величезне задоволення. Моделювати Португалію до Аргентини – якраз в ціль»

– Станіславе Олександровичу, наприкінці серпня наші футзалісти здолали гранда міжнародного футболу. Ця перемога вас здивувала чи вона не стала неочікуваною?

– За якістю гри та ставленням гравців до справи я отримав величезне задоволення. На майданчику була натхнена та впевнена в собі команда, єдиний колектив. Механіка та геометрія переміщень командної гри, легкість та швидкість, з якою все виконувалось, заслуговує поваги та задоволення. 

Чи був здивований? Перемоги над чемпіонами світу та Європи не можуть не здивувати, тим більше – з рахунком 6:3. Очікування рівної гри – на часі, а забити португальцям шість м'ячів – викликає подив.

Збірна України з футзалу, фото: АФУ

– Наші суперники виставили основу, чи в них була ротація перед чемпіонатом світу?

– Та ні, Португалія грала основним складом. Ніякої ротації я не помітив.

– Як ми можемо оцінити цей результат? Це просто успіх в контрольній грі чи серйозний дзвіночок перед чемпіонатом світу?

– До звичайної перемоги результат цієї гри віднести неможливо, а от щодо перспектив та сподівань, то цей матч додасть гравцям впевненості, віри та натхнення. Такі результати одночасно закладають впевненість в собі, а також віру в далекий шлях на чемпіонаті світу. 

– Перед стартом турніру ми граємо п’ять контрольних поєдинків матчів (Коста-Ріка, Куба, Португалія, Боснія та Герцеговина й Лівія) за вісім днів. Такий графік є звичним для футзалістів?

– Ні, але тренерський штаб збірної та керівництво Асоціації футзалу України ухвалили таке рішення, враховуючи різноманітність моделей гри з різними за стилем командами. Також, разом і цим, вони  вирішують особисті награвання за тактикою, складом і нюансами ведення гри. 

Вважаю, якщо ми хочемо зіграти на світовій першості понад п’ять ігор, то такий графік потрібен. Але варто розуміти – втручаються переїзди, втрачається час на відновлення. 

П'ять матчів за об'ємом та інтенсивністю не є чимось звичайним, але за вісім днів можливо до виконання. На ЧС між іграми буде не такий щільний графік.  

– Наскільки в нас якісні спаринг-партнери?

– Всі ці суперники різні. Звісно, і якість кожного з них відрізняється. Але якщо йти до єдиного реєстру в наборі різних стилів, то це тільки збільшує різноманітність тактичних дій та виучки командної гри.

– Перед Євро-2024 з футболу часто говорили, що наші спаринг-партнери моделюють суперників у групі. А тут як?

– Моделювати збірну Коста-Ріки до Афганістану (окрім цієї команди, на груповому етапі ЧС граємо ще з Анголою та Аргентиною) чи Анголу до Боснії та Герцеговини – це тяжке заняття. А от Португалію до Аргентини – якраз в ціль. АФУ володіла інформацією про товариський турнір в Португалії і зробила дуже якісний крок щодо залучення на ці змагання нашої команди.

«Мій погляд на сьогоднішню збірну України оптимістичний»

– На ЧС ми зіграємо з Аргентиною, якій програли 8 років тому у 1/8 фіналу. Як змінився суперник за цей час?

– Відмінність є, адже на тому ЧС був інший тренер, інші гравці. Однак збірна Аргентини не може бути слабкою. Вона може бути лише трохи гіршою чи кращою в різні часи... 

– Чи може Україна стрибнути вище 1/4 та 1/8, до яких синьо-жовті доходили в 2012 та 2016 роках? Враховуючи, що на світову першість 2021-го Україна не кваліфікувалась.   

– Мій погляд на сьогоднішню збірну України оптимістичний. З огляду на те, що я бачу та відчуваю, цій збірній до снаги зайти за позначку вище, ніж на попередніх ЧС. 

Збірна України з футзалу, фото: АФУ

Але треба завжди пам'ятати, що на таких форумах існують ігри, або навіть одна гра, в яких приховується непередбачуваність. Тож доведеться бути вищими за обставини та перевершити насамперед самих себе. Десь навіть вдвічі, ніж ти це очікував. Збірна України підходить до цього мундіалю в ранзі топової одиниці, спроможної створити свято.

– У чому ж криється такий оптимізм та які наші сильні сторони?

– Ця збірна має найкраще покоління за останні 20 років. За виконавською майстерністю в нашій команді дуже талановитий склад, але найголовніше – всі гравці збірної хочуть та вміють перемагати. 

Це стосується не лише налаштування на гру або патріотичності, хоча без цього неможливо, але містить в собі ще й ментальний рівень. В наших футзалістів природно закладений генетичний код бути переможцями.

  • Тепер Україна зіграє контрольний матч з Боснією та Герцеговиною (28.08) й Лівією (30.08);
  • 14 вересня в Узбекистані стартує фінальний турнір чемпіонату світу з футзалу 2024 року, де суперниками України стануть Аргентина (15.09), Ангола (18.09) та Афганістан (21.09).