Президент Федерації волейболу України Михайло Мельник: «Готові важелі впливу на тих, хто відмовляється грати за збірну»

Аватар Михайло Шафір Михайло Шафір
2403
6 голосів
Президент Федерації волейболу України Михайло Мельник: «Готові важелі впливу на тих, хто відмовляється грати за збірну»
Михайло Мельник і Олег Плотницький. Колаж: Спорт-Експрес
У волейболі України – гучний скандал. Низка провідних гравців не приїде в нашу збірну напередодні Золотої Євроліги. Сайт sport-express.ua задав важливі та важкі питання президенту ФВУ Михайлу Мельнику.

Низка лідерів чоловічої збірної України з волейболу відмовляються їхати на другий навчально-тренувальний збір до Польщі і далі брати участь в Золотій Євролізі 2024 року. Це лідери національної команди Олег Плотницький (щойно став чемпіоном Італії) і Василь Тупчий, який в складі львівського клубу Барком-Кажани виступає у відкритому чемпіонаті Польщі. Також на збори не поїдуть гравці чемпіона української Суперліги Прометея (Ян Єрещенко, Дмитро Терьоменко, Горден Брова і Віталій Щитков). Вони надали довідки від лікаря про незадовільний стан здоров’я. 

Лідер збірної Олег Плотницький натякнув, що вся справа в тім, що між ним та керівництвом Федерації волейболу немає конструктивного діалогу.

Нагадаємо, нещодавно багаторічного наставника чоловічої збірної України Угіса Крастіньша (Латвія) замінив на цій посаді авторитетний аргентинський фахівець Рауль Лосано. 18 травня "синьо-жовті" вперше стартують у Золотій Євролізі під його керівництвом. Лосано обурений діями провідних гравців.

  • Чи є конфлікт в національній збірній України;
  • Як ФВУ бачить ситуацію навколо чоловічої національної команди;
  • Чи вірить він у медичні довідки, які надають, як доказ; 
  • Чи порушують «ухилянти»-збірники з українських клубів регламент і як за це їх можуть покарати; 
  • Можливо, це пов’язано зі зміною головного тренера?;
  • Якими є важелі впливу для легіонерів, які ігнорують збірну; 
  • Чому сталася і на що вплинула зміна тренера національної команди; 
  • Які шанси у нашої національної команди у Золотій Євролізі? 
  • Ким будуть заміняти лідерів-«ухилянтів»?
  • Про плани збірної на сезон і новачків. 

Про все це в ексклюзивному інтерв’ю сайту sport-express.ua відверто розповів президент Федерації волейболу України (ФВУ) Михайло Мельник. 

«Буду наполягати, щоб цих гравців покарали»

— Ми знаємо майже всіх, хто приїде на другий тренувальний збір до Польщі. Днями стане відомо остаточно, хто відмовиться офіційно. Точно не буде на зборі, куди ми вперше за останній час запрошували й закордонних «легіонерів», капітана Ольга Плотницького (він пояснив це втомою від важкого сезону в італійському чемпіонаті, – прим. М.Ш.) і чотирьох гравців Прометею. 

Це саботаж, який тягнеться вже цілий рік. Ми ніяк не можемо пояснити аргентинському тренеру Раулю Лосано, що у нас коїться. Будемо пробувати дискваліфікувати тих, хто запрошений і не хоче грати за збірну, — розпочинає Михайло Мельник. 

— Михайле Григоровичу, чому не приїдуть на збори лідери Прометею? 

— В регламенті чітко написано, що гравець, викликаний до збірної України, зобов’язаний явитися на збори. В іншому випадку він буде дискваліфікований, а клуб – оштрафований. Тому гравці Прометея надали офіційні документи від одного і того ж лікаря, що у них ушкодження. Як вони оформлювали ці довідки, інше питання. Також в заяві написали, що готові документи надати лікарю збірної, якщо саме він до них приїде. 

На засіданні виконкому ФВУ я буду наполягати, щоб цих гравців покарали. Вирішувати буде виконком, а не я одноосібно. В регламенті написано, що навіть хворі волейболісти мають приїхати на збір, а вже лікар національної команди визначає стан готовності волейболіста тренуватися! Або він веде гравця до місцевого диспансеру чи шпиталю, де роблять аналізи й видають медичні висновки.

— Якщо буде доказана причетність клубу до цих «відмовників», чим його покарають?

— Прописане в регламенті покарання за відмову відпустити до збірної — штраф 20 тисяч гривень за одного волейболіста. Але Прометей поступив хитро, відповідаючи на наші офіційні листи. Там ідеться, що клуб повідомив гравцями про наслідки відмови їхати на збір національної команди. І запевнив в листі, що готовий власним транспортом довезти їх туди. Таким чином юридично клуб себе спробував підстрахувати. 

— Яка відмовникам «світить» дискваліфікація?

— Це вирішуватиме виконком ФВУ. В регламенті точного терміну дискваліфікації немає. 

«Без трансферу Перуджа не зможе заявити Плотницького»

— Як можна покарати «відмовників» із інших чемпіонатів? 

— Тимофій Полуян, який відмовляться від збірної України, виступає за грецький клуб, Олег Плотницький – за італійський. Оштрафувати іноземні клуби ми не можемо, дискваліфікувати наших волейболістів там також не маємо можливості.

Але щороку гравці за кордоном, мають отримувати дозвіл на це від ФШУ. Ось цей трансфер ми їм спробуємо не дати. Олег Плотницький має контракт ще на два роки. Але без нашого трансферу Перуджа не зможе його заявити! 

Такий досвід вже маємо. Два роки тому наша молодіжна збірна поїхала на чемпіонат Європи, і троє гравців не повернулися в Україну. Мовляв, через війну. Хоча й давали розписку, що повернуться. Підставили всіх нас. Через півроку вони почали просити трансфери, ми відмовилися, а гравці стали судитися. 

Врешті-решт Міжнародна федерація волейболу надала їм трансфер без ФВУ, мотивуючи форс-мажором через військові дії. Тепер ми думаємо, щоб не давати дорослим «відмовникам» трансфер, відсторонивши таким чином від волейболу на 1-2 роки,

Якщо наші «іноземці» відмовляються грати за збірну, ми їх дискваліфікуємо і подаємо відповідні листи до Міжнародної федерації волейболу (FIVB) Там пояснюємо, чому таким гравцям не даємо трансфери. І будемо просити FIVB не видавати їх власним рішенням. 

— Ще один із лідерів нашої збірної Василь Тупчий грає за Барком-Кажани, який виступає у Польщі. Якими можуть бути важелі впливу для нього? 

— За цей клуб, окрім Тупчия, виступають ще збірники України Владислав Щуров і Ілля Ковальов. Із гравцями Барком-Кажанів ми можемо діяти трохи інакше. Це українська команда, яка грає в чемпіонаті Польщі. І її гравці не потребують трансферів. До речі, за трансфери ФВУ має отримувати невеликі суми. 

Ми щороку маємо давати дозвіл Федерації волейболу Польщі на участь Барком-кажанів. Думаю, що цього року через відмову гравців грати за збірну цього робити не будемо. 

«Тренер із топ-10 світу приїхав з Японії, щоб допомогти Україні у важкий період»

— Чи існує конфлікт провідних гравців із керівництвом ФВУ чи чоловічої збірної?

— Немає. Всі відмовники вказують, що вони хворі. Хоча, можна припустити, що, переважно, волейболісти хочуть відпочити після виснажливих виступів за клуб. 

Ще одна причина, напевно, пов’язана із новим головним тренером. Наставником збірної України сім років був Угіс Крастіньш. У останні роки його команда не демонструвала відповідних результатів, і профільне Міністерство (із врахуванням думки ФВУ) не продовжило із ним контракт. Ми би не підтримали Угіса Крастіньша, але він і не подавав свою кандидатуру на продовження контракту. 

Новий головний тренер приступив до роботи два тижні тому. А деякі гравці наполягали на поверненні Крастіньша, інакше погрожували відмовитися виступати збірну. Це вперше було сказано ще в жовтні минулого року. 

— Чи варто було прислухатися до гравців? Чим хороший новий тренер-легіонер?

— Аргентинець Рауль Лосано входить в топ-10 найкращих волейбольних тренерів світу. Він приїхав до нас із Японії, щоб, за його словами, допомогти Україні у важкий для країни період. 

Також наші провідні волейболісти постійно конфліктували навколо призових за участь в Євролізі. Хоча ФВУ за всі роки не взяла собі із них жодного євро, а все віддає «збірникам». 

— Якими є найближчі плани збірної? Її зможуть доукомплектувати замість відмовників сильні новачки? 

— 18 травня збірна України стартує в Євролізі. Саме перед нею низка провідних гравців і зробила демарш, хоча це тягнеться ще з минулого року. В збірній будуть, безумовно, нові гравці. Як відомо, «святе місце порожнім не буває». Зрозуміло, у дебютантів в збірній не такий великий досвід, як у наших волейболістів, які грають за клуби за кордоном. Але у нас немає іншого виходу. 

Водночас розраховуємо й на деяких «легіонерів». Приміром, на Юрія Синицю, який останнім часом виступав у чемпіонаті Китаю. Він має зробити у Польщі МРТ. Якщо цей аналіз покаже, що з його спиною нічого серйозного, то він готовий виступати за збірну України. 

— Коли очікується навий чемпіонат України? 

— Щодо нового чемпіонату України, то він стартує наприкінці вересня — у жовтні цього року. Поки що на внутрішній арені — канікули. 

Довідка sport-express.ua 

  • Михайло Григорович Мельник народився 26 січня 1961 року. 
  • Відмінник народної освіти. Заслужений працівник освіти України. 
  • Член Національного олімпійського комітету України. 
  • Перший віце-президент Студентської спортивної спілки України. 
  • Заступник голови Технічного комітету з волейболу FISU (Міжнародної студентської спортивної федерації).
  • Заступник голови Технічного комітету з волейболу FISU (Міжнародної студентської спортивної федерації). Віцепрезидент Східно-європейської волейбольної зональної асоціації. 
  • Екс-голова Комітету фізичної культури і спорту Міністерства освіти і науки України. 
  • Один з провідних волейбольних арбітрів України та Європи, суддя міжнародної категорії. 
  • Відсудив більше 500 міжнародних матчів. З них – два фінальні етапи чемпіонатів світу (2010 рік, Італія, чоловіки і 2011 рік, Аргентина, юніори); Олімпійський континентальний відбірковий турнір (2008 рік, Туреччина, чоловіки); Фінал чотирьох Ліги чемпіонів (2009 рік, Прага, чоловіки); два фінали Кубку Челенджер (2011 рік, Баку та 2016 рік, Бухарест, жінки).
  • Сімейний стан – одружений. Має двох дорослих доньок і п’ятеро онуків.