SkyUp Futsal (Київ): «На наступний сезон нашим завданням є перемога у Екстра-лізі»

Аватар Віталій Дерев'янко Віталій Дерев'янко
1634
19 голосів
SkyUp Futsal (Київ): «На наступний сезон нашим завданням є перемога у Екстра-лізі»
Гравці SkyUp Futsal, фото: ФК SkyUp Futsal
На сайті sport-express.ua – глобус футзалу України. Наша нова оповідь – про SkyUp Futsal, який є єдиним учасником нашого чемпіонату з двома бразильцями у складі. Нехай проміжне 6 місце команди в чемпіонаті не вводить в оману – гра команди дуже прогресує. Перед раундом плей-оф – це головне.

Київський колектив грає в дуже цікавий футзал–тотальний пресинг, купа створених моментів і багато технічних гравців. Президент футзального клубу SkyUp Олександр Юрійович Альба ексклюзивно для сайту sport-express.ua pозповів про наступне:

  • історію створення клубу,
  • задачі на сезон,
  • трансферну політику команди,
  • особливості підписання легіонера,
  • психологічні гойдалки в іграх,
  • майбутнє колективу.

«У подальшому нашим завданням стане перемога у VBEТ Екстра-лізі»

– Добрий день, розкажіть про історію створення SkyUp. 

– Вітання! Колектив був створений у 2020 році. Перший сезон команда проводила у Першій лізі Еліт (другому за рангом дивізіоні чемпіонату Києва). Після перемоги на цьому етапі ми вирішили спробувати себе у чемпіонаті України серед команд Першої ліги. 

Паралельно ми мали непогану структуру у вигляді другої команди, яка виступала у Вищій лізі чемпіонату Києва та юнацької, яка виступала у категорії U-17 чемпіонату України серед команд Юнацької Екстра-ліги. Сезон 2021/2022 проходив для нас досить непогано, і у своїй групі Першої ліги ми впевнено лідирували, але, як ви знаєте, кубковий матч між SkyUp Futsal та «ХІТом» був останнім до вторгнення. 

Далі на нас очікувала інша реальність. Ми довго думали з приводу того, що робити далі. Проєкт мав існувати, але ми мали ризики щодо руху вгору, тому вирішили зосередитися на Вищій лізі чемпіонату Києва, а друга команда стала учасником Першої ліги Еліт.

Олександр Альба, фото: особистий архів О.А.

Зараз я розумію, що рішення було правильним. Нині команда виступає у VBET Екстра-лізі, а другий склад продовжує змагатися у Першій лізі Еліт. Загалом, я задоволений цим шляхом довжиною у чотири роки.

– Деталізуйте задачі на цей сезон?

– На жаль, рішення про те, що команда виступатиме у VBET Екстра-лізі було погоджено досить пізно (у липні 2023-го року). Ми не змогли достатньо налагодити тренувальний процес, аби за такий короткий період у достатній мірі підготуватися до чемпіонату, який стартував наприкінці серпня. Відповідно, вимагати щось глобальне від команди цього сезону я не можу. Ми вже потрапили до чвертьфіналу плей-офф. У команді працюють амбітні люди, які хочуть проходити далі. Будемо робити все, щоб втілити це бажання у життя.

– А на наступний сезон які плани?

– Натомість, на наступний сезон нашим завданням є перемога у VBEТ Екстра-лізі. Ми обговорили це з головним тренером і спортивним директором ще у грудні 2023-го року. Нам належить провести дуже багато роботи. Працюватимемо над усіма компонентами розвитку клубу, щоб завдання стало реальністю.

– Як охарактеризуєте рівень гри команди в цьогорічному чемпіонаті?

– Я бачу прогрес у грі команди. Це найважливіше! Перше коло і частина другого нам геть не вдалися. Це я пов’язую з причиною, яку описав вище. Ми мали почати готуватися раніше, але сталося як сталося. Приблизно у грудні команда додала, і далі їй вдається виглядати значно краще і стабільніше. Я не той президент, який буде надавати оцінку діям конкретних гравців. Втім, зазначу, що мені імпонує те, як ми рухаємося вперед. Сподіваюся, що вболівальники теж задоволені цим. 

– Щодо трансферів взимку, як охарактеризуєте гру новачків-універсалів, а саме українця Ліфера з Хіта і бразильця Бруно з чемпіону Німеччини команди Ян Регенсбург? Чи одразу він погодився на трансфер з огляду на ситуацію в Україні?

– Можу сказати точно, що Бруно не вагався щодо переїзду до України, навіть незважаючи на воєнний стан. Він досить швидко погодився на запрошення. Щодо гри Ліфера, то її може краще оцінити головний тренер. Олександр отримує достатньо ігрового часу – значить, довіра присутня. 

«Українська молодь – це ті, у кого мені хочеться інвестувати»

– Які у вас плани по організації академії або дублюючого складу? 

– У нас є проєкт академії, над яким ми будемо працювати. Маю велике бажання, щоб у нашій структурі були не дві команди, як зараз, а більше. Українська молодь – це те, у що мені дуже хочеться інвестувати. Таке завдання вже поставлене перед головним тренером і спортивним директором. 

Тарас Шпичка, фото: ФК SkyUp Futsal

Щодо нинішніх перспектив для гравців другої команди, то головною з них є можливість залучатися до основної команди для проведення матчів на найвищому рівні, насамперед, я про універсала Сніцаренка. Крім цього, в поточному сезоні низка інших футзалістів другої команди отримали шанс себе проявити у матчах чемпіонату та кубка. Ми хочемо, щоб юні талановиті футзалісти, які поповнять нашу академію, прогресували разом зі SkyUp Futsal.

– Розкажіть про компанії-спонсорів клубу, чим вони займаються?

– Щодо спонсорів, то компанія SkyUp працює в авіаційній галузі, а Join Up – у туристичній. 

– Чи плануєте і надалі міжнародні трансфери?

– Наш основний пріоритет – українські футзалісти. Мені до вподоби гра збірної, і ми дійсно маємо талановитих гравців з українським паспортом. Втім, якщо для виконання поставлених завдань доведеться виходити на міжнародний ринок – таку можливість ніхто не відкидає. 

– Чи по-особливому настроюєтесь на лідерів чемпіонату? Які матчі в Екстра-лізі запам'ятались?

– Налаштування у команди максимальне на всіх суперників. Ми проводимо цей сезон в якості новачків чемпіонату, тому когось недооцінювати собі дозволити не можемо. Напевно, трохи не вистачає досвіду й зіграності, щоб не лише гідно протистояти цим суперникам, а й здобувати результат. Інколи є й моменти психологічні. Команда вела з рахунком 3:0 після першого тайму у протистояннях з«Харковом і Aurora, але перемог у цих зустрічах не було. Втім, зараз ми маємо час перед плей-офф, щоб краще підготуватися до нашого суперника й спробувати видати найкращі матчі сезону.

«Прагнемо створити колектив однодумців, які разом зможуть досягнути головної мети»

– Кого виокремите в своїй команді, окрім універсалів Бакума, Бруно, Щериці?

– Не стану когось виділяти. Ми маємо працювати як один колектив для здобуття локальних і стратегічних завдань.

Гравці SkyUp Futsal, фото: ФК SkyUp Futsal

– Яким командам симпатизуєте в Європі футзалі/футболі?

– У футболі вболіваю за Шахтар. На міжнародній арені підтримую всі українські футбольні клуби. В усіх видах спорту підтримую Україну та представників нашої країни. В європейських чемпіонатах вболіваю за команди, де виступають українці, оскільки це тішить не лише звичайних шанувальників, а й воїнів Сил Оборони України, які слідкують за футбольними результатами. Те, що зробила національна збірна України з футболу в кваліфікації до Євро – це важливий позитивний імпульс для країни.

– На якому місці і з якими медалями Ви бачите клуб в середньостроковій перспективі?

– Я хочу побачити SkyUp Futsal в якості переможця VBET Екстра-ліги сезону 2024/2025. Ми докладемо усіх зусиль, аби створені нами умови сприяли цьому. Прагнемо створити колектив однодумців, які разом зможуть досягнути головної мети. Маю сподівання, що за 3-5 років ми підтримуватимемо той рівень, якого досягнемо наступного сезону.

Візитівка клубу від сайту sport-express.ua

Назва: SkyUp Futsal

Рідне місто: Київ

Рік заснування: 2020

Президент клубу: Олександр Альба

Тренер: Тарас Шпичка

Здобутки: Бронзові призери Вищої ліги чемпіонату Києва 2022/23.

Переможці Першої ліги чемпіонату Києва 2020/21.

Володарі Кубку Києва 2023 року.