Президент Кардиналу-Рівне Володимир Валявка: «Після перемоги у Кубку України в мене були сльози на очах»

Аватар Віталій Дерев'янко Віталій Дерев'янко
1955
10 голосів
Президент Кардиналу-Рівне Володимир Валявка: «Після перемоги у Кубку України в мене були сльози на очах»
Гравці Кардинала з Кубком України. Фото: Кардинал
На сайті sport-express.ua – глобус футзалу України. Наша нова оповідь – про Кардинал-Рівне, який вперше в історії привіз у Рівне Кубок України та медалі, проте дещо опустився й прагне повернути втрачені позиції.

Автор: Віталій ДЕРЕВ'ЯНКО

У минулому сезоні клуб із Рівного вперше в своїй історії завоював бронзові нагороди чемпіонату України з футзалу. Більше того, Кубок України теж посів чільне місце у клубному музеї – у драматичному матчі у серії післяматчевих пенальті був обіграний столичний Хіт, який здобув чемпіонство і на рівних грав у цьогорічній футзальній ЛЧ з гегемонами Спортингом і Пальмою. 

Проте наразі Кардинал займає проміжне 7 місце: дався взнаки невдалий старт і зараз клуб додає у потужності, по ходу сезону відбувається реконструкція гри минулорічного зразка.

Президент футзального клубу Кардинал-Рівне (Рівне) Володимир Валявка ексклюзивно для сайту sport-express.ua розповів про наступне:

  • історію створення клубу і досягнення,
  • найвідоміших вихованців і гравців колективу,
  • деталі і власні переживання минулого історичного сезону,
  • зміну тренера взимку та задачі на цей сезон,
  • характеристика трансферної політики клубу,
  • майбутнє Кардиналу-Рівне.

Володимир Валявка. Фото: Кардинал

«Перемога у Кубку України – це справді визначна подія»

– Володимире Ярославовичу, минулий сезон був найуспішнішим в історії колективу. Бронза чемпіонату і Кубок України приїхали до Рівного. Які Ваші враження?

– Після перемоги у Кубку України в мене були сльози на очах. Це справді визначна подія – найбільший успіх за роки життя команди і клубу. За 23 роки і мого життя у футзалі також. Особисто для мене – це надзвичайні спогади. Сподіваюся, усі рівняни поділяють цю мою думку. 

– Чи очікували звитяги? За рахунок чого у фіналі був обіграний ХІТ?

– Мав відчуття, що у фіналі ми точно гратимемо. Тому я приїхав до Львова лише на фінальний матч. І вірив в успіх. Особливо гравців мотивувати не потрібно було. Кожен із них розумів, що шанс здобути Кубок України трапляється не щодня. І, навіть, не кожного року. Тому, вони всі були мотивовані. Мотивація і віра у власні сили – ключ до успіху.

– Давайте перейдемо до сьогодення. Які завдання на цей сезон?

– Ніхто не відміняв задачу боротися за трофеї. Ми, як і раніше, намагаємося захистити звання володарів Кубку України та знову здобути бронзові медалі. Поки в нас є надія – я вірю в команду і в повторення успіху минулого сезону.

– Найкращий і найгірший поки матчі Кардиналу-Рівне у цьому сезоні?

– Найгірші матчі були на старті чемпіонату. Проти Сокола і Харкова, де ми без шансів програли. Також дуже не сподобалася недавня гра у Києві зі SkyUp (4:1). В нас були певні об’єктивні проблеми. Але не сподобався сам настрій команди на цю гру.

«Ми можемо на рівних грати із сильними суперниками»

– Як охарактеризуєте рівень гри команди в цьогорічному чемпіонаті?

– Досить нестабільний. Ми можемо на рівних грати із сильними суперниками, але в той же час – пропускаємо нелогічні голи і втрачаємо очки в матчах із посередніми суперниками.

– Як змінилась гра Кардиналу після заміни на тренерському містку? 

– Зараз команда більше намагається володіти м’ячем. Євген Ланко дає гравцям більше свободи на майданчику. Команда більше намагається комбінувати. За рахунок цього ми, можливо, більше створюємо. Але і проблем в обороні після втрат стало більше. Гру в обороні і без м’яча нам потрібно покращувати.

– Ваш лідер і мозковий центр команди Роман Горпинич, основний кіпер Ілля Бакінський, граючий тренер Олександр Бондар покинули колектив взимку. Чи була можливість і бажання їх втримати?

– Звичайно, я б хотів, щоб вони залишилися в команді. Але вони самі не бажали залишатися в команді. Тому прийняли рішення попрощатися. 

– Як оцінюєте гру новачка команди Едуарда Волкова?

– Він непогано влився в команду. Вважаю, повністю замінив Романа Горпинича. Демонструє стабільну гру. Це знахідка для нас. 

– Вихованець клубу, голкіпер Дмитро Дяченко цілком може стати топ-кіпером. Як Ви вважаєте, він стане символом колективу як Михайло Волянюк? Чи ваш клуб – це для нього проміжний етап, як для Романа Горпинича, який перейшов до лав чемпіонів взимку?

– Йому потрібно ще багато працювати над собою задля досягнення успіху і статусу лідера команди. Він багато виручає, але ще є над чим працювати. Бажаю йому продовжувати працювати над собою. Трудолюбство – одна із запорук успіху.

Читайте також: Spartans (Харків): аматори в Кубку України, президент в ЗСУ, грали без тренера, поки не запросили 4-разового чемпіона

– Кого ще з-поміж випускників ДЮСШ і вихованців юнацької команди можете виділити?

– В нас чимало молодих талановитих гравців, які зараз виступають за другу команду. Є надія, що невдовзі вони стануть серйозним підсиленням і для основної команди. Микита Козлюк, Максим Горбулько, Артем Малиновський вже дебютували на рівні Екстраліги. Ставка на молодь – це правильний вектор розвитку клубу. 

– Як охарактеризуєте роботу видатних тренерів українського футзалу Станіслава Гончаренка (2018-19) та Ігоря Москвичова (2019-21) в Рівному?

– В кожного з них є багато плюсів. Наші гравці багато у них навчилися. Але футзал постійно розвивається. Тому перспектива – за молодими тренерами, які крокують в ногу зі світовим футзалом. 

– Кардинал-Рівне раніше був серед призерів, а тепер в серединці таблиці. На якому місці і з якими регаліями Ви бачите клуб через 5 років?

– Вірю, що клуб буде і надалі розвиватися, опираючись на власних вихованців. Не знаю, чи варто забігати так далеко у майбутнє, бо у спорті все залежить від фінансування. Якщо матимемо стабільне фінансування на рівні з топ-клубами – ми, безперечно, зможемо боротися з Ураганом, ХІТом і Енергією. Є надія, що в майбутньому ми зможемо регулярно на рівних конкурувати з цими клубами.

«Головні наші досягнення прийшлися на минулий сезон. Перемога у Кубку України, бронзові медалі Екстраліги та фінал Суперкубку»

– Розкажіть, як був створений ваш клуб?

– Сучасний клуб утворений шляхом об’єднання футзальних клубів Рівне та Кардинал влітку 2010 року. Футзальний клуб Кардинал заснований у Львові у 2000 році, футзальний клуб Рівне (колишня назва Случ) – у 1993-му. Формально Кардинал-Рівне є спадкоємцем і правонаступником обох попередніх клубів. Тому датою заснування вважається 1993 рік, відколи розпочалася наша футзальна історія. Ця дата зазначена на клубній емблемі. 

– Якими були перші досягнення?

– Тут також потрібно розповісти про усі клуби, які існували до об’єднання у 2010 році. У Вищій лізі чемпіонату країни попередник футзального клубу Рівне, рівненський Случ, виступав з 1994 по 2000 роки. Найкращими досягненнями клубу стало четверте місце (в 1995 і 1996 роках), а також вихід в півфінал Кубку України (1996, 1997).

Львівський Кардинал розпочинав із першості Львова. Потім були бронзові та срібні медалі Другої ліги чемпіонату України. У сезоні 2005-2006 команда стала четвертою у Першій лізі. У сезоні 2007-2008 – дебютували у Вищій лізі.

Вже після об’єднання, у сезоні 2010-2011 – команда стала фіналістом Кубку України. Влітку 2013 року ми стали фіналістами клубного чемпіонату світу з футзалу у Кувейті.

Але головні наші досягнення прийшлися все ж на минулий сезон. Перемога у Кубку України, бронзові медалі Екстраліги та фінал Суперкубку. Це справді історичне досягнення для клубу і міста, яке ми представляємо.

– Найвідоміші вихованці та колишні гравці?

– Наш капітан Михайло Волянюк. Екскапітан та вихованець ДЮСШ №4 Олександр Басич. Це Олександр Бондар, який привів команду до трофеїв у минулому тріумфальному сезоні. Легенда клубу і багаторічний головний тренер Сергій Піддубний. У різний час за нас виступали Сергій Тригубець, Артем Фаренюк, Андрій Паршиков. Варто згадати Віталія Танського, Юрія Когута, Віталія Дєнюжкіна.

Дуже багато прекрасних гравців, професіоналів. Наша школа – теж прославлена молодими вихованцями. Дмитро Дяченко, Костянтин Рафальський, Максим Малиновський, Дмитро Скибчик, Дмитро Рибіцький, Вадим Тютюрай – усі у складі юнацької збірної України стали півфіналістами чемпіонату Європи у 2023 році.

Візитівка клубу від сайту sport-express.ua

  • Назва: Кардинал-Рівне
  • Рідне місто: Рівне
  • Рік заснування: 1993
  • Історія перейменування: 

1993-00: Случ (Рівне)

2000-10: МФК Рівне

2000-10: МФК Кардинал (Львів)

2010-21: МФК Кардинал-Рівне

2021-23: МФК Кардинал-Рівнестандарт

  • Президент клубу: Володимир Валявка
  • Тренер: Євген Ланко
  • Здобутки: 

Бронзовий призер Екстралізі України 2023 року.

Володар Кубка України 2023, фіналіст – 2011 року.

Фіналіст Суперкубку України 2023 року.

Переможець Першої ліги України 1994 року. 

Фіналіст Клубного міні-чемпіонату світу з футзалу Кувейт-2013.