Георгій Зубко: «Слатвицька самостійно проголошує себе президентом ФХУ»

Аватар Даниіл Вереітін Даниіл Вереітін
1341
5 голосів
Георгій Зубко: «Слатвицька самостійно проголошує себе президентом ФХУ»
Георгій Зубко. Фото: Google
Президент Федерації хокею України розповів, як і чому розійшлися їхні шляхи із Олександрою Слатвицькою, яка була віцепрезиденткою ФХУ впродовж чотирьох років.

Очільник Федерації хокею України Георгій Зубко ексклюзивно для сайту Sport-express.ua відповів на інтерв’ю екс-віцепрезидентки організації Олександри Слатвицької. На інформаційних ресурсах ФХУ наприкінці липня з’явилося повідомлення про те, що її звільнено з посади, хоча сама Слатвицька це спростувала в інтерв’ю сайту Sport-express.ua. 

Задля об’єктивного висвітлення цієї ситуації, ми звернулися до президента ФХУ з проханням пояснити, що сталося між ним та Олександрою Слатвицькою, а також як він ставиться до анонсованого його колишньої колегою Конгресу ФХУ на 22 вересня. 

«Слатвицьку було звільнено моїм рішенням»

– Георгію, пані Слатвицька стверджує, що ви повністю замкнули керівництво Федерації на себе. Що вона має на увазі?

– Керівництво Федерацією хокею здійснюється колегіальними органами. Є президент, до повноважень якого належать певні функції, які він виконує одноосібно. Є Виконком Федерації, є Рада Федерації. Є регіональні підрозділи. Тому, звісно, я повноцінно керую Федерацією в рамках своїх повноважень. Відповідно, огульні заяви про узурпацію виглядають абсолютно непрофесійно. Поясніть мені, будь ласка, що означає узурпація влади Зубком?

– Так це не я стверджую.

– Що вона мала на увазі, я не хочу думати. Це живе питання: хтось щось говорить, робить якісь закиди, звинувачення на адресу не лише мене, а й команди, яка працює зі мною важко і складно, а головне, яка має результати. Тому, коментувати плітки, які не підтверджені жодним фактом, я не буду. Давайте поговоримо про хокей. Якщо будуть факти від вас, я точно відповім на кожне питання стосовно фактів моєї діяльності на посаді президента.

– Звідки пішла природа розбіжностей у поглядах між вами та пані Слатвицькою? З чого це почалося?

– Олександра була запрошена на роботу мною, працювала. Потім, я, як керівник організації, після багатьох дій, вчинків, результатів або їх відсутності, ухвалив рішення навіть не про звільнення, а на перехід Олександри на іншу посаду, враховуючи невиконання нею своїх повноважень в тій мірі, які були визначені мною як президентом і вимогами нашої роботи. 

До кожного співробітника у мене є вимоги. Працює він добре чи погано, залежить від конкретно визначених результатів. Коли були не виконані ряд процесів, вона була переведена на іншу роботу. Бо я ціную кожну людину в команді і намагаюся робити найбільш м’якою силу дії. Пропоную інший варіант, визначаю, де саме людина може показати свою ефективність.

Спочатку вона займалася внутрішньою політикою, потім була переведена на зовнішню. У зовнішній були провали, які мають чіткі фінансові збитки. Вона була звільнена. Все. З мого боку ніяких конфліктів чи непорозумінь.

Зубко і Слатвицька. Колаж: Sport-express.ua

«Відкрито кримінальну справу, у якій Федерацію визнано потерпілою»

– Що сталося на Раді Федерації 19 липня?

– Ніякого конфлікту з Радою Федерації у мене немає. Якщо якісь люди, які самопроголошено себе вважають якимось органом або президентом… Як ми визначаємо, хто президент Федерації, скажіть будь ласка? Як перевірити, хто президент Федерації?

– Звітно-виборний конгрес визначає.

– Не зовсім. А як перевірити, що президент Федерації хокею України – Данило, Георгій чи Олександра? Хто може це підтвердити станом на сьогодні?

– Статутні документи.

– Ні, реєстр. Директор підприємства, голова організації, визначений державними реєстрами. І ви можете зайти в реєстр, який є публічним, і перевірити, хто станом на сьогодні є президентом Федерації. Відповідно, президентом Федерації сьогодні в реєстрі є Георгій Зубко, якого обрали чотири роки тому на законному конгресі. 

Коли проведено було в незаконний спосіб якесь збіговисько людей, які когось призначали, когось прибирали… Стосовно цього державними органами ними отримана відмова. Їх протокол визнаний як недійсний через порушення статутних документів. І це чітко визначає держава і державні органи. І ми ж можемо це перевірити. Тому сьогодні говорити, що хтось крім Зубко є президентом Федерації, є маніпуляцією. 

Тому, Рада Федерації – ніякого питання немає. Вона функціонує, як і Федерація хокею, як і Офіс Федерації. Ви можете прийти до нас і побачити, що пані Слатвицької там немає. Що там працюють люди по всіх напрямках. Що їздить збірна, тренуються діти, готується чемпіонат і Кубок у ці дуже непрості часи. І працюють люди, яких постійно в чомусь звинувачують, не маючи жодного підтвердження. І тільки збивають їхню роботу. І тому, що роблять на вулиці якісь люди і що вони пишуть на якихось невідомих сторінках, сайтах, на жаль, або на щастя, ми не маємо часу переглядати. 

І тому мені дивно, чому ви як журналіст і ваше видання робите такого рівня матеріал, який станом на зараз тільки вводить в оману ваших читачів. Бо є реєстр, є кримінальна справа, у якій Федерація визнана потерпілою. Йдуть слідчі дії і все це, насправді, відволікає нас від нашої роботи. Тому Федерація працює, приходьте подивіться.

– Я вже пробував – мене не пустили. Сказали, що це режимний об’єкт.

– Це стадіон НСК Олімпійський, на якому ми знаходимося. Відповідно, там просто є система пропуску. Якщо ви маєте бажання, я вас особисто запрошую і зроблю гарну екскурсію, порозповідаю, чим займається Федерація, в яких умовах ми працюємо, як виглядає наше бюджетування, хто працює, як працює… Складно працюємо, але працюємо. І не дивлячись на все, ми маємо найкращий сезон за останні роки. Не дивлячись на війну і все інше. Можливо, я іноді емоціоную з цього приводу, але закиди, які роблять мені і моїй команді, мені виглядають вершиною лицемірства. Бо на кожне ваше питання я готовий відповісти фактом.

– Розкажіть про цю історію із льодовим обладнанням з Дружківки. Де воно тепер? Коли виникла ця ініціатива я навіть спілкувався із представниками міської адміністрації Дружківки. То обладнання вивезли в Ужгород чи ні?

– Питання хокейної інфраструктури, це ж не лише про Дружківку, це про Краматорськ, про зруйновану в Харкові, про окуповану в Мелітополі. Нестача льодової інфраструктури – одна з перешкод розвитку українського хокею. Бо за десятки років її майже не збудовано. На відміну від багатьох інших видів спорту.

Ми мали велику програму будівництва, погоджену на рівні держави. У кожній області. І вона була прийнята в проєкт Велике будівництво. У кожній області була виділена земельна ділянка, мережі, був готовий проєкт. Війна змінила наші плани. Більше того, забрала частину діючої інфраструктури. Окупація, руйнування. І це Харків нещодавно, Авангард у місті Києві, про який ми чогось не говоримо. 

Тому коли ми бачимо, що є льодові арени, наближені до фронту, і на яких точно зараз не можуть займатися діти, то була наша ініціатива стосовно релокації даних арен у місця більш безпечні. І це стосується Дружківки, Краматорську, щонайменше. І ми дійшли попередньої згоди з місцевою владою Дружківки. І наша пропозиція була проста: ми за власні кошти вивозимо те обладнання, яке є в наявності. Ви можете самі визначити, до якого обласного центру на західній частині України. Ви погоджуєте, маєте добрі відносини. Давайте зробимо так, щоб це обладнання працювало для дітей. І ми покриємо витрати на те, щоб її релокувати і працювати в цих регіонах. 

Ми отримали відмову від Дружківки та Краматорську. І я публічно хочу про це сказати, що керівники цих муніципалітетів, маючи таку можливість, тримають сьогодні у непрацюючому стані обладнання, яке могло б працювати для українських дітей-хокеїстів. Це болюча тема, вони не дають відповіді, хоча ми написали десятки листів. Це в рамках їх повноважень. Ми, як громадська організація, не можемо вплинути на їх рішення по відмові. Тому, користуючись нагодою, я закликаю Краматорськ і Дружківку передати те обладнання до регіонів, у яких воно буде працювати на користь суспільства. А воно там стоїть і не функціонує. Ми засмучені такими рішеннями і вважаємо, що вони перешкоджають розвитку хокею. 

На жаль, з точки зору інфраструктури та її розвитку були вочевидь помилкові рішення з точки зору визначення де її будувати. Наприклад, коли збудована льодова арена не в обласному центрі, а в районному біля нього, то це насправді перетворюється на валізу без ручки. Воно лягає тягарем на місцевий район, немає обласного центру і це, на мою думку, не зовсім правильні інфраструктурні рішення, які не дають розвитку, а роблять льодову арену незрозумілим навантаженням для районного центру. Сьогодні ми формуємо інфраструктурну політику зовсім іншим чином. І це є в проєкті розвитку, який мною буде підготовлений до нового конгресу.

«Аудит ФХУ проведе компанія зі світовим ім’ям»

– Чи правда, що ви проводите фінансовий аудит Федерації перед конгресом?

– Обов’язково. Ми проводимо фінансові аудити завжди. Наведу приклад. Благодійний фонд Ukrainian Hockey Dream, який був створений після початку повномасштабного вторгнення. Ми запросили величезну аудиторську компанію зі світовим ім’ям, яка провела аудит першого року роботи фонду. Це компанія Baker Tilly, які дали нам висновок. 

І так само Федерація проводить аудит. І звісно, до завершення моєї каденції буде міжнародний та державний звіт. Для того, щоб показати всім і пересвідчитися самому у тому, що ми правильно використовуємо всі кошти. Враховуючи, що Федерація хокею не знала таких бюджетів до мого президентства. Були залучені величезні кошти. І я маю звітувати не лише перед державою, а й перед тими людьми, які особисто мені, під розуміння того, що я розвиваю цю гру, давали кошти. Тому перед цими людьми я також несу відповідальність.

Звісно, аудити проходять завжди. Цього вимагають закон, статут та ті люди, хто ці гроші нам дає.

– Так а зараз ви яку компанію залучаєте на аудит?

– Ми залучаємо декілька компаній паралельно. Ми робимо великий аудит. Це буде компанія зі світовим ім’ям. Називати її я не буду, бо у нас підписаний NDA на першому етапі.

– Результати аудиту будуть публічними?

– Обов’язково, як і були публічними по Ukrainian Hockey Dream. Це вперше, коли Федерація хокею залучає до аудити компанію з топ-10 чи з топ-5 у світі. Звісно, вони публічні.

Збірна України. Фото: ФХУ

«Ніякого Конгресу 22 вересня не існує»

– Хто увійде до складу учасників чемпіонату України у прийдешньому сезоні? Про скільки клубів ми можемо говорити зараз? Чи загрожує щось проведенню чемпіонату?

– Ми провели два чемпіонати під час війни. Федерація хокею фінансувала велику кількість процесів, іноді навіть не притаманних нам. Я повернуся трошки до вашого питання про інфраструктуру. Федерація фінансувала льодові арени, як приватні, так і державні, щоб вони були запущені. Бо нам було важливо, щоб ці арени функціонували. Чемпіонат України: для нас важлива його наявність. І нам достатньо українських гравців і суддів. І команди почали грати на центральних аренах, як в Києві, так і в Одесі. 

І сьогодні ми бачимо, що команди готуються до проведення чемпіонату. Єдине, що нам заважає, це самопроголошена група людей, яка рветься до влади, побачивши, що хокей перетворюється на цінність. Що є прогрес, який створений великою кількістю людей з нашої команди. Для нас це велика частина хокею, національний чемпіонат. Ми до нього готуємось. Єдине, що з нововиявлених обставин нам заважає, це люди, які просто все це руйнують. Погрожуючи участю в змаганнях, проведенню Кубка і іншими забороненими речами для маніпуляцій. Люди готові пожертвувати хокеєм заради чого? Було б непогано, якби і ви у них про це запитали.

– Чого ви чекаєте від Конгресу 22 вересня?

– А чому ви вирішили, що Конгрес 22 вересня?

– Пані Слатвицька анонсує Конгрес саме у цей день.

– Дивіться, я ще раз вам кажу: вона не є співробітником Федерації. Їх діяльність є шкідливою виключно в інформаційному просторі. Вони не мають жодних повноважень, жодних дій, вона не є працівником Федерації. Де вона визначена президентом? Хто вона з точки зору вашого, наприклад, інтерв’ю. В кого ви його брали?

– У колишньої віцепрезидентки Федерації хокею України, наприклад.

– У колишньої віцепрезидентки – приймається. Але протокол, яким вони звільнили президента Зубка і призначили Конгрес, визнаний недійсним. Визнаний юстицією. Є кримінальна справа, по якій йдуть слідчі дії. Які прямо говорять про підробку даного протоколу. Тому я б на місці цих людей думав би про відповідальність стосовно таких дій, а не бажання будь-якою ціною щось провести. 22 числа ніякого Конгресу Федерації не існує.

Відповідно, статут нас зобов’язує проводити раз на чотири роки звітно-виборчий конгрес. Який відбудеться цього року, як і чотири роки тому. Він був у грудні. Чому люди намагаються провести його у вересні, хоча до конгресу залишається кілька місяців, спробуйте відповісти самі. Навіщо вони це роблять? Буде звітно-виборчий у грудні місяці. Хто зажадав його провести у вересні? Це якась дуже дивна обставина. Жодних пояснень. 

– Так і все ж таки, а скільки команд і хто саме гратиме у прийдешньому чемпіонаті?

– Станом на сьогодні ми готуємося грати у шість команд. Є нові учасники. Є й чинні. Станом на сьогодні йдуть товариські матчі в Україні. Сьогодні заявила про участь одеська команда Шторм. Не маємо чіткої позиції від харківських або вінницьких Берсерків. Сподіваюся, що всі інші учасники залишаться. 

Не хотілося б, щоб поява нових команд ставала причиною зникнення інших. Хочеться, щоб багато років команда грала у чемпіонаті. Щоб у неї з’являлася своя фан-база. І коли Дніпро (Херсон) почав грати в Одесі, для нас було важливо, щоб з’явилася команда не замість Херсону, а поряд з Херсоном. Тому Херсон продовжує грати, а в Одесі заявлена інша команда. Я думаю, що це гарне і складне для виконання рішення. Команда приїхала в Одесу, зіграла там сезон. Привезла професійний хокей. Херсон, поки не має своєї домівки, поїхав в інше місце. 

Перед чемпіонатом плануємо провести Кубок. Який так само готують на різних рівнях.

Підсумовуючи нашу розмову, я хотів би сказати, що це питання не про хокей, а про загальну справедливість. Команда, яка прийшла зі мною, зробила найкращі результати. До сьогодні немає жодного конструктивного пояснення щодо питань, які сьогодні закидаються в пресі. Ми не обговорюємо результати наших збірних, які прогресують. Два роки під час війни проведення чемпіонату. Питання розвитку дитячої інфраструктури. Тому маски скинуто, на жаль. Людей, для яких хокей не має значення. Коли ти можеш шантажувати чемпіонатом, кубком чи проведенням кемпу, для мене це червона лінія. І коли на біле говорять, що це чорне, то це вершина цинізму. 

Готується нова програма розвитку на наступні чотири роки, у якій буде показано, як ми сформуємо принципи регіональної політики, дитячо-юнацький хокей в Україні та закордоном. Національні збірні та національний чемпіонат. І будемо сконцентровані на молоді. Це буде один із головних пріоритетів. Роботи багато і ми до неї готові.