«Хай Росія грає проти КНДР»: Христич відреагував на рішення IIHF та підбив підсумки кваліфікації на ОІ-2026

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
10659
6 голосів
«Хай Росія грає проти КНДР»: Христич відреагував на рішення IIHF та підбив підсумки кваліфікації на ОІ-2026
Дмитро Христич. Фото: Google
Головний тренер збірної України Дмитро Христич ексклюзивно для сайту Sport-express.ua прокоментував матчі третього етапу кваліфікації на Олімпійські Ігри 2026 року, озвучив плани на майбутнє та принцип за яким формує головну команду країни.

На минулому тижні національна збірна України з хокею потішила мільйони своїх шанувальників тим, що досить несподівано виграла подолала третій етап кваліфікації на зимові Олімпійські ігри 2026 року. 

У квартеті J підопічні Дмитра Христича розгромили Південну Корею (4:0), у серії післяматчевих булітів здолали Польщу (3:2) та на класі переграли Естонію (5:3).

Саме кваліфікаційний турнір до ОІ-2026 року, яка пройде в Мілані та Кортіна-д'Ампеццо, став першим серйозним випробуванням для головного тренера нашої національної збірної Дмитра Христича, який лише в жовтні минулого року заступив на місток.

Одразу після турніру в Сосновці Христич відлетів за океан, адже мешкає у США, але, як і обіцяв, виділив час для спілкування з кореспондентом сайту Sport-express.ua Віктором Глухеньким.

Дмитро Христич. Фото: Google

«До початку матчів, на нас мало хто ставив. Рівень внутрішньої першості нашої держави, ви чудово розумієте який»

– Дмитро Анатолійович, третій етап кваліфікації на зимові Олімпійські ігри 2026 року – вже історія. Дякувати, з позитивним фіналом. До початку турніру вірили, що Україні вдасться перемогти в ньому?

– Якщо питання полягає в тому, чи задоволений я результатом за підсумками матчів на третьому етапі кваліфікації на Олімпійські Ігри 2026 року – звісно, що так (сміється, – прим. В.Г.). До початку турніру на нас мало хто ставив.

Я вам так скажу – нервів вистачало протягом всього турніру. І перед першим поєдинком проти Південної Кореї, бо дуже давно Україна не перемагала азійські хокейні збірні, і, звісно ж, перед грою проти Польщі. Суперник принциповий. У них у країні хокей на підйомі. І, знову ж таки, навіть не згадаю, коли востаннє ми їх перемагали. Років десять назад, здається (востаннє до гри в Сосновці українцям вдавалося обіграти поляків 20 квітня 2013 року (4:3), серія без перемог налічувала 15 матчів, – прим. В.Г.). Та й із Естонією просто не було.

– Чи задоволені ви рівнем хокею своїх підопічних, не беручи до уваги підсумкові результати?

– Щодо гри загалом, то всі дев’ять періодів точно не були за нами (сміється, – прим. В.Г.). Були і відверті провали в окремих епізодах. Не буває в хокеї все гладко й ідеально навіть у найкращих збірних світу.

У цієї збірної України є потенціал, але ми повинні розуміти також і її справжній рівень. В нас у складі було чимало гравців з чемпіонату України (сім виконавців, – прим. В.Г.), а рівень внутрішньої першості нашої держави, ви чудово розумієте, який. Він набагато нижчий, ніж в Європі.

Але, запевняю, якщо, припустимо, один гравець грає десь у Європі, а інший в Україні, то це не означає, що в гравця з чемпіонату Польщі чи Словаччини буде гарантоване місце в збірній.

У джерсі з тризубом на грудях гратимуть лише найкращі. Мені не важливо, за який клуб і в якій країні та лізі грає гравець. Важливий рівень його майстерності. Зараз гарантії на потрапляння до збірної немає ні в кого.

Збірна України з хокею. Фото: Google

«Ні в кого з хокеїстів немає стовідсоткової гарантії, що він буде викликаний на чемпіонат світу»

– Але ж певний кістяк чи-то список збірної ви вже сформували? Не за горами квітень і чемпіонат світу в Дивізіоні 1В. Не менш, якщо навіть не більш важливий івент для України.

– Чемпіонат світу в Литві не за горами, але й не завтра. Ще є час до нього підготуватися. Склад збірної от прямо зараз я вам точно не назву. І повторюсь, ні в кого з хокеїстів, які грали на турнірі в Польщі, немає стовідсоткової гарантії, що він буде викликаний до лав збірної і на чемпіонат світу.

Наприклад, Артур Чолач зовсім не факт, що нам допоможе. Невідомо ще який буде календар матчів у його команди (Sioux Falls Stampede, США).

Звісно, на наших європейців-легіонерів розраховую, бо чемпіонати в Європі, їх календарі, вибудовані так, що є спеціальні вікна для матчів національних збірних. А в Північній Америці на це не зважають. Гравців з НХЛ у цій збірній, шкода, але немає. Не завадили б нам зірки такого рівня, але…

Також, варто сказати, що активно слідкуємо і за молоддю, яку точно помалу будемо залучати до лав національної збірної. 

Ближче до квітня я вже зможу більш предметно говорити про склад збірної на чемпіонат світу в Дивізіоні 1В.

Дмитро Христич. Фото: Google

«Нехай росія та білорусь грають між собою чи проти Північної Кореї. Їм не місце у світовому хокеї»

– Днями офіційно стало відомо, що Міжнародна федерація хокею продовжила бан для збірних росії та білорусі ще на один на сезон. Обидві збірні точно не зіграють на чемпіонаті світу 2024 року, а білоруси ще й у фінальному кваліфікаційному раунді до Олімпіади-2026, де мали б бути нашими суперниками.

– Росіян і білорусів забанили практично у всіх видах спорту. Хокей не має бути винятком. Мовчать вони чи явно підтримують політику Путіна – байдуже. У світовому спорті та цивілізованому світі загалом не місце спортсменам з країни-окупанта та її посібниці (рф та рб відповідно). 

Нехай росія та білорусь грають між собою чи проти Північної Кореї. Я однозначно проти того, щоб хокеїсти з росії та білорусі допускали до будь-яких міжнародних змагань.

– Якби білорусь не забанили, то ви б не вивели збірну на лід?

– ІІХФ вже винесла своє рішення. Тому я навіть не думаю про те, як би ми вчинили, а як би не вчинили. Їм (білорусам та росіянам) не місце у світовому хокеї – крапка.

– До останнього рішення IIHF нашими суперниками у фінальній кваліфікації до Олімпіади-2026 були Словаччина, Казахстан та білорусь. Тепер маємо грати проти Латвії, Словенії та Франції. Усі опоненти як на підбір – всі з еліти світового хокею.

– В Україні особливо не вірили й до початку третього етапу кваліфікації на Олімпійські Ігри 2026 року, який ми виграли. Байдуже, що нас вважають аутсайдерами. 

Як би не склалася фінальна кваліфікація – це буде дуже класний досвід, бо всі ми вже засумували без поєдинків проти збірних з еліти світового хокею.

Це буде відмінна нагода для кожного гравця перевірити свої власні сили на фоні таких майстрів, які грають за Латвію, Словенію та Францію, показати себе. Мотивація буде величезна.

– Капітан нашої національної збірної Ігор Мережко запевнив, що попри силу опонентів, нерви він та його партнери потріпають всім.

– Ні. Нерви ми нікому тріпати чи псувати не будемо. Будемо намагатись покази найкращий хокей у своєму виконанні.

Фінальна кваліфікація до Олімпіади ще дуже нескоро. Предметно поговоримо після чемпіонату світу в Литві.