Прогноз на фінал Кубка України Ворскла – Шахтар: Сачко, Воробей і Кравченко вважають фаворитом Шахтар, але є нюанс

Аватар Руслан Мороз Руслан Мороз
1126
4 голоси
Прогноз на фінал Кубка України Ворскла – Шахтар: Сачко, Воробей і Кравченко вважають фаворитом Шахтар, але є нюанс
Колаж Спорт-Експрес
Вихованець Шахтаря та колишній гравець полтавської Ворскли Сергій Кравченко, колишній нападник Шахтаря Андрій Воробей, а також колишній гравець та екстренер полтавчан Василь Сачко ексклюзивно для Sport-express поділилися очікуванням від фіналу Кубку України, що відбудеться у Рівному 15 травня о 19:00.

Автор – Ігор ЛИСЕНКО

У 2009 році сенсаційну перемогу у турнірі здобула полтавська Ворскла. 15 років потому ці ж самі противники зустрінуться знову на цій же стадії турніру, щоб визначити кращого. 

Хто ж стане володарем трофею у цьому році? Кореспондент сайту Sport-express звернувся до експертів:

  • Сергій Кравченко – вихованець Шахтаря, колишній півзахисник Ворскли та збірної України, нині – тренер ФК Олександрія
  • Василь Сачко – уродженець Донецької області, колишній нападник Ворскли, автор того самого голу 15 років тому
  • Андрій Воробей – колишній нападник Шахтаря та національної команди України

Наші співбесідники оцінили форму команд, їх шанси на перемогу, а також згадали той самий фінал в Дніпропетровську в 2009 році.

Кубок України. Фото: ФК Динамо Київ

Ворскла – Шахтар: хто фаворит матчу?

Всі наші експерти вважають фаворитом гірників та відмічають чудову форму команди, але вважають, що фактор фіналу може зіграти свою роль. 

Василь Сачко: У фіналі завжди бувають сюрпризи, але фаворит – однозначно Шахтар, вони зараз на ходу та заслужено оформили чемпіонство.

Сергій Кравченко: Очевидно, що фаворитом є Шахтар – чемпіон України, який демонструє найбільш якісну гру у цьому році, але це – фінал, і все може трапитись.

Андрій Воробей: Донецький Шахтар – фаворит фіналу, все говорить на їх користь.

До фіналу Кубку України футболісти Шахтаря підходять у статусі чемпіонів України. Фото: Шахтар

Ворскла – Шахтар: що може протиставити супернику Ворскла?

Ворскла вже вісім турів, з березня (1:0 над Чорноморцем), не може виграти в УПЛ. У минулому турі, ведучи в рахунку та не забивши пенальті з двох спроб у компенсований час другого тайму, полтавці вдома програли Минаю – 2:3.

Сергій Кравченко вважає, що полтавці вже достроково почали готувалися саме на фінал: Думаю, що вони збирались обіграти Минай, все одно гарантувати собі місце в УПЛ та спокійно готуватись до фіналу, але Минай трохи зіпсував їм настрій і турнірне становище. Протиставити «гірникам» вони можуть божевільну самовіддачу. Якщо фарт буде на стороні полтавців, тоді, може, щось і вийде. В останніх матчах ворскляни вже награвали склад із п’ятьма захисниками, вважаю, що це робилось під Шахтар, підготовка тривала.

Сергій Кравченко. Фото: ФК Олександрія

На думку Андрія Воробея, Ворскла буде грати «автобусом»: Кубок України – лише одна гра, і у футболі все буває. Будь-яка команда може здивувати. Ворскла може, в свою чергу, показати характер, поставити автобус, як кажуть деякі експерти, та шукати свій шанс у контратаці.

В Україні вперше за три роки зіграють фінал Кубка з футболу: де дивитися матч Ворскла – Шахтар

Ворскла – Шахтар: Повторення історії 2009 року можливе?

Василь Сачко, який був автором переможного голу у тому фіналі, пригадав свої відчуття та емоції в той день: Спогади дійсно яскраві. Таких моментів досить мало буває у житті, їх важко забути. Ми постійно на контакті з футболістами Ворскли-2009, спілкуємось, згадуємо той час. 

Тоді Шахтар був не просто чемпіоном України, а й свіжим володарем Кубка УЄФА, дуже потужним суперником. У нас також команда була непроста – завдяки керівництву клубу, які ставили відповідні завдання, та тренерському штабу Миколи Петровича Павлова. Згадую ті часи, як ми налаштовувались, готувались до матчу та й взагалі провели класний сезон. У нас була чудова команда, колектив не тільки на полі, але й поза полем, якісні легіонери, які стали нам рідними.

Шахтар і тоді був фаворитом, вони змусили себе поважати в Європі, але завдяки плану нашого тренерському штабу, який спрацював, ми досить відповідально та з концентрацією провели цей матч і дочекались свого моменту, щоб забити переможний м’яч. Скажімо так, Шахтар тиснув, ми терпіли. Завоювали для всієї Полтави цей трофей. Спогади неймовірні.

Василь Сачко святкує переможний гол у ворота Шахтаря в фіналі Кубку Україні-2009. Фото: Google

Сергій Кравченко, хоча у другій половині того сезону вже не грав за полтавців, але добре пам’ятає шлях до фіналу та сам матч: Дивився та згадую цей фінал. Тим більше, перші півроку у тому сезоні грав за Ворсклу, тому вважаю, що наполовину заслужив цю перемогу, бо грав до півфіналу, голи навіть забивав. 

Зараз трохи інша ситуація, ніж тоді. Шахтар був після перемоги у єврокубку, витратив всі сили та емоції в фіналі Кубку УЄФА. Та й не було такої різниці в силі команд, як зараз.

Андрій Воробей не вірить в повторення історії 2009 року: Зараз, думаю, такого вже не буде. Не буде вболівальників, бо є обмеження. Підтримки у команд не буде. Та й склад у Ворскли був тоді сильніший, навіть при розумінні, яким зірковим був Шахтар у Луческу. Може статися що завгодно: свій якийсь один гол ворскляни можуть знайти і перемогти, але в це я не вірю.

У півфіналі Ворскла була сильнішою за Полісся. Фото: УАФ 

Ворскла – Шахтар: Полтавці у кризі?

Попри те, що Ворскла в чемпіонаті перебуває в кризі, Сергій Кравченко відзначає, що легенді Ворскли Долганському треба дати шанс: Вони у багатьох іграх втрачали очки, програвали, хоча заслуговували на більше. Сергій Долганський – це легенда клубу, треба дати йому час і все буде гаразд. Такі люди й повинні працювати в команді, які грали за неї і для кого ця емблема не порожнє місце. Тому я вважаю, що Долганський разом зі своїм тренерським штабом на своєму місці.

Василь Сачко вважає, що Ворсклі не щастило, та очікує більшого від полтавців: Щоб розуміти, чому Ворскла програє, треба бути всередині команди. Бувають спади та різні причини, про які ми можемо не знати. Так, до фіналу Кубку України команди підходять з різним настроєм. Але тренерський штаб Ворскли розуміє, що це кубок, тут бувають дива, хоча буде й непросто проти команди, яка на ходу та вмотивована. 

Мені тяжко давати оцінки колезі, розумію, що нелегко. Слідкую за Ворсклою і вважаю, що вони досить непогані матчі проводили, десь не щастило, мали перевагу, але допускали помилки. Тяжко, не найкращий сезон. Бажаю Сергію Миколайовичу терпіння! У Полтаві є якісні футболісти, з якими ще я працював, знаю їх характер, думаю, команді потрібно якесь перезавантаження, очікую більшого від Ворскли.

Андрій Воробей дав коротку оцінку сезону полтавців: Щодо Ворскли, не скажу, що це повний провал, але сезон невдалий. Навіть попри перший за кілька років вихід у фінал кубка.

Андрій Воробей. Фото: Google

Ворскла – Шахтар: Прогноз на гру від Воробея та логіка матчу від Сачка й Кравченка 

Василь Сачко: Не люблю давати прогнозів. Розумію, що Ворсклі буде дуже непросто, будуть грати від оборони, Шахтар буде домінувати першим номером та намагатися забити швидкий м’яч. Спрогнозувати фінал все одно важко, тому що в кубку є місце сенсаціям.

Сергій Кравченко: Буде перевага Шахтаря у володінні м’ячем. Ворскла буде у низькому блоці, сподіватись на контратаки та стандарти. Шахтар зараз дуже впевнено грає, плюс вони зараз у чудовому настрої, стали чемпіонами, йдуть одні перемоги, тому Ворсклі буде дуже важко. Бажаю їм успіху, хоча вважаю, що все завершиться перемогою Шахтаря в основний час.

Андрій Воробей: Шахтар буде грати першим номером, контролювати гру. Полтавці гратимуть по супернику, організовано оборонятимуться та шукатимуть свої моменти. Фінальний рахунок, думаю, буде 2:0 на користь Шахтаря.