«У нас лише ідіоти люблять говорити «весняний футбол»: Леоненко про матч Шахтар – Марсель

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
2280
6 голосів
«У нас лише ідіоти люблять говорити «весняний футбол»: Леоненко про матч Шахтар – Марсель
Шахтар - Марсель, Леоненко. Колаж: sport-express.ua
Колишній форвард Динамо та збірної України, а нині відомий футбольний експерт Віктор Леоненко, ексклюзивно для сайту sport-express.ua поділився думками про матч Шахтар – Марсель в рамках 1/16 фіналу Ліги Європи.

Учора Шахтар у номінально домашньому матчі у Гамбурзі розписав бойову нічию із Марселем (2:2). «Гірникам» двічі довелося відіграватися і з цією задачею вони впоралися блискуче, завдяки голам Матвієнко та Егіналдо.

Сайт sport-express.ua поговорив з Віктором Леоненком про наступне:

  • Чому у Шахтаря такі проблеми в обороні;
  • Чому Бондар – це Кривцов №2;
  • Хто був найкращим та найгіршим гравцем матчу;
  • Чому треба шукати заміну Степаненку;
  • Чому не впоралися з Обамеянгом;
  • Яка думка про Судакова;
  • Прогноз на матч-відповідь.

«У Шахтаря завжди бардак в обороні, як і у всіх атакувальних команд. У Барселони в найкращі роки теж так було»

– Вікторе Євгеновичу, як вам матч?

– Це був день Шахтаря, фарт був на боці донецької команди. 

– Давайте пройдемося по забитих і пропущених голах.

– У нас якась нездорова тенденція, що всі захисники під час флангових передач біжать до воротаря, залишаючи своїх підопічних. Просто стій зі своїм гравцем і вибивай! У першому голі була груба помилка Коноплі. 

Марсель перший свій гол теж привіз, таке відчуття, що француз не по футбольному м'ячу бив, а по тенісному, коли Матвієнко забивав. 

У другому пропущеному голі не допрацював Зубков, який мав страхувати Гочолейшвілі. Я так і не зрозумів, як м'яч залетів у ворота Різника через 500 ніг. Ндіайє влучив вдало. У Шахтаря провалювалися фланги, тому що крайні хави не вміють відбирати.

Усі голи були забиті через помилки, тільки м'яч Егіналдо хороший. Уже будуть говорити, що не дарма купили. 

– Чому захист Шахтаря так провалювався в цьому матчі?

– Не тільки Шахтаря, а й Марселя. Згадайте, як помилилися захисники французів у першому таймі, коли бив Зубков. Я взагалі не поважаю тренерів, які виходять з оборони в атаку через пас. 

– Чому захисники Шахтаря не могли впоратися з Обамеянгом?

– Тому що він Обамеянг. До нього готувалися, але не впоралися. Гравці Шахтаря не вміють відбирати, вони вміють атакувати. 

– Навіщо Шахтарю купувати атакувальних гравців Кевіна і Марлона, коли такий бардак в обороні?

– У Шахтаря завжди бардак в обороні, як і у всіх атакувальних команд. У Барселони в найкращі роки теж так було. А сьогоднішню Барселону навіть моя команда ветеранів обіграє. 

Гравця Шахтаря святкують другий гол у ворота Марселю. Фото: УЄФА

«Ви бачили Судакова в цьому матчі? Особисто я – ні. А за нього 150 мільйонів хочуть!»

– Давайте по персоналіях. Хто в Шахтарі сьогодні слабка ланка?

– Однозначно Бондар. У Шахтаря взагалі хвороба на цій позиції. Спочатку був Кривцов, який вічно лупив в аути в простих ситуаціях і з-під нього забивали, зараз його місце зайняв Бондар, який трохи жорсткіший. 

Також слабкий у захисті Конопля, який постійно біжить уперед, забуваючи про гру в обороні. У цьому плані він нагадує Караваєва, який теж не захисник. 

– Кого в Шахтарі назвете найкращим гравцем матчу?

– Зубков добре зіграв в атаці, але через помилку, коли він не встиг підстрахувати Гочолейшвілі, я не можу назвати його найкращим. Різник виглядав непогано. Але я віддам «Лева матчу» Егіналдо і Матвієнку.

– Що скажете про Судакова?

– Ви його бачили в цьому матчі? Особисто я – ні. А за нього 150 мільйонів хочуть! Ювентус і Наполі правильно оцінили ситуацію і ввічливо вийшли з переговорів. 

– Степаненко отримав травму і був замінений на Назарину. Це серйозна втрата для Шахтаря?

– Звичайно серйозна. Тарас – капітан, грає на рівні, вигризає м'ячі, хоча вже не завжди встигає за моментами. Шахтарю пора міняти Степаненка, і на його позицію шукати молодшого футболіста. Назарина – не опорник, він слабкий на цій позиції. Шахтар постійно купує атакуючих гравців, а треба купити опорника, і вже давно. Але це вже не моя справа, я не збираюся робити роботу Пушича. 

«З такою грою Шахтар стане чемпіоном в УПЛ. Хоча, якщо пройдуть Марсель, то в чемпіонаті буде складніше через гру на двох фронтах»

– Що скажете про арбітраж?

– Арбітр відсудив слабенько. По-перше, не зарахував чистий гол Шахтаря, свиснувши ранній фол на Зубкові та не давши дограти момент. А по-друге, можна було ставити пенальті за фол Різника, мені здалося, він зачепив рукою ногу гравця Марселя. 

– Ваш прогноз на матч-відповідь?

– Я думаю, у Шахтаря більше шансів, але все залежатиме від кількості помилок в обороні. У Шахтаря були хороші, сміливі атаки, але вони закінчувалися нічим. Тому потрібно підтягнути виконавську майстерність. Шахтарю буде простіше грати на контратаках, тим більше оборона Марселя провалюється. 

У нас ідіоти люблять говорити «весняний футбол». Хтось побачив у Шахтаря весняний футбол? Нормально грали, бігали, техніка нікуди не поділася, а помилки були завжди. З такою грою Шахтар стане чемпіоном в УПЛ. Хоча, якщо пройдуть Марсель, то в чемпіонаті буде складніше через гру на двох фронтах.