Український клуб має шанс на пряму путівку в групу Ліги чемпіонів: для автоматичного виходу потрібні дві умови

Аватар Дмитро Вєнков Дмитро Вєнков
756
4 голоси
Український клуб має шанс на пряму путівку в групу Ліги чемпіонів: для автоматичного виходу потрібні дві умови
Гравці Шахтаря. Фото: ФК Шахтар (Донецьк)
Донецький Шахтар має шанс отримати пряму путівку в основний раунд Ліги чемпіонів на наступний сезон. Для цього необхідно, аби справдилися дві обов’язкові умови.

Шахтар має можливість напряму потрапити в Лігу чемпіонів сезону 2024/25. Для цього необхідно, аби одночасно склалися два фактори:

  • Шахтар виграє чемпіонат України;
  • в цьому сезоні ЛЧ виграє команда, яка відбереться на наступну кампанію турніру через національну першість.

Як і у попередні сезони, пряму путівку до ЛЧ отримає переможець турніру. Решта команд – за підсумками своїх чемпіонатів.

Якщо тріумфатор ЛЧ сезону 2023/24 кваліфікується у наступний розіграш турніру через національну першість, то цим він утворить вакантне місце. Саме його і може посісти Шахтар.

Згідно з оновленим форматом ЛЧ, вакантне місце отримає чемпіон із найвищим п’ятирічним рейтингом з асоціацій, які розташовані у таблиці коефіцієнтів УЄФА на 11-55 місцях. Цей рейтинг очолює Шахтар.

Серед восьми команд, що продовжують виступи у плей-оф ЛЧ, лише Боруссія Дортмунд перебуває за межами зони ЛЧ у своєму чемпіонаті – п’яте місце (в першому матчі 1/4 фіналу вони програли Атлетіко (1:2)).

  • Зазначимо, що розіграш ЛЧ сезону 2024/25 відбуватиметься за оновленим форматом. Участь у турнірі візьмуть 36 команд, які виступатимуть в єдиній групі за «швейцарською» системою. Груповий етап відтепер буде називатися «основний етап» («ліговий етап»);
  • Якщо обидва фактори, про які мова йшла вище, не справдяться, то переможець УПЛ стартуватиме з плей-оф раунду кваліфікації, а віцечемпіон – з другого раунду;
  • Шахтар нині лідирує в УПЛ, маючи в активі 49 набраних очок після 21 проведеного матчу;
  • Остаточний список учасників Ліги чемпіонів на сезон 2024/25 буде сформований після завершення всіх національних першостей. А також фіналу ЛЧ, що відбудеться 1 червня.