«У Кварцяного один мінус – він вважає ворогами всіх не згодних із його позицією»: жорсткі заяви Мацюка та Федецького

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
1438
0 голосів
«У Кварцяного один мінус – він вважає ворогами всіх не згодних із його позицією»: жорсткі заяви Мацюка та Федецького
Макцюк, Кварцяний, Шевчук. Колаж: СЕ
Колишній кандидат на посаду голови Волинської асоціації футболу Віктор Мацюк та ексзахисник Шахтаря та збірної України Артем Федецький ексклюзивно для sport-express.ua поділились думками про Віталія Кварцяного.

Вчорашнє інтерв’ю Віталія Кварцяного для сайту «Український футбол» набуло широкого резонансу. Культовий тренер заявив, що В’ячеслав Шевчук просив його зняти свою кандидатуру з виборів у Волинську асоціацію футболу.

Сам Шевчук це жорстко заперечив і сказав, що все було навпаки і саме Кварцяний просив свого конкурента Віктора Мацюка, якого підтримував В’ячеслав, знятись з виборів.

Сайт sport-express.ua поспілкувався з Віктором Мацюком і Артемом Федецьким, який був присутній на виборах у Волинську асоціацію, щоб дізнатись їхню точку зору.

Першим на наші питання відповів Мацюк.

«У Кварцяного один мінус – він вважає ворогами всіх, хто не згоден з його позицією»

– Вікторе, Кварцяний сказав, що Шевчук просив його зняти свою кандидатуру, В’ячеслав заявив, що все було навпаки і Володимирович просив про це вас. То як все було?

– Мені було неприємно читати висловлювання Кварцяного про мого хорошого друга і людину – Славу Шевчука. Я хочу розставити все по місцях. На вибори у Волинську асоціацію футболу мене висунуло місто Ковель і Ковельський район. Я зателефонував Шевчуку, і він мене підтримав, сказав: «Щоб все було порядно, давай зустрінемось із Кварцяним».  

Через пару днів ми зустрілись троє в кафе. Я сказав Кварцяному, що хочу поміняти футбол і зробити акцент більше на дитячому і місцевому футболі. Кварцяний хоче відродити ФК Волинь, я також цього хочу, але під час війни треба починати розвивати футбол із низів. 

Кварцяний і Шевчук. Фото: ТК Футбол

Ми добре поговорили, потім я повіз Кварцяного додому, а він мені каже: «Вітя, зніми свою кандидатуру. Тоді твій авторитет підніметься». А він перекрутив ці слова, начебто це Шевчук йому пропонував. 

У Кварцяного один мінус – він вважає ворогами всіх, хто не згоден з його позицією. Вам подобаються блондинки, а мені брюнетки, але ми ж з вами спілкуємось. Я знаю, чому Кварцяний котить бочку на Шевчука.

– Чому?

– Тому що Славік подав свою кандидатуру на посаду голови Рівненської асоціації футболу, а в конкурентах у нього людина Хахльова. А Кварцяний із Хахльовим у хороших відносинах. 

«Кварцяний сказав Михалику: «Якщо б я захотів, то міг тебе взагалі сюди не пустити»

– Чому вас не допустили до виборів у Волинську асоціацію?

– Було багато нюансів. По-перше, мою кандидатуру запізно висунули. Кварцяного тоді не було, він перебував у Польщі, всіма справами займався його права рука – Кохановський, з яким я товаришував багато років. У нього попросив надати інформацію про делегатів на конференції, які мають право голосу. Він сказав, що Київ не дозволяє поширювати цю інформацію. Але вже на конференції представник УАФ сказав, що мені мали надати цю інформацію. 

Багатьох делегатів із Луцька всунули у райони. Від Ковеля був Сергій Чабан. З багатьох районів взагалі не запросили делегатів на конференцію. Вийшло так, що мою кандидатуру перед конференцією підтримало мало голосів, яких не вистачило для допуску на вибори. 

Мені навіть не дали зачитати мою програму, хоча Федецький і Михалик просили надати мені слово. У Кварцяного на Волині все завжди добре, але я не побачив за його правління позитивних зрушень.

Він вже три каденції очолює обласну асоціацію, але в Луцьку до сих пір немає штучного поля, всі стадіони в орендах. У нас в Ковелі є стадіон, штучне поле, хороша база, на яку Рух приїжджав

Засідання Волинської асоціації футболу. Фото: VSN

– Так у підсумку ми виступили?

– Так, я висловився, але це вже було після того, як оголосили про перемогу Кварцяного. На конференції були присутні колишні гравці ФК Волинь, переможці буферної зони Другої ліги 1989 року. Напевно, їх запросили для підстраховки Кварцяного. Найсмішніше, що Тараса Михалика туди не пропускали. Кварцяний йому сказав: «Якщо б я захотів, то міг тебе взагалі сюди не пустити». Хоча Михалик – це глиба Волинського футболу.

– Гравці були присутні у якості тітушок?

– Ні, скоріше, як підтримка Кварцяного, але я не знаю, голосували вони, чи ні. 

– Когось із них назвати можете?

– Антонюк, Польний, Чабан, Поліщук.

– Чи спілкувалися ви з Кварцяним після конференції?

– Я приїхав на фінал Кубка області з футболу, підійшов до знайомих колишніх футболістів. Тут під’їхав Кварцяний. Я протягнув руку, він її потиснув, але відвернувся, таким чином показавши свою неповагу до мене. Він образився, хоча я не його ворог, а конкурент.

***

Далі надаємо слово Артему Федецькому.

«Кварцяний за десять років палець об палець не стукнув. Я не розумію, що він робить на цій посаді»

– Артеме, чому ви були проти Кварцяного на виборах голови Волинської асоціації футболу?

– Все просто. Дідусю вже пора на пенсію. Тому я на боці Шевчука однозначно.

– Наскільки я розумію, ви з Шевчуком та Михаликом підтримували кандидатуру Мацюка.

– Все вірно. Але людині навіть не дали виступити і презентувати свою програму. Кварцяний за десять років на посаді голови Волинського футболу не зробив нічогісінько. До його правління волинський футбол був більш менш на рівні, а з Кварцяним він впав на саме дно. 

Кварцяний просто тримається за посаду, не вирішує ніяких проблем, не розвиває футбол. Він вам в інтерв’ю розповідає казки про відродження ФК Волинь, а сам постійно сидить у Польщі і працює якимсь консультантом, будучи на посаді голови Волинської асоціації. 

Йому просто потрібно сказати всім дякую і спокійно піти відпочивати на пенсію. 

– Кварцяний щось казав на конференції, коли не допустили Мацюка?

– Він не хотів пускати Михалика. Розумієте, що в людини у голові, коли він сказав Тарасу: «Подякуй, що тебе взагалі пустили». Що це за засідання за закритими дверима?

На конференції ми прямо запитали Кварцяного: «Чому досі не побудована дитяча школа?». Він сказав смішну відмазку, що не є забудовником. Хтось іншій на цій посаді вже давно б знайшов комунікацію з обласною адміністрацією і забудовниками. Думаю, є багато людей, які готові допомогти в плані інфраструктури і побудувати дитяче поле. 

Михалик і Федецький. Фото: Instagram

Кварцяний за десять років палець об палець не стукнув. Я не розумію, що він робить на цій посаді. Так, Віталій Володимирович був хорошим тренером, давав результат у ФК Волинь, його люблять і поважають вболівальники, але на посаді голови – це катастрофа.

– Якщо всі за Мацюка, то чому його навіть не допустили до голосування?

– Я не знаю, дає Кварцяний їм [делегатам] якісь гривники чи ні. Можливо, вони живуть наративами, що Кварцяний – це злий дядько, який може щось зробити. Їм, як і Кварцяному, навіть в мирний час був нецікавий розвиток дитячого й обласного футболу. Це факт, який можна побачити за результатами його роботи. 

– Кварцяний залишився на посаді. Чи плануєте ви з Мацюком щось робити далі?

– Звичайно, плануємо. Кварцяний-то лишився на посаді, але це справа часу. Ви ж бачите, що робиться зараз в УАФ, там також до кінця незрозумілі деякі речі. 

Мені так смішно, коли ручні делегати кричать, що треба щось міняти у Волинському футболі, а самі переобирають Кварцяного, не ставши навіть слухати програму Мацюка, який всю область об’їздив. 

– Наскільки реально зняти Кварцяного за всіма протоколами?

– Наскільки я знаю, в регламенті прописаний такий пункт, коли людині виповнюється 70 років, то йому пора сказати: «До побачення», відправити на пенсію і подякувати за те, що 10 років займав чиєсь місце. 

Самі ми не можемо зібрати Конгрес. Думаю, після приходу нового президента УАФ зміниться стара вертикаль влади, включаючи обласні асоціації. Тільки так ми можемо змінити наш футбол на краще, інакше так і будемо топтатися на місці.

* * *

У цьому коментарі надані думки опозиції обласного футболу Волині. З цілком протилежною точкою зору ви можете ознайомитися в інтерв’ю Віталія Кварцяного сайту «УФ»