Евертон отримав штраф у вигляді 10 знятих очок: чому покарали команду і що це означає для Миколенка

Аватар Ілля Деулін Ілля Деулін
1068
0 голосів
Евертон отримав штраф у вигляді 10 знятих очок: чому покарали команду і що це означає для Миколенка
Віталій Миколенко. Фото: Getty Images
Навіть після зняття десяти очок Евертон може врятуватися від вильоту з АПЛ, адже новачки чемпіонату не є в силі нав'язати «ірискам» боротьбу. Але у разі подальших покарань буде складніше.

Журналісти Іван Громіков та Кирило Крижановський у інтерв'ю сайту «Український футбол» поділилися думками щодо поточного (у вигляді десяти очок) та можливого подальшого (мінус дев'ять балів та 300 мільйонів фунтів штрафу) для Евертона Віталія Миколенка.

Чому з Евертона зняли очки?

Громіков: «Евертон порушив правила фінансового фейр-плей, який дозволяє клубам мати збитки у 100 мільйонів фунтів за підсумками трьох сезонів. У Евертона вони були більшими на 20 мільйонів, клуб невдало намагався це приховати, тому їх також покарали за спробу обману».

Крижановський: «Головне, що Евертон взагалі визнав, що допустив порушення, а не зайняв позицію, наприклад, Манчестер Сіті. Проти «містян» відкрито набагато більше справ, але вони нічого не визнають, найняли крутих адвокатів, тому й відбудуться штрафами».

Чи зможе Евертон втриматися в АПЛ?

Громіков: «Покарання Евертона є жорстким (якщо апеляція не дозволить його зменшити), але цього сезону воно не повинно стати вироком. Всі три новачки Прем'єр-ліги, ‒ Бернлі, Лутон та Шеффілд Юнайтед, ‒ виглядають дуже слабко. Навіть без десяти очок Евертон поступається 17-му Лутону всього двома балами». 

Крижановський: «Залежить від подальших подій. Клуб може бути покараний ще на дев'ять балів, а тріо конкурентів у сезоні 2021/2022 вимагають 300 мільйонів фунтів компенсації від Евертону за його фінансові помилки. У разі набрання чинності одного з рішень Евертон не тільки вилетить у Чемпіоншип, а ще й матиме проблеми».

У разі вильоту Евертона з АПЛ, чи зможе Миколенко перейти в інший клуб?

Громіков: «Так, він може перейти в інший клуб Прем'єр-ліги. В Евертоні Миколенко виглядає добре, він зрозумів футбол Дайча, і це також створить певний попит на Віталія серед інших клубів АПЛ. Та якщо Евертон вилетить з Прем'єр-ліги, шанс повернутися туди швидко дуже високий».

Крижановський: «Миколенко - це гравець рівня середняка АПЛ. Якщо Евертон вилетить, то клуб продасть всіх своїх кращих гравців, щоб оптимізувати бюджет. Віталій у цьому сезоні додав, він демонструє стабільний та якісний футбол, отже, його місце точно не у Чемпіоншипі».

  • Після зняття очок Евертон опустився на 19-ту сходинку в турнірній таблиці Прем'єр-ліги.
  • Віталій Миколенко перейшов у ліверпульський клуб у січні 2022 року та підписав контракт до 30 червня 2026 року.
  • В нинішньому сезоні чемпіонату Англії українець провів вісім матчів та забив два голи.
  • У найближчому турі 26 листопада Евертон вдома грає проти Манчестер Юнайтед.