«Срна прийшов як півзахисник, але потім відбулася розмова з Луческу…»: Шевчук та Шуст – про нового тренера Шахтаря

Аватар Владислав Лютостанський Владислав Лютостанський
7051
1 голос
«Срна прийшов як півзахисник, але потім відбулася розмова з Луческу…»: Шевчук та Шуст – про нового тренера Шахтаря
Шуст, Шевчук і Срна, колаж: sport-express.ua
Колишні гравці донецького Шахтаря Богдан Шуст та В’ячеслав Шевчук спеціально для сайту sport-express.ua прокоментували призначення на посаду наставника «гірників» легендарного Даріо Срну, згадавши, яким хорват був футболістом.

У понеділок, 16 жовтня, стало відомо, що легенда донецького Шахтаря Даріо Срна, який обіймав посаду спортивного директора, став виконувачем обов’язків головного тренера. 41-річний хорватський спеціаліст змінив нідерландця Патріка ван Леувена, який був відправлений у відставку після 12 матчів на чолі клубу.

Даріо є справді культовою постаттю в історії Шахтаря. Срна захищав кольори «гірників» близько 15 років (2003-2018), провівши 536 матчів, забивши 49 голів, віддавши 121 асист та здобувши 26 трофеїв (10 чемпіонств, 7 кубків й 8 Суперкубків України та Кубок УЄФА). 

Срна побив рекорд експівзахисника «гірників» Михайла Соколовського за кількістю матчів в помаранчево-чорній футболці, ставши №1 за цим показником. У червні 2019 року хорват завершив кар’єру футболіста й став асистентом тодішнього головного тренера Шахтаря Луїша Каштру.

Луїш Каштру і Даріо Срна, фото: ФК Шахтар

Проте в історії Срни в Шахтарі було набагато більше, ніж просто сухі факти та статистика, які, однак, достатньо точно відображають важливість цієї фігури для донецького клубу. Аби дізнатися більше про Даріо, як людину та футболіста, ми звернулися до колишніх одноклубників Даріо – Богдана Шуста (2005-2012) та В’ячеслава Шевчука (2000-2001, 2005-2016), які тривалий час грали з ним пліч-о-пліч. 

В ексклюзивному інтерв’ю сайту sport-express.ua експартнери Срни по Шахтарю розповіли та пригадали про новоспеченого керманича клубу наступне:

  • Які перші враження на них справив молодий Даріо;
  • Як слова Луческу повпливали на зміну позиції Срни;
  • Про заруби Шевчука та Срни у матчах збірних України та Хорватії;
  • Що найбільше запам’яталося в його грі; 
  • Як відреагували в команді на скандали Срни в збірній Хорватії;
  • Про приклад, який Даріо демонстрував усім партнерам по команді;
  • Який стиль життя вів Срна;
  • Як він пережив допінговий скандал;
  • Які перспективи у Даріо біля керма «гірників»;
  • Про ймовірне протистояння Динамо – Шахтар з Шовковським та Срною на чолі.

«Думаю, що призначення Даріо зараз – найкращий варіант»

– Як ви відреагували на новину про відставку Патріка ван Леувена? Як оціните його роботу?

Шевчук: Для мене це було неочікувано, але вже ж ходили чутки. Навколо Шахтаря завжди йдуть чутки, навіть про Луческу були, коли ми в 2009 році виграли Кубок УЄФА. У такому клубі тренер завжди знаходиться під великим тиском.

Що стосується Патріка, то це мій хороший друг, з яким ми знайомі років, мабуть, 15. Ще з тих часів, коли він був директором академії Шахтаря. Я хочу сказати, що це великий професіонал, який дуже багато дав для розвитку молодих талантів в академії в Донецьку. Будь-який тренер Шахтаря – це спеціаліст високого рівня, який заслуговує працювати в такому клубі.

В’ячеслав Шевчук, фото: ФК Шахтар

Мені важко сказати, що саме у нього не вийшло, я не всередині клубу. Є керівники та менеджмент, які мають приймати такі рішення. Те, що він професіонал та хороший тренер – це для мене не обговорюється. 

Шуст: Його роботу найкраще може оцінити керівництво, яке знаходиться всередині. Мабуть, вони мали свої очікування, які не виправдалися, що змусило їх піти на подібні дії. Звичайно, що для кожного фахівця почати працювати з командою посеред сезону дуже важко. 

Я вважаю, що для Даріо в такий відповідальний момент на даному етапі приймати команду буде непросто. Проте варто відзначити його лідерські якості. Він за натурою є лідером, чудовою людиною, але всі ці якості можна віднести до тієї категорії, коли він ще був футболістом. Тоді він не боявся жодних випробувань, завжди йшов уперед, вів за собою. Це дійсно харизматична особистість. Але варто розуміти, що футболіст та тренер – це зовсім різні речі. Недолік Даріо у тому, що в нього немає саме тренерського досвіду, але з іншої сторони потрібно ж цей досвід десь отримувати. Можливо, саме цей період в Шахтарі допоможе йому в становленні. 

– Якою була реакція, коли дізналися про призначення в.о. Даріо Срни? Встигли привітати?

Шевчук: Зараз, мабуть, не так легко знайти того тренера, який був готовий тренувати такий клуб як Шахтар, команду рівня Ліги чемпіонів. Пам’ятаймо, що не кожен тренер в такий час захоче поїхати до України. Даріо – це легенда та багаторічний капітан Шахтаря, який був призначений на цю посаду, бо знає клуб зсередини, мабуть, більше як ніхто. Думаю, що наразі це найкращий варіант. Він проходив навчання на ліцензію Pro, має досвід спортивного директора та завжди знаходиться поруч з командою. Думаю, що він з його помічниками може дати хорошу емоцію, щоб демонструвати якісну гру та результат.

Так, я його привітав. Даріо відповів мені не відразу, оскільки зараз у нього багато думок та серйозних справ. Ми всі чули, що на адресу Срни сказав Рінат Ахметов, як він дякував йому за те, що той пішов на такий крок. Можна було помітити, що останнім часом Даріо не дуже хотів бути тренером та обіймав посаду спортивного директора.

Шуст: Коли зміни відбуваються посеред сезону, то ніхто того не очікує. Зазвичай тренер проводить селекцію, працює на зборах, готує команду і вже під час сезону керівництво має очікування щодо результатів та гри. Відставка для кожного є несподіваною. 

Богдан Шуст, фото: Brave GK

Привітати не встиг. Думаю, що в нього зараз мало вільного часу та багато думок про наступні матчі. Зараз таке випробування впало на його плечі… Він взяв велику відповідальність у клубі, в якому є справді своїм, тобто йде мова про подвійну відповідальність. З переваг можу відмітити те, що він свій, людина з величезним авторитетом. Я впевнений, що колектив допоможе йому стати ще впевненішим та міцнішим, а він в свою чергу передасть той досвід, яким володіє. 

– Президент Шахтаря Рінат Ахметов у свої заяві зазначив, що Срна очолюватиме клуб, поки не знайде головного тренера. Сам Даріо говорив, що хоче знайти для клубу кращого тренера, ніж він сам. А чи є вірогідність, що Даріо залишиться біля керма команди без приставки в.о?

Шевчук: Чесно кажучи, не знаю. Час покаже. Буде якість та результат…Знаєте, Шахтар – це такий клуб, у якому тренер повинен показувати якість гри та результат, а не тільки результат. Дуже важливо і для вболівальників, і для президента, що Шахтар має свій стиль гри. Не кожен тренер може отримати запрошення очолити такий клуб. Він має відповідати вимогам щодо стилю гри та рівню Шахтаря. 

Шуст: Навіть не знаю. Можна було спостерігати, що Даріо якісно виконує роль функціонера і ця робота йому до вподоби. Він обличчя клубу та непогано працював у дуеті з Сергієм Палкіним. Це вже залежить від особистого бажання Даріо та рішення президента

«Після матчу Дніпра та Шахтаря, коли я грав проти Срни, я й отримав запрошення повернутися до «гірників»

– Вже у суботу, 21 жовтня, Срна виведе Шахтар на поле не як капітан, а як тренер. А чи пам’ятаєте ви за яких обставин вперше зустрілися з ним? Які враження на вас справив Даріо?

Шевчук: Так, пам’ятаю. Ми зіткнулися на полі, коли я був гравцем Дніпра, а він Шахтаря:) Тоді в нас була досить жорстка заруба. Саме після тієї гри я отримав запрошення до Шахтаря знову. Потім вже ближче познайомилися в тренувальному процесу.

У пам’яті також лишилися матчі, коли Україна грала з Хорватією в Харкові (0:0) та в Загребі (2:2). У нас з Даріо на фланзі були такі заруби, що просто іскри летіли. Після гри ми сиділи спокійно, обіймалися, могли випити по келиху пива, але на полі ми виходили і билися за свою країну.

Даріо Срна, фото: ФК Шахтар

Шуст: Я думаю, що кожна людина, яка його тільки зустріла, отримала позитивні враження:) Від нього завжди йде промінь позитиву, усмішка, дружелюбність. Він завжди пропонував допомогу, або сам відгукувався, коли його просили допомогти. 

– Срна приходив у Шахтар у ролі правого півзахисника, але згодом став легендою клубу саме на позиції правого захисника. Як відбувався цей процес перетворення на латераля?

Шевчук: Це велика заслуга саме Мірчі Луческу. Він легендарний тренер, який працює на дуже високому рівні вже багато років. Містер багато дав для розвитку Шахтаря, Динамо, українського та світовому футболу в цілому. Також він багато дав і мені, за що я йому дуже вдячний. Він справжній максималіст, який завжди вимагає дуже багато з кожного гравця.

Дійсно, Даріо прийшов півзахисником, але потім відбулася розмова з Луческу. Мірча сказав йому: 

«Даріо, ти хочеш півзахисником бути? Ти будеш одним з тисячі. Якщо ж з такими якостями ти станеш захисником, то будеш одним з найкращих».

Зі мною Містер теж мав подібну розмову на зборах в Швейцарії, коли мені було 25 років і я повернувся в Шахтар. Він мені сказав: «Якби ти мені попався в 20 років, то ти б у мене вже грав би у Барселоні чи у іншому топ-клубі». Мірча говорив, що такі крайні захисники йому рідко траплялися. Я йому казав, що й зараз ще не пізно:) Жартував. 

Шуст: Йому не було важко перебудуватися. Всі, хто знає Даріо, розуміють, що це людина з двома серцями. Саме тому Луческу його використовував у ролі латераля. Він якісно виконував свої функції, як в обороні, так і в атаці. Батьки і Бог передали й наділили таким здоров’ям та футбольним інтелектом, що він встигав і позаду і попереду. 

«Луческу пощастило, що він мав такого футболіста, як Даріо»

– А що вам особисто найбільше подобалося у грі Даріо?

Шевчук: Він ‒ найкращий капітан команди за мою кар’єру. Даріо ніколи не думав лише про себе, а турбувався про команду, окремих гравців. Якщо в когось були проблеми: сімейні, побутові – до нього можна було звернутися в будь-який момент. Він був справжній капітан, що на полі, що за ним. 

Даріо Срна, фото: Олександр Осіпов

Також Даріо величезний професіонал. Наприклад, тренування починається о 10-й ранку, а Даріо о восьмій вже там. О 12-й закінчується тренування, а він ще в залі годину-півтори займається. І вже аж потім обід, відновлення та тільки о п’ятій вечора він повертався додому. А якщо два тренування, то з дев’яти ранку до восьми вечора на базі. 

Пам’ятаю, що коли я вже закінчив кар’єру в 38 років, то поїхав до Даріо в Кальярі. Я поселився у Даріо й 10 днів жив у нього. Тренування завжди о 10-й ранку, а ми вже пів на дев’яту на базі. Так, у нашому футболі він був, лідером, топом, легендою, а там не завжди він грав, але поводив себе дуже професійно. Його там дуже поважали та цінували, як на полі, так за полем. Це показує його клас та рівень. 

У той час, коли йшли активні розмови про трансфер Срни в Барселону, на мою думку, Даріо вже протягом п’яти-шести років був найкращим правим захисником у світі. Він відповідав вимогам сучасного футболу та показував високий рівень у єврокубках.

Шуст: Його фантастична подача, штрафні удари – це дійсно ті якості, які дуже запам’яталися. Зазначу, що він завжди був у грі, не вмів та не любив програвати. Людина стільки років була капітаном не тільки в Шахтарі, а й у збірній Хорватії, мала стільки пропозицій від європейських клубів, але залишився відданим Шахтарю.

– Коли грали разом з ним, то відчували впевненість за правий фланг чи, можливо, взагалі за всю команду?

Шевчук: Це реально був граючий тренер у нашій команді. Луческу дуже пощастило, що він мав такого гравця на полі. Даріо завжди грав практично без замін, навіть коли був графік через два на третій. Його присутність на полі демонструвала стабільність та силу команди. Срна – справжній символ Шахтаря. Навіть зараз він регулярно бере участь в благодійних міжнародних матчах. Можна сказати, що він уже став амбасадором України у футбольному світі.

Шуст: Думаю, що цю впевненість відчувала всю команда:) Він дійсно був тим двигуном, який рухав команду тільки вперед. Потрібно розуміти, що досвідчений футболіст він на полі і є по суті граючим тренером. Сам тренер дає певні установки, награючи певні моменти, а вже цей досвідчений футболіст та лідер має допомогти гравцям втілити це, розуміючи, що саме хоче бачити головний тренер. 

«Срна не міг собі дозволити зайвого, бо розумів, що з нього повинні брати приклад»

– Безумовно на Срну з усіх його тренерів величезний вплив справив саме Луческу. Заяви про погане суддівство від нього вже лунали, а ось чи побачимо ми почерк Містера в грі команди Даріо?

Шевчук: Шахтар не може очолити тренер зі сторони, який прийде зі своїми ідеями. Шахтар має власний ДНК – це якісний, атакувальний футбол. Що Йовічевич, що Патрік сповідували атакувальні стилі гри. Звісно, у кожного тренера є свої нюанси: вихід з оборони, середній блок, дії в захисті. Проте Патрік та Йовічевич з’явилися у Шахтарі, бо відповідали стилю Шахтаря і заслужили на свій шанс у такому клубі. 

Патрік ван Леувен, фото: ФК Шахтар

Шуст: Він пройшов дуже довгу кар’єру та попрацював з багатьма кваліфікованими тренерами, тому, думаю, він на одному Луческу не зациклювався. Впевнений, що від кожного тренера він взяв найкраще. Хочеться, щоб була якась особливість в грі Шахтаря при Срні, а не копія когось. Хочеться, щоб з’явилося таке поняття, як гра Срни, футбол Срни.

– Чи можна сказати, що стосунки Даріо та Луческу були більшими, ніж просто тренер-гравець?

Шуст: Та ні. Мені здається, що там завжди були хороші робочі моменти, жодних проблем не виникало. Була достатньо конструктивні робочі діалоги, аби покращувати індивідуальні якості футболістів та покращувати колективні дії команди.

– А який Даріо в житті? Чи міг загуляти в Донецьку разом з бразильцями?

Шевчук: Знаєте, Даріо вміє дуже правильно все розподілити. Він – великий приклад для наших багатьох гравців. Так, Даріо дійсно був емоційним, але якщо немає емоцій, то немає життя. У житті в нього з усіма була чудова комунікація: з бразильцями, з українцями. Він нас усіх об’єднував в один дружній колектив. 

Наприклад, я досі спілкуюся з Жадсоном, який займається будівництвом, Фернандінью, з тим самим Брандао, який у нашому клубі був таким трохи бандитом на полі, так?:) Зараз у нього двоє діток, він сім’янин, тому можу написати йому, трохи притравити за ті відео, що він викладає в Instagram. Також підтримую зв’язок з Маріушем Левандовскі, Томасом Хюбшманом, Ігорем Дуляєм, Вілліаном, Дугласом Костою, Луїзом Адріано, а з Генріхом Мхітаряном дивилися матч збірної України разом.

Розумієте, ми усі, як велика сім’я. Ми залишилися з усіма у чудових стосунках. Навіть коли почалася війна, то всі писали, намагалися допомогти, пропонувати вивезти сім’ю до них. У той період у нас була топова команда.

Сподіваюся, що наша молодь вистрілить. За останній рік вже пішли Мудрик, Трубін. Судаков, Бондаренко, Конопля, Бондар… Дуже багато ще молодших талантів, яким просто треба час та віра, щоб вони розвивалися та йшли до того рівня. Погляньте, Вілліану вже 35 років, а він досі грає в АПЛ – це просто топ. Це говорить про його професіоналізм, цього потрібно прагнути.

Шуст: Даріо сам по собі веселий та позитивний. В ролі капітана він показував зразкову поведінку для футболістів, з якими він грає. Він не міг собі дозволити зайвого: дискотеки, випити. Розумів, що одноклубники повинні брати з нього приклад. У нього, можна сказати, була зразкова поведінка.

Даріо Срна, фото: ФК Шахтар

«Якщо людина неправильно вчиняла, то Даріо запросто міг поставити її на місце»

– Проте згадується два скандали навколо Даріо в збірній Хорватії: бійка в нічному клубі напередодні гри з Росією у відборі на Євро-2008 та фото з пивом й сигаретою перед грою з Україною у 2009 році. Пригадували йому ці випадки? Можливо якось травили в команді? 

Шевчук: Розумієте, у всіх бувають помилки, особливо у молодому віці. Мабуть, Даріо тоді помилився. Я також потрапив у інцидент, коли мене зупинили за кермом у нетверезому стані. Це також була моя помилка. Головне ‒ перепросити, якщо ти неправий, зробити висновки та не повторювати подібного. У команді стосовно цього не було жодних розмов. 

Шуст: Не можу говорити саме за ці випадки, бо нічого про це не знаю. Мене там не було. У Шахтарі, коли я грав, то подібних моментів взагалі не бачив та не чув. Все ж таки в Шахтарі було достатньо молоді й він намагався дати їм приклад. Якби Даріо постійно порушував режим, дисципліну, то йому б просто відповідали б: «Слухай, ти ж, мабуть, сам це робиш, а мені щось розповідаєш».

Чи могли притравити його? Жарти постійно були – це невід’ємна частина футболу. Гумор та емоції були присутні на кожному тренуванні, бо без цього нікуди. Ти не маєш йти на роботу, як на каторгу, а маєш отримувати задоволення. Не було такого, що це сам Даріо, тому я чи хтось інший не може пожартувати. 

– Зараз у Шахтарі багато молодих футболістів, а як Срна поводив себе з молоддю? Теж завжди намагався допомогти? 

Шевчук: Він завжди усім підказував. Коли бачив, що потрібно в жорсткішій формі – переходив на інший тон, коли бачив, що потрібно підтримати – підтримував. У нього ніколи не було критики неконструктивної, завжди все тільки по ділу та по факту. 

Андрій Ярмоленко і Даріо Срна, фото: 24 канал

Шуст: Мені здається, що він пам’ятав, як його, молодого легіонера, добре прийняли в Шахтарі, коли він тільки прийшов. І ось, маючи такий досвід, він відчував, що сам був у цій шкурі й намагався допомогти молодим у будь-якій ситуації.

Звичайно, що міг і напхати:) Якщо людина неправильно вчиняє, то запросто міг поставити на місце. Це все було тільки у словесній формі. Достатньо словами сказати, щоб людина зрозуміла. 

– На яких авто їздив Даріо? Чи мав він взагалі інтерес до цього?

Шевчук: Ну, що машини? Звісно, що в кожного гравця будуть якісь авто, але вони тут ні до чого. Він не мав якоїсь пристрасті до авто, не гнався за цим ніколи Не було такого, щоб він кожен місяць міняв авто. Він ‒ приклад для молодих гравців, як треба знайти себе після завершення футбольної кар’єри.

Потрібно навіть лекції вводити, щоб молоді гравці розуміли, що потрібно планувати своє життя на період після кар’єри. Коли футболіст грає, то він, зазвичай, не думає про те, що буде завтра. Ми бачимо (не будемо називати прізвища), що проходить час і люди після завершення кар’єри втрачають себе… Тому це дуже важливо, цьому потрібно приділяти увагу. У будь-якому випадку ти завершиш кар’єру в молодому віці, а життя продовжується і треба шукати себе і думати, що роботи після. 

Шуст: Загалом, він любив добротне, розкішне життя. Не пам’ятаю, яка саме автівка в нього була, бо Даріо їх мав багато. У нього не було такого, щоб він рік чи два користувався однією машиною. Він завжди достатньо правильно себе поводив та відпочивав правильно, подававши приклад. 

Даріо Срна, фото: ФК Шахтар

«Срна дуже важко переживав допінговий скандал, схуднув на сім-вісім кілограм»

– Загалом раніше футболісти менш відповідально ставилися до сну, харчуванню, індивідуальної роботи в залі. Як з цим було у Даріо? Сам він казав, що полюбляє розслабитися, випивши пиво. 

Шевчук: Шахтар дуже змінився за той час, коли я дебютував у Лізі чемпіонів та провів свій останній матч там. Якщо бути відвертим, то ті гравці, які були в 00-х лідерами, не приділяли стільки часу роботі над собою, як я, коли вже завершував. Зараз гравці дуже багато часу проводять сам над індивідуальною роботою, адже сучасний футбол цього вимагає, якщо ти хочеш грати у футбол на високому рівні.

Я, наприклад, свої тренування не виставляю в Instagram чи ще десь. Якщо я буду їх показувати, то 80% гравців Прем’єр-ліги скажуть: «А чого він не грає у футбол у свої 44 роки?»:) Так само й Даріо: просто подивіться на нього. Він має гарний вигляд, а значить продовжує тренуватися, правильно харчуватися, вести здоровий спосіб життя. 

Можна дуже легко зрозуміти по зовнішньому виду гравців. Хто відразу після завершення дав «плюс», то там тільки запитати можна: «Ну, що? Як харчування? Дворазове чи триразове? Як воно?»:) Відразу по футболісту, який закінчив кар’єру, можна зробити такий собі скан і зрозуміти, як він проживає своє життя далі. 

Шуст: Даріо вже тоді був ближчий до сучасного підходу. Зрозуміло, що багато футболістів, з якими він грав у збірній, виступали в європейських клубах, де зовсім інше ставлення до цього. Він усі ті процеси знав та розумів, й підказував звичайно ж. Даріо прекрасно усвідомлював, як краще потрібно відновлюватися, як краще харчуватися. 

Даріо Срна, фото: ФК Шахтар

– Сам Даріо казав, що полюбляє розслабитися, випивши пиво.

Шевчук: У Європі нормально, що ти можеш випити після гри, за вечерею. Ми разом з Даріо багато вечерь провели, але ми ніколи не вживали напої, які мають градус вище за вино (14 градусів). Наприклад, я можу випити три келихи пива чи два бокали вина і вже буду такий п’яненький. Так само і у Даріо, тому коли ми зустрічалися, то не могли більше випити.

– У Шахтарі в нього вийшла змазана кінцівка через допінговий скандал. Повірили взагалі в те, що відбулося? Можливо, обговорювали з ним цей інцидент?

Шевчук: Знаєте, це був дуже тяжкий період у його житті. Він тоді відразу схуднув кілограм на сім-вісім. Це був величезний стрес для нього. Він не очікував, що таке може статися. Я нагадаю, що у Пепа Гвардіоли у свій час була така сама ситуація. Даріо довів, що це була лікарська помилка, а не свідоме вживання якихось препаратів.

Шуст: Чесно, як тоді не повірив, так і зараз не вірю. Я не можу усвідомити, навіщо людині, яка має два серця, приймати допінг, коли вона й так без проблем може відбігати 90+ хвилин та навіть більше? З якою ціллю тоді приймати допінг? Мені не дуже зрозуміло.

– Ви разом із Срною навчалися на тренерських курсах. Який із Даріо учень? Можна назвати його відмінником?

Шевчук: Так, ми разом навчалися. Навчався, як і всі, був таким самим учнем, як інші. Нікому не було жодних привілеїв. Взагалі, Срна ‒ максималіст, тому завжди хотів бути кращим, щоб у нього завжди все було ідеально. 

– Срну ми знаємо, як дуже емоційного футболіста, якому характерні провокації та симуляції. Чи змінився він за цей час, чи буде палати біля тренерської лави? 

Шуст: Він був не емоційним футболістом, а гіперемоційним. Ті емоції, які у Даріо були на полі…Це потрібно вміти так робити, не кожному це дано, не кожному ментальність це дозволить. Але ж це саме та харизма, про яку я говорю. Вона доповнювала його образ людини, яка не боїться тяжких випробувань. Думаю, що після завершення кар’єри такі емоції пішли в сторону. Ти від життя вже не отримуєш такої кількості адреналіну, щоб ти міг ці емоції демонструвати.

Рінат Ахметов і Даріо Срна, фото: ФК Шахтар

Проте доля йому принесла таке випробування, і ті емоції, напевно, доведеться витягувати. Тренерська робота дуже енергозатратна, емоційна, нервова. Самому буде дуже цікаво спостерігати не тільки за грою його команди, а й за його поведінкою на тренерській лаві.

«Даріо – це людина, яка завжди дає промінь позитиву»

– Минулого сезону Динамо тимчасово очолював Олександр Шовковський, зараз Срна тимчасово очолює Шахтар. Який відсоток ви б дали на те, що ми побачимо протистояння цих тренерів у майбутньому? Чи додасть це додаткової емоційності Класичному?

Шевчук: Все може бути. Шовковський тривалий час працює тренером. Він дуже багато років віддав київському Динамо, має досвід роботи в збірній України та з Луческу…Як на мене, то він найбільше з ексгравців Динамо заслуговує на шанс стати головним тренером після Містера.

Не думаю, що це підвищить градус протистояння, оскільки Шовковський та Даріо були в чудових відносинах. На полі, звісно, буде боротьба, але за полем усе нормалізується. Не буде жодних ексцесів, я впевнений у цьому. 

Шуст: Для того, щоб очікувати подібне, то потрібно розуміти в що саме будуть грати команди Шовковського та Срни. Коли ми розумітимемо у що саме вони грають, тоді вже зможемо насолоджуватися цим протистоянням.

Щодо того, чи додасть ймовірне протистояння Шовковський-Срна шарму, чи не додасть я не маю однозначної відповіді. Зараз на тлі ситуації в країні не слід зайвий раз загострювати увагу в пресі на футболі, гарячому протистоянні Динамо та Шахтаря. Все ж таки ситуація зараз відмінна від тієї, що була раніше. 

– Чи можете пригадати якусь історію, пов’язану з Даріо? Можливо, емоційну промову перед важливим матчем? 

Шевчук: Щоб таке щось розповісти, то я не пригадаю конкретної. Даріо – такий ватажок, який завжди вміє завести.

Шуст: Якщо на рахунок промов, то було в кожній грі:) Завжди можна було почути емоційні слова, які заряджали команду. А щодо історії, яка мені спадає на думку…Ось ви говорите про Даріо, а я його уявляю перед собою і в мене відразу усмішка з’являється. Бачу його і на зустріч завжди йде людина, яка усміхається:) Це людина, яка завжди дає промінь позитиву.

– Тоді назвіть його три найбільші чесноти. 

Шевчук: Професіональність, харизма та впевненість.

Шуст: Лідерство, харизматичність та впертість. Срна йде до своєї цілі та не бачить перепон. Мені здається, що саме ці три риси роблять його особливою людиною. Хочеться вірити, що він весь свій досвід та позитив направить у свою тренерську роботу, а його команда демонструватиме якісний футбол та даватиме результат.