«Кістяк збірної – 9 динамівців»: Кузнецов пояснив, чому насправді у заявці України U-19 немає гравців Шахтаря

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
896
0 голосів
«Кістяк збірної – 9 динамівців»: Кузнецов пояснив, чому насправді у заявці України U-19 немає гравців Шахтаря
Олег Кузнецов. Фото: Google
Головний тренер збірної України U-19 Олег Кузнецов ексклюзивно для сайту sport-express.ua поділився думками про товариський турнір в Південній Кореї, оцінив перспективи нашої команди у відборі на Євро-24 та пояснив відсутність гравців Шахтаря у заявці.

Збірна України U-19 відправилась до Південної Кореї, де зіграє у товариському турнірі проти господарів змагань (10 жовтня), В’єтнаму (12 жовтня) та Марокко (15 жовтня).

У заявці збірної України немає жодного гравця Шахтаря. За інформацією вітчизняних ЗМІ, донецький клуб не відпустив футболістів через щільний графік.

Щоб дізнатись подробиці, сайт sport-express.ua зв’язався із Олегом Кузнецовим.

«Ніякого скандалу тут немає і не потрібно нічого роздувати»

– Олеже Володимировичу, у заявці збірної України U-19 немає гравців Шахтаря. ЗМІ повідомляли, що донецький клуб не відпустив їх через щільний графік. Це правда?

– Абсолютно ні, такого не було. Збірна збиралася 5 жовтня, ми виїжджали до Варшави, а 6 числа вилітали до Південної Кореї. А Шахтар U-19 4 жовтня грав проти Антверпена в Юнацькій лізі УЄФА, тож гравці донецької команди суто логістично не змогли потрапити до збірної. До того ж, для в'їзду до Південної Кореї потрібно ставити візи.

Я сподіваюся, що у кваліфікації на Євро-2024 у листопаді вони нам допоможуть. Тож ніякого скандалу тут немає і не потрібно нічого роздувати.

– Окрім гравців Шахтаря, вам усіх вдалося викликати, кого ви хотіли бачити у збірній?

– На сьогоднішній день, так.

– Що очікуєте від турніру у Південній Кореї?

– Ми не зустрічалися півтора роки. Насамперед ми хочемо подивитися футболістів – у якому вони стані. До того ж, у команді багато новачків, нам потрібно буде сформувати кістяк. І сам турнір досить цікавий, суперники хороші.

– Навколо кого ви збираєтесь будувати команду?

– У нас дев'ять динамівців, тож це і є кістяк. Але на листопадову кваліфікацію я сподіваюся до нас приєднаються п'ять-шість гравців Шахтаря, як не змогли поахати на турнір в Південну Корею.

Збірна України U-19 у Сеулі. Фото: УАФ

«Собак поки що не пропонували на вечерю. Напевно, треба нам проявити ініціативу і попросити скуштувати»

– Яку схему награватимете на турнірі?

– Основна наша схема 4-2-3-1, але ми тренуємо і 4-1-4-1, 4-3-3. Все залежатиме від ситуації на полі. Ми маємо вміти змінювати схему залежно від рахунку.

– Що вас здивувало у Південній Кореї?

– Ми тут уже два дні і ставлення до нас просто божевільне! Для корейців Україна є екзотикою, як і для нас Корея. Здивував азіатський менталітет – усі кланяються, вітаються, намагаються допомогти, завжди усміхнені. Що не попросиш – все зроблять! Люди тут дуже доброзичливі.

Але кухня, звичайно, тут дуже гостра, не дарма ми переживали (сміється, – прим. А.П.).

– Чим вас там годують?

– В основному рис, вермішель, риба. М'яса менше, ніж ми звикли. Для нас – це екзотика, але корейці дуже стараються, щоб нам сподобалось, щоразу пропонуючи нову страву. Але треба пробувати потроху, бо може бути надто гостро.

– Ну хоч собак не пропонували на вечерю, і на тому спасибі.

– Поки що не пропонували. Напевно, треба нам проявити ініціативу і попросити скуштувати (сміється, – прим. А.П.).

В’ячеслав Суркіс. Фото: ФК Динамо

«У В’ячеслава Суркіса гарні перспективи. Багато хто може подумати, що його викликали через батька, але це зовсім не так»

– Чого чекаєте від відбору на Євро, де у суперниках України команди Словаччини, Косова та Мальти? Наша команда бачиться фаворитом.

– Я не думаю, що ми є фаворитами. З тим самим Косово ми грали в Італії, хоч і виграли, 2:0, але був важкий матч. Словаччина також непогана команда. Мальта – господарі. Поки що ми особливо нікого не вивчали, але всі команди приблизно рівні.

– Яке завдання стоїть перед вами у відборі Євро?

– Перед нами стоїть завдання вийти з групи із першого місця, щоб розраховувати на вдале жеребкування в елітному раунді. Тож налаштовуватимемося на це.

– Давайте трохи поговоримо про ваших підопічних. Багато авансів видають вашому воротареві В'ячеславу Суркісу. Що скажете про нього?

– У нас є три-чотири воротарі, на яких ми розраховуємо: хлопці з Руху, Кравець із Шахтаря, Фесюк із Хайдука та Суркіс. Слава стабільно грає в основі Динамо U-19 плюс у нього хороша взаємодія з динамівськими захисниками, яких ми викликали до збірної.

Подивимося на нього. У Суркіса гарні перспективи. Багато хто може подумати, що його викликали через батька, але це зовсім не так. Слава – хороший воротар.

– Скільки з вашої команди може у перспективі зрости збірників для першої команди країни?

– Важко відповісти. Команду ведуть чотири роки, а це близько 20 зборів, але під час війни нам вдається збиратися лише чотири-п'ять разів. У нас є перспективні гравці, які з часом можуть потрапити до молодіжної команди, а потім до головної збірної, але прізвищ називати я не буду, щоб не наврочити.

***

Склад юнацької збірної України U-19

  • Воротарі: Вячеслав Суркіс (Динамо), Давид Фесюк (Хайдук, Хорватія).
  • Захисники: Назар Балаба, Олексій Гусєв, Тарас Михавко, Єгор Сизонюк (усі — Динамо), Степан Лисенко (Хайдук, Хорватія), Даніл Білоконь (Полісся).
  • Півзахисники: Максим Василець, Дмитро Кремчанін, Назар Янчишин (усі — Динамо), Євгеній Микитюк (Полісся), Віталій Михайлів (Минай), Даніїл Ващенко (Олександрія), Максим Деркач (Ешторіл, Португалія), Діяр Шамузов (Абу-Дабі, ОАЕ).
  • Нападники: Матвій Пономаренко (Динамо), Микита Дзень (Полісся), Сергій Панченко (Рух), Дмитро Годя (Верес).