«Рух ‒ одна з тих команд, яку досить складно прочитати»: Дулуб ‒ про першу перемогу з ЛНЗ і сучасне Динамо

Аватар Олександр Карпенко Олександр Карпенко
5445
0 голосів
«Рух ‒ одна з тих команд, яку досить складно прочитати»: Дулуб ‒ про першу перемогу з ЛНЗ і сучасне Динамо
Олег Дулуб. Фото: ЛНЗ
Головний тренер ЛНЗ Олег Дулуб напередодні матчу восьмого туру УПЛ проти київського Динамо поспілкувався з sport-express.ua, щоб пригадати першу перемогу на чолі дебютанта Прем'єр-ліги.

Автор ‒ Олександр Карпенко

ЛНЗ минулого туру перервав безвиграшну серію, яка налічувала п'ять поєдинків. Після зміни тренера черкащани здобули першу перемогу під керівництвом Олега Дулуба над львівським Рухом, який до цього не знав поразок у чемпіонаті України.

Сайт sport-express.ua в ексклюзивному інтерв’ю розпитав Олега Дулуба про його перші кроки у новому клубі, підготовку до завтрашнього поєдинку проти Динамо та запрошення в ЛНЗ екс-футболіста збірної України Євгена Селіна.

«Не змогли втримати джокера Руху Квасницю»

‒ Олеже Анатолійовичу, можете описати емоції після першої перемоги на чолі ЛНЗ?

‒ Зранку після гри ще раз передивився матч з Рухом. Він вийшов рваним з нашого боку. Рух нічого не створив, хоча голи виникли внаслідок обопільних помилок в захисті. Будь-який матч складається з помилок, і хто ними краще скористається – той виграє.

Бували провали, бували, скажімо, хороші епізоди. За два тижні команда не будується. Дуже раді, що вдалося перемогти Рух.

‒ В яких компонентах гри ваша команда показала себе з найкращого боку та над чим потрібно ще попрацювати?

‒ На тлі чотирьох поспіль поразок не було футбольного куражу. В моменті з першим голом команда показала, що вміє грати в футбол. Розворот атаки, входження в небезпечні зони показав, що потенціал в гравців є.

Дуже сподобалося, як ми догравали кінцівку. Агресивно, спортивна злість била через край, вгризалися в кожен м'яч. В цілому команда грала один за одного.

‒ Рух до матчу з ЛНЗ не знав поразок цього сезону. Пауза збірних допомогла вам краще підготуватися до гри?

‒ Звичайно! Два тижні паузи плюс спаринг з Кривбасом, який за стилем чимось нагадував Рух. Подивились всі їхні матчі, які в них сильні та слабкі сторони. Акцентували на наявності джокера в обличчі Квасниці. На жаль, не вдалося по ньому добре спрацювати.

Ілля Квасниця. Фото: ФК Рух

‒ Старт сезону показує, що будь-яка команда може відібрати очки в іншої. Зараз вам складніше прочитати потенційного суперника по УПЛ?

‒ Є команди, які прочитати досить складно. Рух ‒ одна з них. Команда притримується певного стилю. Молоді хлопці, які постійно нагнітають темп та не зупиняються, але це має зворотну сторону медалі, коли в тебе дуже багато молодих виконавців.

‒ А що скажете стосовно самої УПЛ?

‒ Цікаво було стежити за чемпіонатом України, поки був у творчій відпустці. За рівнем чемпіонату зазвичай судять по аутсайдерах. Ясна річ, коли закінчиться війна, з'явиться можливість запрошувати якісних легіонерів, і це повинно додати чемпіонату в силі.

Зараз велика група українських хлопців отримала можливість заявити про себе на найвищому рівні та майже всі виправдовують видані аванси. Вони прогресують стрімкими темпами. Постає питання, що після U-19 не всім може вистачити місця в інших клубах. Випадає велика кількість гравців від 19 до 21 року, а подекуди й 23-х.

‒ Що ж робити?

‒ На мій погляд, після перемоги України у війні потрібно повертати чемпіонат U-21. Потрібна піраміда, яка дозволить розвивати гравців, в яких клуби вкладали час та ресурс в академіях.

«Трошки більше часу побув в Черкасах ‒ я очманів»

‒ За той короткий відрізок часу, що ви тренуєте ЛНЗ, що можете сказати про цей клуб? Зокрема, наскільки амбіції власників клубу співпадають з вашими?

‒ Перші враження позитивні. Я розумію, що від мене вимагають. Вони хочуть побудувати проект амбіційний системний. Лише час зможе дати відповідь на питання про реалізацію цих планів.

‒ На що може претендувати команда за підсумками дебютного сезону в УПЛ?

‒ Два тижні ‒ досить малий термін, щоб повністю оцінити потенціал команди. Це неправильно. Зараз тобі може впасти в око один гравець, а пройде час ‒ і стрімко спрогресує інший. Під час гри на емоціях в тебе вибудовується один пазл, а передивившись гру на холодну голову помічаєш ті моменти, які з лави запасних тобі непомітні.

‒ Ви вже встигли відчути на собі, наскільки у Черкасах місцева публіка ставиться до футболу?

‒ Чесно кажучи, рідко виходжу в місто. Більшість часу зараз проводжу в роботі. Можу вийти біля набережної прогулятися півгодини. Дивишся на Дніпро ‒ і вода тобі дає спокою. Дуже красиве місто. Черкаси мене по-хорошому здивували.

Олег Дулуб. Фото: ЛНЗ

‒ А ви в цьому місті зараз вперше? Адже Черкаси тільки в 2023 році вперше в історії отримали представництво в УПЛ.

‒ Вперше я тут побував у 2017 році, коли з Карпатами грали проти Олімпіка (0:0, ‒ прим. sport-express.ua). Тоді перше враження було дещо іншим, адже після зими все розтануло. Не відповідало тому місту, який я бачу зараз. Коли трошки більше часу тут побув ‒ я очманів в хорошому сенсі:)

‒ Сумуєте за батьківщиною?

‒ Хотілося б поїхати на кілька днів в Білорусь, але усвідомлюєш, що це вже після перемоги України. Війна скінчиться і всі білоруси, які були вимушені поїхати через побоювання репресій, зможуть вільно почувати себе у рідній країні.

«Динамо без Сидорчука ‒ головна для мене інтрига»

‒ Попереду на ЛНЗ чекає візит київського Динамо. Матч, який мав відбутися в суботу, зіграють на день раніше. Ви не володієте інформацією, чому гру перенесли?

‒ Навіть не знаю. Подзвонили з клубу і сказали, що гратимемо в суботу.

‒ Що можете сказати по вашому майбутньому опоненту?

‒ Для мене інтрига полягає в тому, як Динамо переживе втрату Сидорчука. Сергій ‒ гравець висококваліфікований та визначав манеру гри Динамо протягом останніх років. На мій погляд, дуже незаслужено вболівальники його критикували.

‒ Гадаєте, Бражку буде складно його замінити на початках?

‒ Час покаже. Дуже складно Володимиру буде влитися, щоб команда через нього будувала гру. Потрібно розуміти, що в вимоги в Динамо та Зорі дуже відрізняються. Одна справа ‒ грати в команді, яка стала приємною несподіванкою та зовсім інша, коли твоя гра щотижня буде під мікроскопом.

В Зорі в тебе не було ні Ярмоленка, ні Буяльського, які за футбольними та людськими якостями є справжніми авторитетами у цій команді.

Володимир Бражко. Фото: ФК Динамо

‒ В цього Динамо можна брати очки?

‒ Варто сказати, що командою керує наддосвідчений тренер. Один з найкращих. Луческу знає, як проходити дистанції єврокубків та чемпіонату. Те, що вони не потрапили в єврокубки, полегшує їм завдання боротися на внутрішній арені. Їм доведеться зіграти чотири перенесені поєдинки, але Динамо у всі часи залишається брендом українського футболу.

‒ Яка зараз кадрова ситуація в таборі ЛНЗ перед грою з Динамо?

‒ З нами вже тренується Женя Банада. Макс Ковальов на підході. Сергій Рибалка зняв гіпс та почне індивідуальні заняття. Протягом трьох тижнів всі будуть в порядку. Чекаємо їх після жовтневих матчів збірних.

‒ Кілька днів тому ЛНЗ офіційно оголосив про підписання контракту з Євгеном Селіним. Як вам вдалося заманити екс-гравця збірної України в Черкаси?

‒ Тут я б відзначив аналітичний відділ клубу. Коли ми зрозуміли, що на цю позицію нам потрібен гравець, вибір пав на Євгена. Особисто з ним спілкувалися, адже коли він грає проти тебе і за тебе ‒ це дві великі різниці.

Гравець дуже кваліфікований. Зараз для нього найважливіше ‒ швидко потрапити ігровий ритм та набрати оптимальну форму. Дуже хороша ліва нога, розуміння ситуації на полі. Також я б відзначив, як його прийняли в колективі.

‒ У свої 35 років Селін досі в порядку?

‒ Вік для хорошого гравця визначається його бажанням грати в футбол. Настає момент, коли потрібно закінчувати. Це може бути і в 20, і в 25. Але по Селіну видно, що він не наївся футболом. Це покоління, яке грало проти хороших гравців, і розуміє, що здоров'я ‒ найголовніший їх актив.