«В єврокубках класно грати, коли нема війни»: Шаран розібрав шлях Кривбасу в Лізі Європи та Лізі конференцій

Аватар Олександр Карпенко Олександр Карпенко
1751
5 голосів
«В єврокубках класно грати, коли нема війни»: Шаран розібрав шлях Кривбасу в Лізі Європи та Лізі конференцій
Володимир Шаран і гравці Кривбаса. Колаж: Sport-Express
Екс-наставник Олександрії, Карпат, Минаю Володимир Шаран поділився з Sport-Express враженнями від виступів Кривбасу у кваліфікації Ліги Європи та Ліги конференцій.

Кривбас завершив свої виступи в єврокубках, залишившись за бортом осінньої стадії змагань. У Лізі Європи команда Юрія Вернидуба не змогла подужати Вікторію (1:2, 0:1), а в плей-офф кваліфікації Ліги конференцій поступилася Бетісу (0:2, 0:3) в обох зустрічах.

Команда Юрія Вернидуба не здобула результату, проте здобула для себе перший єврокубковий досвід після віродження команди, засвітила Прінса Аду, за якого Вікторія не пошкодувала 1 мільйон євро та на своєму досвіді відчула, як грати єврокубки без переносів.

Відомий український тренер Володимир Шаран в ексклюзивному інтерв’ю сайту Sport-Express проаналізував виступи Кривбасу в єврокубках, провівши паралелі з часами роботи в Олександрії.

«Без хорошого центру захисту не побудуєш класну команду»

– Кривбас не зміг пробитися в основну стадію єврокубків. Що стало причиною?

– Все в комплексі. Команді забракло єврокубкового досвіду. Логістика важка, коли по 3-4 години на кордонах в автобусі, потім відновлення. По самовіддачі, бажанню до команди Вернидуба претензій нема, але важко виходити на гру, коли ти приїжджаєш, проводиш одне тренування і на наступний день граєш. 

І суперники – далеко не ноунейми, як зараз кажуть. Скільки Вікторія вже виступає в єврокубках! За Бетіс вам скажуть самі прізвища гравців і головний тренер. Кривбасу варто віддати належне, що вони намагаються грати в футбол, не закриваються, хоч і поступаються в класі супернику. В єврокубках класно грати, коли нема війни, аби не чіпати ту логістику.

– По матчах з Бетісом та Вікторією можна виділити позитивні моменти?

– Можна похвалити команду за перший тайм першої гри з Вікторією, коли все працювало. Бетіс за своїм рівнем переважає Вікторію. Вони грали з такою впевненістю, що якби пропустили, то все одно мали б відчуття, що заб'ють більше. Іспанці не вмикали максимальні швидкості та реалізували ті моменти, які були. Якщо Вікторія виділялася бійцівськими якостями, то іспанці добре працюють з м'ячем.

👉ВІДЕО ГОЛІВ МАТЧУ БЕТІС – КРИВБАС👈

– Не тільки в мене склалося враження, що всі пропущені голи Кривбас придумав сам собі. Можливо, тут би і знадобився Бескоровайний?

– Я не очікував, що продадуть центрального захисника Бескоровайного, який би міг дуже сильно допомогти команді. Мені дуже подобається Данило, як футболіст. 

Всі вважають Шарана тренером захисного плану, але без хорошого центру захисту ти не побудуєш класну команду, в тому числі заточену під атакувальний футбол. Кривбас грає в інший футбол: пресингує, накриває, шукає вільні зони. 

– Що потрібно міняти Кривбасу, аби досягати результату в єврокубках?

– Я б хотів говорити про те, що є зараз. В такий час не зовсім правильно так далеко планувати.

«Кривбас не триматиме гравців при наявності хорошої пропозиції»

– Хто з гравців Кривбасу вам сподобався у матчах з Вікторією та Бетісом?

– Дібанго. Гравець хорошого рівня, швидкий, додав у м'язах. Стецьков досить непогано виглядає, враховуючи те, що він кілька років тому вже в досвідченому футбольному віці змінив позицію. Бізімана так само сподобався.

– Прямим наслідком матчів із Вікторією став продаж своєму супернику нападника Прінса Аду Квабену. Це добре чи погано?

– Засвітили Прінса. Людина забила гол Плзені, добре себе показала. Скільки таких Вернидуб хлопчиків розпродав! Для Кривбасу це здорово. Хлопці бачать, що клуб вдало розкриває гравців і продає в клуби, які є завсідниками єврокубків. І сам Кривбас прекрасно бачить, що його клубна робота правильна, вона винагороджується розкриттям таких гравців, як Прінс, Дібанго, Капич.

– Кривбас після Прінса спробує капіталізуватись і продати того-таки Дібанго, якщо хороші кошти даватимуть?

– Кривбас показав, що вони не тримають гравців при наявності хорошої пропозиції. 

Кривбас проти Бетіса. Фото: ФК Кривбас

«В Олександрії на все життя запам’ятав матчі проти БАТЕ»

– В часи вашої роботи з Олександрією ви зупинялися за крок від групового етапу, вилетівши від БАТЕ. Багато часу треба, щоб емоційно відійти?

– Ігри з БАТЕ мені запам'яталися на все життя, тому що у грі-відповіді в нас не було довгої лави запасних, на відміну від того ж Кривбасу. Я зробив для себе висновок, що в мене має бути 4-5 центрбеків і 3 нижніх опорники для того, щоб не віддавати такі ігри. Хоча завдання виходу в груповий етап перед нами не ставилося. Але ми дійсно хотіли. На наступний рік ми зробили висновки, потрапивши в груповий етап ЛЄ, міняючи по 6-7 футболістів обойми. Ми могли літати. Але специфіка залишається.

Найцікавіше, що і логістика теж нас зачепила опосередковано. Ми летіли на гру з Сент-Етьєном з Борисполя. Рейс затримали на годин 5. Ми навіть ввечері не тренувалися. Я думав, що нас розірвуть, але зіграли 1:1.

– Наскільки я пригадую, Олександрія теж могла піти шляхом Кривбасу і заробити на лідерах, але нікого так і не відпустили.

– Тоді президент клубу вирішив, що не хоче продавати за ті гроші, які пропонували. На той час надходили пропозиції були по Гречишкіну, Лучкевичу, Ковальцю. Але ФК Олександрія — це стабільний клуб, тож на ті кошти не погодився. В моїх інтересах було, щоб всі сильні гравці працювали зі мною. 

Але є й інша сторона медалі, коли футболіст може втратити мотивацію, знизити до себе вимоги. І тут потрібно шукати баланс, аби інтереси гравця і клубу співпадали.