«Ребров має бонус, якого не було в жодного іншого тренера»: Федорчук – про шанси збірної України та наших легіонерів

Аватар Юрій Фесун Юрій Фесун
10366
0 голосів
«Ребров має бонус, якого не було в жодного іншого тренера»: Федорчук – про шанси збірної України та наших легіонерів
Сергій Ребров і Олег Федорчук, колаж: СЕ
Відомий український футбольний фахівець розповів Sport-express.ua про свої очікування напередодні матчів збірної, поділився власними думками після старту чемпіонату, а також оцінив виступ українських легіонерів за кордоном.

Вже зовсім скоро збірній України доведеться зіграти у матчах відбору до Євро-2024. Найближчої суботи головна команда країни зустрінеться з лідером групи — збірною Англії, а вже за три дні доведеться зіграти з чинним чемпіоном турніру — Італією.

Враховуючи невиразний старт українських клубів в єврокубках, череду травм провідних гравців збірної, а також подекуди невиразну гру легіонерів стає досить тривожно напередодні матчів збірної.

Сайт Sport-express.ua дізнався у футбольного тренера Олега Федорчука його думку щодо шансів збірної, а також поговорити про процеси, що відбуваються в українському футболі.

«Українських тренерів помножили на нуль, якщо не брати до уваги трьох-чотирьох спеціалістів»

— Олеже Вікторовичу, які ваші враження від початку чемпіонату? Хто розчарував, а хто навпаки справив приємне враження?

— Спантеличений виступами Зорі та Дніпра-1. Призначення Лалатовича — не найкраще рішення менеджерів Зорі. Він ще не має достатньо досвіду і не є тим тренером,  який здатний швидко адаптуватись до українських реалій.

Щодо Дніпра, то криза в клубі відчувалась вже наприкінці минулого сезону і лише хороший гандикап дозволив команді закінчити виступи на другому місці. 

Серед команд, які здивували, відзначив би Рух, хоча в останньому турі було видно, що команда вже підсіла, також сподобалась гра Полісся та Кривбасу.

Футболісти Полісся, фото: ФК Полісся

— На вашу думку, чи існує наразі український тренер, який був би здатний вивести Дніпро-1 з кризи?

— Українських тренерів помножили на нуль, якщо не брати до уваги трьох-чотирьох спеціалістів. Особливо це стосується Динамо і Шахтаря, вони не демонструють достатньої поваги до власних вихованців і більше довіряють іноземцям. 

— Подейкують, що дніпряни цікавляться іноземними тренерами, зокрема іспанцями.

— Іспанці? У нас вже були іспанці, які працювали операторами або збирали мандарини, Друді, якщо пам’ятаєте. Приїхав працювати оператором, а став головним тренером. Скоро будемо брати іспанців-далекобійників.

«Сидорчук — український Джерард»

— Перейдемо до Динамо. Клуб оголосив про продаж капітана команди Сергія Сидорчука. Це втрата для Динамо?

— Я дещо засмучений цією новиною. Солідний клуб, розуміючи, що буде відпускати футболіста, повинен був награвати іншого гравця. Скільки грав Бражко, дві-три хвилини? А повинен був хоча б тайм. Сидорчук — трудяга, надійний хлопець, професіонал. 

«Динамівські серця» — шаблонний вислів, проте я люблю такий шаблон. Сидорчук — український Джерард.

— А чи втратить Динамо в грі після відходу Сидорчука?

— Однозначно ні. Сидорчук вже відставав від тенденцій сьогодення, центральні хавбеки повинні бути більш швидкісними і рухливими. По коментарям було зрозуміло, що фани Динамо не засмутились продажем капітана. 

Сергій заслуговував піти на піку, але трішки пересидів. Вважаю, що Динамо несвоєчасно відпускає гравців, якщо не брати до уваги Каладзе і Шевченка.

— Чому Шахтар підсилюється, а Динамо — ні?

— Є дві причини: перша — фінансова, а друга… Головний менеджер не повинен бути родичем власника клубу. Якщо менеджер не працює — його потрібно звільняти. А як звільнити свого брата? Це основна проблема Динамо — менеджмент клубу не є самостійним.

«Після паузи на матчі збірних, Шахтар буде ще кращим»

— Щодо менеджменту Шахтаря, призначення Ван Леувена — вірне рішення? Чи потрібно було звільняти Йовічевича?

— Для мене це стало справжньою сенсацією, проте журналісти чомусь не розкрили сповна причини його звільнення. І Йовічевич, і ван Леувен дуже добре розуміються на молодих футболістах — така тенденція розвитку клубу на сьогодні. Дуже подобається ставлення і поведінка головного тренера Шахтаря, він виглядає дуже солідно і по-європейськи.

Патрік ван Леувен, фото: ФК Шахтар

— Як вам гра Шахтаря на початку сезону?

— Трішки натужно, але гадаю, що на те є причини — в команді багато травмованих гравців, також пішов з команди Трубін. Проте я вважаю, що після паузи на матчі збірних, Шахтар буде ще кращим.

— Перехід до вертикалізації гри стане проблемою для донеччан? Чи сприймуть гравці Шахтаря нові ідеї?

— Ні, в команді немає зірок, які б могли собі дозволити сперечатись з тренером. Тим паче, вважаю наших гравців дуже дисциплінованими. Не пам’ятаю, щоб хтось з українських гравців, окрім Леоненка, міг би говорити з тренером про стиль гри.

Вертикальний футбол — це тенденція сьогодення. Футбол Кройфа вже відходить на задній план, навіть Гвардіола видозмінився з приходом Голанда. Найкращі рішення в футболі — найпростіші, чим краще гравець, чим простіші рішення він обирає, головне робити це швидко.

«Якщо бути об’єктивним, то шансів у збірної України мало»

— Чи є шанси в збірної в матчах з Англією та Італією?

— Якщо бути об’єктивним, то шансів в збірної України мало. Англія — одна з найкращих збірних у світі.

— Чи стане проблемою те, що з італійцями ми зіграємо другий матч, а не перший? Як відомо, другі матчі відбору нам даються важче.

— Це не дуже добре. В Італії зміна тренера і гравці будуть дуже вмотивованими. Італійці будуть «вистрибувати з трусів», щоб справити враження на головного тренера.

«Циганков — наразі найкращий український футболіст»

— Хто може стати лідером збірної в двох майбутніх матчах?

— За рівнем готовності — Циганков. Вважаю, що Віктор — наразі найкращий український футболіст. В своєму клубі Циганков показує чудові результати, тепер він повинен підтвердити це в матчах збірної. Це шанс для нього проявити себе на міжнародному рівні, особливо в матчах з Англією та Італією. Збірна — хороша можливість, щоб продати себе до топ-клубу.

«Мудрик психологічно не готовий, йому потрібно зробити крок назад, як свого часу Салах»

— А як на рахунок Мудрика? Чому не виходить в Англії?

— Цьому хлопцю не позаздриш, в Англії безжалісна преса. Гадаю, що Мудрик психологічно не готовий наразі, йому потрібно зробити крок назад, як свого часу це зробив Салах. Мудрик багато фокусується на м’ячі і на дриблінгу, проте футбол — це не лише дриблінг, а й пас, переміщення, гра задля партнера.

Михайло Мудрик, фото: Getty Images

У Мудрика непроста кар’єра. Металіст, Дніпро, Шахтар, їздив на перегляд до Португалії… Проте він дуже працьовитий. Він самостійно займався  в тренажерному залі, постійно працює з фітнес-тренером. Хоча по ньому й не скажеш (сміється). Коли дивишся на Мудрика, то думаєш, що це гламур, а насправді він докладає чимало зусиль, щоб ставати кращим.

«Малиновський, як кажуть в народі, стрибнув вище голови»

— Чи стане проблемою для збірної невиклик Малиновського, враховуючи чимало травм наших гравців?

— Ні, він був основним гравцем збірної не тривалий період. Малиновський дуже залежний від своєї фізичної форми. Йому складно підтримувати ігровий тонус. Руслану потрібно заспокоїтись і сфокусуватись на грі в клубі. В збірній України Малиновський сидів би на лаві запасних, тому для нього краще залишитись в клубі. 

— Здавалось, що Малиновський міг би грати за топ-клуб? Чому цього й досі не сталось?

— Я пам’ятаю Руслана, коли він приїжджав до мене на перегляд в 16 років. Малиновський, як кажуть в народі, стрибнув вище голови. Якби мені сказали, що він гратиме у провідних клубах, я би не повірив. 

Він потрапив в великий футбол завдяки житомирському характеру. Житомир виховав чимало футболістів: Зінченко, Сікан, Вернидуб — і всі були з характером. Найкращими футболістами стають ті, хто має сильний характер.

«Кривцов приїде розповісти, як справи у Мессі»

— Кому віддасте перевагу в лінії нападу: Яремчук, Довбик чи Ванат?

— Я би віддав Довбику чи Ванату. У Яремчука мало ігрової практики, а в матчах з Англією та Італією треба буде багато бігати. Ванат в хорошій ігровій формі, а Довбик, хоча й грає відносно небагато, проте досить результативно.

Артем Довбик, фото: ФК Жирона

— Яка найбільш проблемна позиція в збірній?

— Правий захисник. Тимчик, Конопля і Караваєв — гравці атакувального плану, але вони не мають вдосталь захисних навиків. За інші позиції захисної ланки більш-менш спокійний.

— Як вам виклик Кривцова з-за океану?

— Кривцов приїде розповісти, як справи у Мессі (сміється). А насправді це дуже комунікабельний хлопець.

— Невиклик якого гравця став для вас несподіванкою?

— В чудовій формі перебуває Криськів. 

— Але ж є Буяльський.

— В Буяльського дуже розмиті функції в Динамо. Через це він має проблеми в збірній. В Динамо Буяльський може грати, де захоче, проте в збірній такого немає. Це досить специфічний футболіст.

«Ребров — топ-тренер? Я би не перебільшував»

— Як гра більш важлива — з Англією чи Італією?

— Потрібно зрозуміти, на яку гру ставить Ребров. Італія — наш прямий конкурент, проте, якщо перемогти в Англії, то все може змінитись.

Ребров має бонус, якого не було в жодного іншого тренера, ‒ це максимум довіри. В Сергія руки розв’язані, він може ризикувати. 

— Не буду запитувати у вас про прогноз на матчі збірної. Проте скільки очок в двох матчах було б набрати прийнятно?

— Не програти в двох матчах було б прийнятно. Тоді в нас залишаться шанси.  Ще не зрозуміло, як Італія зіграє з Північною Македонією, це дуже непроста команда. 

Головне показати змістовну гру. Розумієш, чому не залишили Петракова? В нього були емоції, проте не було логіки, не було розуміння, що буде далі. Ребров — більш стратегічний тренер.

Сергій Ребров, фото: УАФ

— Ребров — топ-тренер?

— Я би не перебільшував. Кажуть, що він все виграв, але які це були чемпіонати. Не сказав би, що в Реброва є здібності, щоб стати топ-тренером, проте серед українців він мабуть що найкращий.