Луніну, Трубіну і Ко готують революцію: воротарям змінять дуже важливе правило – деталі інновації

Аватар Дмитро Вєнков Дмитро Вєнков
11577
5 голосів
Луніну, Трубіну і Ко готують революцію: воротарям змінять дуже важливе правило – деталі інновації
Андрій Лунін. Фото: Getty Images
Міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB) розробила протокол для тестування нового обмеження часу, протягом якого голкіпери можуть володіти м’ячем руками.

IFAB розробила протокол для тестування зміни у правилах що стосуватиметься часу, протягом якого воротарі можуть володіти м’ячем руками.

Як повідомляє ESPN, буде запропоновано випробувати два різні методи зміни володіння м’ячем, якщо він утримується воротарем надто довго. Команда суперника отримуватиме право на виконання або кутового.

IFAB вважає, що судді неохоче дотримуються правила шести секунд, тому що покарання у вигляді вільного удару з місця, де стояв голкіпер, є надто жорстким. Таким чином, запропоновано збільшити дозволений час на володіння м’ячем голкіпером до восьми секунд.

Для визначення порушення та призначення покарання буде застосовуватись така процедура:

  • суддя почне відраховувати вісім секунд, коли воротар чітко контролює м’яч рукою або руками.
  • рефері використовуватиме підняту руку, щоб чітко показати зворотний відлік від п’яти секунд до нуля;
  • кутовий удар/вкидання внаслідок порушення буде виконано з боку ігрового поля, найближчого до місця, де знаходився воротар під час штрафу;
  • воротар отримує попередження за перше порушення та попередження за будь-яке наступне порушення.

Випробування проходитимуть протягом сезону 2024/25 і оцінюватимуться наприкінці 2025 року. У разі успіху нове правило зможуть застосувати не раніше кампанії 2026/27.