«Прокинувся, а замість купи піску ‒ зелений газон»: Калитвинцев ‒ про супер-базу Полісся та африканських новачків

Аватар Андрій Піскун Андрій Піскун
6931
1 голос
«Прокинувся, а замість купи піску ‒ зелений газон»: Калитвинцев ‒ про супер-базу Полісся та африканських новачків
Геннадій Буткевич і Юрій Калитвинцев. Колаж: Спорт-Експрес
Головний тренер житомирського Полісся Юрій Калитвинцев дав ексклюзивне інтерв’ю sport-express.ua, у якому розповів про старт чемпіонату України, трансферну кампанію та багато іншого.

Новачок УПЛ ‒ житомирське Полісся ‒ впевнено стартував у чемпіонаті України, після п’ятьох турів займаючи третє місце в турнірній таблиці. 

Геннадій Буткевич побудував для команди нову базу, в клуб приїжджають солідні легіонери, серед яких гравець із топ-5 європейських чемпіонатів Макуана, який уже став першим футболістом, викликаним у національну команду своєї країни з Полісся. А зірковий боксер-чемпіон Олександр Усик планує зіграти за «вовків» у Прем’єр-лізі, обіцяючи обов’язково з’явитися на полі в матчі проти Динамо.

Редактор sport-express.ua Андрій Піскун поговорив з Юрієм Калитвинцевим про Полісся, рівень нашого чемпіонату, цілі команди в УПЛ, збірну та наших топових легіонерів.

Юрій Калитвинцев. Фото: ФК Полісся.

«Я хотів, щоб Полісся виграло, а Влад забив, а він хотів інакше: щоб він забив, і Олександрія виграла»

– Юрію Миколайовичу, давайте почнемо з останнього матчу Полісся проти Олександрії. У першому таймі обидві команди не били у площину воріт. Що ви сказали у перерві своїм підопічним, що вони забили три голи у другому таймі?

– Справа не в голах, а у самій грі. Ми чудово розуміли, як гратиме Олександрія, тож зробили акценти на деяких моментах. Ми добре розібрали їхній білд-ап, тримання м'яча. Мої хлопці відсотків на 80 виконали план на гру та те, що ми тренували.

Голи ми забили чудові, були моменти і в першій половині зустрічі, тож я не розділяв би перший і другий тайм. Гра вийшла дуже якісною.

– Читав ваш коментар після матчу, де ви сказали, що Полісся грало проти команди Олександрія, а не вашого сина. Розкажіть, після матчу ви підтримали Влада?

– Ми після кожного матчу із ним розмовляємо. Звичайно, він засмучений: і результатом, і грою. Я хотів, щоб ми виграли, а Влад забив, а він хотів інакше: щоб він забив, і Олександрія виграла. Але поки що ось так.

– УПЛ та Всеукраїнське об'єднання тренерів визнали вас найкращим тренером п'ятого туру. Ця нагорода для вас щось означає?

– Для мене це новина, я навіть не знав про це. Без хибної скромності, я до цього дуже спокійно ставлюся. Визнали – дякую. Мені подобається, коли найкращих обирають фахівці та колеги. Коли обирають уболівальники, то теж приємно, але там більше суб'єктивізму.

– Полісся зараз на третьому місці в УПЛ. Ви задоволені стартом сезону чи могли показати ще кращі результати?

– Якби мені перед початком сезону сказали, що ми матимемо дев'ять очок, то я б, напевно, погодився. Не хочеться гнівити Бога, але осад залишився від двох нічиїх (Полісся поступилося Дніпру-1 і Руху, команда не мала нічиїх, – прим. А.П.).

З Дніпром-1 ми заслуговували на нічию, забили наприкінці матчу, але пропустили в доданий час. З Рухом закономірним результатом для мене була нічия, і це мінімум. У нас було небагато моментів, але ми точно не заслуговували на програш.

Це моя думка, у тренерів суперників вона зовсім інша. У зв'язку з тим, що ми маємо нову команду, яку ми будуємо під час офіційних ігор, я вважаю, що ми виступили досить непогано. Я бачу потенціал у цих хлопцях. Ми тільки на початку шляху і майбутнє у цієї команди хороше.

«Яке завдання перед Поліссям поставив Буткевич? Ну, не чемпіонство це точно»

– Чемпіонат України вирівнявся, кожна команда може відібрати очки у грандів. Скажіть чесно, чи плануєте цього сезону поборотися за єврокубкові місця?

– Ми йдемо від гри до гри. Найважливіший матч – це найближчий, а вже потім очки порахуємо. Перед початком сезону я сказав хлопцям, щоб у турнірну таблицю не дивилися, як би все не складалося. Моя думка, що вперше в таблицю потрібно дивитися після десятого туру. На сьогоднішній день турнірне розташування команд не вказує на об'єктивність.

– Президент Полісся Геннадій Буткевич ставив перед початком сезону конкретну мету в УПЛ?

– Геннадій Владиславович у нас максималіст, тому, звісно, завдання поставив. Але не так, що вдарив кулаком по столу, щоб виконати його обов'язково. Він дуже спортивна людина, любить та поважає кожного члена нашої команди. Для нього найважливіша гра – це найближча, проте певне завдання є. Ми рухаємось поступово, чудово розуміючи, що у нас дуже багато новачків.

– Все ж таки, яке завдання поставив президент?

– Ну, не чемпіонство це точно.

– Потрапляння до топ-5?

– Можна і так сказати.

Президент клубу Геннадій Буткевич із Юрієм Калитвинцевим. Фото: ФК Полісся.

«Сьогодні непросто запрошувати футболістів. Багато хто не хоче їхати через війну чи рівень чемпіонату»

– Влітку Полісся підписало гравців, які одразу посилили команду: Бойко, Кравченко, Чоботенко, Танковський, Макуана, Аріельсон. Ви задоволені трансферною кампанією?

– Ми проводили трансферну кампанію не для ротації, а для посилення команди. Сьогодні вони грають, але якщо зменшать вимоги до себе, то не гратимуть. Я вважаю, що для нашого рівня пройшла якісна кампанія, але завжди хочеться ще краще, тому селекція продовжується. Я задоволений тими хлопцями, що ми взяли: їхнім ставленням до роботи та спортивними якостями.

– Кого ще ви плануєте підписати?

– Сьогодні непросто запрошувати футболістів. Багато хто не хоче їхати через війну чи рівень чемпіонату. Легіонери, які приходять до УПЛ, заслуговують на повагу. Зараз тривають дуже тяжкі переговори, десь вони продовжуються, десь зупиняються. Це природний процес, здорова конкуренція ніколи не завадить.

– Скажіть хоча б на яку позицію розглядаєте гравців?

– Мене часто про це запитують журналісти. Скажу так. Якщо у нас є хороший гравець, але ми знайшли кращого, то ми підпишемо його незалежно від позиції.

– Ви переглядаєте новачків в Україні чи за кордоном?

– За кордоном у тому числі.

– Як ви заспокоюєте ваших легіонерів під час війни, коли лунає повітряна тривога? Нашим хлопцям простіше, вони вже звикли.

– Найстрашніше – це звикнути, тому я намагаюся, щоб не звикали. Я живу на базі поряд з ними, у мене є діти та онуки, вони бачать, що мені дороге життя кожної людини. Я їм обіцяв, що завжди буду поруч із ними, і ми разом це подолаємо. Легіонери спокійно до цього ставляться, жодної паніки та істерики немає. Вони молодці й поводяться дуже гідно.

«Пишуть багато нісенітниці, але ми просто вирішили розстатися з Вакулою. Жодної бійки не було, повірте»

– Охарактеризуйте атакуючу зв'язку новачків Макуана – Аріельсон – Назаренко.

– Ще є Будківський, Козак, Янаков, Грицук, Мустафаєв. В нас достатньо гравців для варіативності. Я вважаю, що сьогодні у нас якісна та конкурентна лінія атаки. Тепер ми награємо взаємозв'язок, але конкретної зв'язки у нас немає. Так, мені сподобалися ті хлопці, яких ви назвали, але завтра можуть вийти інші футболісти.

Це ускладнює підготовку суперника. Вони готуються до однієї зв'язки, а у підсумку виходить інша. Кожен з цих хлопців заслуговує на місце у складі, і мій головний біль вибрати кращих. Це здорова конкуренція. Мені подобається, що хлопці креативні та люблять грати у футбол.

– Як справи у Аніагбосо і Джарджу, учасників чемпіонату світу U-20 з Нігерії та Гамбії, яких Полісся підписало ще кілька місяців тому?

– У них поки що проблеми з документами, але скоро вони мають приєднатися до команди. Ми постійно спілкуємось, вони тренуються самостійно. Можна сказати, вони у команді, але на відстані. Вирішуємо бюрократичні моменти і ось-ось вони до нас приїдуть.

Наприклад, у Макуана французька довідка на проживання і жодних проблем з документами не виникло. В Аріельсона те саме. А для Аніагбосо і Джарджу треба зібрати стос паперів, але ми це вже зробили. Тепер чекаємо. Я не здивуюсь, якщо ми з вами поговоримо, а вони вже приїдуть.

Бені Макуана на новій клубній базі. Фото: ФК Полісся.

– Не можу не запитати про Влада Вакулу. Що у вас із ним сталося? У пресі писали, що він влаштував бійку з кимось із футболістів Полісся на святкуванні чемпіонства у Першій лізі. Це правда?

– Пишуть багато нісенітниць, але ми просто вирішили розстатися. Жодної бійки не було, повірте. У нас нема з ким битися. Колектив хороший і Влад був нормальний. Були накопичувальні моменти, і ми вирішили, що наступний крок будемо робити без нього. Нічого кримінального не було. Влад нормально попрощався з усіма хлопцями, побажали один одному успіхів, пообіймалися, рухаємось далі.

– Але Олександр Денисов сказав, що Вакула профукав довіру президента Полісся. Як це розуміти?

– Це вам краще у нього спитати. Коли ми вирішили попрощатися, то Вакула подякував усій команді та тренерському штабу, ми нормально розійшлися. Можна згадати інших хлопців, які допомогли Поліссю вийти до Прем'єр-ліги, але зараз їх у команді немає. Це конкуренція та ротація.

«Ми чекаємо на Усика. Нападник нам точно не завадить, а можливо, і крайній хав»

– Давайте поговоримо про вашого зіркового підопічного. Чи дивилися бій Усика проти Дюбуа?

– Ми їхали з командою з Олександрії та дивилися практично весь вечір боксу. Так вийшло, що бій Усика ми подивилися в автобусі. Сашко – член нашої команди, завжди нас підтримує, як і ми його. Я радий, що він заслужено переміг.

Бій вийшов нервовим, у якийсь момент емоції захлеснули боксерів. Але для глядачів поєдинок вийшов яскравим.

– Багато розмов про скандальний удар Дюбуа у п'ятому раунді. Британець збирається подавати протест, вважаючи, що удар був не нижче пояса. А як ви думаєте?

– Щонайменше піврукавички Дюбуа було під поясом, а це вже порушення правил.

– Вже відомо, коли Усик приєднається до команди?

– Конкретний день назвати не можу. Ми чудово розуміємо емоційний вихлоп цього бою, Саші потрібно трохи прийти до тями, і він одразу до нас приїде. Усик шалено, по-чоловічому любить футбол, команду, наших хлопців. 

Впевнений, якщо йому рекомендуватимуть ще тиждень відпочити, то він не послухає і приїде до нас. Ми на нього чекаємо. Нападник нам точно не завадить, а можливо, і крайній хав. Раніше Усик грав у нас форварда, тож подивимося.

– Усик перед боєм із Дюбуа казав, що мріє зіграти за Полісся проти Динамо. Здійсните його мрію?

– Якщо Саша того дня виглядатиме добре, і я зрозумію, що він здатний посилити команду, то він гратиме. Якщо ні, то не буде. З Усиком легко спілкуватися, бо тренер для нього – це все. Будь-яку підказку, критику чи аналіз він сприймає як професіонал.

– Розкажіть сильні якості Усика, як футболіста?

– По-перше – це шалена фізична підготовка. Якщо в плані на гру у нас є пресинг, колективний відбір на чужій половині поля – він топтатиме, бігтиме і виконуватиме всі вимоги. Сашко це може робити не 90 хвилин, а протягом цілого дня. Він добре чіпляється за м'яч, до нього не підлізеш.

Другий момент – це шалене бажання. За будь-якої подачі з флангу та агресії у штрафному майданчику він буде там, і нехай суперник спробує до нього підлізти або відштовхнути, щоб він не зачепився. Усик – це міць і машина!

– Розкажіть трохи про нову базу Полісся. Вона справді топ?

– Коли добудують Спа, тоді це буде стовідсотковий топ. Але те, що ми маємо на сьогоднішній день – краще не придумаєш. Все функціонально та продумано для роботи, відновлення, відпочинку. Геннадій Владиславович [Буткевич] сказав: «Базу треба побудувати таку, щоб звідси не хотілося їхати». Я виступив із зустрічною пропозицією: «Треба побудувати таку базу, що якщо поїхав, то хочеться якнайшвидше повернутися».

Незабаром буде готове друге поле, також будуються ще поля. Наш президент дуже серйозно та професійно цим займається і сам усе контролює. Зміни на базі відбуваються щодня. Заснув, прокинувся і замість купи піску бачиш зелений газон. Дай, Боже, побільше таких людей, які хочуть не «від футболу», а «для футболу». Тоді наш футбол вийде на вищий рівень.

Юрій Калитвинцев проводить екскурсію клубною базою. Фото: ФК Полісся.

«Вболіваю за наші команди в єврокубках, але сорочку на собі не рву»

– Якщо ви торкнулися теми рівня футболу, то як вам рівень нинішнього чемпіонату України?

– Найголовніше, що чемпіонат є. Це хоч якась віддушина для людей у непростий час. Рівень чемпіонату оцінюється серединою таблиці, його створюють особистості, а потім уже йде тактика, стратегія і т.д. Якщо не буде індивідуальностей, то це буде рутина, виконання вимог тренерів будуть не на тому рівні.

На сьогоднішній момент якість виконавців у чемпіонаті України трохи просіла. Висококласні легіонери підвищували рівень наших виконавців, і вони росли, тренуючись із майстрами.

Але рівень нашого чемпіонату міцний і хороший. Він вирівнявся, але не став вищим, а трохи просів, бо стався відтік класних футболістів.

Вважаю, що це неправильно, коли кажуть українським футболістам, що тепер для них дорога в склад відкрита. Всі гравці повинні бути в конкурентному середовищі, грати і тренуватися з найкращими, і тільки тоді вони будуть рости.

Я можу відзначити божевільні бійцівські якості в УПЛ – ніхто нікому не поступається. На даний момент це непогано. Коли дивишся матч, то на 100 відсотків не впевнений, яка команда переможе, для вболівальників – це супер.

– Вже всі команди в УПЛ втратили очки. Кого ви бачите головним фаворитом у боротьбі за чемпіонство?

– Як я вже казав раніше, на це запитання я зможу відповісти після десяти турів.

– Назвіть тоді топ-5 найяскравіших гравців УПЛ прямо зараз.

– Мені дуже подобаються Макуана, Аріельсон, Будківський, Янаков, Козак, Назаренко, Шабанов, Чоботенко. Продовжувати (сміється, – прим. А.П.)?

– Але ви назвали гравців лише своєї команди:)

– Звичайно, я перебільшую, але я не хочу нікого виділяти – пройшло лише п'ять турів. За цей час можна яскраво засвітитися, високо злетіти, а потім боляче впасти. Мені, як тренеру, дуже важлива стабільність. На емоціях можна зіграти і три гри так, що здаватиметься, що футболіст один із найкращих. Тому на це питання я відповім після більш тривалого терміну.

– В УПЛ повернулися вікові зірки: Ярмоленко, Ракицький, Чигринський. Вони піднімуть рівень нашого чемпіонату?

– Мене більше цікавить майстерність та стан гравця на сьогоднішній день, а не його вік. Вони мають величезний досвід, але можна приїхати з досвідом і нічого не дати команді та чемпіонату. Тому подивимося, як вони виглядатимуть на тривалому відрізку. Вони класні футболісти, і я тільки радий, що вони повернулися до нашого чемпіонату.

– З якими емоціями ви дивитеся матчі українських команд у єврокубках?

– Вболіваю за наших, але сорочку на собі не рву.

«Напевно, Ребров вирішив, що Малиновський у своєму сьогоднішньому стані не допоможе збірній»

– Давайте поговоримо трохи про збірну України. Як вам наша команда під керівництвом Реброва?

– Я чудово знаю, як працює Сергій Станіславович, та його ставлення до футболу. Я не став би зараз давати оцінку. Все сталося спонтанно – Ух! – нічия з німцями, потім одразу матчі відбору на Євро. Це зараз у нього буде більше часу, щоб потренувати хлопців, поговорити з ними, проаналізувати суперників.

Можу сказати точно: Ребров – справжній тренер і він зробить усе можливе, щоб наша команда вийшла на чемпіонат Європи. Єдине – він сам не зможе вийти та забити. Але я вірю в цю збірну та тренерський штаб.

– У відборі на Євро ми маємо сильну групу з Англією та Італією. Чи реально нам у такій компанії поборотися за прямі путівки на чемпіонат Європи?

– Реально! У хлопців є шалена мотивація і дух, тому необов'язково бути індивідуально сильнішим за суперників. Дуже часто буває так, що клас б'є майстерність.

– Багатьох здивувало, що Ребров не викликав Малиновського на майбутні матчі відбору. Що ви думаєте з цього приводу?

– Сьогодні не викликали, а завтра можуть викликати. Можливо, це пов'язано з тим, що у нього зараз мало ігрової практики. Руслан – це футболіст дуже високого рівня, і він це довів, граючи у боєздатних чемпіонатах.

Можу сказати точно, що Сергій Станіславович не має улюбленців. Напевно він вирішив, що Малиновський у своєму сьогоднішньому стані не допоможе збірній. Але я не виключаю, що він викличе його на наступні матчі. Хорошими гравцями не розкидаються.

Як казав один тренер: «Якщо в тебе багато класних гравців і вони не поміщаються на полі, то ти все одно маєш знайти йому місце». Тому я вірю, що Малиновський буде у збірній.

Руслан Малиновський. Фото: Дженоа.

«Рівень Циганкова дозволяє грати у команді вище класом за Жирону»

– Багато українських збірок виступають зараз за кордоном. Як оціните наших легіонерів?

– Чим конкурентніше середовище, тим швидше та якісніше ростуть футболісти. Аби грали. Це лише користь для збірної. У цій національній команді гратимуть лише найкращі та нікого за вчорашні заслуги запрошувати не будуть, повірте.

– Поки що Мудрику не вдається проявити себе в Челсі. Що ви думаєте про нього?

– З тими якостями, які має Михайло – прорветься. Мудрик має все, щоб грати на високому рівні і нав'язати конкуренцію в Челсі. Хтось адаптується раніше, хтось – пізніше. Хімія всередині команди дуже багато значить. Напевно, у нього просто затягнулася адаптація, і він не може знайти порозуміння з партнерами. Але час іде і Мудрик потроху звикає до Челсі. Я впевнений, що він проявить себе на високому рівні.

– У Яремчука у Брюгге теж не все гладко.

– Таке буває. Роман уже всім довів, що є футболістом солідного рівня. Вірю, що у Яремчука лише невелике затишшя, а причин для цього може бути багато. Можливо, Брюгге – це просто не його команда.

– Циганков дуже класно грає за Жирону. Як ви вважаєте, він уже переріс цю команду?

– Рівень Віктора дозволяє грати у команді вище класом. Він уміє все на футбольному полі. Я вважаю, що Жирона – дуже гарна команда для адаптації до європейського чемпіонату. Циганков відчув швидкість Ла Ліги і став лідером Жирони, а це дуже добре для психологічного фону.

Наступний крок йому буде зробити легше, і він вийде на більш якісний рівень, якщо буде ментально готовий. Віктор прийняв правильне рішення, коли перейшов до Жирони.

Віктор Циганков. Фото: Жирона.

– Що скажете про ситуацію з Луніним у Реалі? Куртуа отримав травму, але на його заміну підписали Кепу та Андрій знову вмостився на лавку, хоча непогано відіграв стартові тури.

– У футболіста дуже короткий активний період кар'єри. Десять років – це вже непогано. Якщо гравець має якісь цілі і хоче бути ментально задоволеним, то треба грати, а не сидіти на заміні.

«Полісся не платить мільйони. У нас хороші та стабільні зарплати, але це далеко не величезні гроші»

– А ви не намагалися підписати на Поліссі наших легіонерів? Наприклад, Коваленко, до його переходу до Емполі, чи інших.

– Невже ви думаєте, що це так легко зробити? Ви собі це так уявляєте: «Приїжджай у Полісся, в чемпіонат України, ми на тебе чекаємо» – «Вау. Дякую, що запросили, я із задоволенням приїду». Ні, такого не буває. Навіщо мені розглядати якогось футболіста, якщо я розумію, що він не збирається їхати в Україну.

Другий момент – Полісся не платить мільйони. У нас хороші та стабільні зарплати, але це далеко не величезні гроші. Якщо комусь переплачувати, можна зіпсувати атмосферу всередині команди. Ми намагаємося, щоб у нас була приблизно однакова зарплата, і гравці думали не про те, що отримують, а про те – як заробити.

Для цього потрібно перемагати, забивати голи, віддавати результативні передачі. Тобто збудовано гарну преміальну систему. Наше бачення – що футболіст має заробляти, а не отримувати.

– Підбиваючи підсумки нашої розмови, назвіть матч Полісся, яким ви найбільше задоволені та незадоволені за минулі п'ять турів?

– Знаєте, я не маю якогось великого розчарування, як і задоволення. Немає провальної гри і немає такої, щоб я сказав «вау», але сподіваюся, що яскрава гра ще попереду. Йде робочий процес. Я бачу потенціал у команди, який ми ще повністю не розкрили, тож думки більше про це. У нас попереду дуже багато роботи.