«Якщо Ф’юрі вийде проти Усика в такій формі, як на Нганну, шансів мало»: Сосновський вірить в нашого чемпіона

Аватар Віктор Глухенький Віктор Глухенький
57020
0 голосів
«Якщо Ф’юрі вийде проти Усика в такій формі, як на Нганну, шансів мало»: Сосновський вірить в нашого чемпіона
Ф’юрі, Усик, Сосновський. Колаж: СЕ
Головний тренер збірної України з боксу Дмитро Сосновський дав розлоге ексклюзивне інтерв’ю сайту sport-express.ua, у якому розповів чимало цікавого.

Розмова з Дмитром Сосновським відбулася за понад два тижні до старту чемпіонату України з боксу, який цьогоріч прийматиме рідний для найкращого тренера світу 2011 року Львів. 

Дмитро Дмитрович саме мав трохи вільного часу, аби поговорити, тож журналіст сайту sport-express.ua Віктор Глухенький поспілкувався з Сосновським про:

  • стан справ в аматорському боксі нашої країни станом на сьогодні
  • причини і винуватців втрати позицій України на світовій арені
  • ситуацію довкола АІБА
  • бій між Тайсоном Ф’юрі та Френсісом Нганну
  • Олександра Усика, Василя Ломаченка, Дениса Берінчика і не лише

«За чотири роки наш бокс повністю розвалили. Маємо п’ять-шість талановитих хлопців, але, як такої, команди немає» 

– Станом на зараз в України лише одна олімпійська ліцензія на ігри в Парижі 2024 року. Її здобув Олександр Хижняк, який став переможцем Європейських ігор-2023 в Кракові. Поправте мене, якщо не правий, але це ледь не катастрофа. 

– Перед тим, як я пішов з посади головного тренера, було це чотири роки тому, українська команда була однією з найсильніших у Європі. Якщо говорити без зайвих сентиментів, то найсильнішою. 

В 2017 році ми виграли командний залік чемпіонату Європи, який відбувся в Харкові. В наступному, 2018-му, році офіційних стартів не було, а в 2019, хоч я вже був і не при справах, але Україна знову виграла командну першість Європи.

Потім чотири роки я займався своїми не боксерськими, пенсійними справами. Згодом повернувся і на останньому чемпіонату Європи, команди України в загальному заліку посіла аж 14 місце!

За чотири роки наш бокс повністю розвалили. Маємо нині п’ять-шість дуже талановитих хлопців, але, як такої, команди немає, є окремі одиниці. 

– До Олімпіади ще є час і турніри, але чи є передумови, щоб ситуацію виправити? Тобто, боксери, яким це під силу.

– Дмитро Замотаєв вже на сьогодні є дуже високого, світового рівня боксером. Виступає у вазі до 51 кілограма. Дуже розраховував на Ярослава Харциза, але не вийшло в нього, провалився на Європейських іграх.

У Юрія Захарєєва теж є об’єктивні і суб’єктивні причини, чому він не зміг зачепитись за медалі у Кракові. Олександр Хижняк, звісно ж, наша головна боксерська олімпійська надія.

От на цих чотирьох хлопців я і розраховував насамперед на Європейських іграх. На них робив ставку, що вони мають взяти якщо не чотири з семи можливих олімпійських ліцензій, то дві-три.

Вдалося лише Хижняку і то, пригадуючи, як його судили в Польщі, то варто дякувати Богові і Саші, звісно, що маємо золото Європейських ігор, яке й дало перепустку йому на ігри в Парижі-2024. 

Олександр Хижняк. Фото: Google

– 20 листопада у Львові стартує чемпіонат України з боксу. Є гідні бійці, які за його підсумком можуть потрапити до збірної?

– Моя психологія боксу, підхід до формування збірної, дуже проста: хто стане чемпіоном України, той і потрапить в заявку команди на кваліфікаційні турніри на Олімпіаду (кваліфікаційних турніри буде два з 29 лютого по 12 березня в Італії та з 23 травня по 3 червня в Таїланді, – прим. «СЕ»

На рахунок боксерів, то у ваговій категорії до 51 кілограма є дуже талановитий хлопчина, Максим Рудик його ім’я, але він ще молодий. До Олімпіади ми його «не розженемо», як би не старались. 

В категорії до 63-х кілограмів маю надію, що хтось себе проявить.

«Взяли міністерські гроші на федерацію, потратили їх за чотири роки і ніхто ні за що не відповідає» 

– Дмитре Дмитровичу, ви натякнули, хто є головним винуватцем у тому, що наш аматорський бокс просів. Хто це?

– Про попереднього президента Федерації боксу України мені навіть говорити не хочеться. В мене таке враження, що Продивуса російські спецслужби навмисне призначили на посаду, щоб він розвалив український бокс. 

Просто уявіть, за рік і вісім місяців до Олімпіади з команди викинули двох чемпіонів Європи. Це де таке бачено? Мова про Юрія Шестака та Віктора Вихриста. Вихрист, я не перебільшую, повірте, був одним із тих, хто міг би легко взяти ліцензію. 

До поїздки на Європейські в Кракові, я мав п’ять місяців часу, щоб привести до ладу справи в збірній. Лише п’ять місяців, а не аж. Про створення якої команди ми можемо говорити? Ледь зміг їх функціональний стан підтягнути. 

– Цьогорічний чемпіонат світу з боксу, який приймав Узбекистан, Україна бойкотувала через допуск до змагань росіян, але і на ЧС в Сербії ми пасли задніх. Поганий виступ в Белграді ‒ наслідок зміни поколінь?

– Ні. Це знову питання до колишніх керівників ФБУ і її президента. 

На чемпіонаті світу в Сербії українські боксери в 13-ти вагових категоріях виграли всього вісім боїв, не медалей – боїв! Один тільки Юрій Захарєєв, який в підсумку став чемпіоном, виграв сім. В 2011/2012 роках Україна була кращою командою світу, а тут...

На чемпіонаті світу в Белфасті (2001 рік), до прикладу, ми завоювали сім медалей в 11 вагових категоріях. У нас бокс був на такому рівні, що капєц! Правда, тоді головним тренером збірної був не я, а Ільдар Шарафутдінов. 

Дмитро Сосновський. Фото: Google

Найгірше, що всі ті люди, котрі розвалили наш аматорський бокс, не несуть за свої дії жодної відповідальності. Ні матеріальної, ні моральної. Ніякої! Взяли міністерські гроші на федерацію, потратили їх за чотири роки і ніхто ні за що не відповідає. Бо вони, виявляється, якісь експерименти робили.

А зараз, не до експериментів. Близько десятка боксерів, які могли бути на перших ролях в збірній, ми втратили через війну. Хлопці опинилися за кордоном. Дехто вже боксує під прапором інших країн. Наприклад, ми втратили Юрія Шестака. 

«Дитячого тренера з Ірпеня розстріляли просто в залі. Росіяни – не люди, а тварі» 

– Цьогоріч Міжнародну асоціацію боксу (АІБА), яка була керівним органом любительського боксу, рішенням Міжнародного олімпійського комітету фактично помножили на нуль. Серед головних причин називалися фінансові проблеми і численні суддівські скандали.

– Для нас, українців, не може бути взагалі ніякої навіть мови, про, скажімо так, легітимність цієї організацію, поки нею керує росіянин Умар Кремльов. Про що з ними можна говорити? Вони щохвилини вбивають наших людей… Кремльов відкрито підтримує політику путіна. 

На фронті вже загинуло дуже багато боксерів. І не на фронті також, нажаль. Дитячого тренера Олексія Джунківського з Ірпеня розстріляли просто в залі. Росіяни – не люди, а тварі.

Чим «прославилась», в лапках, АІБА? Це корумпована контора. Росіяни приїздили на чемпіонат Європи де було десять вагових категорій і вони хотіли, точніше робили все, щоб ледь не у всіх десяти категоріях перемогли саме їх протеже, росіяни. 

АІБА лобіювала суто інтереси росії, інших країн для неї не існувало. Імперські замашки Кремльова і його посіпак. Вони підкупляли суддів. Там була і є жахлива корупція. Ця свора купувала і голоси, коли голосували за обрання Кремльова президентом АІБА. 

Я вже мовчу про купу випадків з допінгом. Росіяни порушують правил змагань, де тільки можуть. Та в них цілі лабораторії працюють на спорт!

Хіба дивно, що Міжнародний олімпійський комітет не захотів більше мати справу з АІБА? Ні. Це максимально правильне рішення з боку МОКу. І, зауважу, що це питання підняли не ми, українці, а американці та британці.

«Говорити про Ломаченка зараз ‒ це забруднення інформаційного простору» 

– Золоте покоління українського боксу, яке почало розквітати в кінці нульових, поволі згасає. Василя Ломаченка, наприклад, вже багато хто списує з рахунків. Хоча, бій проти Девіна Гейні показав, що Лома має класні фізичні кондиції.

– Вася був у мене в команді. Він видатний спортсмен. Але, говорити про Ломаченка зараз, як на мене, це таке собі забруднення інформаційного простору. Зокрема, про його бій проти Девіна Гейні. Будемо просто, як-то кажуть, ганяти повітря. 

Так, я вважаю, що він в бою з Гейні заслужив на перемогу. Однак, судді того бою вирішили інакше, їх рішення вже ніхто не відмінить і руку Ломаченку не піднімуть. 

– Ви не хочете говорити про Ломаченка через його красномовне мовчання стосовно війни в Україні?

– В нас різні погляди і позиції з Ломаченком. Зовсім протилежні. Що зміниться від того, якщо ми засудимо Василя публічно? Його думка? Ні.

Вже стільки про нього писали, дискутували, що просто не хочеться повторюватись. Всі слова про нього сказано. Бог йому суддя.

Василь Ломаченко. Фото: Google

– Звідки взагалі серед покоління Усика, Ломаченка і компанії, яких ви добре знаєте з юності, взялась їх, як на мене, дуже показна релігійність?

– Я сам людина віруюча. В нас у команді був свого часу священник, як їхали на змагання, то він нас освячував. Це абсолютно нормально.

Але, глибока віра ‒ трохи інакша, як на мене. Якщо людина дійсно віруюча і при цьому робить наколки, татуювання, то виглядає це дивно. Це так, до прикладу.

«Стиль Дениса Берінчика чимось нагадує Артуро Гатті» 

– Денис Берінчик нині є чи не єдиним з того покоління, хто не здобув звання чемпіона світу. І не через свої задатки, а просто тому, що нагоди не мав.

– Чи вистачить в нього пороху в 35 стати чемпіоном? Питання непросте. Бокс, який сповідує Берінчик, геть інакший від боксу, техніки, яку має Ломаченко чи Усик. Однак і такий бокс має право на життя, його люблять глядачі.

Мені стиль Дениса Берінчика чимось нагадує те, як бився свого часу Артуро Гатті (ексчемпіон світу в першій напівлегкій і першій напівсередній вагових категоріях, – прим. «СЕ»). В нього могло бути п’ять нокдаунів, а бій він вигравав. 

Пару разів був секундантом на боях Берінчика. Я не знав, переможе чи ні Денис, але був впевнений, що супротивнику він надає по повній програмі.

Денис Берінчик. Фото: Google

Багато в кар’єрі Берінчика залежало від промоутера. Ломаченка під своє крило забрав Боб Арум і вже на третій чи четвертий бій він мав за звання чемпіона світу, Берінчику так не пощастило.

Десь якось не так його повів його промоутер, певно. Я не знаю всіх нюансів. Єдине, в чому я впевнений, так це те, що Берінчик точно заслужив на чемпіонський бій. І чим скоріше він його отримає, тим більше шансів він матиме на здобуття титулу.

«Усик на голову, а можливо й на дві, вищий за Ф’юрі в плані боксерського інтелекту і техніки» 

– Бій Ф’юрі – Нганну, що це було? Шоу із заданим сценарієм? Видовище для плебеїв? Чи, зважаючи на обличчя в перших рядах, розвага для шейхів, багатіїв та зірок світового спорту?

– Це було боксерське шоу і моя думка, що Ф’юрі за очками все ж переміг. Нганну, склалось таке враження, вийшов на ринг не стільки, щоб побити Ф'юрі, скільки, щоб він не побив його.

Френсіс в цьому бою показав відмінну фізичну форму, був бронею. Від парочки ударів, які він пропустив від Ф’юрі, впав би й Деонтей Уайлдер (він і так падав в Бою з Тайсоном і не тільки). Нганну ж встояв, більш того, відправив в нокдаун Ф’юрі.

Чи було це видовище для плебеїв? Не знаю. Не думаю, що Ф’юрі та його команда були налаштовані провести бій так безтолково. Однак і критикувати Ф’юрі та його команду я б не став.

Тайсон Ф'юрі та Френсіс Нганну. Фото: Getty Images

– За боєм Ф’юрі з Нганну на власні очі спостерігав Олександр Усик. Для нього з цього протистояння є що почерпнути, зважаючи, що скоро українцю самому доведеться боксувати проти британця?

– Звісно. Олександр точно підмітив для себе у Ф’юрі в бою проти Нганну те, що допоможе йому ще краще підготуватися до двобою.

Якщо Ф’юрі вийде в ринг проти Усика в такій формі і налаштуванні, як на бій з Нганну, то шансів проти Олександра в нього буде дуже мало.

– Доведіть на аргументах.

– Я знаю Усика досить добре і не знаю, що потрібно буде зробити Ф’юрі аби в нього виграти. Усик на голову, а можливо й на дві вищий за Ф’юрі в плані боксерського інтелекту і техніки.

Якщо Усик підніме високий темп і потягає Ф’юрі по рингу, засипле його швидкими ударами, перемога буде за ним. На середній дистанції Ф’юрі буде важко щось зробити з Усиком. В Олександра від природи класна реакція. 

Єдиний шанс Ф’юрі на перемогу – брудний бій на короткій дистанції. В тому ж бою проти Нганну Тайсон зацідив супернику з ліктя в голову. Може і несвідомо, але таке може бути. Удар від такої махіни з ліктя, якщо прилетить у вухо, то все – пиши пропало.

– Хто найкращий боксер України станом на зараз незалежно від вагової категорії?

– Олександр Усик. Без варіантів.

– А серед аматорів?

– Також Олександр, але інший. Той, котрий має прізвище Хижняк.