Секретар ФБУ Володимир Драбіковський: «У баскетбольній Суперлізі є 2-3 самодостатні клуби, всім іншим ми допомагаємо»

Аватар Олександр Петров Олександр Петров
2308
0 голосів
Секретар ФБУ Володимир Драбіковський: «У баскетбольній Суперлізі є 2-3 самодостатні клуби, всім іншим ми допомагаємо»
Фото: ФБУ
Спецкор сайту sport-express.ua Олександр Петров побував на передсезонній прес-конференції Федерації баскетболу України, де почув багато цікавого.

У вівторок, 3 жовтня в столичному GYMMAXX стартував новий баскетбольний сезон 2023/24 в Україні. Між матчами першого ігрового дня Суперліги FAVBET відбулася прес-конференція, в якій взяли участь генеральний секретар ФБУ Володимир Драбіковський, тренер Будівельника Дмитро Забірченко, капітан Запоріжжя Олександр Сізов, арбітр Андрій Менько, який зараз служить в рядах ЗСУ, а також голова спортивного відділу FAVBET Денис Якимов. 

Сайт sport-express.ua витиснув усе головне з цієї прес-конференції, до вашої уваги – пряма мова генерального секретаря ФБУ Володимира Драбіковського. 

Про позитивну тенденцію у нашому баскетболі

‒ У нашому баскетболі намітилась позитивна тенденція щодо збільшення команд-учасників. Так, у Суперлізі сезону 2023/24 буде грати 11 команд, що на дві більше, ніж у минулому сезоні. Додалися чемпіон Вищої ліги минулого сезону ‒ команда Рівне і срібний призер ‒ БК Кривбас. У Вищій лізі гратимуть 12 клубів, також очікуємо 12, а, можливо, 14 команд, які візьмуть участь у турнірі Першої ліги. У жінок в минулому сезоні була одна ліга, у якій грало всього 12 клубів.

Тепер у нас буде вже дві ліги: Суперліга – 6 команд і Вища ліга – 12 команд. Загалом кількість клубів у наших турнірах збільшилась на 15. Також будемо проводити турнір у юнацькій лізі, де кількість команд також збільшиться порівняно з минулим сезоном. 

Про регламент турніру і перенесення матчів

‒ Будемо грати у три кола, а потім система Плей-оф, яку ми повернули. Попередньо гратимемо з 1/4 фіналу до двох перемог. Але це питання ще буде додатково розглядатися на виконкомі, дивлячись яка ситуація буде в Україні, зробимо корективи, як нам проводити ці матчі Плей-оф. Теоретично на сьогодні у нас вісім клубів з одинадцяти, які можуть приймати матчі вдома. Починаємо в Києві, потім Івано-Франківськ, далі ‒ Львів, Рівне. У Дніпрі будемо також грати. Ще плануємо в Южному провести бабл.

Якщо повітряна тривога, ми зупиняємо гру. У цьому ми вже всі такі досвідчені, тому відразу починаємо дивитися телеграм-канали, що це злетіло, якийсь там МіГ, чи «Шахед» – робимо висновки. На кожній грі у нас є делегат матчу – це представник Федерації баскетболу України, який приймає рішення, продовжувати гру чи ні. Згідно регламенту, якщо повітряна тривога триватиме більше години, то ми переносимо гру. 

Володимир Драбіковський. Фото: ФБУ

Про повернення Кубку України

‒ Кубок України в цьому сезоні буде коротеньким турніром. Розпочнемо з 1/8 фіналу – 16 клубами. Це будуть 11 команд Суперліги і п’ять найкращих клубів Вищої ліги (за таблицею на час, коли буде проходити жеребкування цього турніру). До речі, жереб цього турніру у нас буде відкритий. 

Про збірні команди України

‒ Жіноча наша збірна стартує матчами відбору до чемпіонату Європи 2024/25 у листопаді. Перша гра 9 числа у Сербії, 12-го в Латвії, в Ризі. Рига залишається нашою домашньою ареною. Там ми будемо приймати команду Португалії. Четверта команда у нашій групі – це Македонія. Загалом 8 підгруп, у фінал чемпіонату Європи потрапляють переможці груп і чотири кращі команди, які займуть другі місця. Ми розцінюємо наші шанси, як досить непогані. Щодо чоловічої збірної, то вона буде стартувати в лютому місяці, теж матчами відбору до чемпіонату Європи 2024/25. У нас підгрупа досить непроста: Словенія, Португалія, Ізраїль і ми.

Про брак коштів в умовах війни

‒ Так, у нас є позитивна динаміка, хоча дається все дуже непросто ‒ в умовах війни не вистачає коштів, адже більшість наших спонсорів всі гроші віддають на війну. Місцеві бюджети, особливо в цей час, більшість своїх коштів також віддають на війну. Але в таких умовах ми все ж таки працюємо та проводимо наш другий воєнний сезон. Транслювати ігри чемпіонату будуть два телевізійні канали, нашим титульним спонсором виступає компанія FAVBET. Також всі ігри наших дивізіонів транслюватимуться на YouTube-каналі ФБУ, навіть всі фінали юнацької ліги. 

Про фінансову ситуацію у клубах

‒ Ви знаєте, дуже важко з фінансуванням. Воно залишилося на рівні минулого чемпіонату. ФБУ допомагає дуже багатьом клубам. У Суперлізі зараз у нас є два-три самодостатні клуби, яким ми не допомагаємо. Всім іншим клубам ми допомагаємо – шукаємо спонсорів, виходимо на місцеву владу, працюємо з нею. В інших дивізіонах ‒ не такі великі витрати, але теж бракує коштів. Ми допомагаємо в проведенні чемпіонату: фінансуємо оренду залів, трансляції, систему відеоповторів. На сьогодні це фінансується за рахунок ФБУ. 

Фото: ФБУ

Про відсутність на матчах глядачів

‒ Поки що все залишається незмінним. Ми будемо грати без глядачів. За останні півроку ми тричі зверталися з цього питання до Міністерства спорту. Пробували аргументувати, що можна проводити ігри з глядачами. Наводили приклади театрів, кінотеатрів, інших заходів, куди ходять люди, але чомусь у спорті справа з глядачами не рушиться з місця. Тому ми будемо продовжувати працювати у цьому напрямку. Думаю, далі слід виходити на Прем’єр-міністра. 

Чи спроможні всі клуби дограти сезон до кінця

‒ Починаючи з часів пандемії я не пам’ятаю, щоб хтось із клубів знімався з турніру. Все зробимо – дограємо, і спонсори, той же FAVBET, нам допоможуть.